Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/1997 z dne 13. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/1997 z dne 13. 11. 1997

Kazalo

3367. Odlok o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin na območju Občine Idrija, stran 5448.

Občinski svet občine Idrija je na podlagi 10. in 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 8. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 26. člena statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 50/95) na seji dne 23. 10. 1997 sprejel
O D L O K
o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin na območju Občine Idrija
1. člen
Z namenom manjšega obremenjevanja okolja in racionalne rabe ter izkoriščanja naravnih dobrin v Občini Idrija se s tem odlokom predpisujejo takse, ki se uporabijo za investicijsko vzdrževanje in obnovo komunalnih objektov in naprav ter za njihovo širitev zaradi izboljšanja stanja na področju varstva okolja.
2. člen
Zavezanci za plačilo taks so pravne in fizične osebe (v nadaljnjem besedilu: uporabniki), ki so uporabniki dejavnosti, objektov in naprav za oskrbo s pitno vodo in odvajanje odpadnih voda.
3. člen
Taksa znaša:
– za gospodinjstva 101,92 SIT na m3 porabljene vode,
– za gospodarske osebe 145,75 SIT na m3 porabljene vode,
– za javne zavode 121,28 SIT na m3 porabljene vode.
Takse so oproščeni tisti uporabniki, priključeni na kanalizacijo, ki odvajajo odpadne vode na delujočo čistilno napravo.
4. člen
Takso obračunava izvajalec javne službe na podlagi podatkov o zavezancih mesečno, hkrati z obračunom ostalih obveznosti.
O sredstvih takse iz prvega odstavka tega izvajalci vodijo posebno knjigovodstvo. Sredstva se namenjajo za izgradnjo komunalne infrastrukture in obnovo obstoječih objektov in naprav po planih posameznih krajevnih skupnosti. Taksa se mora porabiti za komunalno infrastrukturo v kraju, kjer je bila zbrana. O porabi takse mora izvajalec poročati najmanj polletno Odboru za razvoj in gospodarske javne službe pri Občinskem svetu občine Idrija in svetu krajevne skupnosti, v kateri se taksa zbira.
5. člen
Višina takse se povečuje s sklepom župana v skladu z gibanjem cen v komunalnih dejavnostih (cene oskrbe s pitno vodo). Izvajalec lahko v primeru, če ugotovi, da je zaradi državnih ukrepov določitve cen komunalnih storitev prišlo do večjega razkoraka med višino taks in gibanjem cen, predlaga večje povišanje taks. O takem povišanju taks odloča občinski svet.
V primeru, da se spremenijo pogoji in podlage za določitev višine takse, mora občinski svet odločati o spremembi takse.
6. člen
Na področju, kjer komunalnih storitev ne izvajajo pooblaščeni izvajalci javnih služb, zaračunava takso iz 3. člena tega odloka Komunala Idrija na podlagi mesečnega povprečja porabe vode v občini glede na vrsto uporabnika.
Sredstva takse iz drugega odstavka tega člena Komunala vsakič do 10. v mesecu za pretekli mesec nakaže na proračun Občine Idrija. Taksa se mora porabiti za komunalno infrastrukturo v kraju, kjer je bila zbrana.
7. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS. Taksa se začne pobirati 1. 1. 1998.
Št. 41711-3/97
Idrija, dne 23. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Idrija
Franci Jereb, dr. med. l. r

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti