Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/1996 z dne 2. 8. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/1996 z dne 2. 8. 1996

Kazalo

2666. Navodilo o postopku homologacije lastnosti vozil ter njihovih delov in opreme, stran 3742.

Na podlagi 9. člena odredbe o homologaciji vozil (Uradni list RS, št. 43/96) izdaja minister za znanost in tehnologijo
N A V O D I L O
o postopku homologacije lastnosti vozil ter njihovih delov in opreme
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
To navodilo ureja postopek, s katerim Urad Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje (v nadaljnjem besedilu: urad) ugotovi, ali lastnosti vozila oziroma nek njegov del ali oprema ustrezajo zahtevam ustrezne odredbe o homologiranju.
II. POSTOPEK HOMOLOGACIJE
1. Začetni del
2. člen
[1] Vsaka pravna ali fizična oseba, ki izdeluje vozila, dele vozil ali opremo vozil in ki želi dobiti homologacijo za svoj izdelek (v nadaljnjem besedilu: vložnik), odda na urad prijavo za homologacijo lastnosti vozila, njegovega dela ali opreme na predpisanem obrazcu.
[2] Pri tem predloži tudi dokazilo o obvladovanju kakovosti v proizvodnem postopku vozila, dela ali opreme vozila, za katerega želi dobiti homologacijo.
[3] Dokazilo o obvladovanju kakovosti predstavlja veljaven certifikat po seriji standardov SIST ISO 9000 ali posebno pozitivno strokovno mnenje o tem, da obstaja zadostna verjetnost, da bodo vsi izdelki v serijski proizvodnji izdelani enako kakovostno. To strokovno mnenje izda organ, registriran za presojo sistemov kakovosti, na podlagi ogleda postopka proizvodnje.
3. člen
[1] Urad napoti vložnika na ustrezne pooblaščene laboratorije.
[2] Urad obenem preveri tudi dokazilo o obvladovanju kakovosti in v primeru neustreznosti pozove vložnika, da najpozneje do konca preskušanja izdelka v laboratoriju predloži ustrezno dokazilo o obvladovanju kakovosti.
4. člen
[1] Vložnik predloži zahtevo za preskušanje izdelka izbranemu laboratoriju in izdela prijavno dokumentacijo po navodilu laboratorija.
[2] Prijavno dokumentacijo dostavi vložnik skupaj z vzorčnim izdelkom laboratoriju.
2. Preskušanje vzorčnega izdelka
5. člen
[1] Laboratorij preveri popolnost prijavne dokumentacije in identificira predloženi vzorčni izdelek. Če je dokumentacija nepopolna, od vložnika zahteva dopolnitev. Za to mu določi rok, ki ne more biti krajši od osem dni.
[2] Laboratorij opravi vsa potrebna preskušanja skladno z zahtevami ustrezne odredbe o homologiranju. Če vzorčni izdelek ne ustreza zahtevam odredbe, lahko laboratorij vrne vložniku vzorčni izdelek zaradi odprave pomanjkljivosti in nato ponovno opravi preskušanje. Laboratorij izdela poročilo o preskusu ter ga skupaj z (dopolnjeno) prijavno dokumentacijo in zahtevo vložnika za pridobitev homologacije dostavi v treh izvodih na urad.
[3] Stroške laboratorija v zvezi s preskušanjem vzorčnega izdelka poravna vložnik neposredno laboratoriju.
3. Homologacija
6. člen
[1] Urad preveri popolnost prejete homologacijske dokumentacije iz drugega odstavka 5. člena tega navodila. Če je dokumentacija nepopolna, zahteva od preskusnega laboratorija dopolnitev. Za to mu določi rok, ki ne more biti krajši od osem dni.
[2] Urad na podlagi poročila o preskusu preveri skladnost izdelka z zahtevami ustrezne odredbe o homologiranju. Pri tem preveri tudi sistem obvladovanja kakovosti v proizvodnem procesu vložnika na podlagi dokazila o obvladovanju kakovosti iz 3. člena tega navodila.
[3] V primeru ustreznosti podeli urad izdelku homologacijo po ustrezni odredbi o homologiranju, v nasprotnem primeru pa jo zavrne.
[4] Odločbo o podeljeni ali zavrnjeni homologaciji s prilogami iz drugega odstavka 5. člena tega navodila dostavi urad vložniku in laboratoriju. Obvestilo o podeljeni ali zavrnjeni homologaciji pa pošlje urad tudi homologacijskim organom vseh držav podpisnic sporazuma o enotnih pogojih za homologacijo delov in opreme vozil ter o medsebojnem priznavanju homologacij, ki je bil sklenjen v Ženevi 20. marca 1958 v okviru Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (v nadaljnjem besedilu: sporazum), ki uporabljajo pravilnik ECE, na katerega se nanaša posamezna ustrezna odredba o homologiranju delov in opreme vozil.
III. RAZŠIRITEV HOMOLOGACIJE
7. člen
[1] Če proizvajalec homologiranega izdelka želi ta izdelek delno spremeniti, lahko zahteva razširitev obstoječe homologacije.
[2] Urad preveri, ali se za predvideno spremembo lahko opravi razširitev homologacije ali pa je potrebna nova homologacija.
[3] Postopek razširitve homologacije je smiselno enak postopku, opisanem v določilih od 3. do 6. člena tega navodila.
IV. VZDRŽEVANJE PODELJENE HOMOLOGACIJE
1. Skladnost izdelka
8. člen
[1] Za preverjanje skladnosti serijsko izdelanega homologiranega izdelka urad izdela časovni načrt nadzora skladno z zahtevo ustrezne odredbe.
[2] Skladno s tem načrtom urad izda nalog ustreznemu laboratoriju, da opravi kontrolni homologacijski preskus serijsko izdelanega homologiranega izdelka.
9. člen
[1] Laboratorij preveri pri proizvajalcu homologiranega izdelka poročila o internem nadzoru proizvodnje, po predpisu ustrezne odredbe o homologiranju izbere ustrezen vzorec in opravi kontrolni homologacijski preskus vzorca.
[2] Preskusni laboratorij dostavi poročilo o kontrolnem homologacijskem preskusu uradu.
10. člen
V primeru neskladja homologiranega izdelka z zahtevami ustrezne odredbe urad začasno odvzame proizvajalcu homologacijo in mu določi rok za odpravo pomanjkljivosti.
11. člen
Če proizvajalec serijsko izdelanega homologiranega izdelka le-tega ne uskladi z zahtevami ustrezne odredbe o homologiranju, urad izda odločbo o odvzemu homologacije in o tem obvesti proizvajalca, laboratorij in homologacijske organe vseh držav podpisnic sporazuma, ki uporabljajo pravilnik ECE, na katerega se nanaša posamezna ustrezna odredba o homologiranju delov in opreme vozil,
12. člen
Stroške kontrolnega homologacijskega preskusa serijsko izdelanega homologiranega izdelka poravna proizvajalec neposredno laboratoriju.
2. Obvladovanje kakovosti v serijski proizvodnji homologiranega izdelka
13. člen
[1] Za preverjanje ustreznosti obvladovanja kakovosti v serijski proizvodnji homologiranega izdelka izdela urad časovni načrt nadzora.
[2] Skladno s tem načrtom zahteva urad od proizvajalca, da dostavi ažurirano dokazilo o obvladovanju kakovosti v postopku proizvodnje homologiranega izdelka v smislu tretjega odstavka 3. člena tega navodila.
14. člen
[1] Proizvajalec dostavi uradu ažurirano dokazilo o obvladovanju kakovosti v postopku proizvodnje homologiranega izdelka.
[2] V primeru, da urad oceni, da predloženo dokazilo ni zadostno, zahteva od organa iz tretjega odstavka 2. člena tega navodila izvedbo presoje obvladovanja kakovosti v postopku proizvodnje homologiranega izdelka.
[3] V primeru, da je ta ocena negativna, urad zahteva od proizvajalca uvedbo korektivnih ukrepov.
15. člen
V primeru, da je ta ocena po izvedenih korektivnih ukrepih ponovno negativna, urad izda odločbo o odvzemu homologacije in o tem obvesti proizvajalca, laboratorij in homologacijske organe vseh držav podpisnic sporazuma.
16. člen
Stroške presoje obvladovanja kakovosti v postopku proizvodnje homologiranega izdelka poravna proizvajalec neposredno organu, ki izvaja presojo.
V. KONČNA DOLOČBA
17. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 009-6/96-2
Ljubljana, dne 25. julija 1996.
prof. dr. Andrej Umek l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti