Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/1995 z dne 24. 11. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/1995 z dne 24. 11. 1995

Kazalo

3116. Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 5274.

Na podlagi 8. in 9. člena zakona o varstvu cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. l/9l-I), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. l0/91, l3/93, 66/93), 8. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/95) je Svet Mestne občine Slovenj Gradec na seji dne 14. 11. 1995 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Slovenj Gradec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa prometna ureditev na javnih prometnih površinah v mestu Slovenj Gradec in drugih javnih površinah v mestu Slovenj Gradec in v naseljih na območju Mestne občine Slovenj Gradec, postopek, pogoje in način odstranjevanja nepravilno parkiranih vozil ter obveznosti pristojnih organov za urejanje cestnega prometa v Mestni občini Slovenj Gradec.
2. člen
Javne prometne površine po določbah tega odloka so vse ceste, ulice, trgi, kolesarske steze, pločniki, parkirne površine, avtobusna postaja, avtobusna postajališča in urejene pešpoti.
II. UREDITEV PROMETA
3. člen
Posebne prometne površine, namenjene pešcem, so posebej označene javne prometne površine v mestu ali naseljih, na katerih je promet z vozili prepovedan oziroma omejen, cestnoprometno površino pa lahko uporabljajo pešci.
4. člen
Promet z vozili na cestah, označenih kot posebne prometne površine za pešce, je dovoljen samo za stanovalce, ki imajo vhod v garažo oziroma na dvorišče.
Na posebnih prometnih površinah promet ni omejen za službena vozila v primeru intervencij.
5. člen
Na območju mesta Slovenj Gradec in naselij, kjer je dovoljen lokalni promet, je prepovedan promet z vsemi motornimi vozili, katerih skupna dovoljena masa presega 5 ton osnega pritiska.
Prepoved ne velja za komunalna in intervencijska vozila ter vozila, za katera je iz upravičenih razlogov bilo izdano dovoljenje uprave mestne občine. Uprava mestne občine lahko ob izdaji dovoljenja zahteva plačilo varščine.
6. člen
Župan Mestne občine Slovenj Gradec lahko zaradi nemotenega in varnega poteka prometa s sklepom dodatno omeji hitrost vožnje in osni pritisk na posameznih cestah ter ukrepa v drugih zadevah v zvezi z odstranitvijo in postavitvijo nove ali dodatne prometne signalizacije, če to zahtevajo prometne in varnostne razmere.
III. PARKIRANJE IN USTAVLJANJE
7. člen
Ustavljanje in parkiranje vozil na javnih površinah in javnih prometnih površinah je prepovedano:
– kjer to prepoveduje prometna signalizacija,
– na zaznamovanih prehodih za pešce ali na razdalji manj kot 5 m od prehoda za pešce,
– na kolesarskih stezah, pločnikih in stezah za pešce,
– na križišču in na razdalji manj kot 5 m od najbližjega roba prečnega vozišča,
– na razdalji manj kot l5 m pred znakom, s katerim je označeno avtobusno postajališče, kakor tudi na delu vozišča, ki je s stalnimi označbami določeno za avtobusno postajališče,
– pred uvozom ali na dohodu v stavbo, garažo, dvorišče ali gradbišče,
– na ali pred komunalnimi napravami (priključki na vodovodno omrežje, vhodi v kanalizacijo, hidranti, kontejnerji za odpadke, prometnih zapornicah),
– na predelih, kjer predstavlja vozilo oviro pri odvozu snega ali pri odstranjevanju posledic elementarnih ali drugih nezgod,
– na javnih zelenicah in sprehajalnih poteh,
– na funkcionalnih zemljiščih spomenikov in obeležij in rezerviranih parkirnih površinah za invalide.
8. člen
Na območju Mestne občine Slovenj Gradec so za ustavljanje in parkiranje namenjene naslednje javne površine:
– urejeni javni parkirni prostori, določeni s prometnimi znaki kot parkirni prostori in površine, kjer je parkiranje časovno omejeno ali nadzorovano,
– rezervirani parkirni prostori,
– splošni parkirni prostori,
– javni parkirni prostori za tovorna vozila in avtobuse v medkrajevnem prometu.
9. člen
Urejeni parkirni prostori so prostori, ki so določeni s tem odlokom. Župan določi vrsto označbe in časovne omejitve na parkirnem prostoru.
10. člen
Rezervirani parkirni prostori so:
– prostori za potrebe službenih vozil na podlagi predhodnega dovoljenja,
– prostori rezervirani za parkiranje vozil invalidnih oseb,
– prostori za parkiranje tovornih, motornih vozil in avtobusov,
– prostori za parkiranje turističnih avtobusov,
– prostori za parkiranje intervencijskih vozil,
– prostori stanovalcev v mestu na Glavnem trgu in Meškovi ulici, rezervirani na podlagi abonmaja.
Rezervirane parkirne prostore določi z odločbo uprava mestne občine.
Rezervirani parkirni prostori morajo biti vidno označeni s prometno signalizacijo, kot jo predpiše uprava mestne občine. Stroški signalizacije teh prostorov gredo v breme uporabnika, razen prostorov, ki so namenjeni za parkiranje intervencijskih vozil in vozil invalidnih oseb. Na njih lahko parkirajo le motorna vozila, katerim to dovoljuje označba parkirnega prostora. Parkirni prostori za potrebe službenih vozil se lahko rezervirajo za posamezne časovne termine ter se v ostalem času uporabljajo kot splošni urejeni javni parkirni prostori.
11. člen
Splošni parkirni prostori so na odsekih javnih cest, ulic in na drugih prometnih površinah, kjer jih ne prepovedujejo cestnoprometna signalizacija in prometni predpisi. Na teh prostorih se lahko po potrebi organizira parkiranje za določen čas.
l2. člen
Upravljalec javnega parkirnega prostora skrbi za vzdrževanje prometne signalizacije, skrbi za red in čistočo in ne odgovarja za škodo, ki nastane na parkiranem vozilu.
Za parkiranje motornih vozil na urejenih in nadzorovanih parkirnih prostorih mora uporabnik vozila plačati parkirnino. Za uporabo rezerviranih parkirnih prostorov plačujejo uporabniki najemnino.
Višino parkirnine in višino najemnine za parkirišča, opredeljena kot urejena parkirišča, določi s sklepom župan mestne občine.
l3. člen
Ureditev lokacij za javne parkirne prostore za parkiranje tovornih vozil in avtobusov predpiše župan mestne občine. Na območju mesta Slovenj Gradec in naselij Šmartno, Pameče in Podgorje je prepovedano parkiranje tovornih vozil in avtobusov na javnih površinah, razen na mestih, kjer je s prometnim znakom dovoljeno.
Uprava mestne občine lahko izjemoma dovoli in določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil, priklopnikov in avtobusov na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, če je to nujno za nemoteno opravljanje njihove proizvodne ali storitvene dejavnosti, in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu.
IV. CESTNOPROMETNA SIGNALIZACIJA
14. člen
Upravljalec cest uredi in vodi register cestnoprometne signalizacije. En izvod registra z vsemi spremembami in dopolnitvami hrani uprava mestne občine.
15. člen
Za postavitev opreme in drugih naprav, ki zagotavljajo varnost cestnega prometa na javnih prometnih površinah, skrbi podjetje za vzdrževanje javnih površin.
V. OMEJITEV HITROSTI VOŽNJE
l6. člen
Hitrost vožnje na Glavnem trgu, Meškovi ulici, Cankarjevi ulici in Ozki ulici je omejena na 30km/uro. Hitrost vožnje v strjenih delih naselja Šmartno, Podgorje, Stari trg in Pameče je omejena na 40 km/uro. Omejitev ne velja za magistralno in regionalne ceste.
l7. člen
Na območjih šol, ki morajo biti označena z velikimi opozorilnimi tablami na vseh dostopih, velja omejitev hitrosti vožnje 30 km/uro. Na predlog upravljalca cest ali nadzorstvenih organov lahko župan Mestne občine Slovenj Gradec s sklepom omeji hitrost tudi na območjih drugih javnih objektov v naseljih.
VI. AVTOBUSNA POSTAJALIŠČA
18. člen
Avtobusna postajališča za vstopanje in izstopanje potnikov izven naselja ter na delu lokalnih in magistralnih cest v naselju, morajo biti izven vozišča ter izpolnjevati tehnične normative in minimalne pogoje, ki se določijo s predpisi.
Samo izjemoma se lahko po presoji okoliščin, pomembnih za varnost prometa, dovoli ureditev avtobusnega postajališča na vozišču ceste.
19. člen
Avtobusna postajališča na območju Mestne občine Slovenj Gradec lahko z dovoljenjem uprave Mestne občine uporabljajo tudi podjetja in zasebniki, ki opravljajo poseben javni prevoz potnikov (delavcev na delo in učencev v šolo).
VII. NEPROMETNI ZNAKI
20. člen
V naseljih na območju Mestne občine Slovenj Gradec in mesta je dovoljeno postavljati neprometne znake. Dovoljenje za postavitev neprometnega znaka izda uprava mestne občine na predlog podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin. Dovoljenje mora vsebovati: mesto, obliko, velikost in vsebino neprometnega znaka.
Neprometne znake, postavljene v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odstrani pristojna služba, ki jo določi uprava mestne občine na stroške stranke.
VIII. POSEBEN PROMETNI REŽIM
Dostava blaga
21. člen
Dostava blaga za oskrbo trgovin na Glavnem trgu, Trgu svobode, Cankarjevi ulici, Gosposvetski cesti, Meškovi ulici, Poštni ulici, Ozki ulici in Šolski ulici je dovoljena samo v času od 5. do 9. ure. Dostava blaga na Trgu svobode se izvaja z Glavnega trga preko zapornic.
22. člen
Dostava in odvoz blaga na javnih prometnih površinah ne sme onemogočiti normalnega poteka prometa in mora biti opravljena brez odlašanja in hitro. Po odstranitvi blaga je potrebno prometno površino temeljito očistiti. Blago in embalažo, dostavljeno in odloženo na javne površine, je treba odstraniti najkasneje do l0. ure, na Trgu svobode pa takoj po dostavi.
Delo na javnih prometnih površinah
23. člen
Prekopavanje in druga dela na javni prometni površini se morajo opravljati tako, da je zagotovljena varna vožnja vozil in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Delovišče na cesti ali neposredno ob cesti, mora biti ponoči in ob slabi vidljivosti predpisano označeno. Kadar je potrebno zaradi značaja dela postaviti gradbeni oder, mora izvajalec del zagotoviti varno hojo pešcem.
24. člen
Za dela in posege na javnih prometnih površinah, razen za redna vzdrževalna dela in intervencijska dela, si mora izvajalec pridobiti dovoljenje uprave mestne občine, s predhodnim soglasjem upravljalca ceste. Zahtevo za izdajo dovoljenja iz prvega odstavka tega člena je treba vložiti najmanj l5 dni pred pričetkom del in mora vsebovati podatke o začetku in trajanju del in o načinu zavarovanja kraja. Upravljalec cest določi pogoje za poseg v cestno telo.
V soglasju lahko upravljalec cest določi, da je potrebno delo opraviti neprekinjeno ali samo v nočnem času in določi še druge ukrepe za varnost prometa, prav tako pa tudi predlaga občini, da pred izdajo dovoljenja zahteva plačilo varščine. Višino varščine s sklepom določi župan.
25. člen
Čiščenje in pranje cest in drugih prometnih površin ter odvoz komunalnih odpadkov na območju starega mestnega jedra je dovoljeno v času od 23. do 5. ure zjutraj.
Uprava mestne občine lahko v izjemnih primerih dovoli opravljanje teh del izven tega časa.
Posebna uporaba javnih prometnih površin
26. člen
Na trgih, ulicah, pločnikih in cestah, ki niso razvrščene v magistralne in regionalne ceste ter ostalih javnih površinah, je dovoljeno:
– občasno postavljanje prodajnih stojnic,
– izvajanje športnih prireditev,
– organizacija zborovanj, zabavnih in kulturnih prireditev.
Dovoljenje za posebno uporabo javnih površin izda uprava Mestne občine Slovenj Gradec, ob mnenju upravljalca javnih površin, na katere se dovoljenje nanaša, v skladu z odlokom o komunalnih taksah.
Varstvo prometnih površin
27. člen
Da bi bil zagotovljen varen promet, je na lokalnih javnih cestah prepovedano graditi objekte, naprave ali postroje, saditi drevje in grmičevje ali postavljati predmete, s katerimi bi se zmanjšala preglednost ceste, s katero se cesta križa v isti ravnini in preglednost na križišču. Prepovedano je delati karkoli, kar bi utegnilo ogrožati ali ovirati promet na javni cesti ali poškodovati javno cesto in objekte na njej.
Varovalni pas izven naselja je tri metre, v naselju pa en meter od končne točke prečnega profila ceste. Dovoljena višina živih mej, ograj in drugih objektov je 0,7 m.
Prepovedano je tudi:
– odvajati na cesto vodo, odplake, gnojnico ter druge tekočine,
– puščati na cesti sneg ali led, ki pada ali zdrsne na cesto,
– ovirati odtekanje vode s ceste,
– z mazili ali drugimi snovmi pomastiti cesto oziroma z njimi ravnati tako, da lahko pomastijo cesto,
– nameščati les, opeko ter drugi material ali predmete, če se s tem poslabša prometna varnost, drugače ovira ali ogroža promet ali če se s tem poškoduje cestišče,
– sejati poljščine v razdalji 4 m od meje cestnega pasu v smeri proti cestišču ali v širini 1 m od cestne meje vzporedno s cestiščem, če to zmanjšuje preglednost,
– uporabljati za dovoz ali pristop na cesto mesto, kjer ni dovoljen dovozni priključek oziroma pristop,
– puščati ali metati na cesto kakršnekoli predmete, ki onesnažujejo cesto,
– vlačiti po cesti hlode, veje, skale in druge predmete, ki lahko poškodujejo cestišče.
Odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil
28. člen
Policist odredi odvoz vozila, če je le-to parkirano tako, da predstavlja neposredno nevarnost ali oviro za promet.
Pooblaščena uradna oseba za komunalni nadzor Mestne občine Slovenj Gradec lahko odredi odvoz vozila, oziroma na vozilo montira oviro za nadaljnjo vožnjo:
– če je vozilo parkirano na rezerviranem parkirnem prostoru,
– če je vozilo parkirano na površinah, namenjenih pešcem,
– če je vozilo parkirano na zelenicah in v parkih,
– če je vozilo parkirano pred vhodom v stavbo ali garažo,
– če je vozilo parkirano na avtobusnih postajališčih in označenih avtobusnih postajah javnega prometa,
– če je vozilo parkirano na prostorih, določenih za razkladanje dostavnih vozil, ob dovozih in odvozih z gradbišč, na ali pred komunalnimi napravami (hidranti, jaški, kontejnerji za smeti, pred prometno zapornico),
– če je vozilo zapuščeno in parkirano na katerikoli javni površini,
– če je vozilo parkirano na površini, kjer to prepoveduje vertikalna ali horizontalna prometna signalizacija,
– če je vozilo parkirano na cestišču, ki je posebej označeno s posebno obvestilno tablo, na kateri je odrejena splošna prepoved prometa zaradi izvedbe športne ali druge prireditve.
29. člen
Za odlaganje in varovanje odpeljanih vozil mora biti zagotovljen primerno urejen prostor. Postopek odvoza, hrambe in izdajanja vozil ter nameščanja in odstranjevanja ovir na kolesih vozil za nadaljnjo vožnjo in višino stroškov določi župan mestne občine.
30. člen
Župan mestne občine sklene posebno pogodbo z izvajalcem odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil in z izvajalcem shranjevanja in varovanja odpeljanih vozil.
31. člen
Če voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, odstrani vozilo potem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščenega izvajalca, da odstrani vozilo, mora plačati 50% določene višine stroškov odvoza. Šteje se, da vozilo ni odstranjeno, dokler ga vlečno vozilo ni odpeljalo.
Omejitev avtošol
32. člen
V mestu Slovenj Gradec je na Cankarjevi ulici in Šolski ulici prepovedan promet z vozili avtošol od ponedeljka do sobote, v času od 5.30 do 7.30 ure in od 13. do 16. ure.
V naselju Pameče je prepovedan promet z vozili avtošol na lokalni cesti “od kapelce do pokopališča”.
IX. PROMETNI REŽIM V MESTU SLOVENJ GRADEC
33. člen
Posebna prometna površina za pešce v mestu Slovenj Gradec je:
Trg svobode, peš pot ob avtobusni postaji od Pohorske ceste do Francetove ceste, del Glavnega trga od št. 24 do 29, del Cankarjeve ulice v smeri od Vzgojnovarstvenega zavoda do Glavnega trga št. 40 in Cankarjeva ulica od Kuharjeve hiše na Cankarjevi ulici št. 17 do Glavnega trga, Šolska ulica od Levovnika na Šolski ulici št. 1 do Glavnega trga, Ozka ulica od Glavnega trga do Ozke ulice 2, Poštna ulica, peš pot ob vrtnariji od Meškove ulice do Iršičeve ulice, peš pot ob Kuharjevem parku, peš pot od cerkve Sv. Duha do priključka na Gosposvetsko cesto, peš pot od Gozdne poti do Tretje osnovne šole, peš pot od Celjske ceste mimo Ringa do Prve osnovne šole in javne poti v naselju Polje.
34. člen
Enosmerne ceste v mestu Slovenj Gradec so: Meškova ulica od tržnice do cerkve, Gosposvetska cesta v smeri od cerkve do križišča s Partizansko potjo in v smeri od Celjske ceste do križišča s Partizansko potjo, Partizanska pot od stanovanjske hiše Šume na Partizanski poti št. 1 do priključka na Vrunčevo ulico, Šercerjeva ulica od Vrbnjaka na Šercerjevi ulici št. 6 do Razdevška na Šercerjevi ulici št. 14 in Koroška ulica od križišča s Šercerjevo ulico do Slemenika na Koroški št. 1.
35. člen
Ulice, po katerih je urejen lokalni promet, so: Šolska ulica od stanovanjske hiše Weingerl v Šolski ulici 11 do Levovnika v Šolski ulici št. 1, Cankarjeva ulica od vrtca do Kuharjeve hiše št. 17, Meškova ulica od Tržnice do cerkve, Gosposvetska cesta v smeri od cerkve do križišča s Partizansko potjo, Gosposvetska cesta od cerkve Sv. Elizabete do stanovanjske hiše Tiršek na Celjski cesti št. 9, Partizanska pot od priključka Gosposvetske ceste do priključka na Vrunčevo ulico.
36. člen
Urejeni parkirni prostori, ki so, ali gravitirajo na ožji del mesta Slovenj Gradec: Glavni trg, Vorančev trg, Gosposvetska cesta od cerkve do vhoda v bolnišnico, Meškova ulica, parkirišče pri Upravni enoti, parkirišče AP Tržnica, parkirišče ob Iršičevi ulici, parkirišče ob Zdravstvenem domu, parkirišče ob Kopališki ulici in Drugi osnovni šoli, parkirišče pri Trgovskem centru Katica, parkirišče ob Kidričevi ulici, parkirišče ob Kulturnem domu in pred stavbo UNZ, parkirišče pri Nami, parkirišče ob Šolski ulici in Rotenturnu, parkirišče pri Bellevueu, parkirišče pri Kulturnem domu Stari trg.
37. člen
Urejena nadzorovana parkirna prostora, z obveznim plačilom parkirnine, sta na površini Glavnega trga. “Južno parkirišče” obsega Glavni trg, od vhoda pri Rojnikovi hiši do križišča s Trgom svobode, “severno parkirišče” pa Glavni trg, od vhoda pri Pošti do križišča s Trgom svobode. Parkirišče se smatra kot zaprti prostor, s kontrolo vhoda in izhoda, z zaračunavanjem in pobiranjem parkirnine. Prometne zapornice se postavi na vhode parkirišč, konfine pa na vseh izhodih ulic na Glavni trg ter Trg svobode.
38. člen
Ob zasedenosti vseh parkirišč na Glavnem trgu velja prepoved vstopa za vsa vozila, razen za motorna kolesa in kolesa z motorjem ter dostavna vozila v času od 5. do 9. ure, pozneje pa samo proti plačilu določene varščine. Ta prepoved ne velja za:
– taksi vozila, ko opravljajo dejavnost,
– intervencijska vozila (gasilci, zdravstvena in prva pomoč),
– vozila organov za notranje zadeve in inšpekcijskih služb,
– vozila komunalnih služb, ko opravljajo svojo dejavnost,
– imetnike abonmajev za garaže in stalnih parkirnih mest.
Pooblaščeni upravljalec zaprtega parkirnega prostora je pooblaščen za izvajanje nadzora vhoda in izhoda, zaračunavanja in pobiranja parkirnine ter ugotavljanje identitete kršitelja.
V primeru, da se identiteta kršitelja ne more ugotoviti, plača kazen lastnik vozila.
39. člen
Najemniki rezerviranih parkirnih prostorov v mestu Slovenj Gradec so: občani s stalnim prebivališčem na Glavnem trgu, Trgu svobode in v Meškovi ulici, ki so pridobili abonma proti plačilu, in lastniki oziroma uporabniki poslovnih prostorov v mestu Slovenj Gradec, ki so pridobili dovoljenje proti plačilu. Pravico do abonmaja na Glavnem trgu imajo občani s stalnim prebivališčem na Glavnem trgu, Trgu svobode ter uporabniki garaž na Glavnem trgu za eno vozilo na gospodinjstvo. Pravico do abonmaja v Meškovi ulici imajo občani s stalnim prebivališčem v Meškovi ulici za eno vozilo na gospodinjstvo.
Upravičenost do dovoljenja oziroma pridobitve abonmaja ugotavlja uprava mestne občine.
40. člen
Uporabniki rezerviranih parkirnih prostorov (razen stanovalcev) smejo parkirati vozila le na rezerviranih prostorih, uporabniki garaž pa v garažah. Vozila uporabnikov rezerviranih parkirnih prostorov in garaž morajo biti na vidnem mestu označena s posebnim znakom (na levem spodnjem delu vetrobranskega stekla).
41. člen
Višino parkirnine za ožje območje mesta se določa z naslednjimi tarifami:
-------------------------------------------------------
       tarifa       časovna omejitev           vrednost
-------------------------------------------------------
   I.  tarifa       od 0 do 1/2 ure            0 točk
  II.  tarifa       od 1/2 do 1 ure            1 točka
 III.  tarifa       od 1 do 2 ur               2 točki
  IV.  tarifa       od 2 do 3 ur               4 točke
   V.  tarifa       od 3 do 4 ur               6 točk
  VI.  tarifa       od 4 do 5 ur               8 točk
 VII.  tarifa       od 5 do 6 ur               10 točk
VIII.  tarifa       nad 6 ur dnevno            12 točk
------------------------------------------------------
42. člen
Nadzor nad pobiranjem in plačevanjem parkirnine na Glavnem trgu poteka od ponedeljka do petka, v času od 6. do 20. ure, v soboto pa od 6.30 do 14. ure.
Ob nedeljah in praznikih se za parkiranje na Glavnem trgu parkirnina ne pobira.
43. člen
Oproščeni parkirnine so:
– intervencijska vozila, vozila policije, vozila komunalnih služb, vozila inšpekcijskih služb in vozila mestne občine, kadar opravljajo svojo dejavnost,
– imetniki abonmajev in dovoljenj.
V primeru, da voznik pri vstopu v ožji del mesta na kontrolni točki ne vzame parkirnega lista ali parkirni list izgubi, oziroma pri izstopu nima parkirnega lista in ni oproščen plačila parkirnine, plača dnevno parkirnino v višini vrednosti osme tarife.
44. člen
Vrednost točke določi s sklepom župan.
Upravičenci do abonmaja in dovoljenj za službena vozila plačujejo mesečni pavšal.
Višino pavšala za posamezne kategorije upravičencev določi s sklepom župan.
X. NADZOR
45. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka izvajajo:
1. Policisti nadzorujejo izvajanje določil:
– o prepovedi prometa po ulicah in trgih, kjer ta ni dovoljen,
– o prepovedi prometa za avtobuse in tovorna motorna vozila, ki presegajo dovoljeno težo,
– o ustavljanju in parkiranju tam, kjer to prepoveduje prometni znak,
– o omejitvi hitrosti,
– odrejajo odvoz vozil, katera neposredno ovirajo promet, v skladu z zakonom.
2. Cestni inšpektor nadzoruje cestno prometno signalizacijo, stanje in vzdrževanje cest in objektov na njih, izvajanje del na javnih prometnih površinah v skladu z zakonom.
3. Pooblaščeni delavci uprave mestne občine oziroma komunalnega nadzora nadzirajo izvajanje določil:
– o prepovedi parkiranja na javnih površinah namenjenih pešcem, na zelenicah in parkih, pred vhodi v stavbe in garaže, na avtobusnih postajališčih, na prostorih, določenih za razkladanje dostavnih vozil, ob dovozih in izvozih iz gradbišč, na ali pred komunalnimi napravami (hidranti, jaški, kontejnerji za odpadke, prometne zapornice),
– o parkiranju na rezerviranih mestih,
– o spoštovanju določil o dostavi blaga,
– o izvajanju del na javnih prometnih površinah,
– o posebni uporabi površin za javne prireditve,
– o posebnem prometnem režimu v mestu Slovenj Gradec,
– kontrolirajo uporabnike abonmajev,
– nadzirajo upravljalce parkirnih prostorov, izvajalce kontrole vhoda in izhoda iz mesta ter izvajalce za odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih motornih vozil,
– odrejajo odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih motornih vozil.
4. Upravljalci javnih parkirnih prostorov nadzirajo izvajanje reda na javnih parkirnih prostorih, za katere imajo pooblastila župana mestne občine.
5. Upravljalec zaprtega parkirnega prostora na Glavnem trgu izvaja kontrolo vhoda in izhoda iz mesta Slovenj Gradec in nespoštovanja predpisov v zvezi s tem.
46. člen
Pooblaščeni delavci mestne občine oziroma delavci za komunalni nadzor morajo imeti pri opravljanju nadzora nad javnimi prometnimi površinami izkaznico, delavci komunalnega nadzora pa tudi posebno uniformo.
47. člen
V zvezi z opravljanjem nadzora ima delavec komunalnega nadzora naslednje pravice in dolžnosti:
– nadzoruje javne površine, določene s tem odlokom,
– namešča na vozila obvestila o prekršku za mandatne kazni in ovire za nadaljnjo vožnjo,
– izreka mandatne kazni in jih izterja od kršitelja na kraju samem,
– sodeluje z delavci policije, če to zahtevajo razlogi varnosti.
Delavec, ki opravlja komunalni nadzor, lahko zahteva od voznika ob ugotovljeni kršitvi naslednje osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva in kraj bivanja.
48. člen
Pooblaščena oseba mestne občine ima naslednje pravice:
– nadzoruje javne prometne površine in sprejema ukrepe za izvajanje odloka,
– predlaga kršitelje v postopek sodniku za prekrške,
– izdaja dovoljenja za odvoz nepravilno parkiranih vozil po 28. členu,
– nadzoruje pooblaščene upravljalce parkirnih prostorov.
XI. KAZENSKE DOLOČBE
49. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če opravlja dovoz in odvoz blaga v nedovoljenem času brez dovoljenja uprave mestne občine (22. člen)
2. če kot organizator športne ali druge prireditve brez dovoljenja pristojnega organa zapre ali preusmeri promet (26. člen)
3. če ustavlja in parkira tovorno motorno vozilo, priklopnik ali avtobus izven za to določenih parkirnih prostorov brez dovoljenja pristojnega organa (13. člen)
4. če ravna v nasprotju z 28. členom
5. če postavlja kiosk, prodajno stojnico, mizico in podobno brez dovoljenja pristojnega organa (26. člen)
6. če ravna v nasprotju z 27. členom
7. če si ne pridobi dovoljenja za dela in posege na javnih prometnih površinah (24. člen)
8. če brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem postavi neprometni znak (20. člen)
9. če ravna v nasprotju z 34. členom odloka.
Z denarno kaznijo od 5.000 do 20.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
50. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT na kraju samem se kaznuje posameznik:
1. če ne ravna v skladu z 13., 20., 21., 27., 28. in 38. členom odloka
2. če zlorabi (posoja) abonmajsko kartico
3. če ne plača parkirnine kot določa 41., 43. in 44. člen odloka
4. če parkira avtobus oziroma tovorno vozilo v nasprotju z določili 13. člena odloka
5. če izvaja dela na javnih prometnih površinah brez dovoljenja ali v nasprotju z izdanim dovoljenjem.
V primeru zlorabe pravice abonmaja lahko pooblaščena oseba začasno odvzame abonma za čas od enega do največ treh mesecev, brez vračila plačanega pavšala.
51. člen
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje posameznika na kraju samem, če stori prekršek:
1. parkira vozilo na prepovedanih mestih iz tega odloka (7. člen)
2. parkira neupravičeno na rezerviranih parkirnih površinah (10. člen)
3. pri dostavi blaga ne počisti prometne površine (22. člen)
4. vozila uporabnikov rezerviranih parkirnih prostorov in garaž niso na vidnem mestu označena (40. člen).
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
52. člen
Obveznosti, določene s tem odlokom, kakor tudi namestitve cestnoprometne signalizacije, morajo ustrezni organi in podjetja za vrzdrževanje javnih prometnih površin izpolniti do 10. 12. l995.
53. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 9/93).
54. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 343-002/95
Slovenj Gradec, dne 14. novembra 1995.
Predsednik
Sveta Mestne občine
Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti