Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/1995 z dne 22. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/1995 z dne 22. 6. 1995

Kazalo

1651. Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti, stran 2437.

Na podlagi četrtega odstavka 10. člena zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95) izdaja minister za gospodarske dejavnosti v soglasju z ministrom za šolstvo in šport
P R A V I L N I K
o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa minimalno stopnjo izobrazbe oseb, ki opravljajo dela oziroma neposredno vodijo delovni proces v gostinski dejavnosti.
2. člen
Osebe, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti po tem pravilniku, so osebe, ki opravljajo pomožna gostinska dela, kuhar, natakar, poslovodja, receptor in hotelska gospodinja.
Osebe, ki neposredno vodijo delovni proces, so po tem pravilniku osebe, ki v gostinskem obratu neposredno vodijo zaokroženi delovni proces, povezan z opravljanjem gostinske dejavnosti (vodja gostinskega obrata, vodja strežbe, vodja kuhinje, vodja recepcije in vodja hotelskega gospodinjstva), in fizične osebe, ki samostojno opravljajo gostinsko dejavnost.
II. MINIMALNA STOPNJA IZOBRAZBE ZA OPRAVLJANJE DEL OZIROMA NEPOSREDNO VODENJE DELOVNEGA PROCESA V GOSTINSKI DEJAVNOSTI
3. člen
Osebe, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti, morajo imeti naslednjo minimalno stopnjo strokovne izobrazbe:
– za osebe, ki opravljajo pomožna gostinska dela, ni potrebna posebna strokovna izobrazba,
– kuhar mora imeti uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program za poklic kuhar, kuhar-natakar, gostinski tehnik, gostinski poslovodja, hotelski tehnik ali tehnik kuharstva,
– natakar mora imeti uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program za poklic natakar, kuhar-natakar, gostinski tehnik, gostinski poslovodja, hotelski tehnik ali tehnik strežbe,
– poslovodja mora imeti uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program za poklic gostinski poslovodja, hotelski tehnik, tehnik kuharstva, tehnik strežbe, gostinski tehnik ali turistični tehnik,
– receptor mora imeti uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program za poklic turistični tehnik ali strokovno izobrazbo vsaj VI. stopnje, ki daje ustrezna strokovna znanja za opravljanje tega poklica,
– hotelska gospodinja mora imeti uspešno dokončano najmanj štiriletno srednjo šolo katerekoli smeri in uspešno opravljen ustrezen verificiran program strokovnega izpopolnjevanja.
4. člen
Oseba, ki neposredno vodi delovni proces v gostinskem obratu mora izpolnjevati enega izmed teh pogojev glede strokovne izobrazbe:
– uspešno dokončan ustrezen vzgojno-izobraževalni program za poklic kuhar, natakar, kuhar-natakar, gostinski oziroma turistični tehnik, tehnik kuharstva, tehnik strežbe, receptor, gostinski poslovodja ali hotelski tehnik, lahko pa tudi uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program za poklic slaščičar (za slaščičarne) ali uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program tehnik gospodinjskih storitev (program 3+2) za penzione ali
– uspešno dokončan ustrezen vzgojno-izobraževalni program vsaj VI. stopnje zahtevnosti gostinske smeri ali
– uspešno dokončan vzgojno-izobraževalni program vsaj V. stopnje ne glede na smer in uspešno opravljen preizkus strokovne usposobljenosti za opravljanje gostinske dejavnosti.
5. člen
V gostinskem obratu mora med obratovanjem vsaj ena oseba, ki opravlja dela v gostinski dejavnosti, izpolnjevati pogoje glede minimalne stopnje strokovne izobrazbe iz 3. člena tega pravilnika za kuharja ali natakarja ali poslovodjo, v gostinskih obratih, ki gostom nudijo le nastanitev in zajtrk, pa lahko tudi za receptorja ali hotelsko gospodinjo.
Določba prejšnjega odstavka ne velja za bare.
Šteje se, da je zahteva iz prvega odstavka tega člena izpolnjena, če ta pogoj izpolnjuje oseba, ki neposredno vodi delovni proces, vendar le, če obenem tudi sama opravlja ustrezna dela.
6. člen
Pravna ali fizična oseba, ki želi opravljati gostinsko dejavnost in ne izpolnjuje pogojev glede minimalne stopnje izobrazbe iz 4. člena tega pravilnika, lahko začne to opravljati, če zaposli vsaj eno osebo, ki izpolnjuje te pogoje. Če ta oseba začasno ali trajno zapusti delo pri gostincu pravni ali fizični osebi, jo mora ta nadomestiti v treh mesecih, sicer se šteje, da ne izpolnjuje več pogojev glede minimalne stopnje izobrazbe in ne sme več opravljati gostinske dejavnosti.
7. člen
Osebe, ki na kmetiji opravljajo gostinsko dejavnost, morajo izpolnjevati pogoj iz 4. člena tega pravilnika ali imeti uspešno dokončan triletni vzgojno-izobraževalni program za kmetovalko gospodinjo ali imeti uspešno opravljen tečaj po programu, ki ga v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijsko dejavnost, sprejme minister, pristojen za kmetijstvo, izvaja pa ga kmetijska svetovalna služba oziroma organizacija, ki jo pooblasti kmetijska svetovalna služba.
III. PREIZKUS STROKOVNE USPOSOBLJENOSTI ZA VODENJE DELOVNEGA PROCESA V GOSTINSKI DEJAVNOSTI
8. člen
Preizkus strokovne usposobljenosti za opravljanje gostinske dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: preizkus znanja) iz tretje alinee 4. člena tega pravilnika je oblika preverjanja strokovne usposobljenosti za vodenje delovnega procesa v gostinskem obratu.
Preizkus znanja obsega teoretični in praktični del, ki se ločeno izvajata in ocenjujeta in sta enaka za vse kandidate.
9. člen
Postopek in način opravljanja preizkusa znanja vodi in nadzira tričlanska izpitna komisija, ki jo sestavijo Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije in minister, pristojen za šolstvo, tako da vsak imenuje po enega člana in po enega namestnika člana.
Mandat izpitne komisije traja tri leta, pri čemer ji vsak član predseduje eno leto.
10. člen
Izpitna komisija imenuje strokovno komisijo iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika in usmerja njeno delo.
Izpitna komisija določi merila za ocenjevanje preizkusa znanja, kraj in čas trajanja preizkusa znanja in druga pravila v zvezi s potekom in ocenjevanjem preizkusa znanja.
11. člen
Teoretični del preizkusa znanja iz drugega odstavka 8. člena tega pravilnika se opravlja v ustni ali pisni obliki. Ocenjujejo ga izpraševalci, ki jih določi izpitna komisija.
Teoretični del preizkusa znanja obsega preverjanje:
– poznavanja osnov pravne ureditve gostinske dejavnosti,
– znanja iz finančno-ekonomskega področja,
– znanja iz poslovodenja, ki se zahtevajo za opravljanje gostinske dejavnosti,
– znanja iz varstva pri delu.
Program in gradivo teoretičnega dela preizkusa znanja iz prve, druge in tretje alinee prejšnjega odstavka pripravita in sprejmeta Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtna zbornica Slovenija (v nadaljnjem besedilu: zbornici), potrdi pa ga Svet za poklicno izobraževanje Republike Slovenije.
Program za preizkus znanja iz četrte alinee drugega odstavka tega člena pripravi pooblaščena organizacija, ki pisni izdelek tudi oceni in zanj izda potrdilo.
12. člen
Kandidat, ki je uspešno opravil teoretični del preizkusa znanja, lahko opravlja praktični del preizkusa znanja.
Praktični del preizkusa znanja se opravlja pred strokovno komisijo, ki jo sestavljajo predsednik in vsaj dva člana, ki so lahko obenem tudi izpraševalci. Člani strokovne komisije imajo svoje namestnike.
Člani strokovne komisije morajo biti osebe, ki imajo najmanj V. stopnjo izobrazbe ustrezne smeri in se odlikujejo po strokovnem znanju oziroma izkušnjah, ki se zahtevajo za opravljanje gostinske dejavnosti.
Podrobnejše pogoje o delu izpitne in strokovne komisije oziroma o načinu opravljanja preizkusa znanja določa poslovnik, ki ga sprejme izpitna komisija.
13. člen
Praktični del preizkusa znanja se izvaja po programu, ki ga pripravita in sprejmeta zbornici.
Praktični del preizkusa znanja obsega praktično nalogo in zagovor naloge.
14. člen
Praktično nalogo opravlja kandidat v primerno opremljenem prostoru v prisotnosti strokovne komisije, ki ugotavlja pravilnost oziroma nepravilnost poteka delovnega procesa in pripravlja vprašanja za zagovor naloge.
Zagovor naloge iz prejšnjega odstavka praviloma obsega:
– odgovore in pojasnila v zvezi s potekom dela,
– osnovna znanja iz delovnih postopkov,
– poznavanje delovnih sredstev in naprav,
– poznavanje ukrepov za varno delo in
– praktične primere izračuna cene, kalkulacij, sestave jedilnika ipd.
15. člen
Kandidat vloži pisno zahtevo za opravljanje preizkusa strokovne usposobljenosti na območni zbornici Gospodarske zbornice Slovenije oziroma Obrtne zbornice Slovenje, kjer bo poslovni sedež gostinskega obrata. Ta prijavo pošlje izpitni komisiji.
16. člen
Izpitna komisija določi datum opravljanja preizkusa znanja, ki mora biti najpozneje v treh mesecih od vložitve prijave.
Izpitna komisija obvesti kandidata o datumu opravljanja preizkusa in mu pošlje program in gradivo za opravljanje preizkusa najmanj 15 dni pred datumom opravljanja preizkusa znanja.
17. člen
Teoretični in praktični del oziroma celoten preizkus strokovne usposobljenosti se oceni z “opravil” ali “ni opravil”.
18. člen
Kandidatu, ki uspešno opravi preizkus strokovne usposobljenosti, izda izpitna komisija potrdilo o strokovni usposobljenosti za vodenje delovnega procesa v gostinski dejavnosti.
Obrazec potrdila iz prejšnjega odstavka določita zbornici, na njem pa so podatki o izdajatelju potrdila, o kandidatu, dejavnosti, za katero je opravljal preizkus, datum opravljanja preizkusa znanja in podatki o članih komisije ter podpis predsednika izpitne komisije oziroma druge pooblaščene osebe.
19. člen
Kandidat, ki ni uspešno opravil preizkusa znanja, lahko tega ponovno opravlja po treh mesecih.
Kandidatu, ki ni uspešno opravil praktičnega dela preizkusa znanja, se prizna opravljeni teoretični del preizkusa znanja, če pristopi k ponovnemu preizkusu praktičnega dela v enem letu od dneva, ko je uspešno opravil teoretični del preizkusa.
20. člen
Kandidat, ki preizkusa strokovne usposobljenosti ni opravil, se lahko izpitni komisiji pritoži v treh dneh po sporočilu izpitne komisije.
Izpitna komisija mora najkasneje v osmih dneh odločiti, ali se pritožbi ugodi ali se zavrne; če pritožbi ugodi, določi druge izpraševalce oziroma člane strokovne komisije.
Odločitev izpitne komisije je dokončna.
21. člen
Izpitna komisija vodi evidenco izdanih potrdil o opravljenih preizkusih znanja.
IV. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
22. člen
Osebe, ki na dan uveljavitve tega pravilnika opravljajo dela oziroma vodijo delovni proces v gostinski dejavnosti, lahko še naprej opravljajo istovrstna dela in naloge, tudi če ne izpolnjujejo pogojev o minimalni stopnji izobrazbe, določenih s tem pravilnikom.
23. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01260/006/95
Ljubljana, dne 12. junija 1995.
Soglašam
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister za šolstvo
in šport
dr. Maks Tajnikar l. r.
Minister za gospodarske
dejavnosti

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti