Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1996 z dne 5. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1996 z dne 5. 9. 1996

Kazalo

2930. Pravilnik o višini in metodologiji določanja dela plače in drugih prejemkov, ki pripadajo nepoklicnim funkcionarjem v Občini Osilnica, stran 4281.

Na podlagi 34.a in 100.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 - odločba US RS, 45/94 - odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 - odločba US RS in 9/96 - odločba US RS) in na podlagi 3. člena zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I in 4/93), upoštevajoč določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94 in 36/96) ter 22. člena statuta Občine Osilnica (Uradni list RS, št. 25/95 in 35/95) je Občinski svet občine Osilnica na 15. seji dne 1. 8. 1996 sprejel
P R A V I L N I K
o višini in metodologiji določanja dela plače in drugih prejemkov, ki pripadajo nepoklicnim
funkcionarjem v Občini Osilnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik podrobneje določa višino in način (metodologijo) določanja dela plače in drugih prejemkov, ki v skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih (v nadaljevanju: zakon) pripadajo občinskim funkcionarjem (v nadaljevanju: funkcionarji), ki nepoklicno opravljajo funkcijo v Občini Osilnica ter za zunanje člane komisij ali odborov občinskega sveta ter člane nadzornega odbora, ki se skladno z zakonom ne štejejo za funkcionarje.
2. člen
Funkcionarji so: župan, podžupan, predsednik in podpredsednik ter člani občinskega sveta in tajnik občine.
V skladu s statutom Občine Osilnica funkcionarji opravljajo svojo funkcijo praviloma nepoklicno, razen tajnika občine, ki opravlja funkcijo poklicno.
Funkcionarji, ki poklicno opravljajo funkcijo, imajo pravico v skladu z določbami zakona o funkcionarjih v državnih organih in zakona o razmerju plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti do plače določene za funkcijo, prejemkov iz sredstev skupne porabe in do povračil stroškov, ki jih imajo pri delu in v zvezi z delom.
II. PRAVICE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV
3. člen
Funkcionarji, ki nepoklicno opravljajo funkcijo, imajo v skladu z zakonom pravico do nadomestila plače oziroma izgubljenega zaslužka, pravico do dela plače, določene za funkcijo ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom.
4. člen
Funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno in v času rednega delovnega razmerja, ima pravico do nadomestila plače, če se mu plača zmanjša za čas, ko je opravljal delo, ki izhaja iz funkcije. Nadomestila plače se izplačujejo, kjer je funkcionar v delovnem razmerju, refundacija teh sredstev pa se izvrši iz občinskega proračuna.
Funkcionar, ki samostojno opravlja dejavnost z osebnim delom ima pravico do nadomestila izgubljenega zaslužka. Za izračun izgubljenega zaslužka se upošteva osnova, od katere funkcionar plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
5. člen
Pravice, ki so določene z zakonom in s tem pravilnikom, imajo funkcionarji od dneva izvolitve ali imenovanja.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE
6. člen
Funkcionarju se za nepoklicno opravljanje funkcije prizna del plače (nagrada), ki je sorazmeren obsegu opravljenega dela in lahko znaša največ 33% plače, ki bi pripadala funkcionarju za poklicno opravljanje funkcije za poln delovni čas.
7. člen
Plača funkcionarjev je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov.
Osnovna plača se določi na podlagi osnove za obračun plač in količnikov, določenih v skladu z zakonom.
8. člen
Osnova za obračun plače je izhodiščna plača za I. tarifni razred, dogovorjena s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
9. člen
Plača se določi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za določanje plače in poveča za odstotek za vrednotenje delovnih izkušenj ter za odstotek za vrednotenje delovne uspešnosti oziroma za dodatno delovno obremenjenost.
10. člen
Osnovni količnik za določitev plače se funkcionarjem poveča za dodatek na delovne izkušnje.
Delovne izkušnje se vrednotijo tako, da se plača funkcinarja v mesečnem znesku poveča za 0,5% za vsako začeto leto delovne dobe, vendar največ do 20%. Odstotek 0,5 se za ženske, ki imajo več kot 25 let delovne dobe, poveča še za 0,25% za vsako začetno leto delovne dobe.
11. člen
Osnovni količnik z dodatkom za delovne izkušnje se lahko vsak mesec poveča za odstotek ovrednotene delovne uspešnosti.
Del plače za delovno uspešnost se določa funkcionarju v skladu z odgovornostjo in obsegom del za posamezno funkcijo in uspešnega opravljanja le-te.
Ta del plače za najvišje vrednoteno funkcijo lahko znaša največ do 50%. Del plače za delovno uspešnost ne pripada funkcionarju, ki prejema funkcijski dodatek.
O delovni uspešnosti oziroma dodatni delovni obremenjenosti funkcionarjev odloča občinski svet s sklepom na osnovi poročila župana.
12. člen
Skladno z začasnim sklepom KVIAZ Državnega zbora Republike Slovenije o razvrstitvi občin v skupine in določitvi količnika za najvišje vrednoteno funkcijo v posamezni skupini (Uradni list RS, št. 21/95), se županu občine za opravljanje funkcije prizna 33% plače od količnika 6,5, ki je določen za najvišjo funkcijo v občini, upoštevajoč delovno dobo in delovno uspešnost, ki bi mu pripadala za poklicno opravljanje funkcije za poln delovni čas.
13. člen
Tako določena plača je izhodiščna osnova za druge funkcionarje, količniki pa so naslednji:
– podžupan občine: na osnovi sistematizacije                         6,0
– tajnik občine: na osnovi sistematizacije                           5,5
– predsednik občinskega sveta                                        5,0
– podpredsednik občinskega sveta                                     4,5
– člani občinskega sveta                                             4,0.
14. člen
Višino (odstotek) dela plače (nagrade) nepoklicnih funkcionarjev, določi občinski svet s sklepom glede na obseg in uspešnost opravljenega dela, enkrat mesečno.
15. člen
Predsedniku komisije ali odbora občinskega sveta ter predsedniku nadzornega odbora pripada za opravljanje dela v komisiji ali odboru, za vsako sejo komisije ali odbora, del plače (nagrada) v višini 5.000 SIT.
Podpredsedniku in članu komisije ali odbora občinskega sveta ter članu nadzornega odbora pripada za opravljanje dela v komisiji ali odboru, za vsako sejo komisije ali odbora, del plače (nagrada) v višini 3.500 SIT.
Članu komisije ali odbora občinskega sveta in članu nadzornega odbora se izplača prejemek iz prvega oziroma drugega odstavka tega člena, na podlagi dokazila o prisotnosti na posamezni seji.
IV. DRUGE PRAVICE
16. člen
Funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Za funkcionarje se uporabljajo zneski povračil, nadomestil in drugih prejemkov, ki so mesečno objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije in veljajo za zaposlene v republiških državnih organih.
17. člen
Funkcionar ima pravico do povračila: stroškov prevoza na službeni poti, dnevnice za službeno potovanje in stroškov prenočevanja na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo.
Prvi odstavek tega člena velja tudi za zunanje člane komisij ali odborov občinskega sveta in nadzornega odbora.
18. člen
Pravice iz 17. člena lahko funkcionar uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje funkcionarjev izda župan.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
19. člen
Sredstva za izplačilo po tem pravilniku, se zagotovijo vsakoletno v proračunu Občine Osilnica.
20. člen
Del plače (nagrada) določen za funkcijo, v skladu s tem pravilnikom, se izplačuje mesečno, in sicer do 5. v mesecu za pretekli mesec na žiro račun posameznika.
21. člen
Povračila stroškov iz 17. člena se funkcionarjem izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
22. člen
Zneski prejemkov, ki jih določa ta pravilnik, se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za I. tarifni razred, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
23. člen
Članu občinskega sveta se del plače, ki mu pripada po tem pravilniku zmanjša za polovico, če se ne udeleži seje občinskega sveta in svoje odsotnosti predhodno ne opraviči.
24. člen
Zunanji član komisije ali odbora občinskega sveta in član nadzornega odbora nima pravice uveljavljati izplačila prejemka, ki mu pripada na podlagi tega pravilnika, če se ne udeleži seje komisije ali odbora oziroma seje nadzornega odbora.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Prejemki določeni na način, ki ga določa ta pravilnik se obračunavajo od 1. 1. 1996 dalje oziroma od dneva izvolitve ali imenovanja. Poračun za nazaj se izvrši v naslednjem mesecu po sprejemu pravilnika.
26. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati začasni sklep o plačah funkcionarjev Občine Osilnica, št. 393/95 z dne 26. 5. 1995 in sklep o sejnini funkcionarjev Občine Osilnica, št. 392/95 z dne 26. 5. 1995.
27. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 1996 dalje.
Št. 824/96
Osilnica, dne 1. avgusta 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Osilnica
Mladen Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti