Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998

Kazalo

283. Odredba o načinu oddajanja subvencij, dotacij in drugih transferov iz sredstev proračuna Republike Slovenije, stran 333.

Na podlagi 40.a in 87. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96 in 78/97) izdaja minister za finance
O D R E D B O
o načinu oddajanja subvencij, dotacij in drugih transferov iz sredstev proračuna Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
Področje uporabe
1. člen
S to odredbo se opredeljujejo subvencije, dotacije in drugi transferi, ki so namenjeni za financiranje in sofinanciranje gospodarskih ter drugih dejavnosti (zasebna, državna in javna podjetja, javni zavodi, javni gospodarski zavodi, gopodinjstva ter druge osebe javnega in zasebnega prava) iz sredstev proračuna Republike Slovenije in postopek za njihovo dodelitev, razen, če zakon ne določa drugače.
Dajalec subvencij, dotacij in drugih transferov
2. člen
(1) Subvencije, dotacije in druge transfere (sredstva državne pomoči) dodeljujejo proračunski uporabniki (v nadaljevanju uporabniki) na podlagi predpisov, ki urejajo posamezno področje in na podlagi pogojev in postopkov, določenih v tej odredbi.
(2) Ta odredba velja tudi za tiste oblike državnih pomoči, ki se dodeljujejo preko raznih skladov in drugih institucij iz proračunskih sredstev.
Opredelitev subvencij, dotacij in drugih transferov
3. člen
Subvencije, dotacije in drugi transferi so nepovratni odhodki države, namenjeni za financiranje in sofinanciranje programov v gospodarstvu in drugih dejavnostih.
1. Subvencije so odhodki države, namenjeni:
1.1. subvencioniranju in regresiranju cen (v železniškem prometu in kmetijstvu),
1.2. subvencioniranju obrestnih mer za določene dolgoročne kredite podjetjem,
1.3. subvencioniranju prispevkov za socialno varnost izvoznikom,
1.4. regresiranju izvoznih kreditov.
2. Drugi transferi v gospodarstvo, ki so namenjeni za prestrukturiranje in sanacijo podjetniškega in bančnega sektorja, kot na primer:
2.1. sredstva za servisiranje in odplačevanje dolga, ki ga je država prevzela za sanacijo gospodarstva in bank,
2.2. financiranje vseh tistih programov, ki sodijo v program aktivne politike zaposlovanja (prezaposlovanje presežnih delavcev, pomoč pri samozaposlovanju, pospeševanje novega zaposlovanja, programi prestrukturiranja in ohranjanja delovnih mest),
2.3. sredstva namenjena pospeševanju prestrukturiranja gospodarstva, za hitrejši tehnološki razvoj, za razreševanje ekoloških problemov in problemov regionalnega razvoja ter za spodbujanje učinkovite rabe energije.
3. Posebne oblike namenskih sredstev za namene ohranjanja in bogatenja kulturne zapuščine in kulturnih dobrin.
4. Sredstva za socialne programe, znastveno-raziskovalne ter izobraževalne programe in podobno.
5. Subvencije in dotacije javnim gospodarskim zavodom in javnim podjetjem ter drugim osebam javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je država ali lokalna skupnost, za izvajanje dejavnosti določenih z zakonom.
II. POSTOPEK ZA DODELITEV SUBVENCIJ, DOTACIJ IN DRUGIH TRANSFEROV
Pričetek postopka za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov
4. člen
Uporabnik lahko prične s postopkom za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov:
Če so sredstva v proračunu Republike Slovenije za subvencije, dotacije in druge transfere predvidena na posamezni proračunski postavki v proračunu Republike Slovenije za tekoče leto ali ne presegajo obsega sredstev določenega v zakonu o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96 in 78/97) za prevzemanje obveznosti v naslednjih letih.
Postopek za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov
5. člen
Uporabnik mora dodeljevati subvencije, dotacije in druge transfere na podlagi predhodno izvedenega javnega razpisa, razen v tistih primerih, kjer je dodeljevanje le-teh predvideno z drugim zakonom.
Strokovna komisija
6. člen
(1) Postopek javnega razpisa za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov vodi strokovna komisija (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje predstojnik uporabnika s pisno odločbo. Komisijo sestavljajo predsednik in najmanj dva člana. V obsežnejših javnih razpisih, ko se razpisujejo sredstva za različna strokovna področja, je možno imenovati več komisij, ki so zadolžene za posamezna strokovna področja v okviru predmeta javnega razpisa.
(2) Predsednik in člani komisije morajo imeti strokovno izobrazbo in izkušnje s področja, za katerega se dodeljujejo subvencije, dotacije in drugi transferi, ki omogočajo strokovno presojo vlog.
(3) Predsednik in člani komisije ne smejo biti s prejemniki kakorkoli interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja (v ravni vrsti ali v stranski vrsti do vštetega četrtega kolena), v zakonski zvezi ali v svaštvu do vštetega drugega kolena, četudi je zakonska zveza že prenehala ali v izvenzakonski skupnosti.
(4) Ne glede na določila tretjega odstavka tega člena, interesna povezanost ne more biti izločitveni razlog v primeru, če komisije ni možno sestaviti drugače zaradi omejenega števila strokovnjakov na določenem področju.
Objava javnega razpisa
7. člen
Javni razpis za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov mora biti objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.
Vsebina objave javnega razpisa
8. člen
(1) Objava javnega razpisa mora vsebovati zlasti:
1. ime oziroma naziv in sedež uporabnika,
2. predmet javnega razpisa z navedbo osnovnih pogojev in meril, po katerih se izberejo prejemniki subvencije, dotacije ali drugih transferov,
3. okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa,
4. določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva oziroma roki, če je predvideno zaporedno dodeljevanje subvencij, dotacij in drugih transferov,
5. rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov,
6. datum odpiranja vlog za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov, oziroma datumi odpiranja vlog, če je v javnem razpisu predvideno zaporedno odpiranje le-teh,
7. rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa,
8. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo.
(2) Uporabnik lahko v javnem razpisu poleg podatkov iz prejšnjega odstavka objavi tudi druge podatke, če so potrebni glede na vrsto predmeta javnega razpisa.
Razpisna dokumentacija
9. člen
(1) Uporabnik mora na dan objave javnega razpisa za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov omogočiti prejemnikom vpogled v razpisno dokumentacijo in na zahtevo predati razpisno dokumentacijo.
(2) V razpisni dokumentaciji morajo biti navedeni vsi potrebni podatki, ki bodo omogočili prejemniku izdelati popolno vlogo za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov.
(3) Uporabnik mora v razpisni dokumentaciji navesti vse minimalne pogoje, ki jih mora prejemnik izpolnjevati, da se uvrsti v izbor za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov. Obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije so med drugim:
1. podatki o nalogi oziroma projektu, ki je predmet subvencij, dotacij in drugih transferov,
2. okvirna višina sredstev, ki so na razpolago prejemnikom,
3. način določanja deleža, ki ga prejme posamezni prejemnik (npr. odstotni delež pokrivanja proizvodnih stroškov izdelka ali storitve ter način izračuna proizvodnih stroškov, odstotni delež subvencioniranja prodajne cene izdelka ali storitve, odstotni delež pokrivanja stroškov projekta itd.),
4. vzorec pogodbe,
5. navedba potrebnih dokumentov, ki jih mora prejemnik predložiti uporabniku za dokazilo, da je prejemnik upravičen do subvencij, dotacij in drugih transferov (npr. bonitetni obrazci, registracija podjetja ali drugega prejemnika, dovoljenje za opravljanje dejavnosti itd.),
6. navedba meril za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov.
(4) Strokovna komisija mora pred odločitvijo o objavi javnega razpisa oceniti, ali je vsebina razpisne dokumentacije pripravljena tako, da je možno pričakovati uspešen javni razpis.
Dostava vlog, odpiranje vlog in izbor prejemnikov
10. člen
(1) Vloga za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov mora biti dostavljena do roka, ki je določen v objavi javnega razpisa.
(2) Predložena vloga mora biti v zapečatenem ovitku, ovitek pa mora biti označen z “ne odpiraj – vloga” in navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša.
11. člen
(1) Odpiranje prejetih vlog za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov vodi strokovna komisija in se izvede v roku, ki je predviden v javnem razpisu ali v predvidenih rokih, če gre za zaporedno odpiranje vlog.
(2) Odpiranje prejetih vlog zaradi velikega števila le-teh ni obvezno javno.
(3) V roku dostavljene, pravilno izpolnjene in označene vloge se odpirajo po vrstnem redu, v katerem so bile predložene.
12. člen
(1) O odpiranju vlog in izboru prejemnikov mora komisija sproti voditi zapisnik, ki vsebuje predvsem:
1. naslov, prostor in čas odpiranja dospelih vlog,
2. predmet javnega razpisa,
3. imena navzočih predstavnikov komisije,
4. imena oziroma naziv predlagateljev vlog (prejemnikov),
5. vrstni red odpiranja vlog,
6. ugotovitve o popolnosti vlog z navedbo tistih predlagateljev, ki niso dostavili popolne vloge.
(2) Zapisnik podpišejo predsednik in člani komisije.
13. člen
(1) Komisija v roku 8 dni od odpiranja vlog pisno pozove tiste predlagatelje vlog, katerih vloge niso bile popolne, da jih dopolnijo. Rok dopolnitve ne sme biti daljši od 15 dni.
(2) Nepopolne vloge, ki jih predlagatelj v navedenem roku ne dopolni, se zavrže.
14. člen
(1) Komisija opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril, ki so bila navedena v razpisni dokumentaciji.
(2) Na podlagi ocene vlog komisija pripravi predlog prejemnikov subvencij, dotacij in drugih transferov. Ta predlog podpišejo predsednik in člani komisije ter ga predložijo odgovorni osebi uporabnika za dodeljevanje subvencij, dotacij in drugih transferov.
15. člen
(1) Uporabnik je dolžan v roku, ki je bil naveden v objavi javnega razpisa in ki ne sme biti daljši od 45 dni, obvestiti vse predlagatelje vlog o svoji odločitvi glede dodelitve subvencij, dotacij in drugih transferov.
(2) V obrazložitvi mora navesti osnovne razloge za svojo odločitev.
Sklenitev pogodbe o dodelitvi subvencij, dotacij in drugih transferov.
16. člen
(1) Uporabnik mora hkrati s sklepom o izboru pozvati prejemnika k podpisu pogodbe.
(2) Če se prejemnik v roku 8 dni ne odzove na poziv, se šteje, da je odstopil od zahteve za pridobitev subvencij, dotacij in drugih transferov.
17. člen
Za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov se sklene pogodba med uporabnikom in prejemnikom. Obvezne sestavine pogodbe so:
1. naziv in naslov uporabnika in prejemnika,
2. namen, za katerega so subvencije, dotacije in drugi transferi dodeljeni,
3. višina dodeljenih sredstev,
4. terminski plan porabe sredstev,
5. način nadzora nad namensko porabo sredstev, kot na primer:
5.1. spisek dokazil, ki jih mora predložiti prejemnik za porabo vsake posamezne vrste subvencije, dotacije in drugih transferov,
5.2. možnost, da uporabnik kadarkoli preverja namensko porabo sredstev,
5.3. poročila o potekanju in razultatih porabljenih sredstev v fazi izvajanja projekta ali programa oziroma najmanj zaključno poročilo,
6. določilo, da mora prejemnik ob nenamenski porabi subvencij, dotacij in drugih transferov, sredstva vrniti v proračun skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi,
7. določilo, da mora prejemnik obrazložiti in utemeljiti podaljšanje roka porabe sredstev glede na predvideni terminski plan, ker v nasprotnem primeru izgubi pravico do nadaljnje porabe sredstev subvencij, dotacij in drugih transferov.
III. PRITOŽBENI POSTOPEK
18. člen
(1) Predlagatelj vloge za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov, ki meni, da izpolnjuje pogoje in merila iz javnega razpisa in da mu razpisana sredstva niso bila dodeljena neopravičeno, lahko vloži zahtevek za preveritev utemeljenosti sklepa o dodelitvi sredstev oziroma pritožbo, v roku 8 dni od prejema sklepa, na naslov uporabnika. V zahtevku za preveritev ocene svoje vloge mora natančno opredeliti razloge, zaradi katerih vlaga pritožbo.
(2) Predmet pritožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog za dodelitev subvencij, dotacij in drugih transferov.
(3) Uporabnik je dolžan pritožbo obravnavati, preveriti njene navedbe in v roku 15 dni ponovno odločiti s sklepom o dodelitvi sredstev. S sklepom lahko spremeni svojo prejšnjo odločitev.
(4) Sklep uporabnika o pritožbi predlagatelja vloge je s tem dokončen.
IV. KONČNA DOLOČBA
19. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-170/97
Ljubljana, dne 9. januarja 1998.
Minister
za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti