Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1997 z dne 21. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1997 z dne 21. 11. 1997

Kazalo

3434. Pravilnik o določanju plač in drugih prejemkov funkcionarjem Občine Postojna, članom nadzornega odbora Občine Postojna in zunanjim članom delovnih teles občinskega sveta, stran 5628.

Na podlagi 1. člena začasnega sklepa o razvrstitvi občin v skupine in določitvi količnika za najvišje vrednoteno funkcijo v posamezni skupini (Uradni list RS, št. 21/95), 3. člena zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I in 4/93) in 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96) je Občinski svet občine Postojna na 24. seji dne 23. 10. 1997 sprejel
P R A V I L N I K
o določanju plač in drugih prejemkov funkcionarjem Občine Postojna, članom nadzornega odbora Občine Postojna in zunanjim članom delovnih teles občinskega sveta
1. člen
S tem pravilnikom se določajo plača oziroma nagrada, nadomestila in povračila stroškov občinskih funkcionarjev, ki opravljajo funkcijo poklicno ali nepoklicno, članom nadzornega odbora ter za zunanje člane delovnih teles občinskega sveta, ki se skladno z zakonom ne štejejo za funkcionarje.
2. člen
Funkcionarji so: župan, podžupana, predsednik, podpredsednik in člani občinskega sveta ter tajnik občine.
Funkcionarji opravljajo svojo funkcijo praviloma nepoklicno, razen župana, ki opravlja funkcijo praviloma poklicno in tajnika občine, ki opravlja funkcijo poklicno.
3. člen
Funkcionar, ki nepoklicno opravlja funkcijo ima pravico do nagrade za opravljanje funkcije v sorazmerju z obsegom opravljenega dela, do povračila stroškov ter do refundacije – nadomestila plače oziroma izgubljenega zaslužka, kolikor se mu redna plača zmanjša.
Nadomestilo plače se izplača, za čas, ko nepoklicni funkcionar zaradi opravljanja funkcije izgubi plačo na delovnem mestu in podjetje, druga organizacija, organ ali delodajalec, kjer je funkcionar v delovnem razmerju, predloži zahtevek za povračilo izgubljene plače pristojnemu organu občine.
Nepoklicnemu funkcionarju, ki kot samostojni podjetnik in podjetnik v družbi opravlja dejavnost, se izplača nadomestilo izgubljenega zaslužka na njegovo zahtevo.
Za izračun izgubljenega zaslužka se upošteva osnova, od katere nepoklicni funkcionar plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
4. člen
Funkcionar, ki poklicno opravlja funkcijo ima pravico do plače in drugih osebnih prejemkov ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom.
5. člen
Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov.
Osnovna plača se določi na podlagi osnove za obračun plač in količnikov v skladu z zakonom.
Osnova za obračun plače je izhodiščna plača za I. tarifni razred, dogovorjena s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
6. člen
Osnovna plača
Količnik za določitev najvišje osnovne plače v Občini Postojna znaša 7,5.
Za posamezne funkcije se določijo naslednji količnik za določitev plače:
– župan                                                      7,5
– podžupana                                                  6,4
– tajnik                                                     5,9
– predsednik občinskega sveta                                6,4
– podpredsednik občinskega sveta                             5,5
– člani občinskega sveta                                     4,9
7. člen
Nagrada za nepoklicno opravljanje funkcije župana in podžupana znaša do 33% plače, ki bi mu pripadala za poklicno opravljanje funkcije za poln delovni čas. % plače se določi glede na obseg dela in odgovornost funkcionarja. % plače določi občinski svet oziroma organ, katerega občinski svet pooblasti.
8. člen
Funkcionar – predsednik, podpredsednik in član občinskega sveta, ki nepoklicno opravlja funkcijo ima pravico do nagrade.
Nagrada za nepoklicno opravljanje funkcije znaša 33% plače, ki bi pripadala funkcionarju za poklicno opravljanje funkcije za poln delovni čas. V osnovo za nagrado se štejejo tudi sejnine, do katerih je funkcionar upravičen za delo v delovnih telesih občinskega sveta.
9. člen
Delovna uspešnost
Funkcionarju pripada del plače oziroma nagrade za delovno uspešnost v višini do 50% osnovne plače.
Delovno uspešnost določi občinski svet na predlog komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja.
Sredstva za delovno uspešnost se izplačajo vsakih šest mesecev.
10. člen
Dodatki
Funkcionarju se plača oziroma nagrada v mesečnem znesku poveča za 0,5% za vsako začetno leto delovne dobe, vendar največ do 20%.
Odstotek 0,5 se za ženske, ki imajo več kot 25 let delovne dobe, poveča za 0,25% za vsako začetno leto delovne dobe nad 25 let.
11. člen
Kriteriji za določitev obsega dela in višina nagrade
Kriterij za ugotovitev obsega opravljenega dela funkcionarja – predsednika, podpredsednika in člana občinskega sveta je čas, ki ga funkcionar prebije na sejah občinskega sveta in njegovih delovnih telesih in drugih organih občine, priprava na seje in aktivnosti povezane z opravljanjem funkcije.
12. člen
Funkcionarju iz 11. člena pripada za čas, ki ga prebije na sejah občinskega sveta, za pripravo na seje in za aktivnosti povezane z opravljanjem funkcije nagrada. Nagrada znaša 60% zneska nagrade, določene v 8. členu za nepoklicno opravljanje funkcije.
Nagrada se izplačuje le v primeru udeležbe na seji občinskega sveta, izjemoma se nagrada za pripravo na sejo, ki znaša 60% zneska nagrade iz prvega odstavka tega člena izplača tudi v primeru, če se član občinskega sveta seje ni mogel udeležiti iz opravičenih razlogov.
Znesek nagrade za pripravo se članu občinskega sveta izplača na predlog posamezne poslanske skupine, da je član poslanske skupine aktivno sodeloval pri pripravi na sejo občinskega sveta – proučitev gradiva, priprava predlogov, amandmajev, v soglasju z komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Analogno kot je določeno za člana občinskega sveta se v primeru opravičene odsotnosti s seje občinskega sveta izplačuje nagrada za pripravo na sejo predsedniku in podpredsedniku občinskega sveta, upoštevaje količnik določen za funkcijo predsednika oziroma podpredsednika občinskega sveta.
Podpredsednik občinskega sveta prejema v času nadomeščanja predsednika občinskega sveta, nagrado, ki je določena za predsednika občinskega sveta.
Podpredsedniku občinskega sveta pripada za vodenje seje v primeru odsotnosti predsednika nagrada v višini 40% zneska nagrade, določene v 8. členu za nepoklicno opravljanje funkcije predsednika občinskega sveta.
Nagrada se izplačuje za redne in izredne seje.
Za korespondenčne seje se nagrada ne izplačuje.
V primeru prekinjene seje pripada predsedniku sveta, podpredsedniku in članu občinskega sveta le nagrada za udeležbo na seji. Nagrada je določena v višini 10% nagrade, določene v 8. členu tega pravilnika.
13. člen
Predsednik in člani delovnih teles občinskega sveta, člana sosveta načelnika UE ter predsednik in člani nadzornega odbora imajo pravico do sejnine.
V znesku sejnine je vštet tudi čas potreben za pripravo na sejo in aktivnosti povezane s članstvom v komisiji oziroma odboru.
Sejnina se določi v neto znesku in znaša:
Člani odborov in komisij:
– predsednik komisije ali odbora                       7.000 SIT
– namestnik predsednika komisije
ali odbora                                             6.000 SIT
– član komisije ali odbora                             5.000 SIT
Člana sosveta načelnika UE:
– za prisotnost na sejah občinskega sveta              5.000 SIT
Nadzorni odbor:
– predsedniku nadzornega odbora                       12.000 SIT
– namestnik predsednika nadzornega
odbora                                                 8.000 SIT
– članom nadzornega odbora                             5.000 SIT
Sejnina pripada predsedniku, članom odbora in komisije oziroma nadzornega odbora le v primeru udeležbe na seji odbora oziroma komisije.
14. člen
Sejnina se lahko valorizira upoštevaje rast koeficienta za I. tarifni razred po kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, na osnovi ugotovitvenega sklepa občinskega sveta oziroma organa, katerega občinski svet pooblasti.
15. člen
Evidenco v obsegu opravljenega dela nepoklicnih funkcionarjev vodi strokovna služba občinskega sveta.
16. člen
Nepoklicni funkcionar prejema prejemke, v skladu v tem pravilniku pri Občini Postojna, razen nadomestila plače, ki jo prejema pri delodajalcu, kjer je zaposlen.
17. člen
Plača oziroma nagrada določena za funkcijo in sejnina, določene s tem pravilnikom, se izplačuje mesečno, in sicer do zadnjega v mesecu za pretekli mesec na žiro oziroma tekoči račun posameznika.
18. člen
Sredstva za izplačilo po tem pravilniku se zagotovijo vsakoletno v proračunu Občine Postojna.
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, prenehajo veljati sklepi komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, št. 2100/001/95, z dne 13. 4. 1995, št. 02100/1-95, z dne 23. 10. 1995 o določitvi plače županu, nagrade in sejnine predsedniku občinskega sveta in članom občinskega sveta (svetnikom), predsedniku in članom komisij in odborov, predsedniku in članom nadzornega odbora; sklep komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, št. 02100/003/96, z dne 3. 7. 1996 o določitvi nadomestila podžupanoma; sklepa občinskega sveta, št. 06100/001/96, z dne 1. 2. 1996 o določitvi plače tajniku občine in sejnine članoma sosveta načelnika UE in sklep komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, št. 02100/0002/97, z dne 1. 2. 1996 o določitvi sejnine predsedniku oziroma namestniku predsednika nadzornega odbora in poročevalcem delovnih teles za udeležbo na seji občinskega sveta.
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 10. 1997 dalje.
Št. 06100/0001/97
Postojna, dne 23. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Postojna
Danijel Mislej, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti