Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1996 z dne 26. 7. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1996 z dne 26. 7. 1996

Kazalo

2521. Odredba o izvozu, uvozu in tranzitu odpadkov, stran 3399.

Na podlagi drugega odstavka 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94), izdaja minister za okolje in prostor
O D R E D B O
o izvozu, uvozu in tranzitu odpadkov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odredba določa pogoje za izvoz, uvoz in tranzit odpadkov ter način izvajanja nadzora nad izvozom, uvozom in tranzitom odpadkov.
2. člen
Določbe te odredbe veljajo za nevarne odpadke ter druge odpadke in ostanke (v nadaljnjem besedilu: drugi odpadki), ki se izvažajo, uvažajo ali so v tranzitu čez območje Republike Slovenije.
Nevarni odpadki iz prejšnjega odstavka so odpadki iz priloge 1, ki je sestavni del te odredbe, in so označeni s šifro Y po Baselski konvenciji o nadzoru prehoda nevarnih odpadkov preko meja in njihovega odstranjevanja (v nadaljnjem besedilu: Baselska konvencija) in odpadki ter ostanki odpadkov, ki so v drugih predpisih označeni s šifro Y po Baselski konvenciji.
Drugi odpadki iz prvega odstavka tega člena so odpadki iz priloge 1, ki niso označeni s šifro Y po Baselski konvenciji.
Če država, ki je udeleženka Baselske konvencije, opredeli za nevarne odpadke tudi takšne odpadke, ki se na območju Republike Slovenije ne štejejo za nevarne odpadke, se za njihov izvoz, uvoz in tranzit uporabljajo določbe te odredbe, ki se nanašajo na izvoz, uvoz in tranzit nevarnih odpadkov.
3. člen
Izvoznik je lahko pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki je registriran za opravljanje prometa z odpadki, ali izvajalec javne službe ravnanja z odpadki (v nadaljnjem besedilu: izvajalec javne službe) ali proizvajalec odpadkov.
Uvoznik je lahko pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki je registriran za opravljanje prometa z odpadki, ali izvajalec javne službe ali odstranjevalec odpadkov.
Med izvoznikom ali uvoznikom nevarnih odpadkov, ki sam ni proizvajalec ali odstranjevalec nevarnih odpadkov ali izvajalec javne službe, in proizvajalcem ali lastnikom ali imetnikom nevarnih odpadkov, je prepovedan vsak pravni posel, ki bi se nanašal na prenos lastništva odpadkov.
II. IZVOZ NEVARNIH ODPADKOV
4. člen
Izvoznik nevarnih odpadkov mora pridobiti od pristojnega organa soglasje za izvoz nevarnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: soglasje za izvoz) in dovoljenje za izvoz nevarnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: dovoljenje za izvoz).
5. člen
Pristojni organ lahko izda soglasje za izvoz:
1. če na območju Republike Slovenije ni tehničnih zmogljivosti in potrebnih naprav za okolju varen način odstranjevanja teh odpadkov,
2. če gre za izvoz na območje, ki ni južneje od 60° južne zemljepisne širine,
3. če gre za izvoz v državo, ki je uvoz takšnih odpadkov dovolila in je o tem obvestila Republiko Slovenijo ali Sekretariat Baselske konvencije,
4. če gre za izvoz v državo, ki lahko zagotovi odstranjevanje takšnih odpadkov na okolju varen način,
5. če gre za izvoz v državo, ki je udeleženka Baselske konvencije, ali je udeleženka tej konvenciji enakovrednega, mnogostranskega ali dvostranskega sporazuma, katerega udeleženka je tudi Republika Slovenija.
Soglasje za izvoz se lahko izda kot soglasje za enkratni ali večkratni izvoz.
Soglasje za večkratni izvoz se lahko izda največ za eno leto izvozniku, ki namerava večkrat izvažati nevarne odpadke, ki imajo enake fizikalne in kemijske lastnosti ter jih oddaja istemu odstranjevalcu preko istih carinskih izpostav Republike Slovenije, države uvoznice oziroma držav tranzita.
Izvoznik preko pristojnega organa o izdaji soglasja za izvoz obvesti o nameravanem izvozu državo uvoznico in države tranzita.
6. člen
Vlogi za pridobitev soglasja mora izvoznik priložiti:
1. izpolnjen Obrazec A: Mednarodni promet z nevarnimi odpadki, predpisan v prilogi 2, ki je sestavni del te odredbe (v nadaljnjem besedilu: obrazec A),
2. dokazilo o tem, da ima pooblaščenca določenega za varstvo okolja,
3. dokazilo o tem, da razpolaga s prostori, ki ustrezajo predpisanim zahtevam za skladiščenje nevarnih odpadkov,
4. pogodbo, iz katere je razvidno, da bodo nevarni odpadki ob zavrnitvi vrnjeni proizvajalcu odpadkov ali izvajalcu javne službe, če izvoznik ni sam tudi proizvajalec odpadkov ali izvajalec javne službe.
7. člen
Za kritje stroškov ravnanja z nevarnimi odpadki, kadar je za ravnanje z njimi subsidiarno odgovorna država, mora izvoznik za izvoz nevarnih odpadkov pridobiti bančno garancijo (v nadaljnjem besedilu: garancija) v korist države.
Pristojni organ v soglasju za izvoz določi višino garancije, ki ne sme biti manjša od stroškov za odstranjevanje in prevoz nevarnih odpadkov, ki se izvažajo, in obdobje, za katero mora biti pridobljena.
Garancija mora biti pridobljena za obdobje do prejema potrdila iz 13. člena te odredbe oziroma do odstranitve nevarnih odpadkov na drug okolju varen način, če izvoza ni možno končati v skladu z določili pogodbe o odstranjevanju nevarnih odpadkov, ki je bila sklenjena z odstranjevalcem nevarnih odpadkov v državi uvoza (v nadaljnjem besedilu: pogodba o odstranjevanju nevarnih odpadkov).
Pogodba med izvoznikom in banko mora vsebovati določilo, da je garancija dana v korist pristojnega organa, če mora pristojni organ poskrbeti za vrnitev izvoženih odpadkov v državo oziroma za njihovo odstranitev na okolju varen način.
8. člen
Dovoljenje za izvoz se lahko izda po pridobitvi soglasja za izvoz kot dovoljenje za enkratni izvoz ali kot dovoljenje za večkratni izvoz.
9. člen
Vlogi za pridobitev dovoljenja za izvoz mora izvoznik priložiti:
1. uvozno dovoljenje države uvoznice oziroma izpolnjeno listino države uvoznice, ki ustreza obrazcu A, in jo izpolni pristojni organ države uvoznice,
2. tranzitna dovoljenja vseh držav tranzita,
3. navedbo carinske izpostave na območju Republike Slovenije, preko katere bo potekal izvoz, in vrsto prevoza,
4. dokazilo o pridobljeni garanciji,
5. pogodbo o odstranjevanju nevarnih odpadkov in
6. potrdilo pristojnega organa države uvoznice, da je pogodba o odstranjevanju odpadkov sklenjena tako, da bo odstranjevanje odpadkov potekalo v skladu z določbami Baselske konvencije.
10. člen
Pristojni organ lahko izda dovoljenje za večkratni izvoz:
1. če imajo nevarni odpadki enake fizikalne in kemijske lastnosti in
2. če se nevarni odpadki oddajajo istemu odstranjevalcu preko istih carinskih izpostav Republike Slovenije, države uvoznice oziroma držav tranzita.
Dovoljenje za večkratni izvoz se lahko izda največ za eno leto, za določeno količino in vrsto nevarnih odpadkov ter predvideno število izvozov.
Dovoljenje za večkratni izvoz se lahko izda tudi, ko izvozniku ne uspe pridobiti garancije v višini, ki je bila določena v soglasju, vendar le za izvoz tiste količine nevarnih odpadkov in za tisto obdobje, za katero izvoznik predloži dokazilo o pridobljeni garanciji.
Če namerava izvoznik v okviru izdanega soglasja za večkratni izvoz izvoziti ostanek nevarnih odpadkov ali njihov del, mora pristojnemu organu predložiti samo dokazilo o ponovno pridobljeni garanciji, pristojni organ pa mu dovoljenje iz prejšnjega odstavka podaljša v okviru pridobljene garancije.
11. člen
Pristojni organ obvesti o izdaji dovoljenja za izvoz državo uvoznico in države tranzita.
12. člen
Izvoznik mora carinskemu organu ob vložitvi carinske deklaracije za izvoz nevarnih odpadkov predložiti dovoljenje za izvoz.
Carinski organ hkrati potrdi listino države uvoznice, ki ustreza obrazcu A, če ugotovi, da so izpolnjeni zahtevani pogoji.
Carinski organ po opravljenem vsakokratnem izvozu ali prevozu o tem obvesti pristojni organ, ki preverja, ali je izvoz realiziran v mejah dovoljene količine.
13. člen
Izvoznik mora najkasneje v 180 dneh od dneva, ko so bili nevarni odpadki predani odstranjevalcu v državi uvoza, pristojnemu organu predložiti potrdilo odstranjevalca odpadkov o prejemu teh odpadkov in o njihovi odstranitvi.
14. člen
Izvoznik mora v treh dneh od dneva, ko je izvedel, da izvoza ni možno končati v skladu z določili pogodbe o odstranjevanju nevarnih odpadkov, o tem obvestiti pristojni organ, če ni sam proizvajalec nevarnih odpadkov oziroma izvajalec javne službe, pa tudi proizvajalca nevarnih odpadkov ali izvajalca javne službe, za katerega je nevarne odpadke izvozil.
Če se izvoz nevarnih odpadkov, ki so ga udeležene države dovolile, iz kakršnihkoli razlogov ne more končati v skladu z določili pogodbe o odstranjevanju nevarnih odpadkov in če ni drugih možnosti za njihovo odstranjevanje na okolju varen način, mora izvoznik te odpadke vrniti proizvajalcu oziroma izvajalcu javne službe najkasneje v 90 dneh po datumu, ko je pristojni organ države uvoznice o tem obvestil pristojni organ izvoznice in Sekretariat Baselske konvencije, oziroma v roku, ki ga sporazumno določijo države udeleženke.
Za uvoz odpadkov iz prejšnjega člena ni potrebno uvozno dovoljenje, uvoz pa je dopusten le, če carinski organi in inšpektorji za varstvo okolja ob pregledu listin in blaga ugotovijo, da se ponovno uvažajo isti odpadki in ista količina odpadkov, za katere je bilo izdano dovoljenje za izvoz in o tem obvestijo pristojni organ.
III. UVOZ NEVARNIH ODPADKOV
15. člen
Uvoz nevarnih odpadkov za postopke odstranjevanja iz dodatka IV, sekcije A Baselske konvencije, je na območje Republike Slovenije prepovedan.
Pristojni organ lahko dovoli uvoz nevarnih odpadkov:
1. če je država izvoznica udeleženka Baselske konvencije, ali če je udeleženka tej konvenciji enakovrednega, mnogostranskega ali dvostranskega sporazuma, katerega udeleženka je tudi Republika Slovenija,
2. če v državi izvoznici ni tehničnih zmogljivosti in potrebnih naprav za okolju varen način odstranjevanja nevarnih odpadkov, ki se uvažajo v Republiko Slovenijo,
3. če odstranjevalec odpadkov oziroma izvajalec javne službe na območju Republike Slovenije lahko odstrani nevarne odpadke, ki se uvažajo v Republiko Slovenijo, v skladu s predpisi o varstvu okolja in
4. če je pristojni organ prejel obvestilo pristojnega organa države izvoznice o nameravanem izvozu, ki ustreza soglasju za izvoz iz 6. člena te odredbe.
Pristojni organ lahko dovoli uvoz nevarnih odpadkov tudi, če je v državi izvoznici odstranjevanje teh odpadkov na okolju varen način mogoče, vendar pa so odpadki potrebni kot surovina za reciklažo ali predelovalno industrijo na območju Republike Slovenije po postopkih predelave iz dodatka IV, sekcije B Baselske konvencije.
16. člen
Uvoznik nevarnih odpadkov mora pridobiti od pristojnega organa dovoljenje za uvoz nevarnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: dovoljenje za uvoz).
Dovoljenje za uvoz se lahko izda kot dovoljenje za enkratni uvoz ali kot dovoljenje za večkratni uvoz.
17. člen
Vlogi za pridobitev dovoljenja za uvoz mora uvoznik priložiti:
1. listino države izvoznice, ki ustreza obrazcu A,
2. izjavo države izvoznice, da v državi izvoznici ni možnosti za okolju varen način odstranjevanja vrste in količine odpadkov, ki se uvažajo,
3. pogodbo o odstranjevanju nevarnih odpadkov, ki je bila sklenjena z odstranjevalcem odpadkov oziroma izvajalcem javne službe na območju Republike Slovenije, kadar uvoznik ni odstranjevalec odpadkov oziroma izvajalec javne službe,
4. dokazilo, da si je izvoznik za nameravani izvoz nevarnih odpadkov pridobil garancijo,
5. dokazili iz 2. in 3. točke 6. člena te odredbe,
6. navedbo vstopne carinske izpostave na območju Republike Slovenije, preko katere bo potekal uvoz, in vrsto prevoza.
18. člen
Dovoljenje za večkratni uvoz nevarnih odpadkov se lahko izda največ za eno leto, če so izpolnjeni pogoji iz 1. in 2. točke prvega odstavka 10. člena te odredbe.
19. člen
Pristojni organ vrne uvozniku listino iz 1. točke prvega odstavka 17. člena te odredbe in jo potrdi, če je v listini zahtevana njena potrditev.
20. člen
Uvoznik mora carinskemu organu ob vložitvi carinske deklaracije za uvoz nevarnih odpadkov predložiti dovoljenje za uvoz in izvozno dovoljenje države izvoznice, listino iz prejšnjega člena pa v potrditev.
21. člen
Uvoznik mora v 180 dneh po prejemu nevarnih odpadkov pristojnemu organu poslati potrdilo odstranjevalca o odstranitvi odpadkov.
22. člen
Pristojni organ lahko razveljavi dovoljenje za uvoz, če ugotovi, da odstranjevalec odpadkov ali izvajalec javne službe iz razlogov, ki so nastali po izdaji dovoljenja, ne moreta zagotoviti odstranjevanja nevarnih odpadkov v skladu s predpisi o varstvu okolja in odredi njihovo morebitno vrnitev v državo izvoza.
Če se pri uvozu ugotovi, da nevarni odpadki ne ustrezajo pogojem iz dovoljenja za uvoz in podatkom iz listine, ki ustreza obrazcu A, carinski organ ne dovoli njihovega uvoza na območje Republike Slovenije.
Če se neustreznost iz prejšnjega odstavka ugotovi po opravljenem uvozu, vendar še pred odstranitvijo nevarnih odpadkov, pristojni organ odredi vrnitev teh odpadkov v državo izvoznico, razen če uvoznik ne zagotovi drugega načina njihovega odstranjevanja v skladu s predpisi o varstvu okolja.
Za vrnitev odpadkov po prejšnjih odstavkih tega člena ni treba pridobiti dovoljenja za izvoz.
Če pristojni organ ali pristojno sodišče odredi vrnitev odpadkov v državo izvoznico, mora pristojni organ o tem obvestiti Sekretariat Baselske konvencije in pristojni organ države izvoznice ter tranzita.
IV. TRANZIT NEVARNIH ODPADKOV
23. člen
Za tranzit nevarnih odpadkov čez območje Republike Slovenije je treba pridobiti dovoljenje pristojnega organa (v nadaljnjem besedilu: dovoljenje za tranzit).
Pristojni organ lahko dovoli tranzit nevarnih odpadkov:
1. če sta država uvoznica in država izvoznica udeleženki Baselske konvencije,
2. če med tranzitom ne bo pretovarjanja na območju Republike Slovenije,
3. če je pristojni organ prejel obvestilo države izvoznice o nameravanem izvozu nevarnih odpadkov, ki ustreza soglasju za izvoz iz 5. člena te odredbe.
Dovoljenje za tranzit se lahko izda kot dovoljenje za enkratni tranzit ali kot dovoljenje za večkratni tranzit.
24. člen
Vlogi za pridobitev dovoljenja za tranzit se morajo priložiti:
1. listina države izvoznice, ki ustreza obrazcu A,
2. uvozno dovoljenje države uvoznice,
3. dokazilo o pridobljeni garanciji,
4. navedba vstopne in izstopne carinska izpostave Republike Slovenije, preko katere bo tranzit potekal.
25. člen
Pristojni organ lahko izda dovoljenje za večkratni tranzit nevarnih odpadkov:
1. če imajo odpadki enake fizikalne in kemijske lastnosti,
2. če poteka tranzit preko iste vstopne in izstopne carinske izpostave Republike Slovenije.
Dovoljenje za večkratni tranzit nevarnih odpadkov se lahko izda največ za eno leto.
26. člen
Pristojni organ razveljavi dovoljenje za tranzit pred iztekom roka in o tem obvesti carinski organ Republike Slovenije, če je obveščen o razveljavitvi dovoljenja za uvoz države uvoznice.
Če pristojni organ prejme obvestilo države uvoznice, da je bil uvoz nevarnih odpadkov zavrnjen in države izvoznice, da bo te odpadke sprejela, za tranzit odpadkov ni treba pridobiti dovoljenja za tranzit, tranzit pa je možen le, če carinski organi in inšpektorji za varstvo okolja ob pregledu listin in blaga ugotovijo, da se v tranzitu prevaža ista vrsta in količina nevarnih odpadkov, za katere je bilo izdano dovoljenje za tranzit in o tem obvestijo pristojni organ.
Dovoljenje za tranzit je treba ob vstopu na carinsko območje Republike Slovenije predložiti carinskemu organu.
V. IZVOZ IN UVOZ DRUGIH ODPADKOV
27. člen
Izvoznik ali uvoznik drugih odpadkov mora za njihov izvoz ali uvoz pridobiti dovoljenje od pristojnega organa.
Vloga za pridobitev dovoljenja iz prejšnjega odstavka mora vsebovati izpolnjen obrazec B: Izvoz/uvoz ostalih odpadkov, predpisanega v prilogi 3, ki je sestavni del te odredbe (v nadaljnjem besedilu: obrazec B).
Dovoljenje iz prvega odstavka tega člena se izda izvozniku ali uvozniku za posamezno vrsto odpadka kot dovoljenje za enkratni izvoz ali uvoz ali kot dovoljenje za večkratni izvoz ali uvoz.
28. člen
Dovoljenje za večkratni izvoz ali uvoz drugih odpadkov se lahko izda največ za eno leto, če so izpolnjeni pogoji iz 1. in 2. točke 25. člena te odredbe.
29. člen
Izvoznik oziroma uvoznik mora carinskemu organu ob vložitvi carinske deklaracije za izvoz oziroma uvoz drugih odpadkov predložiti tudi dovoljenje iz prejšnjega člena.
Carinski organ potrdi obrazec B, če ugotovi, da so izpolnjeni zahtevani pogoji.
Izvoznik ali uvoznik mora najkasneje v 14 dneh obvestiti pristojni organ o dejansko opravljenem izvozu oziroma uvozu.
Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o vrsti in količini odpadka in o datumu izvoza oziroma uvoza.
30. člen
Če se v postopku izvoza ali uvoza drugih odpadkov ugotovijo takšne kršitve, zaradi katerih se pri izvozu ali uvozu nevarnih odpadkov lahko razveljavi dovoljenje za njihov izvoz ali uvoz, ali če država uvoznica zavrne izvoz ali država tranzita zavrne tranzit, se uporabljajo določbe te odredbe, ki se nanašajo na izvoz, uvoz in tranzit nevarnih odpadkov.
VI. NADZOR
31. člen
Nadzor nad izvajanjem določb te odredbe opravljajo carinski organi in inšpektorji, pristojni za varstvo okolja.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
Z dnem uveljavitve te odredbe preneha veljati 17. člen pravilnika o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86 in 4/89).
33. člen
Do uveljavitve predpisa o zahtevah, ki jim morajo ustrezati prostori za skladiščenje nevarnih odpadkov, se za ustrezno šteje skladišče, ki ustreza pravilniku o tem, kako morajo biti zgrajena in opremljena skladišča ter transportne naprave za nevarne in škodljive snovi (Uradni list SRS, št. 3/79).
Do uveljavitve predpisa o pogojih, ki jih mora izpolnjevati pooblaščenec za varstvo okolja, se za pooblaščenca šteje odgovorna oseba izvoznika ali uvoznika.
34. člen
Za uvoz nevarnih odpadkov, za katere je bilo izdano dovoljenje Ministrstva za zdravstvo pred uveljavitvijo te odredbe, uvoz pa še ni bil opravljen, veljajo določbe te odredbe, ki se nanašajo na obveznosti uvoznika nevarnih odpadkov po pridobitvi dovoljenja za uvoz.
35. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-11-07/95
Ljubljana, dne 18. julija 1996.
Minister
za okolje in prostor
dr. Pavel Gantar l. r.
PRILOGA 1: Seznam odpadkov

-------------------------------------------------------------
Klasifi-        Ime odpadka                          Šifra po
kacijska                                             Baselski
številka                                          konvenciji*
-------------------------------------------------------------
1               2                                           3
-------------------------------------------------------------

11              ODPADKI ŽIVIL IN POŽIVIL

111             Odpadki živil

11102           Živila s prekoračenim rokom trajanja      Y00

11103           Pleve, prah žita in plev

11104           Ostanki začimb

11110           Melasa

11111           Testo

11112           Obrezki in rezanci sladkorne pese

11114           Drugi muljni odpadki živil

11115           Ostanki iz proizvodnje konzerv in
                globoko zamrznjenih živil (meso, ribe)    Y00

11116           Konzervirana živila v stekleni ali
                kovinski embalaži s prekoračenim rokom
                trajanja                                  Y00

11117           Ostanki iz proizvodnje konzerv in
                globoko zmrznjenih živil (sadje,
                zelenjava)                                Y00

114             Odpadki poživil

11401           Poživila s prekoračenim rokom trajanja    Y00

11402           Tobačni prah, drobir in listne žile

11404           Slad, sladne kali, sladni odpadki

11405           Tropine hmelja

11406           Izmet pri čiščenju ječmena

11407           Gošča sadja, žita in krompirja

11411           Gošča in mulj iz pivovarn

11413           Gošča pri predelavi vina

11414           Gošča iz proizvodnje žganih pijač

11415           Tropine

11416           Ostanki pri predelavi kave

11417           Ostanki pri predelavi čaja

11418           Ostanki pri predelavi kakava

11419           Kvas in kvasu podobni odpadki

11421           Izpiralna in pralna voda s škodljivimi
                nečistočami, organsko onesnažena          Y00

11422           Odpadki iz predelave tobaka

11423           Ostanki in odpadki iz proizvodnje
                sadnih sokov

117             Odpadki krmil

11701           Krmila

11702           Krmila s prekoračenim rokom skladiščenja  Y00

11703           Konzerve krmil s prekoračenim rokom
                skladiščenja (steklene in kovinske)       Y00


12              ODPADKI RASTLINSKIH IN ŽIVALSKIH MAŠČOB

121             Odpadki iz proizvodnje rastlinskih in
                živalskih olj

12101           Ostanki oljnih semen

12102           Pokvarjena rastlinska olja

123             Odpadki iz proizvodnje rastlinskih in
                živalskih maščob ter voskov

12301           Voski

12302           Maščobe (npr. olja za cvrtje)

12303           Ostanki valjarniških maziv                Y00

12304           Ostanki maščobnih kislin                  Y00

125             Odpadne emulzije in mešanice z
                rastlinskimi in živalskimi maščobami

12501           Vsebina iz ločilnikov maščob              Y00

12502           Sirotka

12503           Emulzije maščob, olj in voskov            Y00

126             Proizvodi iz rastlinskih olj

12601           Mazalna in hidravlična olja brez
                mineralnih olj                            Y00

127             Gošče iz proizvodnje rastlinskih in
                živalskih maščob

12702           Gošča iz proizvodnje jedilne masti        Y00

12703           Gošča iz proizvodnje jedilnega olja       Y00

12704           Gošča iz centrifug                        Y00

129             Ostanki pri rafinaciji rastlinskih in
                živalskih maščob

12901           Belilna zemlja, ki vsebuje olja           Y00


13              ODPADKI IZ ŽIVINOREJE IN KLAVNIC

131             Klavniški odpadki

13101           Ščetine in roževina

13102           Kosti                                     Y00

13103           Drobovina                                 Y00

13104           Perutnina                                 Y00

13105           Ribe                                      Y00

13106           Kri                                       Y00

13107           Perje

13108           Vsebina želodca in črev                   Y00

13109           Odpadki divjačine                         Y00

13110           Ostanki mesa in kož                       Y00

134             Telesa živali

13401           Poskusne živali                           Y00

13402           Konfiskati                                Y00

13403           Kadavri                                   Y00

13404           Deli živalskih teles                      Y00

137             Živalske fekalije

13701           Perutninski iztrebki

13702           Svinjska gnojevka

13703           Goveja gnojevka

13704           Gnoj

13705           Okuženi gnoj                              Y00

13706           Okuženo živalsko blato                    Y00

13707           Okužena gnojevka                          Y00


14              ODPADKI KOŽ IN USNJA

141             Odpadki kož in krzna

14101           Mezdra                                    Y00

14102           Surovi cepljenec                          Y00

14103           Surovi cepljenec za izdelavo želatine     Y00

14104           Krzno in kože

144             Odpadki pri strojenju
                (razen odpadnih strojil)

14401           Gošče po luženju                          Y00

14402           Gošče po strojenju                        Y21

147             Odpadki usnja

14701           Usnje iz kromovega strojenja              Y00

14702           Odpadki kromovega usnja                   Y00

14703           Krzno in usnje, ki ni strojeno s kromom

14704           Ostružki in obruski usnja                 Y00

14705           Odpadki pri predelavi usnja               Y00

14706           Drugi odpadki iz predelave krzna in
                usnja


17              OSTANKI PREDELAVE IN OBDELAVE LESA

171             Lesni odpadki

17101           Skorja

17102           Krajniki, obrezki

17103           Žagovina in žaganje

17104           Prah in gošča po brušenju lesa

17106           Odpadni gradbeni les

17114           Prah in gošča iz proizvodnje
                vezanih plošč

17115           Odpadki vezanih plošč

172             Lesni odpadki iz uporabe lesa

17201           Lesna embalaža, lesni odpadki -
                neonesnaženi

17202           Gradbeni les in les iz ruševin

17203           Lesna volna - neonesnažena

17207           Železniški pragovi                         Y5

17208           Les (npr. koli in drogovi),
                impregniran s solmi                        Y5

17209           Les (npr. koli in drogovi),
                impregniran z olji                        Y00

17211           Žagovina in žaganje, onesnaženi z
                organskimi snovmi (npr. mineralna olja,
                topila, laki, premazi)                    Y00

17212           Žagovina in žaganje, onesnaženi z
                anorganskimi snovmi (npr. kisline,
                lugi, soli)                               Y00

17213           Lesna embalaža, lesni odpadki in lesna
                volna, onesnaženi z organskimi snovmi
                (npr. mineralnimi olji, topili, laki,
                premazi)                                  Y00

17214           Lesna embalaža, lesni odpadki in lesna
                volna, onesnaženi z anorganskimi snovmi
                (npr. kisline, baze, soli)                Y00


18              ODPADKI PAPIRJA, CELULOZE IN LEPENKE

181             Odpadki iz proizvodnje celulozne
                vlaknine

18101           Ostanki iz priprave celulozne vlaknine
                (rejekt in izmet)

18102           Ostanki iz regeneracije kemikalij pri
                pripravi celulozne vlaknine               Y00

184             Odpadki pri izdelavi in predelavi
                celuloze, papirja in lepenke
                (razen kemikalij)

18401           Ostanki iz proizvodnje papirja (rejekt)
                brez predelave starega papirja            Y00

18405           Odpadki pri izdelavi celuloznih vlaken    Y00

18407           Ostanki iz predelave starega papirja      Y00

18408           Odpadki vlaken pri proizvodnji
                celuloznega regenerata                    Y00

187             Odpadki papirja in lepenke

18701           Papirni odrezki

18702           Prevlečeni papir in karton                Y00

18703           Foto papir                                Y00

18704           Povoščeni papir                           Y16

18705           Katranirana lepenka, bitumirani papir     Y00

18706           Papirni klišeji, makulatura               Y00

18709           Papirni filtri, prepojeni z olji          Y00

18710           Papirni filtri, onesnaženi s pretežno
                organskimi škodljivimi snovmi             Y00

18711           Papirni filtri, onesnaženi s pretežno
                anorganskimi škodljivimi snovmi           Y00

18712           Staničevina, onesnažena s pretežno
                organskimi škodljivimi snovmi             Y00

18713           Staničevina, onesnažena s pretežno
                anorganskimi škodljivimi snovmi           Y00

18714           Ovojni material, onesnažen s
                pretežno organskimi škodljivimi snovmi    Y00

18715           Ovojni material, onesnažen s pretežno
                anorganskimi škodljivimi snovmi           Y00

18720           Papir in lepenka, neprevlečena


19              DRUGI ODPADKI IZ PREDELAVE ALI
                OPLEMENITENJA PROIZVODOV ŽIVALSKEGA IN
                RASTLINSKEGA IZVORA

199             Drugi odpadki iz predelave ali
                oplemenitenja proizvodov živalskega in
                rastlinskega izvora

19901           Škrobni mulj iz ločilnikov

19903           Odpadki želatine

19904           Ostanki pri proizvodnji krompirjevega
                škroba                                    Y00

19905           Ostanki pri proizvodnji koruznega škroba  Y00

19906           Ostanki pri proizvodnji riževega škroba   Y00

19908           Milna lužnica po izsoljevanju             Y00

19909           Ostanki po izsoljevanju
                (proizvodnja mila)                        Y00

19910           Mulj iz proizvodnje mila                  Y00

19911           Odpadki črev iz predelave


31              ODPADKI MINERALNEGA IZVORA
                (RAZEN KOVINSKIH ODPADKOV)

311             Odpadki oblog plavžev in livarskih peči,
                metalurški in talilniški odpadki

31102           Razbitine kremenovih loncev               Y00

31103           Odpadki oblog peči iz metalurških
                postopkov                                 Y00

31104           Odpadki oblog peči iz nemetalurških
                postopkov                                 Y00

31105           Odpadki oblog kurilnih in sežigalnih
                naprav                                    Y00

31106           Dolomit

31107           Krommagnezit                              Y00

31108           Obloge peči iz metalurških postopkov
                s specifičnimi škodljivimi primesmi       Y00

31109           Odpadki oblog peči iz nemetalurških
                postopkov s specifičnimi škodljivimi
                primesmi                                  Y00

31110           Odpadki oblog peči, ki vsebujejo arzen,
                svinec, kadmij, cianid, živo srebro
                in krom (VI)                              Y00

31111           Metalurški odpadni material               Y00

31112           Talilniški odpadni material               Y00

312             Metalurške žlindre in prah

31202           Žlindra kupolnih peči                     Y00

31203           Žlindre iz neželeznih kovinskih talin     Y00

31204           Svinčevi posnemki (ostružki)              Y31

31205           Posnemki lahkih kovin, ki vsebujejo
                aluminij                                  Y00

31206           Posnemki lahkih kovin, ki vsebujejo
                magnezij                                  Y00

31207           Žlindre iz elektrolize talin              Y00

31208           Železov oksid, sintran                    Y00

31210           Cinkova žlindra                           Y23

31211           Solne žlindre, ki vsebujejo aluminij      Y00

31212           Solne žlindre, ki vsebujejo magnezij      Y00

31213           Kositrovi pepeli                          Y00

31214           Svinčevi pepeli                           Y31

31215           Prah plavžnega plina                      Y00

31217           Filtrski prah, ki vsebuje neželezne
                kovine                                    Y00

31218           Žlindra iz elektropeči                    Y00

31219           Plavžna žlindra

31220           Konverterska žlindra

31221           Druge žlindre iz proizvodnje jekla

31222           Posnemki iz proizvodnje železa in jekla

31223           Prah, pepel in posnemki iz drugih
                talilnih postopkov                        Y00

313             Pepel, žlindre in prah iz termične
                predelave odpadkov in iz kurilnic

31301           Pepelna in prašna dimnina                 Y18

31305           Premogov pepel                            Y00

31306           Lesni in slamni pepel                     Y00

31307           Žlindra s kurišč parnih kotlov            Y00

31308           Žlindra in pepel iz naprav za sežiganje
                odpadkov                                  Y18

31309           Pepelna in prašna dimnina iz naprav za
                sežiganje komunalnih odpadkov             Y47

31310           Žlindra in pepel iz naprav za sežiganje
                nevarnih odpadkov                         Y18

31311           Pepelna in prašna dimnina iz naprav za
                sežiganje posebnih odpadkov               Y18

31312           Trdni, soli vsebujoči ostanki, nastali
                pri čiščenju dimnih plinov iz naprav
                za sežig in pirolizo odpadkov             Y18

31314           Trdni, soli vsebujoči ostanki, nastali
                pri čiščenju dimnih plinov iz kurišč za
                konvencionalna goriva (brez sadre iz
                naprav za razžvepljevanje dimnih plinov)  Y00

31315           Sadra iz naprav za razžvepljevanje
                dimnih plinov                             Y00

31316           Žlindra in pepel iz naprav za pirolizo
                odpadkov                                  Y18

314             Drugi trdni mineralni odpadki

31401           Odpadni livarski pesek                    Y00

31402           Odpadni pesek iz peskanja                 Y00

31405           Steklena vlaknina

31406           Odpadna jedra                             Y00

31407           Keramika

31408           Steklo

31409           Ruševine (brez odpadkov z gradbišč)

31410           Odpadni material po razkopavanju cest

31411           Izkopna zemlja

31412           Azbestcement                              Y36

31413           Azbestcementni prah                       Y36

31414           Šamot

31415           Modelna glina

31416           Mineralna vlakna

31417           Aktivno oglje                             Y00

31418           Kamninski prah, polirni prah

31419           Fini prah iz predelave žlindre            Y00

31420           Odpadne saje                              Y00

31421           Premogov prah

31422           Piritni ogorki                            Y00

31423           Z oljem onesnažena zemlja                 Y00

31424           Druga onesnažena zemlja                   Y00

31425           Izrabljeni pesek za kalupe                Y00

31426           Pesek za jedra                            Y00

31427           Betonski odpadki

31430           Onesnažena odpadna mineralna vlakna       Y00

31431           Grafitni mulj                             Y00

31432           Grafit, grafitni prah

31433           Steklo in keramika s specifičnimi
                primesmi (npr. svetilke, ekrani)          Y00

31434           Izrabljene filtrirne, adsorbirne mase
                s specifičnimi neškodljivimi primesmi
                (npr. kremenica, aktivne zemlje,
                aktivno oglje)                            Y00

31435           Izrabljene filtrirne in adsorbirne
                mase s specifičnimi škodljivimi primesmi
                (npr. kremenica, aktivne zemlje,
                aktivno oglje)                            Y00

31437           Azbestni odpadki in azbestni prah         Y36

31438           Sadra

31439           Mineralni ostanki iz čiščenja plinov      Y00

31440           Ostanki peskanja s specifičnimi
                škodljivimi primesmi                      Y00

31441           Kemično onesnažen odpadni gradbeni
                material                                  Y00

31442           Odpadki kremenice in kremena

31444           Brusilna sredstva                         Y00

31445           Odpadki sadre s specifičnimi
                škodljivimi primesmi                      Y00

31446           Odpadki kremenice in kremena s
                specifičnimi primesmi, pretežno
                organskimi                                Y00

31447           Odpadki kremenice in kremena s
                specifičnimi primesmi, pretežno
                anorganskimi                              Y00

31449           Keramične obloge reakcijskih kadi         Y00

31450           Kotlovec

31451           Ostanki peskanja s specifičnimi
                neškodljivimi primesmi

31460           Odpadki glazur                            Y00

316             Mineralni mulji

31601           Mulj iz betonarn                          Y00

31602           Mulj iz brusilnic kamna                   Y00

31603           Filtrni mulj iz proizvodnje belilne
                zemlje                                    Y00

31604           Suspenzije gline                          Y00

31605           Mulj iz proizvodnje cementa               Y00

31606           Mulj iz proizvodnje penjenega betona      Y00

31607           Mulj iz proizvodnje suhih malt            Y00

31608           Rdeče blato iz proizvodnje aluminija
                (glinice)                                 Y00

31609           Azbestcementni mulj                       Y36

31610           Emajlni mulj                              Y00

31611           Grafitni mulj                             Y00

31612           Apneni mulj                               Y00

31613           Sadreni mulj                              Y00

31614           Mulj iz železarn                          Y00

31615           Mulj iz valjarn jekla                     Y00

31616           Mulj iz livarn                            Y00

31617           Mulj iz brusilnic stekla                  Y00

31618           Karbidno apno                             Y15

31619           Mulj plavžnega plina                      Y00

31620           Sadreni mulj s specifičnimi škodljivimi
                primesmi                                  Y00

31622           Mulj magnezijevega oksida                 Y00

31624           Mulj železovega oksida iz redukcijskih
                postopkov                                 Y00

31625           Zemljeni mulji, peščeni mulji             Y00

31626           Mulj iz proizvodnje neželeznih kovin      Y00

31627           Mulj aluminijevega oksida                 Y00

31628           Gošče iz cianidnih cementacijskih kopeli   Y7

31629           Gošče iz nitritnih oziroma nitratnih
                cementacijskih kopeli                     Y00

31630           Mulj barijevega karbonata                 Y00

31631           Mulj barijevega sulfata                   Y00

31632           Mulj barijevega sulfata iz
                klor-alkalijske elektrolize, ki
                vsebuje živo srebro                       Y29

31633           Mulj iz brusilnic stekla s specifičnimi
                škodljivimi primesmi                      Y00

31634           Mulj po karbonatiranju pri rafinaciji
                sladkorja

31635           Zemljeni mulj iz predelave sladkorne pese

31636           Vrtalni mulji, onesnaženi                 Y00

31637           Mulj iz fosfatiranja                      Y00

31638           Mulj kalcijevega sulfita                  Y00

31639           Drugi mulji iz postopkov obarjanja in
                raztapljanja s specifičnimi škodljivimi
                primesmi                                  Y00

31640           Suspenzije polnilnih in ločilnih sredstev
                (netopni mineralni del)                   Y00

31641           Mulj kalcijevega fluorida                 Y00

31642           Ostanki iz čiščenja kotlov                Y00

31660           Mulj iz čiščenja plinov in odpadnih
                plinov                                    Y00


35              KOVINSKI ODPADKI

351             Odpadki železa in jekla

35101           Prah, ki vsebuje železo, brez škodljivih
                primesi

35102           Okujine, škaja

35103           Železovi in jekleni odpadki, onesnaženi   Y00

35105           Železna embalaža in posode, čisti

35106           Železna embalaža in posode z ostanki
                vsebine                                   Y00

35107           Katalizatorji motornih vozil              Y00

353             Odpadki neželeznih kovin

35301           Odrezki, ostružki, opilki

35302           Svinec

35303           Trdi cink

35304           Aluminij, alufolije

35306           Ostružki elektrona                        Y00

35307           Berilijevi ostružki                       Y20

35308           Magnezij

35309           Cink

35310           Baker

35314           Kabli

35315           Odpadne neželezne kovine in embalaža
                iz njih, čiste

35318           Prah, ki vsebuje berilij                  Y00

35321           Prah, ki vsebuje neželezne kovine         Y00

35322           Svinčevi akumulatorji                     Y31

35323           Nikelj-kadmijeve baterije                 Y00

35324           Gumbasti členi (baterije)                 Y00

35325           Suhe baterije (suhi galvanski členi)      Y00

35326           Živo srebro in ostanki, ki vsebujejo
                živo srebro (živosrebrne svetilke,
                fluorescenčne žarnice)                    Y29

35327           Embalaža in posode iz neželeznih kovin
                z ostankom vsebine                        Y00

35330           Kadmij in kadmij vsebujoči odpadki        Y26

35331           Nikelj in nikelj vsebujoči odpadki        Y00

35335           Cink-ogljene baterije, iz zbiralnikov     Y00

35336           Mangan-alkalne baterije, iz zbiralnikov   Y00

35337           Odpadni kondenzatorji (s polnitvijo)      Y00

355             Kovinski mulji (onesnaženi)

35501           Cinkov mulj                               Y23

35502           Mulj od brušenja kovin                    Y17

35503           Svinčeni mulj                             Y31

35504           Kositrni mulj                             Y00

35505           Anodni mulj                               Y00

35506           Drugi kovinski mulji                      Y00


39              DRUGI ODPADKI MINERALNEGA IZVORA KOT
                TUDI ODPADKI OD OPLEMENITENJA PROIZVODOV

399             Drugi odpadki mineralnega izvora, kot
                tudi odpadki od oplemenitenja proizvodov

39903           Ostanki kamene soli                       Y00

39904           Čistilna masa za pline                    Y00

39905           Ostanki gasilnega prahu                   Y00

39907           Ostanki, ki vsebujejo elementarno žveplo  Y00

39908           Ostanki surovinske zmesi za proizvodnjo
                stekla                                    Y00

39909           Drugi trdni odpadki mineralnega izvora s
                specifičnimi škodljivimi primesmi         Y00


51              OKSIDI, HIDROKSIDI, ODPADNE SOLI

511             Galvanski mulji

51101           Galvanski mulj, ki vsebuje cianid         Y33

51102           Galvanski mulj, ki vsebuje krom (VI)      Y21

51103           Galvanski mulj, ki vsebuje krom (III)     Y00

51104           Galvanski mulj, ki vsebuje baker          Y22

51105           Galvanski mulj, ki vsebuje cink           Y23

51106           Galvanski mulj, ki vsebuje kadmij         Y26

51107           Galvanski mulj, ki vsebuje nikelj         Y00

51108           Galvanski mulj, ki vsebuje kobalt         Y00

51110           Galvanski mulj, ki vsebuje plemenite
                kovine                                    Y00

51112           Drugi galvanski mulji                     Y00

51113           Drugi mulji kovinskih hidroksidov         Y35

51114           Mulji svinčevega, nikljevega in
                kadmijevega hidroksida                    Y00

51115           Mulj aluminijevega hidroksida, onesnažen  Y00

513             Drugi oksidi in hidroksidi

51301           Cinkov oksid                              Y23

51302           Cinkov hidroksid                          Y23

51303           Kositrov oksid                            Y00

51304           Rjavi manganovec, manganovi oksidi        Y00

51305           Aluminijev oksid

51306           Kromov(III) oksid                         Y00

51307           Bakrov oksid                              Y22

51308           Aluminijev hidroksid                      Y35

51309           Železov hidroksid                         Y35

51310           Drugi kovinski hidroksidi                 Y00

515             Odpadne soli

51502           Sol za nasoljevanje kož                   Y00

51503           Odpadki kalijevega in natrijevega
                fosfata                                   Y00

51504           Odpadne soli za impregniranje Y00

51505           Kemikalije za strojenje usnja, strojila   Y00

51507           Ostanki umetnih gnojil                    Y00

51508           Ostanki kalijevega karbonata              Y00

51509           Amonijev klorid (salmiak)                 Y35

51511           Odpadki iz solnih kopeli                  Y00

51512           Amonijev fluorid                          Y32

51513           Arzenovo apno                             Y24

51514           Arzenov trisulfid                         Y24

51516           Brunirne soli                             Y00

51517           Natrijev sulfat                           Y00

51518           Natrijev bromid                           Y00

51519           Železov klorid                            Y00

51520           Železov sulfat                            Y00

51521           Svinčev sulfat                            Y31

51523           Natrijev klorid                           Y00

51524           Svinčeve soli                             Y31

51525           Barijeve soli                             Y00

51526           Kalcijev klorid                           Y00

51527           Magnezijev klorid                         Y00

51528           Alkalijski in zemeljsko alkalijski
                sulfidi                                   Y00

51529           Sulfidi težkih kovin                      Y00

51530           Bakrov klorid                             Y22

51532           Klorovo apno                              Y00

51533           Cementirna sol, ki vsebuje cianid         Y33

51534           Cementirna sol, ki vsebuje nitrat,
                nitrit idr.                               Y00

51535           Vanadijeve soli                           Y00

51539           Druge arzenove spojine                    Y24

51540           Druge soli, lahko topne                   Y00

51541           Druge soli, težko topne                   Y00

51543           Izrabljene amoniakalne raztopine za
                jedkanje bakra                            Y00

51550           Bakrove soli - vodotopne
                (razen bakrovega klorida)                 Y22


52              ODPADKI KISLIN, BAZ IN KONCENTRATOV

521             Odpadki kislin

52101           Akumulatorska kislina Y34

52102           Anorganske kisline in mešanice kislin     Y34

52103           Kisline in mešanice kislin s
                specifičnimi primesmi (npr. lužila,
                eluati pri regeneraciji ionskih
                izmenjevalcev)                            Y34

52105           Kromžveplova kislina                      Y00

52201           Organske kisline in mešanice kislin,
                halogenirane                              Y45

52202           Organske kisline in mešanice kislin,
                nehalogenirane                            Y34

524             Odpadki baz

52402           Baze, mešanice baz                        Y35

52403           Raztopina amoniaka                        Y35

52404           Baze, mešanice baz s specifičnimi
                primesmi (npr. lužila, eluati pri
                regeneraciji ionskih izmenjevalcev,
                kopeli za razmaščevanje)                  Y35

527             Odpadki koncentratov

52701           Odpadna hipokloritna lužnica              Y35

52707           Fiksirne kopeli                           Y16

52708           Odpadne sulfitne lužnice                  Y35

52710           Strojilna juha                            Y35

52711           Kopeli, ki vsebujejo sulfid               Y00

52712           Koncentrati, ki vsebujejo krom (VI)       Y21

52713           Koncentrati, ki vsebujejo cianid          Y33

52714           Izpiralne in pralne vode, ki vsebujejo
                cianid                                    Y33

52715           Belilne kopeli                            Y00

52716           Koncentrati, ki vsebujejo kovinske soli
                (npr. nitratne raztopine, kopeli za
                odstranjevanje rje, za zaščito pred
                oksidacijo, bruniranje)                   Y00

52717           Odpadne belilne lužnice, brez klora       Y35

52718           Odpadne belilne lužnice, ki vsebujejo
                klor                                      Y00

52720           Raztopine cinkovega klorida               Y23

52721           Raztopine bakrovega klorida               Y22

52722           Izpiralne in pralne vode, ki vsebujejo
                kovinske soli                             Y00

52723           Razvijalne kopeli                         Y16

52724           Hladilne raztopine                        Y00

52725           Drugi koncentrati vodnih raztopin         Y00

52740           Raztopine bakrovih soli
                (razen bakrovega klorida)                 Y22


53              ODPADKI AGROKEMIČNIH PRIPRAVKOV IN
                FARMACEVTSKIH IZDELKOV TER RAZKUŽIL

531             Odpadki sredstev za zaščito rastlin in
                sredstev za uničevanje škodljivcev

53103           Ostanki in stare zaloge sredstev za
                zaščito rastlin in sredstev za uničevanje
                škodljivcev                                Y4

53104           Odpadki iz proizvodnje sredstev za zaščito
                rastlin in sredstev za uničevanje
                škodljivcev                                Y4

533             Odpadki sredstev za nego telesa

53301           Sredstva za nego telesa s pretečenim
                rokom uporabe                             Y00

53302           Odpadki iz proizvodnje sredstev za nego
                telesa                                    Y00

535             Odpadki farmacevtskih proizvodov

53501           Zdravila, ki ne ogrožajo vode, razen
                citostatikov                               Y3

53502           Odpadki pri proizvodnji farmacevtskih
                izdelkov                                   Y2

53503           Droge in ostanki drog                      Y2

53504           Tropine zdravilnih zelišč                  Y2

53505           Miceliji glivic                            Y2

53506           Beljakovinski odpadki

53507           Razkužila                                  Y1

53508           Živa cepiva                                Y1

53510           Zdravila, ki ogrožajo vodo in vsebujejo
                težke kovine (npr. svinec, kadmij, cink,
                živo srebro, selen), citostatiki           Y3


54              ODPADKI MINERALNIH OLJ IN PROIZVODOV
                OPLEMENITENJA PREMOGA

541             Odpadki mineralnih olj

54101           Olja, ki vsebujejo kisline                 Y8

54102           Stara odpadna olja                         Y8

54103           Motorna olja in olja za menjalnike         Y8

54104           Goriva s plameniščem pod 55 stopinj C     Y42

54106           Transformatorska olja in olja za prenos
                toplote, nehalogenirana                    Y8

54107           Transformatorska olja in olja za prenos
                toplote, halogenirana                     Y10

54108           Kurilna olja in goriva s plameniščem
                nad 55 stopinj C                           Y8

54109           Vrtalna, rezalna in brusilna olja          Y8

54110           Električne naprave, ki vsebujejo
                PCB in PCT                                Y10

54111           Drugi odpadki, ki vsebujejo PCB in PCT    Y10

54116           Strojna olja                               Y8

54117           Turbinska olja                             Y8

54118           Hidravlična olja, brez halogenov           Y8

54119           Hidravlična olja, ki vsebujejo halogene   Y45

54120           Zavorne tekočine                           Y8

54121           Posebna industrijska olja za gonila        Y8

54122           Silikonska olja                            Y8

542             Odpadki masti in voskov iz mineralnih olj

54201           Oljna gošča                                Y8

54202           Mineralne masti                            Y8

54204           Ostanki maščobnih kislin                  Y00

54205           Stearinska smola                          Y13

54206           Kovinska mila                             Y00

54207           Voski                                     Y00

544             Odpadki emulzij in mešanic mineralnih olj

54401           Sintetična hladilna in mazalna sredstva    Y9

54402           Vrtalne in brusilne oljne emulzije,
                mešanice emulzij                           Y9

54404           Olja za honanje                            Y9

54406           Emulzije voskov                            Y9

54407           Emulzije bitumna                           Y9

54408           Druge mešanice olj in vode                 Y9

545             Ostanki pri črpanju nafte

54501           Ostanki izpiralne suspenzije in izvrtin
                (brez nafte)                              Y00

54502           Ostanki izpiralne suspenzije in izvrtin
                (onesnaženi z nafto)                       Y9

54503           Mulji, ki vsebujejo surovo nafto          Y00

54504           Zemlja, onesnažena z nafto                Y00

54505           Drugi ostanki, pri črpanju nafte
                onesnaženi s surovo nafto                 Y00

547             Mulji mineralnih olj

54701           Ostanki iz peskolovov                     Y00

54702           Ostanki iz lovilnikov olj
                (lovilnikov bencina)                      Y00

54703           Mulji iz naprav za ločevanje olj          Y00

54704           Mulji iz čiščenja rezervoarjev            Y00

54706           Mulj parafinskega olja                    Y00

54707           Erodirni mulj, ki vsebuje petrolej in
                grafit                                    Y00

54708           Mulj po honanju in lepanju                Y00

54710           Brusilni mulji, ki vsebujejo olja         Y00

54715           Mulji od čiščenja posod (npr. sodi,
                vsebniki, cisternska vozila)              Y00

54716           Železov sulfid                            Y00

548             Ostanki iz rafinerij mineralnih olj

54801           Belilna zemlja, ki vsebuje mineralna olja Y00

54802           Kisla smola in kisli gudron               Y00

54803           Mulji iz rafinacije mineralnih olj        Y00

54805           Surovo žveplo

54806           Ostanki iz predelave kisle smole          Y13

54807           Odpadne kisline, ki vsebujejo mineralna
                olja                                      Y00

54808           Ostanki vodne faze iz rafinacije
                mineralnih olj                             Y9

54810           Odpadni lugi, ki vsebujejo mineralna olja Y00

549             Drugi odpadki mineralnih olj in odpadki
                pri predelavi nafte ter oplemenitenju
                premoga

54903           Mulji, ki vsebujejo fenole                Y39

54904           Mulji, ki vsebujejo merkaptane            Y00

54905           Trdni ostanki antracena                   Y00

54906           Trdni ostanki naftalena                   Y00

54907           Trdni ostanki, ki vsebujejo fenol         Y39

54910           Katranska smola                           Y11

54911           Bitumenski koks                           Y11

54912           Bitumen, asfalt                           Y11

54913           Ostanki katrana                           Y11

54915           Destilacijski ostanki iz proizvodnje
                katrana                                   Y11

54917           Trdni tesnilni material in odpadki
                materialov za talne hidroizolacije        Y00

54918           Fenolna voda                              Y39

54919           Petrolkoks                                Y00

54923           Mulji, ki vsebujejo cianid                Y33

54924           Drugi mulji iz koksarn in plinarn         Y33

54925           Drugi mulji iz petrokemijskih obratov     Y33

54926           Izrabljena sredstva za vezanje olj        Y00

54927           Čistilne krpe, onesnažene z oljem         Y00

54928           Izrabljeni oljni in zračni filtri         Y00

54929           Izrabljeni sodi za olje                   Y00

54930           Trdna obratovalna sredstva, onesnažena
                z mastjo in oljem (odpadki iz delavnic,
                industrije in bencinskih servisov)        Y00

54932           Hladilna sredstva na osnovi mineralnih
                olj                                        Y9


55              ODPADKI ORGANSKIH TOPIL, BARV, LAKOV,
                LEPIL, KITOV IN SMOL

552             Odpadki nalogeniranih organskih topil in
                mešanic topil

55201           1,2-Dikloroetan                           Y41

55202           Klorobenzeni                              Y41

55203           Triklorometan (kloroform)                 Y41

55205           Fluorirani ogljikovodiki                  Y45

55206           Diklorometan (metilenklorid)              Y41

55207           Klorofenoli                               Y39

55208           Klorirani parafini                        Y41

55209           Tetrakloroeten (perkloroetilen)           Y41

55210           Nehalogenirana mehčala                    Y42

55211           Tetraklorometan (ogljikov tetraklorid)    Y41

55212           1,1,1-Trikloroetan                        Y41

55213           Trikloroeten (trikloroetilen)             Y41

55214           Halogenirana topila za hladno čiščenje    Y41

55220           Mešanice halogeniranih topil              Y41

55223           Druga halogenirana topila                 Y41

55224           Mešanice halogeniranih topil z vodo       Y41

553             Odpadki nehalogeniranih organskih topil
                in mešanic topil

55301           Aceton                                    Y42

55302           Etilacetat                                Y42

55303           Etilenglikol                              Y42

55304           Etilglikol                                Y42

55305           Etilfenol                                 Y39

55306           Benzen                                    Y42

55307           Butilacetat                               Y42

55308           Cikloheksanon                             Y42

55309           Dekahidronaftalen (dekalin)               Y42

55310           Dietileter                                Y40

55311           Dimetilformamid                           Y42

55312           Dimetilsulfid                             Y42

55313           Dimetilsulfoksid                          Y42

55314           Dioksan                                   Y42

55315           Metanol                                   Y42

55316           Metilacetat                               Y42

55317           Metiletilketon                            Y42

55318           Metilizobutilketon                        Y42

55319           Metilfenol                                Y39

55320           Piridin                                   Y42

55321           Ogljikov disulfid                         Y42

55322           Tetrahidrofuran                           Y42

55323           Tetrahidronaftalen (tetralin)             Y42

55324           Terpentinovo olje                         Y42

55325           Toluen                                    Y42

55326           Čistilni bencin, petroleter, ligroin,
                bencin za testiranje                      Y42

55327           Ksilen                                    Y42

55351           Etanol                                    Y42

55352           Alifatski amini                           Y42

55353           Aromatski amini                           Y42

55354           Butanol                                   Y42

55355           Glicerol (glicerin)                       Y42

55356           Glikoleter                                Y40

55357           Nehalogenirana topila za hladno
                čiščenje                                  Y42

55358           Krezoli                                   Y42

55359           Nitrorazredčila                           Y42

55360           Petrolej                                  Y42

55361           Polieteralkoholi                          Y42

55362           Propanol                                  Y42

55370           Mešanice nehalogeniranih topil,
                tudi sredstva proti zmrzovanju            Y42

55371           Sredstva proti zmrzovanju brez
                halogeniranih organskih komponent         Y42

55373           Druga nehalogenirana organska topila      Y42

55374           Mešanice nehalogeniranih topil z vodo     Y42

554             Mulji, obratovalna sredstva in vodne
                faze, ki vsebujejo topila

55401           Mulji, ki vsebujejo halogenirana topila   Y41

55402           Mulji, ki vsebujejo nehalogenirana topila Y42

55403           Obratovalna sredstva, ki vsebujejo
                halogenirana topila                       Y41

55404           Obratovalna sredstva, ki vsebujejo
                nehalogenirana topila                     Y42

555             Odpadne barve in premazna sredstva

55501           Odpadki iz lakirnic in brizgalnih komor   Y12

55502           Stari laki in barve in nestrjeni ostanki
                v posodah, ki vsebujejo topila in/ali
                težke kovine                              Y12

55503           Mulji barv in lakov                       Y12

55507           Ostanki barv in nestrjeni ostanki v
                posodah, ki vsebujejo topila in/ali
                težke kovine                              Y00

55508           Premazna sredstva, ki vsebujejo težke
                kovine in/ali topila, biocide, kakor
                tudi nestrjeni ostanki v posodah          Y12

55509           Ostanki tiskarskih in kopirnih barv       Y12

55510           Drugi odpadki barv, lakov in premazov     Y12

55513           Strjeni stari laki in barve
                (tudi ostanki) v posodah                  Y12

559             Odpadki lepil, kitov in nestrjenih smol

55901           Kleji in lepila                           Y13

55902           Kiti                                      Y13

55903           Ostanki nestrjenih smol                   Y13

55904           Smolna olja                               Y13

55905           Nestrjeni odpadki kleja in lepil          Y13

55906           Strjeni odpadki kleja in lepil            Y13

55907           Nestrjeni odpadni kiti in izravnalne mase Y13

55908           Strjeni odpadni kiti in izravnalne mase   Y13

55909           Strjeni ostanki smol                      Y13


57              ODPADKI UMETNIH MAS IN GUME

571             Strjeni odpadki umetnih mas

57101           Fenolna in melaminska smola               Y13

57102           Poliester

57103           Smola za ulivanje                         Y13

57104           Impregnirna smola                         Y13

57105           Polipropilen

57106           Polietilen

57107           Odpadki duroplastov

57108           Polistiren, stiropor

57110           Poliuretan, poliuretanska pena            Y13

57111           Poliamid

57112           Trda pena (razen pen na bazi PVC)

57113           Odpadki umetnih črev

57115           Odpadki celuloida in filma                Y00

57116           PVC

57117           Akrilno steklo, polikarbonat

57118           Odpadna plastična embalaža

57119           Folije iz umetnih mas

57120           Polivinil acetat                          Y00

57121           Odpadki polivinil alkohola                Y00

57122           Polivinil acetal                          Y00

57123           Epoksidna smola

57124           Ionsko izmenjalne smole                   Y00

57125           Ionsko izmenjalne smole s specifičnimi
                škodljivimi primesmi                      Y00

57126           Odpadki umetnih mas, ki vsebujejo fluor   Y00

57127           Embalaža in posode iz umetnih mas z
                ostanki škodljivih snovi                  Y00

57128           Odpadki poliolefinov                      Y00

57129           Drugi strjeni odpadki umetnih mas         Y00

57130           Odpadki umetnega usnja

572             Odpadki nestrjenih umetnih mas, formirnih
                mas in komponent

57201           Mehčala s halogeniranimi organskimi
                sestavinami                               Y45

57202           Ostanki iz proizvodnje in predelave
                umetnih mas                               Y00

57203           Mehčala brez halogeniranih organskih
                sestavin                                  Y00

573             Mulji in emulzije umetnih mas

57301           Mulji umetnih mas brez topil              Y00

57303           Disperzijske umetne mase na vodni osnovi  Y00

57304           Emulzije umetnih mas                      Y13

57305           Mulji umetnih mas, ki vsebujejo topila s
                halogeniranimi organskimi sestavinami     Y41

57306           Mulji umetnih mas, ki vsebujejo topila
                brez halogeniranih organskih sestavin     Y42

575             Trdni odpadki gume (vključno stare
                avtomobilske gume)

57501           Guma

57502           Rabljene avtomobilske gume in njihovi
                sekanci

57503           Gumiazbest                                Y36

57504           Gumikovina

57505           Odpadki penjenega lateksa                 Y13

57506           Gumena moka in prah

57507           Gumeni granulat

577             Mulji in emulzije, ki vsebujejo gumi

57701           Stari lateks                              Y13

57702           Mulj lateksa, strjen                      Y13

57703           Emulzije lateksa                          Y13

57704           Raztopine kavčuka                         Y13

57705           Gumeni mulj brez topil                    Y13

57706           Gumeni mulj, ki vsebuje topila            Y00

578             Ostanki iz dezintegratorjev (šrederjev)

57801           Ostanki iz dezintegratorjev
                (lahka frakcija)                          Y00

57802           Filtrni prah iz dezintegratorjev          Y00


58              TEKSTILNI ODPADKI IZ NARAVNIH IN
                UMETNIH VLAKEN

581             Tekstilni odpadki (čisti) in mulji

58101           Poliamidna vlakna

58102           Poliestrska vlakna

58103           Poliakrilna vlakna

58104           Celulozna vlakna

58105           Volna

58106           Rastlinska vlakna

58107           Ostanki blaga in tkanin

58108           Stare obleke, krpe

58109           Čistilna volna

58110           Čistilne krpe

58111           Filtrirne tkanine

58112           Polirna volna

58113           Polirna polst

58114           Mulj iz tovarn sukna                      Y00

58115           Mulj iz tekstilnih barvarn                Y00

58116           Mulj iz oplemenitilnic tekstila           Y00

58117           Mulj iz pralnic za volno                  Y00

58118           Mulj iz pralnic perila                    Y00

58119           Filtrirna platna in vreče za
                filtriranje, kemično onesnažene           Y00

582             Onesnaženi tekstil

58201           Filtrirna sukna, filtrirne vreče s
                specifičnimi škodljivimi primesmi,
                pretežno organskimi                       Y00

58202           Filtrirna sukna, filtrirne vreče s
                specifičnimi škodljivimi primesmi,
                pretežno anorganskimi                     Y00

58203           Tekstilna embalaža s specifičnimi
                škodljivimi primesmi, pretežno
                organskimi                                Y00

58204           Tekstilna embalaža s specifičnimi
                škodljivimi primesmi, pretežno
                anorganskimi                              Y00

58205           Polirna volna in polirne polsti s
                specifičnimi škodljivimi onesnaženji      Y00

58208           Filtrirna sukna, filtrirne vreče s
                specifičnimi neškodljivimi primesmi       Y00


59              DRUGI ODPADKI KEMIČNIH PRETVORB IN SINTEZ

591             Odpadki eksplozivnih snovi

59101           Pirotehnični odpadki                      Y15

59102           Odpadno razstrelivo in strelivo           Y15

59103           Polinitro organske spojine                Y15

593             Laboratorijski odpadki in ostanki
                kemikalij

59305           Laboratorijski odpadki in ostanki
                kemikalij                                 Y00

594             Detergenti in ostanki pralnih sredstev

59401           Ostanki iz proizvodnje pralnih sredstev   Y00

59402           Tekoči tenzidi                            Y00

59403           Trdni tenzidi                             Y00

59404           Sulfonska mila in kisline                 Y00

59405           Odpadki čistilnih in posebnih pralnih
                sredstev                                  Y00

595             Katalizatorji

59507           Katalizatorji in kontaktne mase           Y00

598             Odpadki plinov, ki so v posodah pod
                tlakom

59801           Plini v patronah, dozah in kartušah       Y00

59802           Plini v jeklenkah                         Y00

59803           Posode pod tlakom (pršilke) z masnim
                deležem gorljive vsebine več kot 45 %
                ali z več kot 250 g gorljivih snovi
                ali s kemično nestabilnimi snovmi         Y00

59804           Posode pod tlakom (pršilke) z masnim
                deležem gorljive vsebine manj kot 45 %
                ali z manj kot 250 g gorljivih snovi
                ali s kemično nestabilnimi snovmi         Y00

599             Drugi odpadki iz kemičnih pretvorb in
                sintez

59901           Poliklorirani bifenili in terfenili
                (PCB, PCT)                                Y10

59904           Organski peroksidi                        Y00

59906           Industrijski pometki (smeti), ki niso
                onesnaženi z olji ali kemikalijami        Y00


71              RADIOAKTIVNI ODPADKI

711             Radioaktivni odpadki

71101           Radioaktivni odpadki                      Y00


91              TRDNI ODPADKI IZ NASELIJ IN PODOBNI
                ODPADKI IZ GOSPODARSTVA IN OBRTI

911             Komunalni odpadki

91101           Odpadki gospodinjstev                     Y46

91102           Ostanki iz biološke obdelave odpadkov     Y46

91103           Ostanki iz mehanske obdelave odpadkov     Y46

91104           Ločeno zbrani biogeni odpadki             Y46

912             Odpadki iz gospodarstva in obrti,
                podobni komunalnim odpadkom

91201           Embalaža - pakirni materiali in kartoni   Y46

91202           Odpadki iz kuhinj in menz                 Y46

91206           Odpadki z gradbišč (razen ruševin)        Y46

914             Kosovni odpadki

91401           Kosovni odpadki                           Y00

91449           Nerabna in opuščena motorna vozila        Y00

915             Ulični pometki (smeti)

91501           Ulični pometki (smeti)

916             Odpadki s tržnic

91601           Odpadki z živilskih trgov                 Y46

917             Zeleni odpadki

91701           Odpadki z vrtov in parkov                 Y46

91702           Odpadki s pokopališč                      Y46


94              ODPADKI IZ PRIPRAVE VODE IN
                ČIŠČENJA ODPLAK

941             Mulj iz priprave vode

94101           Sedimentacijski mulj                      Y00

94102           Mulj od mehčanja vode                     Y00

94103           Mulj od obarjanja železa                  Y00

94104           Mulj od obarjanja mangana                 Y00

94105           Mulj od priprave kotlovske vode           Y00

94106           Mulj od čiščenja parnih kotlov            Y00

94107           Kotlovska kaluža                          Y00

943             Nestabilizirani mulji iz
                mehansko-biološke obdelave odplak,
                ki niso že zajeti v drugih pozicijah
                (surovi mulj, sveži mulj)

94301           Mulj iz primarnega usedanja               Y00

94302           Odvečno blato iz biološke obdelave odplak Y00

94303           Fekalno blato iz hišnih čistilnih naprav
                in zbirnih jam                            Y00

945             Stabilizirani mulji iz mehansko-biološke
                obdelave odplak, ki niso že zajeti v
                drugih pozicijah

94501           Anaerobno stabilizirano blato
                (blato iz gnilišč)                        Y00

94502           Aerobno stabilizirano blato               Y00

947             Ostanki iz kanalizacije in obdelave
                odplak (razen muljev)

94701           Ostanek na grabljah                       Y46

94702           Ostanki od čiščenja kanalov               Y00

94704           Ostanki iz peskolovov                     Y00

94705           Ostanki iz lovilnikov olj in maščob       Y00

948             Mulji iz obdelave odplak

94801           Mulji iz obdelave odplak, ki niso že
                zajeti v drugih pozicijah                 Y00

94802           Mulji iz mehanske obdelave odplak pri
                proizvodnji celulozne vlaknine in
                papirja                                   Y00

94803           Blato iz biološke obdelave odplak pri
                proizvodnji celuloze in papirja           Y00

949             Odpadki iz izrabe vodotokov

94901           Ostanki iz čiščenja vodotokov             Y00

94902           Material z grabelj energetskih objektov   Y46


95              TEKOČI ODPADKI IZ NAPRAV ZA
                OBDELAVO ODPADKOV

951             Fekalije iz zbirnih jam

95101           Fekalije                                  Y00

953             Izcedna voda iz odlagališč odpadkov

95301           Izcedna voda iz odlagališč odpadkov       Y00

954             Tekoči odpadki iz termične obdelave
                odpadkov in s kurišč

95401           Pralna in procesna voda                   Y00

95402           Voda iz mokrega odstranjevanja žlindre    Y00

95403           Ostanki čiščenja dimovodnega dela kotlov  Y00


97              SPECIFIČNI ODPADKI, KI NASTAJAJO PRI
                OPRAVLJANJU ZDRAVSTVENE DEJAVNOSTI

971             Specifični odpadki bolnišnic, ki
                nastajajo pri opravljanju zdravstvene
                dejavnosti

97101           Infektivni odpadki                         Y1

97102           Razkuženi odpadki                          Y1

97103           Deli teles in organov                      Y1

97104           Odpadki, ki lahko pomenijo nevarnost
                infekcije ali poškodbe samo znotraj
                območij zdravstvenih ustanov               Y1

97105           Kanile in drugi nevarni, koničasti in
                ostri predmeti, npr. lancete, skalpeli
                ipd.                                      Y00


99              DRUGI ODPADKI IZ NASELIJ IN PODOBNI
                ODPADKI IZ GOSPODARSTVA IN OBRTI

991             Drugi odpadki iz naselij in podobni
                odpadki iz gospodarstva in obrti

99102           Močvirsko blato in zdravilna zemlja


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti