Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1995 z dne 24. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1995 z dne 24. 3. 1995

Kazalo

864. Sklep o načinu opravljanja menjalniških poslov, stran 1438.

Na podlagi četrtega odstavka 13. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 1/91-I in 71/93) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o načinu opravljanja menjalniških poslov
1
Menjalniški posel je odkup in prodaja ter ponujanje odkupa in prodaje tuje gotovine, kreditnih pisem, potovalnih in bančnih čekov ter drugih vrednotnic, ki se glasijo na tujo valuto (tujih plačilnih sredstev).
Menjalniške posle lahko opravljajo banke z dovoljenjem Banke Slovenije in pogodbeni menjalci. Pogodbeni menjalec dokazuje izpolnitev pogojev za opravljanje menjalniških poslov z nalepko Banke Slovenije.
Pogodbeni menjalci odkupujejo tujo gotovino in potovalne čeke ter prodajajo tujo gotovino v svojem imenu in za račun banke. Banke in pogodbeni menjalci opravljajo navedene posle z domačimi in tujimi fizičnimi osebami.
Menjalno mesto je prostorsko zaokrožena organizacijska enota, ki lahko obsega eno ali več blagajniških mest.
Blagajniško mesto je del menjalnega mesta, kjer blagajnik opravlja menjalniške posle.
2
Banka je dolžna predložiti Banki Slovenije sklenjeno pogodbo o opravljanju menjalniških poslov skupaj s seznamom menjalnih mest in seznanjati Banko Slovenije o spremembi pogodbe ali seznama menjalnih mest, kakor tudi o prenehanju veljavnosti pogodbe v roku petih delovnih dni po sklenitvi, spremembi ali prenehanju.
Banka sklene s posameznim pogodbenim menjalcem samo eno pogodbo o opravljanju menjalniških poslov in v njej navede menjalna mesta. Pogodbeni menjalec sklene pogodbo o opravljanju menjalniških poslov za isto menjalno mesto samo z eno banko.
Pogodbeni menjalec pooblastil, pridobljenih s sklenitvijo pogodbe o opravljanju menjalniških poslov, ne more prenesti na tretjo osebo.
Banka lahko opravlja menjalniške posle tudi s pomočjo bankomatov. Poslovanja z bankomati ne more prenesti na pogodbenega menjalca.
3
Banka je dolžna:
– pogodbenemu menjalcu v skladu s pogodbo o opravljanju menjalniških poslov pošiljati navodila za opravljanje menjalniških poslov, obrazce potrdil o odkupu in prodaji ter druge obrazce, ki jih menjalec uporablja pri menjalniških poslih;
– s pogodbenim menjalcem določiti blagajniški maksimum tuje kot tudi tolarske gotovine za dnevno poslovanje pogodbenega menjalca;
– dnevno kontrolirati poročila, prejeta od pogodbenega menjalca;
– poročati Banki Slovenije o dnevnem odkupu in prodaji tujih plačilnih sredstev v banki in menjalnicah;
– kontrolirati menjalniško poslovanje na menjalnem mestu in
– seznanjati Banko Slovenije z ugotovitvami kontrole v rokih in na način, ki sta opredeljena v navodilu za izvajanje tega sklepa.
4
Banka vodi za vsako menjalno mesto tolarski račun, s katerega pogodbeni menjalec dviga in na katerega polaga gotovino. Račun je neobrestovan.
Pogodbeni menjalec zagotavlja vso potrebno tolarsko gotovino za menjalniško poslovanje izključno prek tolarskega računa:
– z nakazili z žiro računa;
– s prodajo tuje gotovine.
Banka lahko odobri pogodbenemu menjalcu okvirni kredit, ki ga pogodbeni menjalec uporablja izključno za menjalniško poslovanje s pologom gotovine prek tolarskega računa v blagajno menjalnega mesta.
Pogodbeni menjalec lahko zagotavlja potrebno tujo gotovino za svoje menjalniško poslovanje tudi z nakupi pri banki. Pogodbeni menjalec zagotovi kritje za nakup tuje gotovine pri banki na tolarskem računu.
Pogodbeni menjalec lahko zadrži tujo gotovino v hrambi pri banki.
Banka vodi za vsako menjalno mesto evidenco odkupov in prodaj tuje gotovine in evidenco tuje gotovine, ki jo prejme v hrambo.
Pogodbeni menjalec je dolžan s tolarskega računa nakazovati vsakih štirinajst dni na svoj žiro račun zaslužek, ustvarjen z menjalniškim poslovanjem.
Zaslužek je sprememba stanja na tem računu, nastala v času po zadnjem nakazilu, zmanjšana za dotacije tolarskega računa iz žiro računa in za dotacije iz morebitnih kreditov banke v istem času.
5
Pogodbeni menjalec je dolžan:
– zagotoviti ustrezne prostore za opravljanje menjalniških poslov;
– v prostorih za opravljanje menjalniških poslov zagotoviti blagajno oziroma druga sredstva za varno hrambo gotovine in potovalnih čekov;
– na vidnem mestu izven prostora namestiti napis “Menjalnica” v slovenskem in enem od svetovnih jezikov. V primeru, da pogodbeni menjalec v istem prostoru poleg menjalniških opravlja tudi druge posle, mora napis iz prejšnjega stavka namestiti tudi v delu prostora, kjer opravlja menjalniške posle;
– na vidnem mestu imeti nalepko Banke Slovenije iz 1. točke tega sklepa in ime banke, s katero ima sklenjeno pogodbo o opravljanju menjalniških poslov;
– na vidnem mestu imeti veljavno tečajno listo;
– na vidnem mestu imeti obvestilo o višini provizije;
– zagotoviti, da so delavci, ki opravljajo menjalniške posle, usposobljeni za opravljanje teh poslov ter da obvladajo slovenski in vsaj en svetovni jezik;
– imeti na blagajniškem mestu izključno gotovinska sredstva, namenjena za menjalniško poslovanje, ki jih je s pologom v blagajno pridobil na način, predpisan s 4. točko;
– odkupovati in prodajati tujo gotovino in odkupovati potovalne čeke po veljavni tečajni listi, ki jo oblikuje v skladu s pogodbo o opravljanju menjalniških poslov;
– knjigovodsko ločiti menjalniško poslovanje od ostalega poslovanja, ki ga opravlja in zagotoviti ločeno hrambo gotovine in potovalnih čekov iz naslova menjalniškega poslovanja;
– odvesti višek odkupljenih plačilnih sredstev nad blagajniškim maksimumom isti ali najkasneje naslednji delovni dan po odkupu svoji banki, kolikor pogodba o opravljanju menjalniških poslov ne določa drugače.
6
Na prevoznih sredstvih v mednarodnem potniškem prometu smejo opravljati menjalniške posle potujoči menjalci.
7
Pogodbeni menjalec izdela o opravljenem odkupu ali prodaji tujih plačilnih sredstev potrdilo v izvirniku in najmanj eni kopiji. Izvirnik potrdila izroči stranki, kopijo pa hrani urejeno po zaporedju na menjalnem mestu.
8
Pogodbeni menjalec vodi blagajniški dnevnik za vsako blagajniško mesto na menjalnem mestu.
9
Pogodbeni menjalec sestavi dnevno poročilo o odkupu tuje gotovine, o odkupu tujih čekov in o prodaji tuje gotovine po valutah in šifrah osnov in sestavi zbirni obračun blagajne menjalnega mesta na predpisanih obrazcih. Poročila dnevno pošlje banki.
10
Pogodbeni menjalec je dolžan arhivirati dokumentacijo, povezano z menjalniškim poslovanjem in jo na zahtevo do zaključka kontrole menjalniškega poslovanja predložiti na vpogled.
11
Banka je dolžna razvezati pogodbo o opravljanju menjalniških poslov na zahtevo Banke Slovenije isti dan oziroma najkasneje naslednji delovni dan, kadar sama ali Banka Slovenije pri kontroli opravljanja menjalniških poslov dokončno ugotovi:
– da je pogodbeni menjalec namenoma onemogočil ali preprečil opravljanje kontrole menjalniškega poslovanja;
– da pogodbeni menjalec ni odpravil nepravilnosti iz 4., 7., 8. in 10. točke, ugotovljenih pri predhodni kontroli.
Banka lahko razveže pogodbo o opravljanju menjalniških poslov v petih delovnih dneh od dokončne ugotovitve, da je pogodbeni menjalec nepravilno poročal oziroma je poročal v nasprotju z 9. točko tega sklepa.
12
Banka Slovenije seznam pogodbenih menjalcev, ki so jim pogodbe o opravljanju menjalniških poslov prenehale na način iz prejšnje točke tega sklepa, posreduje vsem bankam. Banke s temi pogodbenimi menjalci ne smejo skleniti pogodbe brez predhodnega soglasja Banke Slovenije.
13
Tiskani obrazci potrdil o odkupu in prodaji tujih plačilnih sredstev imajo natisnjene tekoče zaporedne številke, tiskajo se v blokih v okviru določenih serijskih številk ter na traku obračunskih strojev.
Banke in pogodbeni menjalci morajo voditi evidenco prejetih in porabljenih obrazcev potrdil iz 3. in 7. točke tega sklepa.
14
Pogodbeni menjalec lahko za izdelovanje potrdil o odkupu in prodaji tujih plačilnih sredstev uporablja računalniško tehnologijo, če programska oprema, s katero namerava izdelovati potrdila iz 7. točke, zagotavlja, da so potrdila opremljena s tekočo zaporedno številko.
Tekoča zaporedna številka se ne sme ponoviti pri potrdilih, izdelanih na drugih menjalnih mestih istega pogodbenega menjalca in mora biti izbrana tako, da po vnosu prve zaporedne številke potrdila o odkupu in prodaji tujih plačilnih sredstev do konca predvidene serije potrdil ni več mogoče vplivati na oštevilčevanje potrdil.
Pogodbeni menjalec lahko uporablja računalniško tehnologijo tudi za evidentiranje menjave, vodenje blagajniškega dnevnika in vodenje ostale dokumentacije tako, da uporablja programe, ki zagotavljajo izdelovanje knjigovodskih listin in vodenje evidenc po načelih Slovenskih računovodskih standardov. Programsko opremo pregleda in odobri banka.
15
Pogodbeni menjalci, ki ob uveljavitvi tega sklepa že poslujejo, so dolžni uskladiti svoje poslovanje s tem sklepom najkasneje do 24. 4. 1995.
Programsko opremo, ki jo pogodbeni menjalci že uporabljajo, pregleda in odobri banka najkasneje do 1. 6. 1995.
16
Banke so dolžne najkasneje do 1. 6. 1995 zagotoviti usposabljanje delavcev, ki opravljajo menjalniške posle po programih, ki jih preverja Banka Slovenije.
Delavci, ki opravljajo menjalniške posle, morajo pridobiti dokazilo o usposobljenosti za opravljanje menjalniških poslov po programih iz prejšnjega odstavka najkasneje do 31. 12. 1995.
17
Navodila za izvajanje sklepa o načinu opravljanja menjalniških poslov izda guverner Banke Slovenije.
18
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. S tem dnem preneha veljati sklep o načinu opravljanja menjalniških poslov (Uradni list RS, št. 17/91-I, 23/91-I, 32/91-I in 40/94).
Ljubljana, dne 21. marca 1995.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti