Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/1997 z dne 14. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/1997 z dne 14. 11. 1997

Kazalo

3395. Odlok o ureditvenem načrtu pokopališče Senovo, stran 5590.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 63/95 – odločba US RS, 9/96 – odločba US RS, 39/96 – odločba US RS in 44/96 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 26/97) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na 27. seji dne 23. 10. 1997 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu pokopališče Senovo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se ureditveni načrt pokopališče Senovo, ki ga je izdelal “Savaprojekt” Krško, pod številko UN 68/92.
2. člen
Določbe tega odloka so dopolnjene z opisi in grafičnimi prikazi v ureditvenem načrtu, ki se nanašajo na mejo območja, lego, potek, zmogljivost, velikost, oblikovanje objektov, naprav in ureditev. Sestavni deli ureditvenega načrta so:
Tekstualni del:
1.0. uvod,
2.0. povzetki iz prostorskih sestavin planskih aktov Občine Krško,
3.0. ureditvena situacija območja,
4.0. idejne rešitve komunalne in energetske infrastrukture,
5.0. prostorske ureditve po posameznih področjih,
6.0. načrt gradbenih parcel,
7.0. etapnost izvajanja posegov v prostor,
8.0. zahteve organov, organizacij in skupnosti,
9.0. odlok o ureditvenem načrtu pokopališče Senovo.
Grafične priloge:
U1 – izsek iz grafičnih prilog spremembe
in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega
plana Občine Krško za obdobje 1986–2000
in družbenega plana Občine Krško
za obdobje 1986–1990.                                   M 1:5000
U2 – predlog sprememb in dopolnitev
plana Občine Krško za pokopališče Senovo                M 1:5000
U3 – katastrski načrt                                   M 1:2880
U4 – geodetski načrt                                     M 1:500
U5 – ureditvena situacija                                M 1:500
U6 – prerezi                                         M 1:500/250
U7 – ureditvena situacija – dostopnost
za funkcionalno ovirane osebe                            M 1:500
U8 – situacija komunalnih in energetskih
naprav                                                   M 1:500
U9 – zakoličbena situacija                               M 1:500
U10 – situacija etapnosti gradnje                        M 1:500
II. MEJA OBMOČJA UREDITVENEGA NAČRTA
3. člen
Meja območja poteka po naslednjih parcelah:
k. o. Senovo: 394, 690, 379, 400, 374, 401/1, 401/2, 402/3, 397/1, 397/6, 396, 394, 696/1.
III. POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Objekti pokopališča Senovo so:
1. obstoječi poslovilni in poslovni objekt ter kapelica,
2. poslovilni prostor,
3. grobna polja,
4. parkirišča.
5. člen
Obstoječi poslovilni in poslovni objekt je sestavljen iz poslovilne vežice, poslovilne kapele, skladiščnega dela in cvetličarne. Ogrevanje prostorov je s pomočjo električnih grelnih teles.
Dovoljena so adaptacijska dela v smislu vzdrževanja objekta.
6. člen
Poslovilni prostor je na vzhodni strani pokopališča med poslovilnim objektom, kapelico in krožno dostopno potjo pokopališča in je namenjen poslovilnim slovesnostim. Površina poslovilnega prostora je tlakovana. Uredi se prehod na novo utrjeno krožno dostopno pot pokopališča.
7. člen
Vhodni portal se zgradi v osi novega dela pokopališča, s funkcijo povezave pokopališča in parkirišča in poudarja novi – glavni vhod na pokopališče.
Streha armiranobetonskega portala, ki je oblikovan z elementi klasične arhitekture, je pohodna plošča, ki povezuje prvi grobni polji.
Izdela se iz kamna ali s profiliranim betonom. Tloris vhodnega portala je 5 x 5 m, maksimalna višina je vezana na koto sosednjih grobnih polj, oziroma višino opornega zidu teh grobnih polj.
8. člen
Grobna polja se uredijo na zahodnem delu pokopališča kot površine, ki so razporejene levo in desno od osi nove glavne poti pokopališča.
Na pokopališču Senovo so naslednje zvrsti grobov:
– enojni in dvojni (družinski) grobovi,
– otroški grobovi,
– vrstni grobovi,
– žarni grobovi,
– prostor za raztros pepela,
– grobišče,
– prostor za anonimne pokope,
– ter prostor za skupno grobišče umrlih v primeru večje katastrofe.
9. člen
Enojni in dvojni (družinski) grobovi ter talni žarni grobovi se uredijo na grobnih poljih “B”.
Osnovne dimenzije so:
– enojnih grobov: širina 1 m in dolžina 2,4 m,
– dvojnih, oziroma družinskih: širina 2 m in dol- žina 2,4 m,
– talnih žarnih grobov: širina 0,6 m in dolžina 0,6 m.
Širine grobov se zaradi zasnove grobnih polj in vrst lahko povečajo, vendar morajo ostati v intervalu:
– za enojne grobove                                     1–1,1 m,
– dvojne grobove                                        2–2,2 m,
– in žarne grobove                                    0,7–0,8 m.
Ureditev enojnih in dvojnih grobov se lahko izvede kot parkovni ali klasični tip groba. V posamezni vrsti grobnega polja se vedno uredijo grobovi istega tipa. Med hrbti grobov, oziroma spomeniki, se uredi zeleni pas širine do 0,6 m z nizkim rastlinjem (npr. ciprese do 1 m višine).
10. člen
Parkovna ureditev groba poudarja parkovni izgled pokopališča. Površina groba je razdeljena na dva dela:
– prvi del širine 2 m (1 m) ter dolžine 0,6 m, je namenjen individualni ureditvi (rože, nizko zelenje, trava, zemlja, kamnite plošče),
– ostali del groba je zasajen z visokokvalitetno travo.
Med travnatimi deli grobov ni nakazane meje, nakazana je le meja med travnatim delom groba in stezo, ki se uredi z vrtnimi robniki.
Dimenzije nagrobnih spomenikov so lahko maksimalnih dimenzij:
– širina 1,5 m (0,8 m za enojni grob),
– globina (debelina) 0,6 m,
– ter višina 0,9 m.
Izdelani so obdelanega kamna različnih barv.
11. člen
Klasična ureditev groba omogoča svobodno oblikovanje grobne površine. Dimenzije nagrobnih spomenikov so enake kot pri parkovni ureditvi groba ostala površina groba se lahko poljubno obdela (trava, zemlja, kamnite plošče...). Meje med posameznimi grobovi ter meja med grobom in potjo mora biti nakazana s samo ureditvijo groba.
12. člen
Talni žarni grob je dimenzije 0,7 m x 1 m. Razdeljen je v dva dela: prvi je plošča dim. 0,6 x 0,6 m, drugi del – 0,4m je namenjen postavitvi nagrobnega spomenika. Nagrobni spomeniki so lahko največ 0,6 m visoki, 0,6 m široki in 0,4 m globoki.
13. člen
Otroški grobovi se uredijo na grobnem polju “C”. Dimenzije 1 x 1,4 m. Velikost in oblikovne zahteve so enake kot pri enojnih grobovih.
14. člen
Žarni grobovi v notranjosti gomil se uredijo na grobnem polju “D” – ob centralnem križu. Zgradijo se tri gomile. Gomile so do 2 m visoki votli zidovi, namenjeni vgraditvi žarnih niš in so z zunanje strani zasipani z zemljo v naklonu in s končnim izgledom gomil, ki se zasadijo in zatravijo. Žarne niše so pokrite s kamnitimi ploščami dim. 0,6 x 0,6 m.
Gomile imajo centralni prostor, sredi katerega je zasadi košati iglavec in postavijo klopi.
15. člen
Prostor za raztros pepela in poslednje slovo od pokojnika se uredi na terasi nad starim delom pokopališča pod gozdom, (grobno polje F), ki je zatravljena.
16. člen
Grobišče (grobno polje H) je prostor, ki je namenjen anonimnim pokopom pokojnika ter prenosu in skupnemu pokopu posmrtnih ostankov pokojnikov s starega dela pokopališča in vrstnih grobov novega dela pokopališča. Uredi se na severozahodnem delu pokopališča ob skupnem grobišču na polju G. Južni del polja H se zatravi, severni del ob poti pa zasadi z nizkim zimzelenim drevjem.
V jugovzhodnem delu polja “H” se postavi spomenik ali podobna ureditev, kamor se bodo zapisovala imena pokojnikov pokopanih na grobišču.
17. člen
Prostor za skupno grobišče umrlih v primeru večje katastrofe (polje G) se uredi v severozahodnem delu pokopališča, kot parkovna ureditev.
V primeru smrti večjega števila ljudi, se le-ti pokopljejo na omenjenem prostoru ter se postavi spomenik ali drugačna ureditev (na severozahodnem delu polja G), ki bo lahko nosila imena vseh pokopanih.
18. člen
Spomeniki na pokopališču se postavijo praviloma v zelenicah ob glavnih poteh.
Glavni spomenik (M) se postavi med parkiriščem vzhodno od poslovilnega objekta in krožno dostopno potjo v osi poti starega dela pokopališča. Spomenik ima obliko obeliska na stopničastem podstavku in predstavlja skupaj s poslovilno kapelo vhod na pokopališče. Spomenik je izveden iz kamna.
Piramidasti spomenik (N) nad teraso za raztros pepela je izveden iz kamna in je optični zaključek osi starega dela pokopališča. Spomenik ima funkcijo meje med pokopališčem in gozdom. Piramida ima osnovno stranico 2,5 x 2,5 m, višina je 5 m.
Centralni križ (O) med polji žarnih zidov (D) in poljem obrednega prostora (I) je postavljen v križišče vzdolžne osi novega dela pokopališča in osi zaključne poti starega dela pokopališča. Postavljen je tako, da gre pogrebna povorka, ki spremlja pokojnika na zadnji poti od poslovilnega objekta do groba na novem delu pokopališča, vedno mimo križa. Visok je 5 m in je viden s celotnega območja pokopališča.
19. člen
Obredni prostor se nahaja v polju I – vzhodno od centralnega križa. Oblikovan je kot raven plato na gomili in je namenjen obredu ob Dnevu mrtvih – Vsesvetih ter drugih podobnih priložnostih in je tlakovan.
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
20. člen
Prometna ureditev
Glavni dostop do pokopališča se rekonstruira. Rekonstruira se tudi obstoječa dostopna cesta z lokalne ceste L-3904 (cesta Senovo–Dovško), ki se poleg dostopa do stanovanjskega objekta nameni tudi dostopu do pokopališča Senovo. Opisane rekonstrukcije so predmet drugega prostorsko izvedbenega dokumenta.
Zgradi se 154 novih parkirišč. Parkirišča se asfaltirajo.
Gospodarski dostop do poslovilnega objekta se uredi s severozahodne strani. Na tej strani poslovilnega objekta se uredi pet parkirišč za osebna vozila “zaposlenih” in manipulativni plato za dostop v poslovilni objekt, ki se asfaltirajo.
Vse komunikacijske površine na pokopališču so namenjene pešcem. Glavne poti, ki potekajo med grobnimi polji so širine 3 m in se tlakujejo ali asfaltirajo. Stranske (širine do 2 m) in pomožne poti se nasujejo s peskom in utrdijo.
Prehodi med posameznimi grobnimi terasami se uredijo s stopnicami, ki se obdelajo s kamnom ali kulir ploščami.
21. člen
Poti za funkcionalno ovirane osebe
Izvedba vseh poti se prilagodi možnostim gibanja funkcionalno oviranim osebam ter prevozu pokojnika z vozičkom do mesta pokopa, v skladu s pravilnikom o projektiranju objektov brez arhitektonskih ovir (Uradni list RS, št. 48/87). Pot, ki je prilagojena funkcionalno oviranim ljudem, se posebej označi in mora omogočati dostop funkcionalno oviranim osebam do grobnih teras.
22. člen
Vodovodno omrežje
Oskrba s pitno vodo obstoječega dela pokopališča je urejena. Zaradi posegov na območju UN je predvidena rekonstrukcija vodovoda S Ø200 mm v dolžini 270 m. Na odseku po območju razširitve pokopališča se na dolžini 170 m spremeni trasa cevovoda, tako da poteka 190 m po glavnih poteh pokopališča in pod novimi parkirnimi površinami. Rekonstrukcija cevovoda se izvede z jeklenimi cevmi J Ø200 mm v skupni dolžini 290 m.
Hkrati z rekonstrukcijo primarnega cevovoda se uredi tudi hidrantno omrežje. Trije nadzemni hidranti se postavijo v zelenicah ob parkiriščih, tako, da je možno gašenje eventualnega požara na poslovilnem objektu in kapelici z dveh hidrantov tipa “A”.
Obstoječi vodovodni priključek poslovilnega objekta in kapelice se ohrani.
Za potrebe pokopališča – mest z vodo, se zgradi nov vodovodni priključek. Zgradi se vodovodna zanka, ki povezuje vsa mesta z vodo na novem delu pokopališča. Trase vodovoda v dolžini 550 m potekajo po glavnih poteh in zelenicah. Cevi PE 63 se polagajo na peščeno posteljico na globini 1,3 m. Ob priključitvi na primarni cevovod se zgradi vodomerni jašek z zapornimi armaturami.
23. člen
Kanalizacijsko omrežje
Odvod fekalnih voda iz objektov je v triprekatno nepretočno greznico. Po izgradnji javnega kanalizacijskega omrežja ob cesti Senovo–Dovško, se zgradi prečrpališče in tlačni vod, po katerem se bodo odpadne vode prečrpavale v javno kanalizacijo.
Odvod meteornih voda s strešin poslovilnega objekta, kapelice in obstoječih utrjenih površin je urejen preko obstoječe drenažne in meteorne kanalizacije.
Ob razširitvi pokopališča se uredi meteorna kanalizacija za odvod padavinskih voda z utrjenih površin, mest z vodo ter novih parkirnih površin. Trasa zbirnega voda meteorne kanalizacije poteka v osi glavne vzdolžne poti in parkirnih površin. Nanjo se priključujejo odtoki iz mest z vodo.
Zgradi se lovilec olj, ki mora združiti obstoječo in predvideno meteorno kanalizacijo. Meteorne vode s pokopališča lahko le preko lovilca olj spuščamo v Dolški potok.
Neonesnažene meteorne vode pokopališča je možno odvajati tudi v ponikovalnice.
24. člen
Energetsko omrežje
Uredi se reflektorska razsvetljava parkirnih in manipulativnih površin pokopališča. Kablovod se položi na globino 0,8 m, na prečkanjih z ostalimi komunalnimi vodi pa se položi v zaščitno cev.
Na samem pokopališču se javna rasvetljava uredi s svetilkami, ki akumulirajo energijo sonca podnevi in omogočajo osvetljevanje pokopališča v mraku in prvih večernih urah.
25. člen
Telefonsko omrežje
Ohrani se obstoječi telefonski priključek. Kablovod telefonskega priključka se pod povoznimi površinami in na križanju z drugimi komunalnimi vodi zaščiti.
26. člen
Odpadki
Na območju širitve pokopališča se postavijo tipske košare za smeti velikosti 1/1/1 m na vseh mestih, kjer se nahajajo tudi pipe za vodo.
Na poslovilnem platoju se postavijo manjši -”ulični” koši za smeti.
Upravljalec pokopališča bo zbrane odpadke odlagal v večje, t.j. 5 m3 zabojnike, ki bodo postavljeni na zahodnem delu v podaljšku novih parkirišč ter v bližini obstoječih objektov. Zbrani odpadki se odpeljejo na regionalno deponijo komunalnih odpadkov.
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR
27. člen
Hrup
V območju in v bližini pokopališča Senovo ni virov hrupa, ki bi presegali dovoljene ravni hrupa, tako, da je omogočeno nemoteno odvijanje žalnih slovesnosti.
28. člen
Vodnogospodarske ureditve
Severovzhodni del pokopališča med predvidenimi parkirišči in Dolškim potokom se zatravi in zasadi z drevjem ter grmovnicami. Najožji pas ob potoku se zatravi, tako, da je možno vzdrževanje, oziroma urejanje potoka.
29. člen
Ureditev zelenih površin
Zelene površine na grobnih poljih in ob poslovilnem objektu se zasadijo z iglavci in zimzeleno vegetacijo. Zelenice so razgibano urejene, tako barvno, kot tudi višinsko. Parkirišče in parkovni del pokopališča, ki je namenjen skupinskemu pokopu v primeru večje katastrofe, se zasadi z listnatimi drevesi ter grmovnicami. Pri izboru vrst je potrebno izbrati primerno kombinacijo oblik, velikosti ter barve listov in cvetov.
30. člen
Potres
Objekte in ostale ureditve je potrebno zgraditi po pogojih, kjer je predvidena maksimalna intenziteta potresa VIII stopnje po MCS.
31. člen
Položaj in velikost novih parcel
Na območju ureditvenega načrta imajo nove ureditve glede na obstoječe parcele naslednjo lego:
k.o. Dovško:
– obstoječa mrliška vežica, kapela in poslovni prostori: 397/2, 4, 5, 6,
– poslovilni prostor: 397/3,
– grobna polja: 393, 394, 395/1, 395/2, 382, 399, 381, 396, 398, 380,
– poti: 393, 394, 395/1, 395/2, 382, 399, 381, 396, 398, 380,
– parkirišča: 397/1, 396, 394, 379, 380, 400.
VI. ETAPE IZVAJANJA POSEGOV V PROSTOR
32. člen
I. faza:
– prestavitev vodovoda S Ø 200 mm in postavitev hidrantov,
– izgradnja lovilca olj ter povezave obstoječe in predvidene meteorne kanalizacije,
– ureditev javne razsvetljave,
– planiranje terena in formiranje platojev,
– postavitev glavnega spomenika (M),
– zapolnitve grobnih polj na obstoječem delu pokopališča (E1 in E2),
– ter ureditev 53 parkirišč na vzhodnem delu pokopališča (K).
II. faza:
– izgradnja vodovodnega priključka,
– zbirni vod meteorne kanalizacije,
– ureditev dveh grobnih polj (“B” – enojni, družinski in talni žarni grobovi),
– ureditev gomile – žarni zid (D),
– skupno grobišče (G),
– prostor za anonimne pokope (H),
– obredni prostor (I),
– parkovne površine novega dela na severovzhodu (J),
– 68 parkirnih mest (K),
– vhodni portal na novi del pokopališča (L),
– in postavitev centralnega križa (O).
III. faza:
– ureditev dveh gomil – žarni zid (D),
– otroški grobovi (C),
– prostor za raztros (F),
– in piramidasti spomenik (N).
IV. faza:
– postopno poseganje in urejanje grobnih polj (B),
– 33 parkirnih mest (K).
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV
33. člen
Pri izvajanju posegov v prostor na območju pokopališča je izvajalec dolžan racionalno urediti gradbišče, gospodarno ravnati s prstjo, odvečno zemljo pa odpeljati na površine v Občini Krško, ki so predvidene za sanacijo. Pri posegih na prometnicah zagotoviti varen promet. Pred pričetkom del je potrebno obvestiti upravljalce komunalnih naprav na tem območju.
34. člen
Tolerance za vertikalne in horizontalne gabarite objektov so 5%. Tolerance za izvedbo komunalne infrastrukture so možne, vendar le v območju komunikacijskih poti znotraj pokopališča.
VIII. KONČNE DOLOČBE
35. člen
Nadzor pri izvajanju ureditvenega načrta izvaja pristojna inšpekcijska služba in komunalni nadzornik v občini.
36. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled pri pristojnem občinskem organu za urejanje prostora v Občini Krško.
37. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-3/93-1/15
Krško, dne 23. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franci Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti