Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1997 z dne 17. 5. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1997 z dne 17. 5. 1997

Kazalo

1639. Odlok o dimnikarski službi na območju Občine Zreče, stran 2213.

Na podlagi zakona o dimnikarski službi (Uradni list SRS, št. 16/74, Uradni list RS, št. 14/90), pravilnika o rokih in načinu čiščenja in pregledovanja kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav ter o meritvah dimne ali druge emisije kurišč (Uradni list SRS, 1/76), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 6. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 3., 4. in 7. člena odloka o gospodarskih javnih službah na območju Občine Zreče (Uradni list RS, št. 38/96) in 20. člena statuta Občine Zreče (Uradni list RS, št. 30/95, 48/95) je Občinski svet občine Zreče na seji dne 28. 4. 1997 sprejel
O D L O K
o dimnikarski službi na območju Občine Zreče
1. člen
Ta odlok določa organizacijo in delovanje dimnikarske službe v Občini Zreče, roke čiščenja ter pregledovanja kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav, cene storitev in nadzor nad opravljanjem dimnikarske službe.
Dimnikarska služba obsega pregledovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav.
2. člen
Dimnikarsko službo na območju Občine Zreče opravlja gospodarska družba ali samostojni dimnikarski podjetnik (v nadaljevanju: izvajalec dimnikarske službe), katerega poslovni predmet je dimnikarstvo.
3. člen
Izvajalca dimnikarskih storitev na območju Občine Zreče, na podlagi razpisa za podelitev koncesije, izbere Občinski svet občine Zreče, pogodbo o koncesiji pa podpiše župan občine.
Občina Zreče je razdeljena na šest dimnikarskih območij:
I. območje KS Zreče,
II. območje KS Stranice,
III. območje KS Gorenje,
IV. območje KS Skomarje,
V. območje KS Resnik,
VI. ombočje KS Dobrovlje.
4. člen
Roki in načini čiščenja ter pregledovanje kurilnih prezračevalnih naprav ter dimnih vodov, se določijo in opravljajo v skladu s pravilnikom o rokih in načinih čiščenja in pregledovanja kurilnih naprav, dimovodov in prezračevalnih naprav ter o meritvah dimne ali druge emisije kurišč, kolikor s tem odlokom niso drugače določeni.
5. člen
Kurilne naprave, dimni vodi in dimniki v zasebnih gospodinjstvih, ki se stalno uporabljajo, se čistijo v naslednjih rokih:
– najmanj enkrat v kurilni sezoni kurišča na olje in plin,
– najmanj dvakrat v kurilni sezoni kurišča na trda goriva,
– najmanj trikrat v času kurilne sezone kurišča v večstanovanjskih hišah.
6. člen
V času od 1. junija do 30. septembra mora izvajalec dimnikarske službe opraviti strokovni pregled kurilnih naprav, dimnih vodov, dimnikov in prezračevalnih naprav v objektih, če so varne in v uporabnem stanju.
O ugotovitvah pisno seznani uporabnika kurilnih in dimnovodnih naprav (v nadaljevanju: uporabnik) naprav.
Izvajalec dimnikarske službe je za opravljeni pregled upravičen zaračunati 60% določene cene za čiščenje kurilnih in dimnikarskih naprav.
7. člen
Če je uporabnik kurilnih naprav in dimnih vodov s svojim ravnanjem preprečil izvajalcu dimnikarske službe opraviti čiščenje kurilnih in dimnih vodov, kljub temu, da je bil o času čiščenja pravočasno obveščen, mora plačati 50% cene, določene za čiščenje.
8. člen
Pri opravljanju svojih dolžnosti ima izvajalec dimnikarske službe pravico vstopiti v prostore zgradbe, kjer je kurilna naprava, dimni vod oziroma prezračevalna naprava in sme, če je potrebno, vpogledati tudi v načrte zgradbe.
Če uporabnik izvajalcu dimnikarske službe ne dovoli rednega in obveznega čiščenja kurilnih ali dimnovodnih naprav, mu mora dovoliti vsaj pregled.
Če uporabnik čiščenje zavrne dvakrat zapored mora o tem izvajalec dimnikarske službe obvestil požarno inšpekcijo.
9. člen
Izvajalec dimnikarske službe je dolžan po opravljenem strokovnem pregledu oziroma čiščenju kurilnih in dimnovodnih naprav uporabniku dati v podpis kontrolno knjigo ali delovni nalog.
10. člen
Izvajalec dimnikarske službe je v primeru opustitve opravljanja dimnikarske službe dolžan pristojnemu organu podati izjavo o prenehanju opravljanja dimnikarskih storitev, v roku šest mesecev pred prenehanjem; pred potekom šest mesečnega odpovednega roka pa lahko preneha z opravljanjem dimnikarskih storitev le z izrecnim soglasjem pristojnega organa.
11. člen
Dimnikarske storitve se zaračunavajo po ceniku, ki ga določi koncesionar na podlagi uredbe o načinu in oblikovanju cen dimnikarskih storitev.
Občinski svet občine Zreče daje soglasje k cenam dimnikarskih storitev.
12. člen
Občinski svet, ki je določil izvajalcu dimnikarske službe območje za opravljanje dimnikarske službe, temu lahko odvzame to območje, če le-ta kljub opozorilu pristojnega požarnega in zdravstvenega inšpektorja občutno zanemarja dimnikarsko službo.
13. člen
Uporabnik in pristojni požarni inšpektor lahko zahtevata čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav tudi pred iztekom roka, ki ga za čiščenje in pregledovanje kurilnih naprav in dimnih vodov določata pravilnik in ta odlok.
14. člen
Uresničevanje tega odloka nadzirajo pooblaščene osebe za izvajanje lokalnega nadzora.
Strokovni nadzor nad opravljanjem dimnikarske službe izvršuje pristojni požarni inšpektor, kolikor gre za vprašanje požarne varnosti.
Kolikor gre za vprašanje kontrole dimne ali ostale emisije, pa pristojni zdravstveni inšpektor.
15. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-34/97
Zreče, dne 28. aprila 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Zreče
Gorazd Korošec, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti