Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1995 z dne 18. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1995 z dne 18. 2. 1995

Kazalo

15. Uredba o ratifikaciji Sporazuma o izobraževanju državljanov Republike Bosne in Hercegovine, ki so kot začasni begunci na ozemlju Republike Slovenije, stran 66.

Na podlagi tretjega odstkavka 63. člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O IZOBRAŽEVANJU DRŽAVLJANOV REPUBLIKE BOSNE IN HERCEGOVINE, KI SO KOT ZAČASNI BEGUNCI NA OZEMLJU REPUBLIKE SLOVENIJE
1. člen
Ratificira se Sporazum o izobraževanju državljanov Republike Bosne in Hercegovine, ki so kot začasni begunci na ozemlju Republike Slovenije, podpisan 29. junija 1994 v Ljubljani.
2. člen
Sporazum se v izvirniku v slovenskem jeziku glasi:*
Na podlagi prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Bosno in Hercegovino Vlada Republike Slovenije in Vlada Republike Bosne in Hercegovine v skladu z določbami o beguncih, vsebovanimi v mednarodnih konvencijah, sklepata
S P O R A Z U M
O IZOBRAŽEVANJU DRŽAVLJANOV REPUBLIKE BOSNE IN HERCEGOVINE, KI SO KOT ZAČASNI BEGUNCI NA OZEMLJU REPUBLIKE SLOVENIJE
1. člen
Republika Slovenija bo državljanom Republike Bosne in Hercegovine, ki so kot začasni begunci na ozemlju Republike Slovenije, omogočila izobraževanje v skladu z določbami tega sporazuma.
2. člen
Izobraževanje, opredeljeno s tem sporazumom, se nanaša na vse stopnje izobraževanja.
3.člen
Osnovnošolsko izobraževanje poteka v posebej organiziranih šolah za začasne begunce iz Republike Bosne in Hercegovine ter v osnovnih šolah Republike Slovenije.
Izobraževanje v posebej organiziranih osnovnih šolah za začasne begunce iz Republike Bosne in Hercegovine poteka po učnem programu Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne in Hercegovine ob soglasju Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije.
Za učence – začasne begunce, ki se izobražujejo v osnovnih šolah Republike Slovenije, se lahko v skladu s finančnimi in kadrovskimi možnostmi organizira dopolnilni pouk v uradnem jeziku Bosne in Hercegovine, ki se po Uredbi predsedstva Republike Bosne in Hercegovine z dne 29. 8. 1993 imenuje bosanski, srbski, hrvaški jezik (v nadaljnjem besedilu: uradni jezik Bosne in Hercegovine). Dopolnilni pouk obsega bosanski, srbski, hrvaški jezik s književnostmi ter zgodovino in zemljepis.
Izobraževanje v posebej organiziranih osnovnih šolah poteka v uradnem jeziku Bosne in Hercegovine.
Ob koncu šolskega leta bodo učenci, ki obiskujejo šolo iz prvega odstavka tega člena, dobili potrdila o opravljenih obveznostih.
Potrdila bo izdalo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije oziroma vzgojno-izobraževalni zavodi Republike Slovenije, kjer se začasni begunci izobražujejo.
Spričevala o končanem osmem razredu oziroma potrdila o končanih posamičnih razredih bodo na podlagi potrdil iz predhodnega odstavka tega člena izdali vzgojno-izobraževalni zavodi v Republiki Bosni in Hercegovini, ki jih bo pooblastilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne in Hercegovine.
4. člen
Izobraževanje na srednješolski stopnji bo v skladu z materialnimi, kadrovskimi in prostorskimi možnostmi potekalo v rednih oddelkih slovenskih srednjih šol ali v posebej organiziranih oddelkih za srednješolce – začasne begunce iz Republike Bosne in Hercegovine.
Izobraževanje bo potekalo po učnih programih Republike Slovenije.
Za srednješolce – začasne begunce iz Republike Bosne in Hercegovine, ki se izobražujejo v srednjih šolah Republike Slovenije, se v skladu s finančnimi in kadrovskimi možnostmi organizira dopolnilni pouk, ki poteka v uradnem jeziku Bosne in Hercegovine ter obsega bosanski, srbski in hrvaški jezik s književnostmi ter zgodovino in zemljepis.
Programe za izvajanje učnih predmetov iz prejšnjega odstavka tega člena bo pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne in Hercegovine ob soglasju Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije.
Ob koncu šolskega leta bodo srednješolci – začasni begunci iz Republike Bosne in Hercegovine, ki so obiskovali srednjo šolo iz prvega odstavka tega člena, dobili potrdila o opravljenih obveznostih.
Potrdila bodo izdali vzgojno-izobraževalni zavodi, v katerih se izobražujejo srednješolci – začasni begunci.
Spričevala o končanih posamičnih razredih bodo na podlagi potrdil iz prejšnjega odstavka tega člena izdali vzgojno-izobraževalni zavodi v Republiki Bosni in Hercegovini, ki jih bo pooblastilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne inHercegovine.
5. člen
Izobraževanje študentov – začasnih beguncev iz Republike Bosne in Hercegovine bo potekalo v skladu z veljavno zakonodajo Republike Slovenije in v skladu z avtonomijo visokošolskih zavodov.
6. člen
Za organizacijo in nadzor nad delom oddelkov in šol iz tretjega in četrtega člena tega sporazuma bo skrbelo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije kot edino pristojno za organizacijo izobraževanja državljanov Republike Bosne in Hercegovine – začasnih beguncev v Republiki Sloveniji.
Pri tem bo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije sodelovalo z Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne in Hercegovine oziroma z njegovimi pooblaščenimi predstavniki.
7. člen
Finančna sredstva, potrebna za uresničevanje tega sporazuma, se bodo zagotavljala s skupnimi prizadevanji obeh podpisnic sporazuma, in to predvsem prek mednarodnih in človekoljubnih organizacij oziroma skladov.
8. člen
Sredstva, opredeljena v sedmem členu tega sporazuma, se bodo stekala na poseben račun pri Ministrstvu za šolstvo in šport Republike Slovenije.
Za srednješolsko in visokošolsko izobraževanje se lahko na podlagi javnega razpisa ob soglasju Vlade Republike Slovenije sklepajo posebne pogodbe med financerjem in izvajalcem posameznega izobraževalnega programa.
Če zbrana finančna sredstva ne bodo zadoščala za izvajanje programa izobraževanja, opredeljenega v tem sporazumu, bo Republika Slovenija v sodelovanju s pristojnimi organi Republike Bosne in Hercegovine pripravila ustrezne spremembe programa izobraževanja.
9. člen
Učitelji – začasni begunci iz Republike Bosne in Hercegovine bodo prejemali finančno nagrado za svoje delo iz donacij za ta namen.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Bosne in Hercegovine bo učiteljem – začasnim beguncem iz Republike Bosne in Hercegovine to delo priznavalo v delovno dobo.
10. člen
Vsa preostala vprašanja pri izvajanju tega sporazuma se rešujejo sproti v dogovoru med pristojnimi organi ali pooblaščenimi predstavniki podpisnic tega sporazuma.
11. člen
Ta sporazum se začne začasno uporabljati z dnem podpisa, veljati pa začne po prejemu zadnjega obvestila po diplomatski poti o izpolnitvi notranjepravno predvidenih pogojev za njegovo uveljavitev. Vsaka podpisnica ga lahko pisno odpove. V primeru odpovedi sporazum preneha veljati šest mesecev po prejemu odpovedi.
Ta sporazum je sestavljen v Ljubljani dne 29. 6. 1994 v dveh izvirnikih v slovenskem in bosanskem, srbskem oziroma hrvaškem jeziku.
Besedili sta enako verodostojni.
Za Vlado
Republike Slovenije
Slavko Gaber l. r.
Za Vlado
Republike Bosne in Hercegovine
Uglješa Uzelac l. r.
3. člen
Za izvajanje sporazuma skrbi Ministrstvo za šolstvo in šport.
4. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije – Mednarodne pogodbe.
Št. 600-03/93-3/3-8
Ljubljana, dne 19. januarja 1995
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
* Besedilo sporazuma v bosanskem, srbskem oziroma hrvaškem jeziku je na vpogled v Službi za mednarodnopravne zadeve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti