Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/1995 z dne 11. 8. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/1995 z dne 11. 8. 1995

Kazalo

2247. Odlok o ureditvi cestnega prometa na območju Občine Kamnik, stran 3653.

Na podlagi 8., 9. in 163. člena zakona o varstvu cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91- I), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, in Uradni list RS, št. 5/90, 10/91,13/93, 66/93), 29. in 64. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95) ter 17. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 39/95) je Občinski svet občine Kamnik na 7. seji dne 19. julija 1995 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa na območju Občine Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa prometna ureditev na javnih prometnih površinah v mestu Kamnik in v naseljih na območju Občine Kamnik, postopek, pogoje in način za odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil, kot tudi obveznosti vseh, ki so odgovorni za urejanje cestnega prometa v Občini Kamnik.
2. člen
Javne površine po določbah tega odloka, so vse ceste, ulice, trgi, kolesarske steze, pločniki, parkirne površine, avtobusna postaja, avtobusna postajališča in zelenice.
II. UREDITEV PROMETA
3. člen
Posebne prometne površine namenjene pešcem so posebej označene ceste, ulice, trgi in druge površine v mestu ali naseljih, na katerih je promet z vozili prepovedan, oziroma omejen, cestno prometno površino pa lahko uporabljajo pešci.
4. člen
Posebna prometna površina za pešce je ulica Šutna od Samčevega predora do hišne št. 50 na eni ter hišne št. 23 na nasprotni strani ceste (križišče Usnjarske in ulice Šutna) ter Šlakarjeva pot od spomenika revolucije do temena predora na severni strani.
5. člen
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah za pešce je dovoljen samo za stanovalce, ki imajo vhod v garažo oziroma dvorišče.
Ulice po katerih je dovoljen lokalni promet: Šutna od križišča Usnjarske ulice do križišča Šolske ulice, Parmova ulica, Petruškova pot, Usnjarska ulica, Sadnikarjeva ulica, Prešernova ulica, Samostanska ulica, Kolodvorska ulica, Streliška ulica in Zaprice.
Dovoz in odvoz blaga z motornimi vozili ter promet z vozili komunalnih služb na območju Šutne, Maistrove ulice, Medvedove ulice in Glavnega trga je dovoljen samo v času od 5. do 9. ure vse dneve v tednu, razen nedelje, državnih praznikov in dela prostih dni.
6. člen
Na posebnih prometnih površinah za pešce promet ni omejen za službena vozila v primeru intervencij.
7. člen
Enosmerne ulice so:
– vezna ulica od Šolske ulice do Usnjarske,
– Usnjarska ulica v smeri proti ulici Šutna,
– ulica Šutna od križišča Usnjarske ulice in ulice Šutna do križišča ulice Šutna in Šolske ulice v smeri proti križišču ulice Šutna in Šolske ulice,
– Samostanska ulica od št. 1 in št. 24,
– Japljeva ulica v smeri Trg svobode-Glavni trg.
8. člen
Izvedejo se fizične zapore Šutne in Kolodvorske ulice.
Odpiranje in zapiranje ter upravljanje z napravami za fizično zaporo določa navodilo, ki ga na predlog upravljalca javnih prometnih površin, izda župan.
9. člen
Slepe ulice v starem delu mesta, zaprte za javni promet, so:
– Prešernova ulica v smeri Glavnega trga,
– Sadnikarjeva ulica v smeri Šutne,
– Petruškova pot v smeri Šutna,
– Samostanska ulica v smeri Kolodvorske ulice.
10. člen
Organizator prireditve na cesti in ob cesti mora podati vlogo za omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa pri upravnem organu, pristojnem za promet 30 dni pred pričetkom prireditve in predložiti prometno-tehnično dokumentacijo.
Če je zaradi športne ali druge prireditve na cesti in ob cesti potrebno omejiti, preusmeriti ali prepovedati promet, izda na predlog podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin, pristojni upravni organ za promet dovoljenje za začasno omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa.
11. člen
Skico z besedilom, ki vsebuje čas trajanja in razlog prometne ureditve v času prireditve na cesti in ob cesti, potrdi pristojni upravi organ za promet.
Organizator prireditve mora objaviti skico na lastne stroške v sredstvih javnega obveščanja ter po končani prireditvi prometne površine takoj vzpostaviti v prejšnje stanje.
III. PARKIRANJE IN USTAVLJANJE
12. člen
Ustavljanje in parkiranje na javnih površinah je prepovedano:
– kjer to prepoveduje prometna signalizacija,
– na zaznamovanih prehodih za pešce ali na razdalji manj kot 5 m od prehoda za pešce,
– na kolesarskih stezah ali prehodih teh stez preko vozišča,
– na pločnikih in stezah za pešce,
– na križišču in na razdalji manj kot 5 m od najbližjega roba prečnega vozišča,
– na razdalji manj kot 15 m pred in za znakom, s katerim je označeno avtobusno postajališče, kakor tudi na delu vozišča, ki je s talnimi označbami določeno za avtobusno postajališče,
– pred uvozom ali na dohodu v stavbo, garažo, dvorišče ali gradbišče,
– na ali pred komunalnimi napravami (priključki na vodovodno omrežje, vhodi v kanalizacijo, hidranti, kontejnerji za odpadke oziroma prostori za zbiranje le-teh inp.),
– na predelih, kjer predstavlja vozilo oviro pri odvozu snega ali pri odstranjevanju posledic elementarnih in drugih nezgod,
– na javnih zelenicah in sprehajalnih poteh,
– na rezerviranih parkirnih površinah za invalide.
13. člen
Javne parkirne površine so:
– površine, določene s prometnimi znaki kot parkirni prostor,
– površine, kjer je parkiranje časovno omejeno,
– površine, kjer je parkiranje nadzorovano,
– rezervirane parkirne površine.
14. člen
Za parkiranje osebnih motornih vozil se določijo naslednje površine:
– na parkirišču pri Frančiškanski cerkvi,
– prostor med avtobusno postajo v Kamniku in reko Kamniško Bistrico,
– prostor med športno dvorano OŠ Frana Albrehta in reko Kamniško Bistrico južno od Šolske ulice,
– parkirišče na Trgu prijateljstva,
– parkirišče na Trgu talcev,
– Glavni trg od križišča Maistrove ulice in Glavnega trga do Samčevega predora, na vzhodni strani tega odseka,
– na levi strani Usnjarske ulice v smeri Šutne,
– na desni strani Usnjarske ceste v smeri Trga svobode.
15. člen
Ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil in priklopnikov ter avtobusov je dovoljeno le na parkirnih površinah, ki so za to s prometnim znakom določena. Obvestilni znaki na mestnih vpadnicah opozarjajo voznike na javne parkirne površine določene za tovorna motorna vozila, priklopnike in avtobuse.
Pristojni občinski upravni organ za promet lahko izjemoma dovoli ter določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil, priklopnikov in avtobusov, na drugih površinah izven lokacij iz prvega odstavka tega člena podjetjem in fizičnim osebam, če je to nujno za nemoteno opravljanje njihove proizvodne ali storitvene dejavnosti in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu.
16. člen
Čas parkiranja in parkirnina sta označeni na dopolnilni tabli prometnega znaka oziroma na javni parkirni uri.
17. člen
Višino parkirnine in višino najemnine za rezervirane parkirne površine potrdi Občinski svet občine Kamnik, na predlog podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin.
Zdravstveni delavci, ki obiskujejo bolnike ali nudijo pomoč ponesrečencem in invalidni vozniki, ki imajo pravico uporabljati poseben znak ter posebej označena vozila organov za notranje zadeve, vozila prve pomoči, PTT služb na službenih vožnjah, vozila občinske nadzorne službe in vozila za nujne intervencije komunalnih služb, so oproščeni plačila parkirnine.
18. člen
Za postavitev in vzdrževanje cestno prometne signalizacije ter opremo ulic, cest in trgov z drugimi napravami, ki zagotavljajo varnost cestnega prometa, skrbi podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin.
IV. AVTOBUSNA POSTAJALIŠČA
19. člen
Avtobusna postajališča za vstopanje in izstopanje potnikov na cesti zunaj naselja ter na delu državne ceste v naselju, morajo biti izven vozišča ter izpolnjevati tehnične normative in minimalne pogoje, ki so določeni s predpisi.
20. člen
Po presoji okoliščin, pomembnih za varnost prometa lahko upravni organ za promet v soglasju s podjetjem za vzdrževanje javnih prometnih površin, izda dovoljenje za ureditev avtobusnega postajališča na vozišču ceste. Svoje dovoljenje lahko prekliče, če ugotovi, da je tako postajališče postalo nevarno oziroma so nastali pogoji za izgradnjo postajališča izven vozišča ceste.
21. člen
Avtobusna postajališča javnega prometa na območju Občine Kamnik lahko uporabljajo z dovoljenjem pristojnega upravnega organa za promet občine tudi podjetja in zasebniki, ki opravljajo poseben javni prevoz potnikov (delavcev na delo, učencev v šolo, itd.).
V. OMEJITEV HITROSTI VOŽNJE
22. člen
Na predlog podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin, lahko Občinski svet občine Kamnik omeji hitrost na posameznih območjih mesta na manj kot 60 km na uro.
Občinski svet občine Kamnik lahko s prometnim znakom dovoli hitrost, večjo od 60 km na uro, na cesti, na posameznih območjih mesta in naseljih na območju Občine Kamnik, če njeni prometno-tehnični elementi to dopuščajo.
Izjemoma se glede na opravičenost zahtev za zavarovanje pešcev, šolarjev ali v primerih potrebnega umirjanja prometa v nevarnih križiščih, promet umirja z zvočnimi zavorami ali grbinami, ki so grajene po standardih. Dovoljenje za te posege izda pristojni občinski upravni organ za promet.
VI. NEPROMETNI ZNAKI
23. člen
V naseljih na območju Občine Kamnik je dovoljena postavitev neprometnih znakov. Dovoljenje za postavitev neprometnega znaka izda pristojni občinski upravni organ za promet, na predlog podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin, po predhodnem mnenju občinskega upravnega organa za okolje in prostor. Dovoljenje mora vsebovati mesto, obliko, velikost in vsebino neprometnega znaka.
VII. POSEBNE PROMETNE STORITVE
24. člen
Čiščenje in pranje javnih cest in drugih prometnih površin ter odvoz smeti na območju starega mestnega jedra je dovoljeno v času od 5. do 9. ure. Pristojni občinski upravni organ za promet, lahko v izjemnih primerih dovoli opravljanje teh del izven tega časa.
Pred začetkom del iz prejšnjega odstavka tega člena ter opravil zimske službe, mora izvajalec postaviti prometne znake za prepoved parkiranja na odseku ceste, na katerem bo izvajal ta dela in opravila.
25. člen
Na ulicah, trgih, pločnikih, peš poteh in drugih javnih površinah je dovoljeno postavljanje prodajnih stojnic, mizic in podobno.
Dovoljenje iz prejšnjega odstavka tega člena izda pristojni občinski upravni organ za promet v skladu s pravilnikom o nadomestilu za uporabo javnih površin.
26. člen
Na krajih, kjer je to posebej označeno z obstoječo obvestilno tablo ali je z odločbo pristojnega občinskega upravnega organa za promet odrejena splošna prepoved prometa zaradi izvedbe športne ali druge prireditve na cesti, pa konkretno vozilo predstavlja oviro za promet ali za izvedbo prireditve, sme pooblaščena oseba organov za notranje zadeve odrediti odstranitev vozila ter prevoz na poseben prostor za parkiranje in varovanje. Na ostalih krajih pa sme to odrediti le, kadar predstavlja parkirano vozilo neposredno nevarnost za udeležence v prometu.
Lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, mora vozilo odstraniti iz javne površine, če se vozilo ne uporablja v prometu, ker je tako poškodovano, dotrajano ali nepopolno in nihče zanj ne skrbi. Če lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, vozila ne odstrani, odredi njegovo odstranitev komunalno nadzorna služba ali policija.
27. člen
Odstranitev parkiranih vozil iz 26. člena tega odloka opravi podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin oziroma nosilec javne koncesije.
Izvajalec del iz prejšnjega odstavka mora zagotoviti primeren prostor za parkiranje in mora čuvati odstranjena vozila.
28. člen
Višino stroškov za odvoz nepravilno parkiranih vozil določi podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin po predpisih za določanje cen.
Stroške za vodenje postopka o prekršku, ki nastanejo pri upravnem organu občine, plača lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila. Stroške postopka določi župan.
29. člen
Če voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila odstrani vozilo, potem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščenega izvajalca, da odstrani vozilo, mora voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, plačati 50 % določene višine stroškov odvoza. Šteje se, da vozilo ni odstranjeno, dokler ga vlečno vozilo ni odpeljalo.
30. člen
Da bi bil zagotovljen varen promet, je na lokalnih javnih cestah prepovedano graditi objekte, naprave ali postroje, saditi drevje in grmičevje ali postavljati predmete, s katerimi bi se zmanjšala preglednost ceste in železniške proge, s katero se cesta križa v isti ravnini, in preglednost na križišču, ali delati karkoli, kar bi utegnilo ogrožati ali ovirati promet na javni cesti ali poškodovati javno cesti in objekte na njej.
Glede na prvi odstavek tega člena je varovalni pas izven naselja – 3 m, v naselju pa 1 m od končne točke prečnega profila ceste. Dovoljena višina živih mej, ograj in drugih objektov je 0,70 m.
VIII. NADZOR
31. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja na območju Občine Kamnik komunalni nadzornik in delavci policije, v skladu s svojimi pooblastili.
32. člen
Komunalni nadzornik mora imeti pri opravljanju nadzora nad javnimi parkirnimi površinami izkaznico in posebno uniformo.
33. člen
V zvezi z opravljanjem nadzora ima komunalni nadzornik naslednje pravice in dolžnosti:
– nadzoruje javne površine, določene s tem odlokom,
– namešča na vozila obvestilo o prekršku za plačilo mandatne kazni,
– izreka mandatne kazni in jih izterja od kršitelja na kraju samem,
– sodeluje z delavci policije, če to zahtevajo razlogi varnosti,
– ima pravico, do sredstev za zaščito v skladu s predpisi.
Voznik, ki stori prekršek po tem odloku, mora na zahtevo komunalnega nadzornika posredovati svoje osebne podatke.
X. KAZENSKE DOLOČBE
34. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 SIT do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če opravlja dovoz in odvoz blaga v nedovoljenem času brez dovoljenja pristojnega občinskega upravnega organa za promet (četrti odstavek 5. člena),
2. če kot organizator športne ali druge prireditve brez dovoljenja pristojnega organa zapre ali preusmeri promet (10. člen),
3. če organizator športne ali druge prireditve pravočasno ne objavi prireditve v sredstvih javnega obveščanja in po končani prireditvi takoj ne vzpostavi prometne površine v prejšnje stanje (11. člen),
4. če ustavlja in parkira tovorno motorno vozilo, priklopnik ali avtobus izven zato določenih parkirnih prostorov brez dovoljenja pristojnega upravnega organa (15. člen),
5. če ravna v nasprotju s prvim odstavkom 24. člena,
6. če postavlja kiosk, prodajno stojnico, mizico in podobno brez dovoljenja občinskega organa, pristojnega za promet (25. člen),
7. če lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila ravna v nasprotju z drugim odstavkom 26. člena,
8. kdor ravna v nasprotju s 30. členom,
9. če ravna v nasprotju z zadnjim odstavkom 33. člena.
Z denarno kaznijo 5.000 do 20.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
35. člen
Z denarno kaznijo 3.000 SIT se kaznuje takoj na mestu prekrška voznik:
1. ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom 5. člena tega odloka,
2. če nima parkirne ure, je ne uporabi ali po izteku dovoljenega časa parkiranja ne odpelje vozila,
3. ki ravna v nasprotju z 12. členom tega odloka.
XI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
36. člen
Obveznosti, določene s tem odlokom, kakor tudi namestitev cestno prometne signalizacije morajo ustrezni organi in podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin izpolniti do 30. 8. 1995.
37. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ureditvi cestnega prometa v mestu in naseljih na območju Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 23/91 in 52/92).
38. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 02101-85/95-7
Kamnik, dne 19. julija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kamnik
Igor Podbrežnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti