Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/1997 z dne 9. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/1997 z dne 9. 10. 1997

Kazalo

3036. Odlok o ravnanju s posebnimi odpadki v Občini Cankova-Tišina, stran 5045.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 61/96 – odl. US) in zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 35/97) ter 14. člena statuta Občine Cankova-Tišina (Uradni list RS, št. 53/95) je Občinski svet občine Cankova-Tišina na 29. seji, dne 26. 9. 1997 sprejel
O D L O K
o ravnanju s posebnimi odpadki v Občini Cankova-Tišina
1. člen
S tem odlokom se ureja ravnanje s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (v nadaljnjem besedilu: nevarni odpadki) njihovo zbiranje, odvažanje, odlaganje in ravnanja ter nadzor nad izvajanjem tega odloka na območju Občine Cankova-Tišina.
2. člen
Cilji ravnanja z nevarnimi odpadki po tem odloku so:
1. preprečevanje nastajanja in zmanjševanje količin odpadkov,
2. preprečevanje neorganiziranega oziroma divjega odlaganja odpadkov,
3. ločeno zbiranje odpadkov,
4. sprejemljivost ukrepov za okolje,
5. uveljavitev načela “stroške plača povzročitelj”.
3. člen
Subjekti ravnanja z nevarnimi odpadki so:
1. Občina Cankova-Tišina,
2. izvajalci javnih služb ravnanja z odpadki, druge osebe javnega in zasebnega prava, kadar opravljajo dejavnost ali zadeve ravnanja z odpadki (v nadaljevanju: izvajalci) ter
3. povzročitelji obremenitev (v nadaljevanju: povzročitelji).
4. člen
Posebni odpadki so odpadki, ki jih zaradi količine in lastnosti ni mogoče varno odstranjevati skupaj s komunalnimi odpadki oziroma je to mogoče po njihovi posebni obdelavi.
5. člen
Nevarni odpadki so tisti odpadki, ki imajo zaradi količine in narave eno ali več lastnosti:
– eksplozivnost,
– lahka vnetljivost in gorljivost,
– povzročanja vžiga drugih snovi,
– reaktivnost,
– strupenost,
– jedkost in dražljivost,
– radioaktivnost,
– kužnost ali gabljivost.
Sem predvsem uvrščamo naslednje odpadke:
– ostanke olj, maščob, barv, lakov in njihova embalaža,
– sredstva za zaščito rastlin (embalaža),
– čistila, lepila, razredčila,
– zdravila,
– baterije, akumulatorji.
6. člen
Nevarne odpadke iz prejšnjega člena tega odloka urejajo posebni predpisi, pravilnik o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86).
7. člen
Povzročitelji nevarnih odpadkov so pravne in fizične osebe, ki s svojo dejavnostjo ali ravnanjem povzročajo nastajanje nevarnih odpadkov.
Zbiralci nevarnih odpadkov so izvajalci javnih služb, ki jih zbirajo, prevažajo in začasno skladiščijo.
Odstranjevalci nevarnih odpadkov so pooblaščene organizacije, ki te odpadke predelujejo, končno odlagajo ali opravljajo nevtralizacijo škodljivih vplivov.
8. člen
Pri nastajanju, predelavi, zbiranju, prenosu in odstranjevanju nevarnih odpadkov se ne sme:
1. ogrožati zdravja ljudi ali javne koristi;
2. ogrožati zdravje živali in povzročati nevarnosti za naravne življenjske pogoje živali in rastlin, ki se jim je mogoče izogniti;
3. onesnaževati okolja preko dopustnih, z zakonom določenih meja;
4. povzročati nevarnosti požara ali eksplozije;
5. povzročati motenj v javnem redu in miru.
9. člen
Povzročitelji nevarnih odpadkov morajo skrbeti zato, da se nevarni odpadki varno hranijo in obvezno ter pravočasno odstranjujejo, tako, da ne nastopijo posledice, navedene v prejšnjem členu.
10. člen
Šteje se, da so nevarni odpadki v smislu tega odloka varno odstranjeni, če je z ustrezno predelavo, odlaganjem ali drugim ravnanjem trajno zagotovljeno izpolnjevanje zahtev iz 8. člena tega odloka.
11. člen
Povzročitelji, zbiralci in odstranjevalci nevarnih odpadkov (pravne osebe) morajo voditi posebno tekočo evidenco v skladu z navodili, glede na vrsto, količino, poreklom in nahajališčem nevarnih odpadkov.
12. člen
Povzročitelji nevarnih odpadkov morajo zbiralcem ali odstranjevalcem nevarnih odpadkov, ko jim nevarne odpadke predelajo, te deklarirati vključno s pisnim opozorilom, kakršne nevarnosti lahko nastanejo pri nadaljnjem ravnanju s temi odpadki.
13. člen
Nevarni odpadki se odvažajo občasno (najmanj dvakrat letno – akcija) in se zbirajo na zato določenih mestih prav tako kot kosovni odpadki, zavržena neuporabna vozila ter druge trde usedline iz kanalizacij odpadnih vod.
14. člen
Odpadki se morajo odlagati v skladu s pravilnikom o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86).
15. člen
Komunalni nadzornik lahko z ureditveno odločbo zahteva vzdrževanje zbirnih in odjemnih mest. Zbirno in odjemno mesto mora ustrezati estetskim, higiensko-tehničnim in požarno-varstvenim pogojem in ne sme ovirati in ogrožati prometa na javnih površinah.
Izvajalci javnih služb so dolžni zbirna mesta pri odvozu nevarnih odpadkov ustrezno pospraviti in očistiti.
16. člen
Prekrški povzročiteljev in izvajalcev se sankcionirajo po 32. in 33. členu odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini (Uradni list RS, št. 68/96).
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0706/97
Cankova-Tišina, dne 1. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Cankova-Tišina
Viktor Vrečič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti