Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1995 z dne 4. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1995 z dne 4. 10. 1995

Kazalo

2651. Pravilnik o vodenju evidenc v carinskih skladiščih, stran 4508.

Na podlagi prvega odstavka 81. člena carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95 in 28/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 97/94) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o vodenju evidenc v carinskih skladiščih
1. člen
(vsebina pravilnika)
(1) Ta pravilnik določa obliko in način vodenja evidenc o blagu, ki jih mora imetnik carinskega skladišča voditi v skladu s četrtim odstavkom 80. člena in 81. členom carinskega zakona.
(2) Ta pravilnik določa kdaj lahko pristojni carinski organ oprosti imetnika skladišča obveznega vodenja predpisanih evidenc.
2. člen
(minimalna vsebina evidenc)
(1) Evidence o blagu, ki se nahaja v carinskem skladišču morajo vsebovati najmanj naslednje podatke:
1. podatke iz polj 1, 31, 37 in 38 enotne carinske litine, ki se izpolnijo za carinsko deklaracijo za začetek postopka carinskega skladiščenja;
2. napotek na carinsko deklaracijo oziroma prijavo za novo carinsko dovoljeno rabo ali uporabo blaga, s katero oziroma katerimi se je postopek carinskega skladiščenja za zadevno blago zaključil;
3. datum in navedbo o ostalih carinskih dokumentih in vseh ostalih dokumentih, ki se nanašajo na začetek in zaključek postopka carinskega skladiščenja blaga;
4. podatke, ki omogočajo, da se nadzoruje gibanje blaga v carinskem skladišču, še posebej kje se blago nahaja in podatke o morebitnem premeščanju blaga iz enega v drugo skladišče, ne da bi se postopek carinskega skladiščenja zaključil;
5. podatke o morebitnem skupnem skladiščenju carinskega blaga in blaga iz 1. točke prvega odstavka 80. člena carinskega zakona;
6. vse ostale podatke, ki so potrebni za ugotavljanje narave blaga;
7. podatke o običajnih postopkih in ravnanjih z blagom v carinskem skladišču;
8. podatke o začasni odstranitvi blaga iz prostorov carinskega skladišča.
(2) Evidence o blagu, ki se nahaja v carinskem skladišču tipa D morajo poleg podatkov iz prejšnjega odstavka vsebovati tudi podatke iz polj 1 (prva poddelitev), 3, 5, 14, 19, 26, 32, 33, 34, 47, 49 in 54 enotne carinske listine, ki se izpolnijo za carinsko deklaracijo, s katero se začne postopek carinskega skladiščenja.
(3) Če je carinski deklarant zahteval, da se pri določanju carinske vrednosti carinskega blaga v carinskem skladišču uporabi drugi odstavek 85. člena carinskega zakona, mora biti podatek o carinski vrednosti blaga pred izvedbo odobrenega postopka ali ravnanja prav tako naveden v evidenci.
(4) V primeru, da je dovoljena uporaba poenostavljenih postopkov iz 59. člena carinskega zakona, se določbe tega člena, ki se nanašajo na carinske deklaracije, uporabljajo smiselno tudi za odobrene poenostavitve.
3. člen
(način vodenja evidenc)
(1) Imetnik carinskega skladišča mora voditi evidence iz prejšnjega člena tako, da v vsakem trenutku kažejo dejanske zaloge blaga v postopku carinskega skladiščenja.
(2) Imetnik carinskega skladišča mora voditi evidenco v prostorih carinskega skladišča in je brez predhodnega soglasja carinskega organa ne sme iznesti iz skladišča.
(3) Imetnik carinskega skladišča mora vpisati podatke o blagu, za katero je bil začet postopek carinskega skladiščenja v evidence takoj po vnosu blaga v carinsko skladišče. Pri tem mora upoštevati podatke, ki jih sprejme oziroma potrdi carinski organ na podlagi sprejete carinske deklaracije ali drugega dokumenta za začetek postopka carinskega skladiščenja.
(4) Če se carinsko skladišče v skladu s 17. členom uredbe o carinskih postopkih z ekonomskim učinkom uporablja tudi za začasno hrambo blaga, je treba blago vpisati v evidence iz 2. člena tega pravilnika:
1. v primeru, da je dovoljeno deklariranje na podlagi knjigovodskih vpisov v skladu z 29. členom uredbe o poenostavitvah glede carinskih deklaracij za prenos blaga iz začasne hrambe v postopek carinskega skladiščenja - pred potekom roka iz 37. člena carinskega zakona,
2. v vseh ostalih primerih - v trenutku, ko je blago prepuščeno v postopek carinskega skladiščenja na podlagi sprejete carinske deklaracije.
(5) Podatke v zvezi z zaključkom postopka carinskega skladiščenja mora imetnik carinskega skladišča vpisati v evidence:
1. v primeru, da je odobren kateri od poenostavljenih postopkov iz 59. člena carinskega zakona - najpozneje v trenutku, ko je bilo blago odstranjeno iz carinskega skladišča,
2. v vseh ostalih primerih - v trenutku prepustitve blaga deklarantu na podlagi carinske deklaracije za carinsko dovoljeno rabo ali uporabo blaga.
4. člen
(oblika vodenja evidenc)
(1) Vsak imetnik carinskega skladišča lahko sam izbere obliko vodenja evidenc, mora pa za izbrano obliko pridobiti predhodno dovoljenje pristojnega carinskega organa.
(2) Kot evidenca se lahko dovoli tudi knjigovodstvo imetnika carinskega skladišča, če ustreza pogojem, določenim v tem pravilniku.
(3) Imetnik carinskega skladišča ne more začeti s poslovanjem, dokler ne pridobi odobritve carinskega organa za obliko evidenc.
(4) Če želi imetnik carinskega skladišča med poslovanjem zamenjati ali spremeniti odobreno obliko evidenc, mora spremembo prav tako poprej odobriti pristojni carinski organ.
5. člen
(postopek predhodne odobritve evidenc)
(1) Carinski organ odobri obliko vodenja evidenc na podlagi pisnega zahtevka imetnika skladišča potem, ko ugotovi, da je predlagana oblika vodenja evidenc v skladu s tem pravilnikom, vsebuje predpisane minimalne podatke in omogoča ustrezen carinski nadzor nad poslovanjem carinskega skladišča.
(2) Zahtevek iz prejšnjega odstavka se vloži pri carinskem organu, ki je pristojen za izdajo dovoljenja za odprtje carinskega skladišča.
(3) Odobritev iz prvega odstavka tega člena izda carinski organ v obliki ugotovitvene odločbe, če ni vsebovana že v dovoljenju za odprtje carinskega skladišča.
6. člen
(preklic odobritve evidence)
(1) Carinski organ, ki je izdal odobritev iz 5. člena tega pravilnika, lahko to odobritev prekliče, če, glede na poslovanje imetnika skladišča odobreni način vodenja evidenc ne omogoča več ustreznega carinskega nadzora.
(2) Pritožba zoper odločbo iz prejšnjega odstavka ne zadrži njene izvršitve.
7. člen
(evidence v carinskih skladiščih tipa F)
Carinski organ, ki vodi carinsko skladišče tipa F, mora voditi evidence o blagu, ki se nahaja v carinskem skladišču, pri čemer primerno upošteva 2. člen tega pravilnika.
8. člen
(vodenje evidenc o domačem blagu, ki ni v postopku carinskega skladiščenja)
(1) Imetnik carinskega skladišča mora voditi evidenco o domačem blagu iz 1. točke prvega odstavka 80. člena carinskega zakona ločeno od evidence iz 2. člena tega pravilnika.
(2) Evidenca iz prejšnjega odstavka mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
1. datum vpisa;
2. carinski status blaga, število tovorkov in opis domačega blaga;
3. količina;
4. podatke, ki omogočajo, da se nadzoruje gibanje blaga v skladišču, še posebej kje se blago nahaja;
5. vse druge podatke, ki so potrebni za ugotavljanje narave blaga;
6. podatke o običajnih postopkih in ravnanjih z blagom v skladišču;
7. podatke o odstranitvi blaga iz carinskega skladišča.
9. člen
(vodenje evidenc o carinskem blagu, ki je v carinskem skladišču v skladu z 2. ali 3. točko 80. člena carinskega zakona)
Imetnik skladišča vodi evidence o carinskem blagu iz 2. oziroma 3. točke 80. člena carinskega zakona v skladu s predpisi, ki urejajo postopek uvoza za proizvodnjo za izvoz oziroma postopek predelave pod carinskim nadzorom.
10. člen
(oprostitev vodenja evidenc v carinskem skladišču tipa B)
Carinski organ v dovoljenju za odprtje carinskega skladišča tipa B odloči tudi, ali je imetnik carinskega skladišča oproščen vodenja evidenc o carinskem blagu iz 2. člena tega pravilnika, če so izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 81. člena carinskega zakona.
11. člen
(prehodna določba)
(1) Imetniki carinskih skladišč iz 179. člena carinskega zakona morajo v enem mesecu po uveljavitvi tega pravilnika predložiti pristojnim carinskim organom obrazce za vodenje evidenc, ki so jih uporabljali na podlagi dosedanjih predpisov ter kopije soglasij oziroma dovoljenj za odprtje skladišč, ki so bili izdani na podlagi dosedanjih predpisov.
(2) Evidence, ki jih imetniki carinskih skladišč predložijo carinskim organom v skladu s prejšnjim členom se uporabljajo kot evidence, odobrene v skladu s tem pravilnikom.
(3) Na podlagi informacij iz prvega odstavka carinski organi v roku iz tretjega odstavka 179. člena carinskega zakona izdajo dovoljenja za vodenje carinskega skladišča.
12. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati 1. januarja 1996.
Št. 418-71/95
Ljubljana, dne 22. septembra 1995.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti