Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1997 z dne 17. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1997 z dne 17. 10. 1997

Kazalo

3140. Odlok o skrbi naselij z zemeljskim plinom in s toplotno energijo v Občini Ravne-Prevalje, stran 5137.

Na podlagi 17. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 1/96), tretjega odstavka 3. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 5. člena zakona o gospodarskih javnih službah ter 5. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Ravne na Koroškem (MUV, št. 9/94) in 17. člena statuta Občine Ravne-Prevalje (Uradni list RS, št. 43/95 in 1/97) je Občinski svet občine Ravne-Prevalje na seji dne 24. 9. 1997 sprejel
O D L O K
o skrbi naselij z zemeljskim plinom in s toplotno energijo v Občini Ravne-Prevalje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Z odlokom o oskrbi naselij z zemeljskim plinom in s toplotno energijo se določajo splošni pogoji za oskrbo s plinom in toplotno energijo iz sistema oskrbe z zemeljskim plinom in daljinskega sistema s toplotno energijo (v nadaljnjem besedilu: sistem) na območju Občine Ravne-Prevalje.
2. člen
Javno podjetje za oskrbo z zemeljskim plinom in s toplotno energijo je dobavitelj plina in toplotne energije (v nadaljnjem besedilu: dobavitelj), odjemalec zemeljskega plina ali toplotne energije pa je vsakokratni lastnik objekta, ki je priključen na sistem in ki sklene pogodbo o dobavi zemeljskega plina ali toplotne energije z dobaviteljem (v nadaljnjem besedilu: odjemalec).
3. člen
Podrobnejši pogoji za dobavo in odjem zemeljskega plina in toplotne energije iz sistema se uredijo s pravilnikom, ki bo podrobneje razčlenjeval sistem. Pripravi ga dobavitelj, sprejme pa organ upravljanja dobavitelja.
II. NAPRAVE DOBAVITELJA IN ODJEMALCEV ZEMELJSKEGA PLINA IN TOPLOTNE ENERGIJE
4. člen
Plinovodno omrežje zemeljskega plina sestavljajo primarni in sekundarni plinovodi ter merilno regulacijske postaje (MRP).
Primarni plinovodi so del omrežja za dovod zemeljskega plina do posameznih preskrbovalnih območij ali merilno regulacijskih postaj.
Sekundarni plinovodi so del omrežja za razvod plina od merilno regulacijskih postaj do porabnikov, vključno s plinsko požarno pipo, z regulatorjem tlaka plina, s plinomerom in tipsko omarico.
5. člen
Odjemalec zemeljskega plina na ravni široke potrošnje je vsaka pravna ali fizična oseba, ki ji dobavitelj dobavlja zemeljski plin iz plinovodnega omrežja po pogojih, ki so predpisani v tem odloku in v pravilniku.
Dobavitelj zagotavlja varstvo javnih koristi z gospodarjenjem po načelu dobrega gospodarja ter z dajanjem strokovnih usmeritev in mnenj glede razvoja omrežja plinovoda ter soglasij za priključevanje na plinovodno omrežje.
6. člen
Daljinski sistem oskrbe s toplotno energijo je sestavljen iz proizvodnega vira, črpališča, ki omogoča transport toplotne energije ter primarnega in sekundarnega dela omrežja s toplotnimi postajami.
Primarno omrežje tvori povezavo proizvodnega vira s toplotnimi postajami, sekundarno omrežje pa vodi toplotno energijo do porabnikov, vključno z zapornimi elementi in števcem toplotne energije.
Interne toplotne naprave so naprave odjemalca, ki jih ni dovoljeno spreminjati brez soglasja dobavitelja.
Odjemalec in dobavitelj po predhodnem dogovoru določita traso cevovoda sistema. Če drugačna rešitev ni mogoča, mora lastnik dovoliti prehod cevovoda do naslednjega odjemalca.
III. PRIKLJUČITEV NA SISTEM OSKRBE Z ZEMELJSKIM PLINOM IN NA DALJINSKI SISTEM S TOPLOTNO ENERGIJO
7. člen
Priključevanje na sistem oskrbe z zemeljskim plinom in daljinski sistem oskrbe s toplotno energijo dovoljuje in ureja dobavitelj.
8. člen
Na območjih, kjer je zgrajen sistem, je obvezna priključitev vseh zgradb na omrežje, za katere je potrebna vgraditev naprav skupne moči nad 10 kW. Za manjše porabnike se obveznost priključitve ugotavlja za vsakega posebej.
Za nove stavbe in za obstoječe stavbe, ki se jih dograjuje, nastane obveznost priključitve na sistem ob dograditvi oziroma ob začetku uporabe stavbe.
Za obstoječe stavbe, v katerih je po prvem odstavku tega člena priključitev na sistem obvezna in v katerih je potrebna vgraditev oziroma obratovanje toplotnih energetskih naprav skupne moči preko 10 kW je rok priključitve 3 leta po tem, ko je pristojni občinski organ pisno obvestil zavezanca za priključitev o obvezni priključitvi na sistem.
9. člen
Zavezanec si mora pri pristojnem upravnem organu pridobiti ustrezno dovoljenje za izvajanje del na svojem objektu. Zahtevek mora vsebovati vse potrebne podatke za odločanje o možnostih in pogojih priključitve na sistem.
Dobavitelj je dolžan na podlagi zahtevka izdati zavezancu soglasje za priključitev v roku 30 dni.
Soglasje za priključitev mora vsebovati tehnične, finančne in organizacijske pogoje in obveznosti, ki jih mora zavezanec za priključitev izpolniti za priključitev stavbe na plinovodno oziroma toplovodno omrežje ter rok za sklenitev pogodbe z dobaviteljem.
10. člen
Zavezanec za priključitev je dolžan plačati prispevek za priključitev na sistem.
Plačilo prispevka za priključitev in izvedbo priključka se določi s pogodbo sklenjeno med odjemalcem in dobaviteljem.
11. člen
Na območjih, kjer se bodo v naslednjih letih zgradili sistemi oskrbe z zemeljskim plinom in daljinski sistem s toplotno energijo, je po izgradnji omrežja priključitev obvezna.
Zanje se smiselno uporabljajo določila 8. člena tega odloka.
12. člen
Pred neposredno priključitvijo stavbe na sistem mora dobavitelj bodočega odjemalca seznaniti s pogoji za dobavo in odjem plina ali toplote, ki jih predpisuje pravilnik.
Neposredno priključitev stavbe na sistem lahko opravi le oseba dobavitelja, ki izpolnjuje predpisane pogoje.
IV. DOBAVA IN PLAČILO ZEMELJSKEGA PLINA OZIROMA TOPLOTNE ENERGIJE
13. člen
Dobava toplotne energije za ogrevanje in klimatizacijo prostorov je praviloma sezonska. Kolikor je potrebno in tehnično izvedljivo se odjemalec in dobavitelj dogovorita za ogrevanje izven sezone.
14. člen
Kolikor se z dolgoročnim razvojem občine oziroma posameznih naselij pogoji za dobavo toplotne energije spremenijo, potem dobavitelj poravna stroške sprememb na svojih napravah, na odjemalčevih napravah pa odjemalec sam, razen v izjemnih primerih, za katere se vzrok ugotavlja pri vsakem odjemalcu posebej.
15. člen
Dobavitelj in odjemalec skleneta pogodbo o dobavi zemeljskega plina oziroma toplotne energije in pričetek obratovanja potrdita z zapisnikom.
Veljavnost pogodbe znaša deset let in se avtomatično podaljša za naslednjih deset let, kolikor eden izmed pogodbenih partnerjev ne prekine pogodbenega razmerja devet mesecev pred iztekom veljavnosti pogodbe, vendar le v naslednjih primerih:
– rušitev stavbe,
– uporaba obnovljivih virov energije, ki ne onesnažujejo okolja (geotermalna, solarna in toplotne črpalke), kar pa bodo dokazali z lastno izjavo in projektom ob pridobivanju ustreznega dovoljenja.
Kolikor odjemalec prekine pogodbo in se v času krajšem od 9 mesecev ponovno priključi na isto odjemno mesto, mu lahko dobavitelj poračuna fiksne stroške dobave za čas izklopa.
16. člen
Kolikor do sklenitve pogodbe ni prišlo v roku, ki ga je določil dobavitelj, se dobava prekine. Kolikor prekinitev ni možna, se prične obračunavati dvojna cena.
17. člen
Dobavitelj je dolžan odjemalcem dobavljati zemeljski plin oziroma toplotno energijo po pogojih predpisanih s pravilnikom.
O spremembah pogojev dobave je dobavitelj dolžan pravočasno pisno obvestiti odjemalce ter jim dati ustrezna navodila glede ravnanja z napeljavo in trošili v stavbi.
18. člen
Odjemalec zemeljskega plina ali toplotne energije je dolžan dobavljeno količino zemeljskega plina ali toplotne energije in ostale stroške plačati po pogojih, ki so določeni s pravilnikom ter po ceni, ki je določena v skladu s predpisi.
Neupravičen odjem plina oziroma toplotne energije je prepovedan, kolikor pa do njega pride, se obračunava z dvojno ceno.
19. člen
Količina dobavljenega zemeljskega plina oziroma toplotne energije se ugotavlja s predpisanim plinomerom oziroma toplotnim števcem. Dobavitelj mora plinomere in toplotne števce redno pregledovati, urejati in jih zamenjavati v skladu s predpisi, ki urejajo kontrolo meritev.
20. člen
Dobavitelj je dolžan o odklopu zemeljskega plina oziroma toplotne energije pravočasno obvestiti odjemalce.
V primeru, da je stanje plinovodne oziroma toplovodne napeljave v stavbi odjemalca v takšnem stanju, da bi nadaljnja dobava zemeljskega plina oziroma toplotne energije ogrožala varnost ljudi in premoženja v stavbi ali njeni okolici, lahko dobavitelj dobavo prekine brez predhodnega obvestila.
21. člen
Dobavitelj je dolžan vzdrževati plinske napeljave, plinska trošila, toplovodne napeljave v brezhibnem stanju.
Odjemalec je dolžan nemudoma javiti dobavitelju vsako zaznano okvaro na javnem plinovodnem ali toplovodnem omrežju in na napeljavi v stavbi.
Dobavitelj plina ali toplotne energije ima pravico in dolžnost redno pregledovati plinsko in toplovodno napeljavo. Odjemalec mu je dolžan omogočati dostop do napeljav.
V. VARSTVO IN RAZVOJ SISTEMA OSKRBE Z ZEMELJSKIM PLINOM IN DALJINSKEGA SISTEMA S TOPLOTNO ENERGIJO
22. člen
Plinovodno, vročevodno in toplovodno omrežje imata s posebnimi predpisi določene varovalne pasove, predpisane odmike, omejitve in prepovedi, ki so obvezni za vsak subjekt, ki z načrtovanjem posegov ali z izvajanjem dejavnosti posegajo v te varovalne pasove.
23. člen
Za pripravo novih razvojnih projektov plinifikacije in toplifikacije naselij so pristojne občinske strokovne službe.
Dobavitelj daje v skladu s sprejeto strategijo komunalne energetike Občine Ravne-Prevalje na zahtevo investitorja ali izdelovalca dokumentacije, programske in tehnične smernice za izdelavo prostorske izvedbene in projektne dokumentacije za razvojne komplekse in objekte, ki bodo oskrbovani s plinom ali toplotno energijo iz omrežij.
Na območjih, kjer so omrežja že zgrajena ali pa se gradnja omrežij še načrtuje, je v postopku izdelave dokumentacije za vse posege v prostor obvezna pridobitev soglasja.
24. člen
Dobavitelj je dolžan voditi kataster plinovodnega in toplovodnega omrežja ter voditi in hraniti dokumentacijo o priključitvah odjemalcev na plinovodno in toplovodno omrežje.
VI. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
25. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja pristojna občinska služba.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
26. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 100.000 se kaznuje pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. če ne vloži zahtevka za priključitev stavbe na plinovodno ali toplovodno omrežje (9. člen odloka),
2. če se ne priključi na plinovodno ali toplovodno omrežje (11. člen),
3. če ne seznanijo odjemalca plina ali toplotne energije v stavbi z navodili glede ravnanja in ukrepanja pri uporabi plina oziroma toplotne energije (12. člen),
4. če je izvedel ukrepe za neupravičen odjem plina ali toplotne energije (18. člen),
5. če preprečuje pooblaščenim osebam dobavitelja preglede plinske oziroma toplovodne napeljave v stavbi ali odčitavanje, vzdrževanje in zamenjavo plinomerov ali toplotnih števcev (21. člen),
6. če ne javi zaznane okvare ali če opusti izvedbo ukrepov (21. člen).
Odgovorno osebo pravne osebe ali občana, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena, se kaznuje z denarno kaznijo od 5.000 do 60.000 SIT.
27. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 360.000 SIT se kaznuje dobavitelja plina ali toplotne energije če:
1. ne obvešča odjemalcev plina ali toplotne energije (14. člen),
2. ne umerja in zamenjuje plinomera ali toplotnega števca (19. člen),
3. ne vodi katastra plinovodnega ali toplovodnega omrežja (24. člen),
4. ne vodi in ne hrani dokumentacije o priključitvah odjemalcev na plinovodnem ali toplovodnem omrežju (24. člen),
Za prekršek iz prvega odstavka tega člena se kaznuje tudi odgovorno osebo dobavitelja plina oziroma toplotne energije z denarno kaznijo od 5.000 do 60.000 SIT.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
28. člen
Dobavitelj mora predložiti občinskemu svetu v potrditev pravilnik predviden v 3. členu tega odloka.
29. člen
Za vse objekte, ki jih je z dnem uveljavitve tega odloka že možno priključiti na sistem, znaša prispevek za priključitev 100% vrednosti prispevka za tekoče leto, ki ga predhodno potrdi občinski svet.
30. člen
V prehodnem obdobju in kot sekundarni vir energije je dovoljena uporaba tistih virov energije, ki po veljavnih standardih in normativih ne onesnažujejo okolja preko dovoljenih meja.
31. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 0-012-2/95-3
Ravne, dne 24. septembra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ravne-Prevalje
Marjan Berložnik, dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti