Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1995 z dne 30. 9. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1995 z dne 30. 9. 1995

Kazalo

2614. Spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, stran 4352.

Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje za turizem in gostinstvo, Združenje delodajalcev Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije in Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, so sprejeli
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E K O L E K T I V N E P O G O D B E
dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije
V kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, objavljeni v Uradnem listu RS, št. 45/94, so naslednje spremembe:
1. člen
V 1. členu se v drugi vrstici spremeni naziv Združenja za turizem in gostinstvo (prej Združenje za gostinstvo in turizem); v šesti vrstici pa se besedilo “na eni strani, in” nadomesti z besedico “ter”, tako, da se 1. člen v celoti glasi:
Stranki kolektivne pogodbe
To kolektivno pogodbo skleneta:
– Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje za turizem in gostinstvo in
– Združenje delodajalcev Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem
kot zastopnik podjetij in delodajalcev ter
– Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije in
– Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije
kot zastopnika delodajalcev.
2. člen
V 3. členu se na koncu prvega odstavka spremeni veljavnost, tako da se namesto “do 31. 12. 1995” glasi: “do 31. 12. 1996”.
3. člen
V 4. členu se za prvim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
“Znotraj posameznih tarifnih razredov oblikujejo podjetja plačilne skupine.”
4. člen
V 6. členu se v prvem odstavku črta drugi stavek, ki se glasi: “Izbiro med kandidati opravi poslovodni organ.” V prvem stavku se za besedo “organi” postavi vejica in doda “ki opravi tudi izbiro med kandidati”.
5. člen
V 8. členu se za drugim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
“Delodajalec mora delavcu vročiti pogodbo o zaposlitvi pred nastopom dela.”
6. člen
V 14. členu se črta drugi odstavek, v tretjem odstavku se v prvem stavku doda beseda “koledarskem”, tako da se konec stavka glasi: “da v koledarskem letu ni presežen povprečni tedenski fond ur”. V tretjem odstavku se prvi stavek spremeni in se glasi: “Delo prek polnega delovnega časa lahko traja največ 8 ur na teden, ali 20 ur na mesec ali 180 ur na leto”.
7. člen
V 19. členu se “najmanj 7 dni” nadomesti z “najmanj 10 dni”.
8. člen
V 21. členu se v prvem odstavku tretji stavek spremeni in se glasi: “Predlog programa mora biti sindikatu dostavljen najmanj trideset dni pred sejo organa upravljanja, na kateri naj bi bil program sprejet.”.
9. člen
V 22. členu se v prvem odstavku v točki 6. č) črta prvi del besedila, ki se nanaša na popoldansko obrt in ostane le drugi del, tako da se točka glasi: “je lastnik kmetijske obdelovalne površine nad 5 ha – 30”.
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi:
“V primeru, da več delavcev dobi enako število točk, se uporabljajo enaki kriteriji po istem zaporedju, vendar ne izločanje.”
10. člen
V 23. členu se na koncu prvega odstavka za besedama “proste sobote” doda nov stavek, ki se glasi: “Če je delovni čas razporejen na 6 delovnih dni v tednu, se delavcu za vsakih dopolnjenih 5 dni letnega dopusta, dopust poveča za 1 dan.”
11. člen
V 24. členu se za 2. točko doda nova točka 2.a, ki se glasi:
“Pri določanju letnega dopusta na osnovi delovnih pogojev se kriteriji opredelijo v podjetniški kolektivni pogodbi, oziroma ustreznem aktu podjetja.”
4. točka se spremeni in se glasi:
“Pri določanju letnega dopusta na osnovi uspehov pri delu se upoštevajo delovni uspehi delavca v preteklem letu po kriterijih, opredeljenih v podjetniški kolektivni pogodbi ali drugem ustreznem aktu podjetja.”
12. člen
V 26. členu se v naslovu besedi “osebnega dohodka” nadomestita z besedo “plače”, tako da se glasi: “Pravica do odsotnosti z dela z nadomestilom plače in brez nje”.
V prvem odstavku se peta alinea dopolni in se glasi “smrti bratov, sester, starih staršev, zakončevih staršev 2 dni”, deveta alinea pa se črta.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi: “Prostovoljni krvodajalci imajo pravico do dveh zaporednih prostih dni vsakokrat, ko dajo kri. Prosti dnevi se jim računajo, kot da so na delu. Prosti dnevi se ne vštevajo v fond 7 dni iz prejšnjega odstavka.”
13. člen
V 29. členu se v četrtem odstavku beseda “komosije” pravilno glasi “komisije”.
14. člen
V 30. členu se v naslovu doda besede “zdravstveno varstvo” in se le ta glasi: “Varstvo pri delu, zdravstveno varstvo in varstvo okolja”.
15. člen
Za 31. členom se doda nov 31.a člen, ki se glasi:
“Podjetje oziroma delodajalec mora sindikatu posredovati ustrezne informacije o zagotavljanju varstva pri delu, zdravstvenega varstva in varstva delovnega okolja. Te so:
– seznam osebnih zaščitnih sredstev, ki so predvidene za opravljanje določenih del in nalog po pravilniku iz varstva pri delu za gostinstvo in turizem,
– seznam delovnih mest, za katera so predpisani zdravniški pregledi – predhodni, obdobni, preventivni,
– obveščanje o nesrečah pri delu in daljših boleznih,
– letno poročilo iz varstva pri delu, zdravstvenega varstva in varstva delovnega okolja, ki ga pripravi za to ustrezna služba.”
16. člen
V 32. členu se pod točko B) v deseti alinei besedilo spremeni in se glasi: “nedostojno in žaljivo vedenje do strank, sodelavcev in gostov”
V točki C) se v naslovu črta beseda “lahko”. V celoti se črta besedilo sedme alinee, oziroma nadomesti z besedilom “nesmotrna in neodgovorna uporaba sredstev” in na koncu dodata dve novi alinei, ki se glasita:
11. izdaja poslovne, uradne ali druge tajnosti, določene z zakonom ali splošnim aktom oziroma kolektivno pogodbo,
12. motenje enega ali več delavcev v delovnem procesu, ki otežuje izpolnjevanje delovnih obveznosti in v drugih primerih, ki jih opredeljuje zakon.
17. člen
V 33. členu se zadnjemu odstavku doda nov stavek, ki se glasi: “O ugovoru delavcev odločajo na drugi stopnji vsi delavci, oziroma organ, določen s statutom ali drugim splošnim aktom.”
18. člen
V 36. členu se v zadnjem stavku drugega odstavka pred besedo “kolektivno” doda beseda “podjetniško” in se glasi “s podjetniško kolektivno pogodbo”.
Na koncu člena se dodata nova odstavka, ki se glasita:
“Delavcu pripada odškodnina, ko pristojni organ (sodišče, arbitraža) ugotovi:
– nezakonito prenehanje delovnega razmerja,
– nezakonito uvrstitev med presežne delavce,
– nezakonito prerazporeditev.
Odškodnina znaša 6 povprečnih plač delavca v zadnjih treh mesecih dela.”
19. člen
V 43. členu se v prvi alinei drugi stavek dopolni z besedami “in v organih upravljanja v družbi” tako da se glasi: “V tako določeno število ur se ne všteva sodelovanje sindikalnih zaupnikov v organih sindikalnih central (združenj), v organih sindikatov dejavnosti in v organih upravljanja v družbi.”
20. člen
V 47. členu se v tretjem odstavku za besedo “prejemkov” namesto dvopičja postavi “pika”, ostalo besedilo “povračilo stroškov prehrane in stroškov v primeru službenega potovanja” se črta.
21. člen
Dodatki
51. člen se spremeni in se glasi:
“Za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden, jim pripadajo dodatki v naslednjih odstotkih od osnovne plače za polni delovni čas:
– delo v popoldanski izmeni – 10%,
– delo v nočni izmeni – 10%,
– za čas pripravljenosti na domu – 10%,
– za delo v deljenem delovnem času
a) za prekinitev dela več kot 1 uro – 15%,
b) za prekinitev dela več kot 2 uri – 20%,
– dežurstvo – 20%,
– nočno delo
a) občasno – 50%,
b) stalno – 60%,
– delo prek polnega delovnega časa – 50%,
– delo v nedeljo – 50%.
Za delo na dan državnega praznika oziroma po zakonu prostega dne pripada delavcu poleg plače še dodatek 150% za vsako opravljeno delovno uro, če mu ni mogoče zagotoviti prostega dne namesto dela na dan praznika ali prostega dne, oziroma 50%, če tega koristi.
Dodatki se med seboj ne izključujejo, razen dodatka za delo na dan praznika oziroma dela prostega dneva po zakonu in dodatka za delo v nedeljo.
Dodatki se obračunavajo in izplačujejo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.
22. člen
V 55. členu se zadnji odstavek spremeni in se glasi:
“Ne glede na določbe tega člena se v letu 1995 v procesu lastninjenja upošteva delež celavcev, izračunan na podlagi razlike med obračunano in izplačano plačo, upoštevaje rast cen življenjskih potrebščin in eskalacijsko lestvico iz tarifne priloge te pogodbe.”
23. člen
V 59. členu se spremeni četrta alinea in se glasi:
“– daljša bolezen neprekinjeno (nad tri mesece)
enkrat letno – ena povprečna plača”.
24. člen
V 81. členu se črta drugi odstavek.
25. člen
Doda se nov 81.a člen, ki se glasi:
“Delavci uresničujejo pravico do sodelovanja pri upravljanju družb po določbah zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju.”
Podpisniki:
Predsednik
Gospodarske zbornice Slovenije
Združenja za turizem in gostinstvo
Borut Mokrovič l. r.
Predsednica
Združenja delodajalcev Slovenije
Sekcija za gostinstvo in turizem
Renata Martinčič l. r.
Predsednik
Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije
Iztok Bratož l. r.
Predsednica
Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije
pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije
Ludvika Foški l. r.
Te spremembe kolektivne pogodbe so bile s sklepom o registraciji sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe, ki ga je izdalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vpisane v register kolektivnih pogodb z datumom 4. 9. 1995 pod zap. št. 42/1 in št. spisa 121-03-015/92-02.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti