Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996

Kazalo

3976. Odlok o ureditvenem načrtu za grajski kompleks v Oplotnici, stran 6180.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 6. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 16. redni seji dne 26. novembra 1996 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu za grajski kompleks v Oplotnici
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme ureditveni načrt za grajski kompleks v Oplotnici (v nadaljevanju besedila: UN), ki ga je izdelal Koning, d.o.o., Slovenske Konjice, pod št. proj. 061/95 z datumom september 1995, in je sestavni del tega odloka.
2. člen
Sestavni del tega odloka so vsa soglasja, ki so jih k projektu iz 1. člena tega odloka podali pristojni organi in organizacije.
II. MEJA OBMOČJA OBRAVNAVE
3. člen
Obravnavano območje UN leži v osrednjem delu naselja Oplotnica. Parcele znotraj ureditvenega območja ležijo v katastrski Občini Oplotnica.
Meja ureditvenega območja UN poteka po parcelnih mejah oziroma parcele seka. Opis meje je podan v smeri urinega kazalca. Začetna točka T opisa meje je severovzhodnem vogalu parcele št. 2042/3. Od tu dalje poteka meja v smeri proti jugu po vzhodnih robovih parcel št. 2042/3 in 2042/2, prečka parcelo 3032 (Prešernova cesta) ter se nadaljuje v dolžini ca. 70m po vzhodnem robu te parcele. Nato se meja obrne proti zahodu, prečka parcelo 3032 ter se nadaljuje po južnem robu parcele 3032 (Goriška cesta). Po ca. 105m se meja obrne proti severu, prečka parcelo 3032 (Goriška cesta), ter poteka v dolžini ca. 125m po zahodnem robu 3060 (Grajska cesta). Meja se nato obrne proti jugovzhodu, prečka parcelo 3060, ter v cik caku, skladno s potekom obstoječega grajskega zidu, prečka parcele 2043, 2042 in se nadaljuje po severnem robu parcele 2042/3 ter se zaključi v začetni točki T opisa poteka meje.
Območje UN znotraj opisane meje meri 13.021 m2.
4. člen
Območje UN za grajski kompleks Oplotnica vključuje naslednje parcele v k.o. Oplotnica:
stavbišča: *109, *110, *111
parcele: 2042/1, 2042/2, 2042/4, 2042/4, 2042/5, 2043, 2044/1, 2044/2, 2044/3, 2045, 3032 in 3060.
III. USKLAJENOST UN S PLANSKIMI AKTI OBČINE SLOVENSKA BISTRICA
5. člen
Območje UN za grajski kompleks Oplotnica je s planskimi akti Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 42/92 in 35/94) opredeljeno kot območje gradu v sklopu starega vaškega jedra. Predvidene ureditve znotraj območja UN so usklajene z usmeritvami iz planskih aktov Občine Slovenska Bistrica.
IV. NAMEMBNOST OBMOČJA
6. člen
Ureditveno območje grajskega kompleksa Oplotnica je programsko razdeljeno na:
– severni del, kjer je poudarek na obeh grajskih objektih, ki naj dobita nove funkcije (krepitev centralnih funkcij naselja ter kulturno-turistična dejavnost) ter parkovni ureditvi;
– južni del, kjer je predvidena gradnja novega objekta s spremljajočo zunanjo ureditvijo, kar naj okrepi predvsem gospodarske funkcije območja (predvsem turistično-storitvene dejavnosti).
V. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
7. člen
V ureditvenem območju grajskega kompleksa Oplotnica so predvidene naslednje ureditve:
a) Prometne ureditve:
– grajski kompleks Oplotnica obkrožajo tri interne lokalne ceste: Prešernova cesta (a-a), Goriška cesta (b-b) in Grajska cesta (c-c),
– rekonstrukcija vzhodnega dela ceste c-c z ureditvijo 13 parkirnih prostorov za osebne avtomobile pravokotno na os ceste in 3 parkirnih prostorov vzdolžno ob cesti,
– območje grajskega kompleksa je dostopno po štirih dovozih:
1: obstoječi dovoz do manipulativnega prostora pred gasilskim domom ostane nespremenjen,
2: uredi se nov dovoz za občasno napajanje objekta 13 iz ceste b-b na južni strani,
3 in 4: uredita se dva urgentna dovoza do območja na vzhodni in zahodni straniskozi obstoječe/rekonstruirane vhodne portale,
– znotraj grajskega kompleksa ni predvidena ureditev parkirišč za osebne avtomobile; občasno (ob prireditvah) je možno parkiranje osebnih avtomobilov ob vzhodnem robu manipulativnega prostora pred gasilskim domom,
– znotraj območja grajskega kompleksa je predvidena ureditev ploščadi za prireditve (v atriju objekta 13) ter povezovalnih pešpoti skladno z zazidalno-ureditveno zasnovo,
b) Gradnja novih objektov:
– gradnja nadomestnega objekta 13: večnamenski objekt,
– gradnja centralne kotlovnice 14 kot prizidek k objektu 3 (gasilski dom),
– dozidava grajskega zidu ob uvozu dva z oblikovanjem vhodnega portala,
c) Obstoječi objekti:
– prenova graščinskih objektov 1 in 2 (Grajska 6 in 10),
– vzdrževalna in obnovitvena dela na obstoječem grajskem zidu s predvideno prezentacijo v okviru objekta 13,
– za obstoječa objekta 3 in 4 (Gasilski dom in stanovanjska hiša) velja možnost vzdrževalnih del prenove in rekonstrukcije. Možna je sprememba namembnosti v teh objektih, vendar mora biti nova namembnost usklajena z namembnostjo znotraj grajskega kompleksa,
– za objekt 4 je dolgoročno možna nadomestna gradnja, ki mora biti na istem mestu kot je obstoječi objekt.
č) Predvidene odstranitve objektov:
Za realizacijo predvidenih ureditev znotraj grajskega kompleksa Oplotnica je potrebno odstraniti pomožne objekte z evidenčnimi številkami 5–9 in 11–12, ter obstoječo garažo z evidenčno številko 10.
d) Druge ureditve:
– ureditev baročnega vrta vzhodno pred objektom 2 (Grajska 10),
– izvedba zunanjih ureditev (pešpoti, površin za pešce, zelenic in zasaditve) skladno z ureditveno zasnovo iz UN.
8. člen
Za oblikovanje novih objektov veljajo naslednji pogoji:
Nadomestni objekt 13 – večnamenski objekt:
Namembnost: ureditev prostorov za centralne funkcije naselja in turistično storitvene dejavnosti:
– klet (delno): skladiščni prostori, servisni prostori,
– pritličje: večnamenska dvorana z vhodno avlo in spremljajočimi potrebnimi prostori, gostinski lokal, pet lokalov za oskrbnostoritvene dejavnosti (ni mišljena trgovinska dejavnost, ki potrebuje velike skladiščne prostore in dostavo)
– nadstropje: prostori KS, 5–8 lokalov za dejavnosti intelektualnih storitev
– mansarda: spremljajoči prostori za funkcioniranje objekta, 3–5 lokalov za dejavnosti intelektualnih storitev
Tlorisne mere: tloris v obliki črke L:
– krak V-Z: 43 m x 12,40 m,
– krak S-J: (12,40 m + 39 m) x 15,60 m.
Opomba: krak S-J odstopa od pravega kota proti kraku V-Z za 4,5°
Etažnost: (delno) klet + pritličje + etaža + mansarda.
Streha: štirikapnica, naklon strešin 42 °, zaključki s čopi, kapna lega na stropni konstrukciji nad prvo etažo, strešna kritina bobrovec.
Centralna kotlovnica 14-kot prizidek k obstoječem objektu 3 (Gasilski dom).
Namembnost: centralna kotlovnica za ureditev ogrevanja za vse objekte znotraj grajskega kompleksa.
Tlorisne mere: objekt bo izveden kot prizidek ob J steni obstoječega objekta 3 po celotni dolžini stene = 10,50 m; širina prizidka bo od 2,25 m na vzhodni strani do 3,05 m na zahodni strani.
Opomba: zid proti cesti b-b bo delno izveden kot prezentacija nekdaj obstoječega grajskega zidu.
Etažnost: pritličje.
Streha: trikapnica, naklon strešin 42 °strešna kritina bobrovec.
Pozidava / obnova grajskega zidu:
Za obnovo grajskega zidu je potrebno izdelati posebno projektno dokumentacijo na osnovi pogojev Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Priprava projektne dokumentacije in izvajanje obnove morata potekati pod nadzorom prej navedene spomeniško-varstvene službe.
9. člen
Pri vzdrževanju, prenovi in rekonstrukciji obstoječih objektov veljajo naslednji pogoji:
Graščinski objekt 1 (Grajska 6):
Namembnost: klet: ureditev vinoteke
– I etaža: preureditev prostorov v komorno dvorano, ter za potrebe kulturnih društev
– podstrešje: preureditev podstrešja za prezentacijo načina gradnje lesenih konstrukcij podstrešij (poučna namembnost).
Za obnovo objekta 1 (Grajska 6) je potrebno izdelati posebno projektno dokumentacijo na osnovi pogojev Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Priprava projektne dokumentacije in izvajanje obnove morata potekati pod nadzorom prej navedene spomeniško-varstvene službe.
Grajski objekt 2 (Grajska 10):
Namembnost: ureditev prostorov za knjižnico, prostore KS in društev, slikarski atelje, galerijo, obnovitev kapele z vrnitvijo prvotni funkciji.
Za obnovo objekta 2 (Grajska 10) je potrebno izdelati posebno projektno dokumentacijo na osnovi pogojev Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Priprava projektne dokumentacije in izvajanje obnove morata potekati pod nadzorom prej navedene spomeniško-varstvene službe.
Objekt 3 – Gasilski dom
Možna so vzdrževalna in obnovitvena dela z ohranjanjem obstoječih funkcij. Dolgoročno je potrebno odstraniti sedanji stolp. Nadzidave in drugi prizidki razen predvidenega objekta 14 niso dovoljeni.
Objekt 4 – stanovanjska hiša
Dovoljena so vzdrževalna dela v okviru obstoječih gabaritov objekta. Dolgoročno je dovoljena nadomestna gradnja objekta, pri čemer je možno spremeniti funkcijo objekta. Nova funkcija se mora prilagajati namembnostim kot so opredeljene za ureditveno območje grajski kompleks Oplotnica.
Za morebitno nadomestno gradnjo je potrebno izdelati posebno projektno dokumentacijo na osnovi pogojev Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Priprava projektne dokumentacije in izvajanje obnove morata potekati pod nadzorom prej navedene spomeniško-varstvene službe.
Elementi za zakoličbo in tolerance
10. člen
Elementi za zakoličbo so opredeljeni v ZN iz 1. člena tega odloka in so obvezni.
Pred pričetkom zakoličbe je potrebno vse kote preveriti na terenu.
Za tlorisne gabarite so dovoljene tolerance do – 1 m ob upoštevanju tlorisne zasnove objektov.
Za višinske gabarite so dovoljene tolerance pri višinskih kotah kleti in pritličja ± 0,30 m, pri višinskih kotah slemen pa ± 0,50 m. Pri tem je potrebno upoštevati z UN podane višinske kote pritličij, potrebno svetlo višino (ki jo narekuje namembnost) v objektih in potrebno konstrukcijsko višino stropnih in strešnih konstrukcij objektov.
VI. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE
Promet
11. člen
V obravnavanem območju ne bo prometa z motornimi vozili, razen izjemoma za dostavna vozila (občasna dostava).
Območje obkrožajo lokalne ceste: na vzhodu Prešernova cesta, na jugu Goriška cesta in na zahodu Grajska cesta, ki so sedaj primerno urejene. Znotraj območja bodo urejeni trije izvozi širine min. 5 m na omejene ceste v smeri vzhod, jug, zahod za potrebe dostave. Območje mora biti urejeno tako, da bo omogočeno nemoteno gibanje pešcev.
Za parkiranje obiskovalcev se nameni 16 parkirnih prostorov znotraj meje območja UN ob Grajski cesti. Ob prireditvah pa mora krajevna skupnost zagotoviti lokacije za parkirišča znotraj naselja Oplotnica, v bližini območja ureditvenega načrta.
Kanalizacijsko omrežje
12. člen
Obvezna je ureditev in zgraditev fekalne kanalizacije in v končni fazi priključitev na ČN Oplotnica. Priključki objektov bodo preko greznic izvedeni na javno kanalizacijo. Greznice je potrebno vodotesno obnoviti ali izgraditi. Čiste meteorne vode je potrebno odvajati preko peskolovov v meteorno kanalizacijo (Grajska 6 in 10 ) in preko nje v recipient (potok Oplotnica). Meteorne vode novo predvidenih objektov je potrebno priključevati preko peskolovcev za greznico v javno kanalizacijo. Površine parkirišč ob Grajski cesti je potrebno odvodnjavati v javno kanalizacijo preko lovilca olj.
Vodovodno omrežje
13. člen
Obstoječi objekti na severnem delu obravnavanega območja imajo urejen priključek vodovoda iz glavnega vodovoda DN 110 v Prešernovi cesti. Za novo predvideni kulturno - poslovni objekt in knjižnico je potrebno izvesti novi vodovodni priključek Ø 90 z dvema hidrantoma (zagotovitev požarne vode).
Elektrika in javna razsvetljava
14. člen
Obravnavano območje se bo napajalo iz TP bloki. Sedanje zračne vode je potrebno kablirati in jih položiti v zemljo. Ob osrednjem platoju in peš poteh je obvezna ureditev javne razsvetljave. Izvedba elektrovodov mora potekati skladno s pogoji upravljalca.
PTT omrežje in CATV
15. člen
Telefonski priključki morajo biti vgrajeni v zemlji do posameznih uporabnikov, skladno s pogoji upravljalca.
Iz CTV omarice na severu območja je potrebno izvesti zemeljski vod do predvidene postaje CTV v objektu Grajska 10.
Ogrevanje
16. člen
Za potrebe novogradnje in obstoječih historičnih objektov je potrebno zagotoviti ogrevanje iz centralne kurilnice, ki bo zgrajena ob gasilskem domu na južni strani objekta. Predvidena je hramba goriva (lahko kurilno olje ali plin) v vkopanem dvoplaščnem rezervoarju ustrezne kapacitete. Za posamezne uporabnike je potrebna izvedba vročevoda v kineti ali z ustreznimi vročevodnimi cevmi v zemlji do posameznih objektov.
Odpadki
17. člen
Komunalni odpadki se morajo zbirati v določenih prostorih v objektih (kontejnerji oziroma smetnjaki). Odjemno mesto mora biti ob prometnicah, ki mejijo z območjem oziroma ob uvozih v območje. Upoštevati je potrebno odlok o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov v Občini Slovenska Bistrica (MUV št. 8/80, 16/80 in 18/80). Tla prostorov za smetnjake morajo biti izvedena tako, da je možno čiščenje. V obravnavanem območju je ob peš poteh in ob osrednjem platoju namestiti zadostno število visečih smetnjakov.
VII. POGOJI ZA VARSTVO NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE, KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI, DOBRIN SPLOŠNEGA POMENA
18. člen
Celotno ureditveno območje UN za grajski kompleks Oplotnica je z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnin kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 21/92) razglašeno za nepremični kulturni spomenik v skupini umetnostni in arhitekturni spomeniki, pod zap. št. Gradovi: U 3 – Oplotnica, grad (6. člen).
Za območje UN velja varstveni režim, zato je za vsak poseg v prostor, ki bi bil morebiti v neskladju z ureditvami, kot jih opredeljuje ta UN, potrebno pridobiti predhodne pogoje oziroma soglasja Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor.
19. člen
Plodno zemljo. ki bo odstranjena pred gradnjo objektov, izvedbo prometnih površin in pred drugimi ureditvami, je potrebno uporabiti za ureditev zelenic.
VIII. POGOJI ZA VAROVANJE IN IZBOLJŠANJE BIVALNEGA IN DELOVNEGA OKOLJA
Varovanje zraka
20. člen
Predvideni objekti v območju UN ne smejo predstavljati možnosti povečanja onesnaženja zraka. V območju je možno razvijati nove dejavnosti le na način, ki omogoča uspešno preprečevanje onesnaženosti zraka, kar mora biti opredeljeno v investicijskem elaboratu in projektni dokumentaciji za posamezne objekte.
Za preprečevanje onesnaženosti zraka je predvidena ureditev centralne kotlovnice za ogrevanje vseh objektov znotraj ureditvenega območja. Za ogrevanje ni dovoljena uporaba trdih goriv.
Varovanje pred hrupom
21. člen
Ureditveno območje UN se opredeljuje v III. stopnjo varstva pred hrupom (III. območje) po 4. členu uredbe o hrupu v naravnem in življenskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95), ki navaja: trgovsko-poslovno-stanovanjsko območje, ki je hkrati namenjeno bivanju oziroma zgradbam z varovanimi prostori in obrtnim ter podobnim proizvodnim dejavnostim (mešano območje), območje, namenjeno kmetijski dejavnosti ter javno središče, kjer se opravljajo upravne, trgovske storitvene ali gostinske dejavnosti.
Za to območje so v 5. členu uredbe o hrupu v naravnem in življenskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) določene mejne dnevne in nočne ravni hrupa, in sicer nočna raven: 50 dBA (od 22. do 6. ure) in dnevna raven: 60dBA (od 6. do 22. ure).
Znotraj ureditvenega območja smejo biti v novih in prenovljenih objektih le take dejavnosti, ki ne povzročajo večjega hrupa kot to določa uredba o hrupu. Dodatni protihrupni ukrepi znotraj ureditvenega območja niso predvideni.
Zaščita podtalnice
22. člen
Meteorne vode, ki bodo morebitno onesnažene z naftnimi derivati in mehanskimi primesmi, je treba pred izpustom v meteorno kanalizacijo očistiti v zadostno dimenzioniranih lovilcih olj in usedalnikih, kar je potrebno upoštevati predvsem na manipulativnem prostoru pred gasilskim domom.
Požarna varnost
23. člen
K vsem objektom je potrebno zagotoviti dovoz urgentnih vozil po internih dovoznih cestah in pešpoteh oziroma po površinah za pešce, ki morajo biti urejene in zgrajene tako, da omogočajo vožnjo z gasilskimi vozili (nosilnost ipd.).
Obvezna je izvedba hidrantnega omrežja za celotno območje UN.
Za posamezne nove objekte in za prenovo obstoječih objektov, je potrebno na osnovi izračuna požarne povečane obremenitve, pri projektiranju upoštevati takšne materiale in naprave, ki ustrezajo varnosti objekta in njegovih naprav pred požarom. Zaradi povečane nevarnosti pred požarom je v objektih obvezno upoštevati potrebne naprave in sredstva za gašenje začetnega požara.
IX. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO UREDITVENEGA NAČRTA
24. člen
Koncept zasaditve v UN iz 1. člena tega odloka je osnova za podrobnejšo obdelavo v projektu zunanje ureditve.
25. člen
Pri izvedbi in temeljenju objektov je upoštevati pogoje iz geotehničnega poročila, ki je sestavni del UN iz 1. člena tega odloka.
Etapnost izvajanja UN
26. člen
Splošni pogoji za etapnost izvajanja so naslednji:
Etapnost izvajanja UN je opredeljena za posamezna, funkcionalno zaključena območja znotraj ureditvenega območja ter za skupne površine. Vrstni red etap je dovoljeno zamenjati, vendar pa je potrebno upoštevati vrstni red izvedbe posegov, kot so opredeljeni znotraj posamezne etape.
Obvezna je predhodna izvedba komunalne infrastrukturne mreže za normalno funkcioniranje območja. Do pričetka posameznih posegov v prostor ostaja namembnost površin nespremenjena, s tem, da se lahko izvajajo posegi, ki omogočajo normalno uporabo zemljišč, skladno z UN.
V vseh etapah izvedbe so v vseh območjih znotraj UN dovoljena vzdrževalna dela, rekonstrukcije in adaptacije objektov in površin, ob upoštevanju namembnosti in oblikovalskih pogojev, ki so določeni za posamezna območja.
27. člen
Etapnost izvajanja v območju UN je naslednja:
etapa a:
podetapa a1:
– prenova objekta Grajska 10 z ureditvijo neposredne okolice objekta,
podetapa a2:
– odstranitev objektov: 2a, 5, 6, 7, 8 in 9,
– ureditev vrta in izvedba pešpoti za objektom Grajska10,
– sanacija dela grajskega zidu,
podetapa a3:
– ureditev baročnega vrta,
etapa b:
podetapa b1:
– odstranitev prizidkov 1a, 1b in 1c,
– prenova objekta Grajska 6 z ureditvijo neposredne okolice objekta,
podetapa b2:
– ureditev zelenice med objektoma Grajska 6 in Gasilskim domom,
etapa c:
– izgradnja večnamenskega objekta 13,
– izgradnja prizidka (centalne kurilnice) 14 k Gasilskemu domu,
– izvedba zunanje ureditve:
– 6 parkirnih prostorov ob Grajski cesti (c - c ),
– priključka 2 na Goriško cesto (b - b ),
– notranje dvorišče – ploščad za prireditve ob objektu13
– ureditev pešpoti in zasaditev zelenic,
izvajanje v vseh etapah:
– vzdrževalna dela na objektih 3 in 4,
– možnost za nadomestno gradnjo za objekt 4.
X. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV
28. člen
Investitorji morajo pri izvajanju ureditvenega načrta, pri gradnji in pri uporabi objektov, naprav in izrabi zemljišč upoštevati:
– določbe lokacijskega dovoljenja, ki temeljijo na določilih tega odloka;
– ne smejo spreminjati namembnosti površin in objektov po tem odloku in določilih lokacijskega dovoljenja.
Za komunalno opremo zemljišč je odgovoren investitor objekta v območju zazidave in Krajevna skupnost Oplotnica.
XI. KONČNE DOLOČBE
29. člen
Površine se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni z ureditvenim načrtom.
Do pričetka gradnje predvidenega objekta in drugih ureditev ostaja namembnost zemljišč nespremenjena.
30. člen
Poleg določil tega odloka je upoštevati vse pogoje iz soglasij, ki so sestavni del projekta iz 1. člena tega odloka.
Pri izdelavi izvedbenih projektov prometnega, energetskega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter omrežja zvez je upoštevati idejne projekte, ki morajo temeljiti na izhodiščih UN iz 1. člena tega odloka.
31. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o začasnih prostorskih ureditvenih pogojih za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 16/93) za celotno ureditveno območje UN, ki ga omejuje meja, opisana v 5. členu tega odloka.
32. člen
Ureditveni načrt je na vpogled na oddelku za okolje in prostor Občine Slovenska Bistrica.
33. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
34. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1/1-465-13/96
Slovenska Bistrica, dne 26. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Slovenska Bistrica
dr. Janko Čar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti