Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1997 z dne 21. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1997 z dne 21. 3. 1997

Kazalo

907. Odlok o pokopališkem redu na območju Občine Črenšovci, stran 1351.

Na podlagi 12. in 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, 33/85 in Uradni list RS, št. 26/90), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91) ter 86. in 91. člena statuta Občine Črenšovci (Uradni list RS, št. 30/85) je Občinski svet občine Črenšovci na 18. seji dne 20. 12. 1996 sprejel
O D L O K
o pokopališkem redu na območju Občine Črenšovci
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa način opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanje pokopališč na območju Občine Črenšovci.
2. člen
Na območju Občine Črenšovci so pokopališča v naslednjih vaseh:
– v Črenšovcih,
– v Žižkih,
– v Trnju,
– v Veliki Polani,
– v Mali Polani,
– v Brezovici,
– na Gornji Bistrici,
– na Srednji Bistrici,
– na Dolnji Bistrici.
3. člen
Pokopališka in pogrebna dejavnost se opravlja na krajevno običajen način z dostojanstvom in spoštovanjem do umrlih.
4. člen
V skladu z odlokom o načinu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe na področju opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti, se ta dejavnost izvaja kot gospodarska javna služba.
Za vsako pokopališče iz 2. člena tega odloka se za opravljanje te dejavnosti izda koncesija, z izbranim koncesionarjem pa občina sklene koncesijsko pogodbo.
II. POGREBNE STORITVE IN SVEČANOSTI
5. člen
Svojci umrlega so dolžni prijaviti pokop izvajalcu pokopališke oziroma pogrebne dejavnosti (v nadaljevanju: koncesionar) po ugotovljeni smrti najmanj 20 ur pred pokopom in se istočasno s koncesionarjem dogovoriti o lokaciji pokopa.
Pokop se ne sme opraviti brez ustreznih mrliških dokumentov ali dovoljenja pristojnega upravnega organa.
6. člen
Umrli do pogrebnih svečanosti in pokopa leži v mrliški vežici. V krajih kjer mrliške vežice ni se umrli izjemoma čuva doma.
Če pokop ali pogrebno svečanost organizira društvo ali druge organizacije, se umrlega pred pokopom izjemoma lahko položi tudi na določen kraj zunaj pokopališča.
Verske skupnosti lahko v skladu s pokopališkim redom položijo umrlega stanovskega predstavnika do pokopa v objekt, ki je namenjen za opravljanje verskih obredov.
7. člen
Prevoz umrlega s kraja smrti na kraj kjer leži oziroma na pokopališče, se opravi na krajevno običajen način. Prevoz umrlega s kraja smrti, na kraj upepelitve je dovoljen samo s posebej prirejenimi vozili za te namene.
8. člen
Na pokopališčih v Občini Črenšovci se pokopi lahko opravljajo vsak dan v dogovoru med svojci umrlega in koncesionarjem, ki opravlja pokopališko in pogrebno dejavnost.
9. člen
Vsakemu umrlemu občanu mora biti zagotovljen dostojen pogreb v skladu z njegovo voljo ali željo svojcev oziroma naročnika pogreba. Pogreb s pokopom umrlega občana je komemoracija in ima javno pietetni značaj.
Pogrebna svečanost se opravi v skladu z določili tega odloka in dogovora med svojci in koncesionarjem o načinu priprave in vodenja pogrebne svečanosti.
10. člen
Javni pogrebni svečanosti lahko vsakdo nemoteno prisostvuje.
11. člen
Na željo umrlega ali svojcev, se pogreb lahko opravi v družinskem krogu.
12. člen
Pogrebni sprevod se odvija od kraja, kjer se prične pogrebna svečanost do groba na pokopališču.
Na željo umrlega ali svojcev se lahko opravi verski obred v objektu, ki je namenjen za opravljanje verskih obredov.
Če umrli leži v mrliški vežici na pokopališču, se pogrebna svečanost opravi od mrliške vežice do groba.
13. člen
Pogrebna svečanost se prične z dvigom pokojnikove krste ali žare z mrliškega odra. Če sodelujejo v pogrebni svečanosti predstavniki verskih skupnosti, pred pričetkom pogrebnega sprevoda najprej opravi obred predstavnik verske skupnosti, nato zaigrajo oziroma zapojejo žalostinko.
Pri obredu je na čelu slovenska zastava, črna zastava, verski simboli, prapori in nosilci vencev, odlikovanj ter drugih priznanj, moški udeleženci, godba, pevci ter predstavniki verske skupnosti, če so prisotni. Za krsto oziroma žaro sledijo svojci, nato pa drugi udeleženci pogreba.
14. člen
Ko pride pogrebni sprevod do groba, se krsta ali žara s pokojnikom položi v grob. Ob grobu se zvrstijo svojci, nosilci zastav, praporov, odlikovanj in vencev, govornikov, predstavnik verske skupnosti, če je ta navzoč in drugi udeleženci pogrebne svečanosti.
Pri odprtem grobu sledijo poslovilni govori predstavnikov družbene skupnosti in drugih udeležencev, pozdrav z zastavami in praproti, nastop godbe ali pevcev.
V primeru, da je navzoč predstavnik verske skupnosti, ta opravi svoj del svečanosti pred govorom predstavnikov družbene skupnosti.
Udeleženci pogreba se poslovijo od pokojnika z mimohodom.
15. člen
Če sodeluje pri pogrebnih svečanostih tudi častna enota z vojaškim ali lovskim strelnim orožjem, ki istreli častno salvo kot zadnji pozdrav umrlemu, je za zagotovitev popolne varnosti občanov in premoženja odgovoren poveljnik oziroma vodja enote.
16. člen
Za oborožene sile Republike Slovenije in organe za notranje zadeve, ki sodelujejo pri pogrebnih svečanostih, kakor tudi za organizacijo in potek vojaških pogrebov, veljajo njihova pravila.
17. člen
Najkasneje eno uro po končani slovesnosti je dolžan koncesionar grob zasuti in ga začasno primerno urediti tako, da ne poškoduje sosednjih grobov.
18. člen
Na novih pokopališčih ali na delu pokopališča kjer se grobovi urejujejo prvič, se pokop umrlih opravi po vrstnem redu grobov v dimenzijah, določenih s tem odlokom.
Ponovni pokop v isti grob je dovoljen po mirovalni dobi najmanj 10 let. Mirovalna doba ne velja za žarne grobove.
Odpiranje grobov pred iztekom mirovalne dobe se lahko opravi le s soglasjem najemnika groba in z dovoljenjem upravnega organa, pristojnega za zdravstveno varstvo oziroma z dovoljenjem organa, pristojnega za vodenje kazenskega postopka.
III. UREJANJE POKOPALIŠČ
19. člen
Na pokopališčih iz 2. člena tega odloka so naslednje zvrsti grobov:
– enojni grobovi,
– dvojni grobovi,
– trojni,
– otroški,
– žarni grobovi.
Graditev novih grobnic na pokopališčih ni dovoljena.
20. člen
Minimalna globina grobne jame za enojne, dvojne, trojne in otroške grobove je 1,80 m.
Minimalna širina grobne jame in grobnega prostora enojnih grobov je do 1 m, dvojnih grobov do 1,60 m, trojnih grobov do 2,40 m, otroških grobov pa do 0,70 m.
Dolžina grobnega prostora za enojni, dvojni in trojni grob je 2,20 m, za otroški grob pa 1,60.
Dolžina grobnega prostora med obstoječimi grobovi mora biti prilagojena meram teh grobov.
Žarni grobovi so globine 0,70 m, širina od 0,60 m do 1m in dolžina od 0,60 m do 1,20 m. Žarni grob je mogoče poglobiti za 0,30 m za nove žare.
Žare s pepelom umrlih se shranjujejo v žarnih grobovih ali obstoječih grobovih. Če se žara shrani v obstoječ enojni, dvojni, trojni ali otroški grob, se potem tak grob ne smatra kot žarni grob.
21. člen
Za vsako pokopališče mora biti izdelan načrt razdelitve na pokopališke oddelke in grobove.
Načrt izdela koncesionar v sodelovanju s predstavniki vaške skupnosti, kjer leži pokopališče.
Najemnik groba je dolžan poskrbeti, da bo grob vedno vzdrževan in urejen. Prav tako morajo biti vzdrževane in urejene ostale površine na pokopališču, kar je dolžnost koncesionarja.
22. člen
Vsa pokopališča morajo imeti ustrezno shrambo za orodje, ter urejeno mesto za odlaganje odpadkov v keson. Odvoz odpadkov se opravlja v skladu z veljavnim odlokom, ki določa in opredeljuje ravnanje z odpadki.
Odlaganje odpadkov je dovoljeno le na posebej za to določenem prostoru, ki ga določi koncesionar.
Vsako pokopališče mora biti zavarovano z ustrezno ograjo ali živo mejo.
23. člen
Če je grob tako zanemarjen, da ogroža varnost ljudi in sosednjih grobov ali če kvari izgled sosednjih grobov in izgled pokopališča kot celote se smatra, da je zapuščen. Svet KS lahko tak grob na predlog koncesionarja najemniku odvzame po predhodnem obvestilu.
IV. DRUGE DOLOČBE
24. člen
Obiskovalec pokopališča je dolžan opustiti vse kar žali spoštovanje do umrlih oziroma svojce pokojnika.
Na pokopališču je posebej prepovedano:
– nedostojno vedenje, vpitje, glasno smejanje, razgrajanje itd.,
– odlaganje odpadkov ob ograji pokopališča ali na tuje grobove oziroma izven za to določenega prostora,
– stopanje in hoja po grobovih,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih in nasadih,
– onesnaževanje pokopališkega prostora,
– vožnja s kolesi ali drugimi motornimi vozili ali njihovo shranjevanje na pokopališču,
– odtujevanje predmetov z grobov in pokopaliških prostorov.
V. KAZENSKA DOLOČBA
25. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 20.000 SIT se kaznuje za prekršek oseba oziroma najemnik groba, ki krši določila 20., 21., 22., 23. in 24. člena tega odloka.
VI. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
26. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o pokopališkem redu na območju Občine Lendava (Ur. objave SO Murska Sobota, SO Lendava, SO Gornja Radgona in SO Ljutomer, št. 26/85).
27. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 108/96
Črenšovci, dne 20. decembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Črenšovci
Daniel Kolenko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti