Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1996 z dne 8. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1996 z dne 8. 3. 1996

Kazalo

704. Odlok o volitvah članov svetov krajevnih in mestnih skupnosti v Občini Litija, stran 1039.

Na podlagi 15. člena statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 41/95, 70/95 in 6/96) in zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94 in 70/95) je Občinski svet občine Litija na 17. seji dne 29. 2. 1996 sprejel
O D L O K
o volitvah članov svetov krajevnih in mestnih skupnosti v Občini Litija
1. člen
Ta odlok ureja volitve v svete krajevnih in mestnih skupnosti (v nadaljnjem besedilu: KS) in določa naloge in roke, ki jih dosedanji sveti KS in organi Občine Litija opravijo za pripravo in izvedbo volitev.
2. člen
Volitve se izvedejo po večinskem načelu. Določbe zakona o lokalnih volitvah, ki veljajo za večinske volitve v občinski svet se smiselno uporabljajo in so privzete v ta odlok.
Volilno pravico imajo volivci s stalnim prebivališčem v KS.
Volitve razpiše župan.
Prve volitve se izvedejo do 29. 7. 1996, vse naslednje redne volitve se opravijo istočasno kot redne volitve v občinski svet.
3. člen
Sveti KS v petnajstih dneh po uveljavitvi tega odloka sprejmejo začasni statut KS ali drug splošni akt s katerim določijo število članov sveta KS, volilne enote in ustanovijo ter izvolijo volilno komisijo KS.
4. člen
Volilne enote se določijo tako, da je zagotovljeno sorazmerna zastopanost prebivalcev posameznih naselij v svetu KS, upoštevajoč celotno število prebivalcev v KS in število članov sveta KS.
Če je to smotrno zaradi oblikovanja volilnih enot, se lahko v volilni enoti voli tudi več članov sveta KS, vendar ne več kot tri.
Če svet KS ne šteje več kot sedem članov se lahko vsi člani sveta KS volijo v KS kot eni volilni enoti.
5. člen
Volilna komisija KS ima predsednika, dva člana in njihove namestnike.
Volilna komisija KS opravlja in vodi neposredno tehnično delo v zvezi z volitvami, ugotavlja izid glasovanja po volilnih enotah v KS. Predlaga volilne odbore, daje mnenja za določitev volišč in opravlja druge naloge določene s tem odlokom.
6. člen
Volilni odbor ima predsednika, dva člana in njihove namestnike. Volilni odbor vodi glasovanje na volišču in ugotavlja izid glasovanja na volišču.
Kadar se opravljajo volitve na enem volišču za več volilnih enot, se za to volišče določi en volilni odbor. Odbor vodi ločeno glasovanje po volilnih enotah in vodi ločen zapisnik za vsako volilno enoto posebej ter ločeno ugotavlja izid glasovanja za vsako volilno enoto posebej.
7. člen
Občinska volilna komisija:
1. skrbi za zakonitost volitev v svet KS;
2. potrjuje kandidature in sestavlja sezname kandidatov;
3. določa volišča, upoštevajoč mnenje volilne komisije KS;
4. imenuje volilne odbore na predlog volilne komisije KS;
5. ugotavlja rezultate glasovanja in razglasi, kateri člani sveta KS so izvoljeni ter daje poročila o izidu volitev;
6. opravlja in vodi neposredno tehnično delo v zvezi z volitvami in usmerja delo volilne komisije KS;
7. opravlja druge naloge, ki jih določa ta odlok in zakon o lokalnih volitvah.
8. člen
Kandidate za člane sveta KS določijo politične stranke v občini ali volivci v volilni enoti.
9. člen
Politične stranke določijo kandidate za člana sveta KS po postopku, določenim z njihovimi pravili, sprejetimi za lokalne volitve. Kandidati se določijo s tajnim glasovanjem za vsako volilno enoto posebej in sicer največ toliko kandidatov, kolikor članov sveta KS se voli v volilni enoti. Pri določanju kandidatov strank smejo sodelovati le člani stranke, ki imajo volilno pravico in stalno bivališče v KS.
10. člen
Volivci določajo kandidate s podpisovanjem ali na zborih volivcev.
11. člen
Kandidate za člane sveta KS v volilni enoti lahko določi s podpisovanjem skupina najmanj 10 volivcev, ki ima stalno prebivališče v volilni enoti. Podpisi se dajo na seznamu, ki vsebuje osebne podatke podpisnikov (ime in priimek, rojstni datum in naslov stalnega prebivališča). Podatke overi organ za notranje zadeve pristojen za evidenco volilne pravice upravne enote v Litiji.
Skupina volivcev lahko določi le toliko kandidatov kolikor se jih voli v volilni enoti članov sveta KS.
Vsak volivec lahko da svojo podporo toliko kandidatom kolikor se jih voli v volilni enoti.
12. člen
Najmanj 10 volivcev v volilni enoti lahko zahteva sklic zbora volivcev, zato da se v volilni enoti določijo kandidati za volitve članov sveta KS. Zahtevo je treba vložiti pisno pri volilni komisiji KS najpozneje v 10 dneh od dneva razpisa volitev. Zbor volivcev skliče predsednik volilne komisije KS.
Na zboru volivcev se kandidati določijo po predlogih volivcev. Predlagatelji morajo imeti pisno soglasje kandidata, da se strinja s kandidaturo.
Kandidatov se določi toliko, kolikor članov sveta KS se voli v volilni enoti.
13. člen
Predlogi kandidatur za svet KS, ki se določajo na zborih volivcev, se vložijo pisno pri volilni komisiji KS najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja.
Predlog kandidature mora vsebovati oznako volilne enote, osebne podatke kandidatov: ime in priimek, datum rojstva, poklic in delo, ki ga opravlja ter naslov stalnega prebivališča; ime in priimek ter naslov stalnega prebivališča predlagatelja in njegov podpis. Predlogu morajo biti priložena pisna soglasja kandidatov.
Volilna komisija KS pošlje najpozneje 44 dan pred dnem določenim za volitve (t. j. naslednji dan po prejemu) predloge kandidatur občinski volilni komisiji.
Kadar so predlogi kandidatur vloženi neposredno pri občinski volilni komisiji vlagatelj o tem istočasno obvesti volilno komisijo KS.
Občinska volilna komisija pošlje predloge kandidatur, ki se določajo na zborih volivcev, najpozneje 40. dan pred dnem glasovanja predsednikom svetov KS, da v roku 3 dni po prejemu predlogov skliče zbore volivcev po volilnih enotah. Zbori volivcev se morajo opraviti najpozneje v 11 dneh po sklicu.
14. člen
Zbor volivcev sestavljajo volivci s stalnim prebivališčem v volilni enoti za katero je zbor sklican. Zbor je sklepčen, če je navzočih najmanj dvajset volivcev oziroma deset volivcev, če je v volilni enoti manj kot sto volivcev.
Zbor vodi na zboru izvoljeno predsedstvo, treh volivcev. Zbor izvoli še zapisnikarja in dva overitelja zapisnika.
Zbor volivcev odloča o predlogih, ki jih je prejel predsednik sveta KS od občinske volilne komisije. Zbor odloča tudi o dodatnih predlogih, ki jih vložijo volivci na samem zboru pisno. Predlog mora vsebovati oznako volilne enote, osebne podatke kandidatov: ime in priimek, datum rojstva, poklic in delo, ki ga opravlja ter naslov stalnega prebivali- šča; ime in priimek ter naslov stalnega prebivališča predlagatelja in njegov podpis. Predlogu morajo biti priložena pisna soglasja kandidatov.
Volivci na zboru volilcev odločajo s tajnim glasovanjem, razen če soglasno sklenejo, da bodo glasovali javno.
Za kandidate mora glasovati večina navzočih volivcev na zboru volivcev volilne enote.
15. člen
O delu zbora se vodi zapisnik, ki obsega: označbo volilne enote in območja zbora volivcev, imena in priimke članov predsedstva, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika, število navzočih volivcev, imena in priimke predlaganih kandidatov, število glasov, ki so jih dobili posamezni predlagani kandidati, ter druge okoliščine, ki so pomembne za delo zbora. Zapisnik podpišejo predsedujoči, zapisnikar in overitelja zapisnika.
Predsednik sveta KS pošlje zapisnike zborov volivcev takoj naslednji dan po zboru volilcev občinski volilni komisiji.
Občinska volilna komisija ugotovi kateri predlagani kandidati so dobili potrebno podporo in so določeni za kandidate za člane sveta KS. O teh ugotovitvah občinska volilna komisija obvesti volilno komisijo KS.
16. člen
Vsakdo lahko kandidira samo v eni volilni enoti.
Za vsako kandidaturo je potrebno pisno soglasje kandidata. Soglasje kandidata je nepreklicno.
17. člen
Vse kandidature se predložijo občinski volilni komisiji najpozneje petindvajseti dan pred dnem glasovanja do 19. ure.
Glede postopka potrjevanja kandidatur, določanja seznamov potrjenih kandidatur in njihove objave se smiselno uporabljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor.
18. člen
Glede organizacije in dela na voliščih ter glasovanja se smiselno uporabljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, kolikor ni s tem odlokom drugače določeno.
19. člen
Volišča določi občinska volilna komisija ob mnenju sveta KS oziroma volilne komisije KS.
20. člen
Občinska volilna komisija obvesti volivce o dnevu glasovanja in o volišču, kjer so vpisani v volilni imenik.
21. člen
Volivci, ki so na dan glasovanja odsotni, lahko glasujejo pred tem dnem, vendar ne prej kot pet dni in ne kasneje kot dva dni pred dnevom glasovanja, na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije.
22. člen
Volivci, ki na dan volitev niso v kraju svojega stalnega prebivališča, ker služijo vojaški rok, lahko glasujejo po pošti v volilni enoti, v kateri je njihovo stalno prebivališče.
Po pošti lahko glasujejo tudi oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, ter volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah, če to sporočijo občinski volilni komisiji najkasneje sedem dni pred dnem glasovanja.
Glasovanje po pošti se opravi pred dnem, ki je določen z razpisom kot dan glasovanja.
Glasovnica se pošlje občinski volilni komisiji.
23. člen
Za volitve svetov KS ne veljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini in na glasovanje pri diplomatsko konzularnih predstavništvih Republike Slovenije.
24. člen
Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, če to sporočijo volilni komisiji KS najkasneje dan pred dnem glasovanja.
25. člen
Glasovnica za volitve vsebuje:
– oznako KS in oznako volilne enote,
– zaporedne številke ter priimke in imena kandidatov po seznamu,
– navodilo o načinu glasovanja.
Volivec glasuje tako, da na glasovnici obkroži zaporedno številko pred imeni kandidatov, za katere glasuje. Volivec lahko glasuje za največ toliko kandidatov, kolikor se voli članov sveta KS v volilni enoti.
26. člen
Glede ugotavljanja izida glasovanja na volišču in glede ugotavljanja volilnih izidov v volilni enoti in v KS se smiselno uporabljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, kolikor ni s tem odlokom drugače določeno.
27. člen
Pri ugotavljanju volilnega izida volitev volilna komisija KS ugotovi, koliko glasov so dobili posamezni kandidati in kateri kandidati so izvoljeni.
Če dva kandidata ali več dobijo enako število glasov, pa je to odločilno za izvolitev, o izvolitvi med njimi odloča žreb, ki ga opravi občinska volilna komisija.
28. člen
Izid glasovanja po pošti ugotavlja občinska volilna komisija, pri čemer upošteva glasovnice, ki so prispele po pošti do 12. ure na dan po dnevu glasovanja.
29. člen
Volilni odbor na volišču pošlje zapisnik o svojem delu in drug volilni material volilni komisiji KS takoj, ko se zapre volišče in zaključi delo.
Volilna komisija KS pošlje zapisnik o svojem delu in drug volilni material občinski volilni komisiji takoj, najpozneje pa naslednji dan do 12. ure po dnevu glasovanja.
30. člen
Občinska volilna komisija sestavi poročilo o izidu volitev v KS in ga pošlje županu in predsedniku volilne komisije KS najpozneje šesti dan po dnevu glasovanja.
Izid volitev v KS objavi občinska volilna komisija v občinskem glasilu.
31. člen
Občinska volilna komisija izda izvoljenim kandidatom za člane sveta KS potrdilo o izvolitvi oziroma o tem obvesti volilno komisijo KS.
32. člen
Prvo sejo novoizvoljenega sveta KS skliče predsednik volilne komisije KS. Člani sveta KS s tajnim glasovanjem izvolijo izmed sebe predsednika in podpredsednika sveta KS.
Kandidat je izvoljen, če je zanj glasovala večina (vseh) članov sveta. Svet KS lahko s soglasno odločitvijo sklene, da so volitve predsednika in podpredsednika sveta KS javne.
33. člen
Naknadne volitve se opravijo, če v volilni enoti ali na posameznem volišču ni bilo izvedeno glasovanje na dan, ki je določen za glasovanje.
Naknadne volitve razpiše občinska volilna komisija. Naknadne volitve se morajo opraviti najkasneje v 30 dneh od dneva, ki je bil določen za glasovanje na splošnih oziroma nadomestnih volitvah.
34. člen
Ponovne volitve se opravijo, če občinska volilna komisija zaradi nepravilnosti, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, razveljavi glasovanje na volišču in odredi ponovne volitve.
35. člen
Ponovne volitve se opravijo tudi v primeru, če sodišče na podlagi pritožbe razveljavi mandat člana sveta KS in občinska volilna komisija ugotovi, da je zaradi tega potrebno opraviti ponovne volitve.
36. člen
Ponovne volitve razpiše občinska volilna komisija. Ponovne volitve na podlagi obstoječih kandidatur se opravijo najkasneje v 15 dneh od dneva razpisa ponovnih volitev.
Ponovne volitve na podlagi novih kandidatur se opravijo najkasneje v dveh mesecih od dneva razpisa ponovnih volitev.
37. člen
Za varstvo volilne pravice se neposredno uporabljajo določbe 96. do 102. člena zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94 in 70/95).
38. člen
Če članu sveta KS preneha mandat, se opravijo nadomestne volitve. Za izvedbo volitev se smiselno uporablja zakon o lokalnih volitvah.
39. člen
V KS in mestni skupnosti, ki so novonastale ter KS v katerih svet KS ne izpolni obveznosti iz 3. člena tega odloka, določi število članov sveta KS in imenuje volilno komisijo KS ter določi volilne enote za prve volitve v svete KS Občinski svet občine Litija s svojim aktom.
40. člen
Občinski svet občine Litija v roku 15 dni po uveljavitvi tega odloka imenuje občinsko volilno komisijo.
41. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Litija, dne 29. februarja 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Litija
Franci Rokavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti