Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/1994 z dne 16. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/1994 z dne 16. 12. 1994

Kazalo

2825. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto Š 4 - Dravlje, stran 4438.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93) in 82. člena statuta občine Ljubljana Šiška (Uradni list SRS, št. 13/86 in Uradni list RS, št. 2/92) je Skupščina občine Ljubljana Šiška na 28. skupni seji zbora krajevnih skupnosti, zbora združenega dela in družbenopolitičnega zbora dne 4. 10. 1994 sprejela
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto Š 4 – Dravlje
1. člen
S tem odlokom se spremeni in dopolni odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto Š 4 -Dravlje (Uradni list SRS, št. 20/89 in Uradni list RS, št. 58/92).
2. člen
V 1. členu se na koncu člena pred piko doda: "in spremembe in dopolnitve odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto Š 4 – Dravlje, ki jih je izdelal Ljubljanski urbanistični zavod – LUZ, št. proj. 4182 v juliju 1992."
3. člen
V 2. členu se za peto vrstico dodata vrstici "ŠS 4/4 Šentvid del" in ŠI "4/1 Šentvid."
4. člen
V 4. členu se za deveto vrstico dodata novi vrstici z besedilom "4 – območja mešanih dejavnosti (stanovanjska in osrednje dejavnosti, drobno gospodarstvo)" in "5 – območja za šolstvo, otroško varstvo in zdravstvo."
5. člen
V 8. členu se za drugim odstavkom doda nov stavek z naslednjim besedilom: "Parkiranje za nove stanovanjske enote je treba zagotoviti v okviru parcele objekta."
6. člen
Doda se novi 10.a člen z naslednjim besedilom:
"Območja za mešane dejavnosti
V morfoloških enotah z oznako 4 so dovoljeni vsi posegi, ki so navedeni v 10. členu tega odloka in stanovanjska gradnja."
7. člen
Doda se novi 10.b člen z naslednjim besedilom:
"V morfoloških enotah z oznako 5 so dovoljeni naslednji posegi:
– dopolnilna in nadomestna gradnja objektov družbenih dejavnosti;
– rekonstrukcija in adaptacije obstoječih objektov ter tekoča vzdrževalna dela;
– gradnja objektov za šport in rekreacijo;
– postavitev reklamnih znamenj, turističnih oznak, spominskih obeležij in zaščitnih ograj;
– urejanje površin kot so zelenice, športna igrišča, pešpoti in ploščadi.
8. člen
Za drugim odstavkom 13. člena se doda naslednji stavek:
"Znotraj regulacijskih linij cest so dovoljeni le posegi v zvezi s prometnim in komunalnim urejanjem."
9. člen
V 32. členu se črta zadnji odstavek in nadomesti z naslednjim besedilom: "Pri povečanju potreb po parkirnih mestih zaradi povečanja števila stanovanj, izgradnje novih površin z javnim programom ter sprememb namembnosti in dejavnosti je treba zagotoviti dodatno normativno število parkirnih mest in pridobiti soglasje pristojnega upravnega organa."
10. člen
V 37. členu se zadnji odstavek črta in nadomesti z naslednjim besedilom: "Posebni odpadki se morajo skladiščiti v območju proizvodnih in obrtnih obratov v posebnih namensko zgrajenih skladiščih do njihove končne dispozicije na deponiji posebnih odpadkov."
11. člen
Doda se novi 39.a člen z naslednjim besedilom: "V območju urejanja ŠS 4/4 Šentvid – del veljajo naslednja dodatna in posebna merila in pogoji:
1. Dodatna merila in pogoji
Oblikovanje objektov
Gradbene linije, ki potekajo preko obstoječih objektov so obvezne linije zazidave v primeru nadomestne gradnje stanovanjskih ali javnih objektov. Za prizidke k obstoječim objektom pomeni gradbena linija le gradbeno mejo. Pomožni objekti morajo biti obvezno locirani v delu parcele, ki je od ceste oddaljen, oziroma za hišo.
Prometno urejanje
Znotraj regulacijskih linij cest so obvezne naslednje rekonstrukcije cest:
Prušnikova ulica: širina vozišča je 2 x 3m z obojestransko bankino v širini 0,50 m. Kjer prostor to dopušča, naj se načrtuje vzdolžni parkirni pas širine 2 m, vmesno zelenico z drevjem širine minimalno 1,5 m in pločnik širine minimalno 1,60 m. Ob objektih z izložbami mora biti pločnik širine minimalno 2,40 m.
Vmesna zelenica kot sklenjena površina naj bo le v primeru, ko ločuje vozišče od pločnika. Kolikor je ob vozišču vzdolžno parkiranje, mora biti ob njem širši pločnik (minimalne širine 2,40 m) z drevjem.
Omejitev hitrosti v naselju naj bo na 30 km/h.
V cestišče se lahko vgradijo grbine za umirjanje prometa. Ob robu pločnikov, ki mejijo neposredno na vozišče, se lahko postavijo betonski ali kovinski količki.
Ulica Štula: profil dvosmerne ceste; širine min. 5 m in enostranski pločnik.
Lokalne dovozne ceste – odcepi iz Štule v smeri železnice: dvosmerna lokalna dovozna cesta; profil min. 5 m in dovozne ceste do posameznih objektov širine minimalno 3,5 m.
Peš promet: ob vseh prometnicah je treba načrtovati pločnike. Obe strani Celovške ceste je možno povezati s podhodom v podaljšku Štularjeve ulice ali ob postajališču pri cerkvi.
Komunalno urejanje
Kanalizacija
Zagotovljen mora biti ustrezen način odvoda padavinske in odpadne vode, vključno s čiščenjem.
Padavinsko vodo s streh in peščenih površin je treba v največji možni meri odvajati v podtalje preko ponikovalnic.
Pri načrtovanju izrabe prostora je treba upoštevati ustrezne odmike, od obstoječega zbiralnika (2 x 5 m) in sekundarnih kanalov.
Sekundarna kanalizacija naj poteka po javnih prometnih površinah in intervencijskih poteh, tako, da je omogočeno vzdrževanje kanalov in čiščenje hišnih priključkov.
Odpadne vode uporabnikov kanalizacijskega sistema morajo biti take kvalitete, da ustrezajo strokovnemu navodilu za izpust v javno kanalizacijo.
Delavnice in kurilnice centralnih kurjav na olje morajo imeti lovilce olj.
Priključevanje objektov je možno z direktnim priključkom samo za odtoke s pritličja in nadstropij. Priključitev odtokov iz kletnih etaž je možno samo preko črpališč. Izgradnja kanalizacije mora biti v skladu s geološkimi pogoji.
Območje urejanja leži v III. varstvenem pasu vodnih virov, zato mora biti vsa zgrajena kanalizacija absolutno. vodotesna. Pred zasipom novih zgrajenih kanalov mora biti izvršen preizkus na vodotesnost.
Vodovod
Vse novogradnje je treba obvezno priključiti na vodovodno omrežje. Za predvideni program je možno zagotoviti oskrbo z vodo iz obstoječega vodovodnega sistema, ki ga bo treba dopolniti s sekundarnimi vodovodi znotraj območij urejanja.

PTT
Za nove telefonske priključke je treba zgraditi novo telefonsko omrežje in centralo oziroma dopolniti obstoječo.
Varovanje okolja
Varovanje pred hrupom
V območju je dovoljena največja dopustna raven hrupa, ki ustreza četrti stopnji hrupne obremenjenosti razen v območju šol, vrtcev in zdravstvenega doma, kjer raven hrupa ne sme presegati tretje stopnje hrupne obremenjenosti.
Prekomeren hrup v zgoraj naštetih objektih je treba eliminirati s primernimi okni.
Pred hrupom železnice je treba območje zaščititi s protihrupno pregrado ob tirih iz elementov, ki dušijo zvok, kot je v regulacijski karti razvidno.
Varovanje zraka
Obvezna je priključitev na plin za ogrevanje vseh obstoječih porabnikov prostora, vseh novogradenj in vseh uporabnikov energije za tehnološke procese razen individualnih stanovanjskih hiš.
Morfološka enota 2A/2
Komunalno urejanje
Za morfološki enoti 2A/2 je treba zgraditi sekundarne vodovode po Cesti Štula do Ulice pregnancev in po dostopnih cestah do planiranih objektov.
Morfološke enote 4A/1 in 4A/2
Oblikovanje
Posegi morajo spoštovati obstoječi stavbni red in višinske gabarite, tako da se ohrani značaj drobne obcestne strukture. Maksimalni višinski gabarit je P+1+ izkoriščena podstreha. Streha mora biti dvokapna z naklonom strešine od 38° do 42°, smer slemena pretežno vzporedna s cesto, kritina opečna, frčade za osvetlitev podstreh dvokapne. Dovoljene so čopaste strehe. Fasada mora biti izvedena v svetlo obarvanem ometu.
Gradnja pomožnih objektov ni dovoljena.
Morfološka enota 4C/1
a) Prometno urejanje
Parkiranje je treba zagotoviti tako na nivoju terena kot v kletni etaži. Večji del parkirišč je obvezno zgraditi v kletni etaži. Prezračevanje kletnih parkirnih in garažnih mest mora biti mehansko prezračevano z zaključkom nad linijo najvišjega objekta.
Območje mora imeti urejene vse dovoze s Prušnikove ulice in ne s Celovške ceste.
Med trgovinama Emona in Merkur je možnost prometne povezave med Prušnikovo in Celovško cesto s prometnim režimom desno-desno na Celovški cesti.
b) Oblikovanje odprtega prostora
Zazelenitve: obvezna je drevoredna zasaditev z enotno vrsto drevja ob Celovški cesti; drevje se mora ohraniti ali ponovno urediti zelene površine ob stiku morfološke enote s šolskim območjem (SZ rob morfološke enote 4C/1).
c) Komunalno urejanje
Za morfološko enoto 4C/1 je treba podaljšati vodovod DN 300 po Ulici bratov Komel do Celovške (sicer izven območja), nato pa zgraditi sekundarni vodovod ob severni strani Celovške.
2. Posebna merila in pogoji
Vrste posegov v prostor
Morfološki enoti 1A/1
Dovoljeni so le naslednji posegi v okviru obstoječih gabaritov stavb:
– adaptacije
– spremembe namembnosti v obstoječih objektih pod pogojem, da nova namembnost ne povzroča motenj v bivalnem okolju.
V odprtem prostoru je dovoljeno urejanje zelenih površin in postavitev igral za otroke.
Morfološka enota 4A/3
Dovoljena je nadzidava nižjega dela objekta za eno etažo. Ostali posegi so dovoljeni le v okviru obstoječih gabaritov stavbe.
Prostor ob objektu mora biti parkovno urejen.
Morfološka enota 4C/1
Dovoljena je kompleksna rekonstrukcija območja z rušitvijo vseh objektov razen stavbe zahodnega dela trgovine Merkur, trgovine Emona, stanovanjskega bloka in stanovanjske hiše na vzhodnem delu območja.
V pritličjih in v etažah objektov ob Celovški cesti mora biti javni program. Izjemoma je lahko v zadnji etaži stanovanjska namembnost.
Dovoljena je nadzidava trgovskega centra Emona, vendar maksimalno za dve etaži.
Dovoljena je nadomestna gradnja na mestu gasilskega doma in sosednjega objekta z novim objektom gabarita P+3 z javnim pritličjem in stanovanji v etažah.
Dovoljena je nadomestitev dotrajanih objektov ob trgovini Merkur z objekti trgovske in poslovne dejavnosti in gabaritom P+2. Obvezen je javni program v pritličju. V etažah je lahko javni ali stanovanjski program.
Zaporednost gradnje: dopuščena je faznost gradnje območja. Vsaka faza zase mora rešiti svoje potrebe po parkirnih mestih pretežno v kletni etaži.
Morfološka enota 5C/1
Dovoljeni so le posegi v okviru obstoječih gabaritov stavb, ki so namenjeni izboljšanju pogojev za obstoječo dejavnost. V pripadajočem odprtem prostoru so dovoljeni vsi posegi, namenjeni urejanju športnih in parkovnih površin.
Morfološka enota 5C/2
Dovoljeni so le posegi v okviru obstoječih gabaritov stavb, ki so namenjeni izboljšanju pogojev za obstoječo dejavnost. V pripadajočem odprtem prostoru so dovoljeni vsi posegi, namenjeni urejanju zunanjih igralnih površin. Dovoljena je odstranitev objektov ob Prušnikovi cesti za pridobitev novih zunanjih igralnih površin vrtca.
Morfološka enota 9/2
V območju so dovoljeni posegi za parkovno ureditev območja."
12. člen
Doda se nov 39.b člen z naslednjim besedilom:
V območju urejanja ŠI 4/1 Šentvid veljajo naslednja dodatna in posebna merila in pogoji:
1. Dodatna merila in pogoji
Vrste posegov v prostor
Morfološka enota 3C/1
Dovoljena je tudi gradnja prodajno skladiščnih objektov.
Morfološka enota 4A/2
Povečava kapacitete kmetije ni možna. V primeru spremembe vzreje vrste živali je treba pridobiti ustrezna soglasja.
Morfološka enota 5C/1
Na objektu avtocestnega priključka na Celovško cesto je dovoljena gradnja športne dvorane.
Oblikovanje objektov
Regulacijske linije, ki potekajo preko obstoječih objektov, so obvezne linije zazidave v primeru nadomestne gradnje stanovanjskih ali javnih objektov. Za prizidke k obstoječim objektom pomeni regulacijska linija le gradbeno mejo. Pomožni objekti morajo biti obvezno locirani v delu parcele, ki je od ceste oddaljen, oziroma za hišo.
Posegi morajo spoštovati obstoječi stavbni red in višinske gabarite, tako da se ohrani značaj drobne obcestne strukture ob Prušnikovi ulici. Maksimalni višinski gabarit ob njej je P+1+ izkoriščena podstreha. Streha mora biti dovkapna z naklonom strešine od 38° do 42°, smer slemena pretežno vzporedna s cesto, kritina opečna, frčade za osvetlitev podstreh dvokapne. Dovoljene so čopaste strehe. Fasada mora biti izvedena v svetlo obarvanem ometu. Gradnja pomožnih objektov ni dovoljena. Ob Celovški cesti je maksimalni višinski gabarit višina obstoječe poslovne stavbe Galant.
Prometno urejanje
Znotraj regulacijskih linij cest so dovoljene in obvezne naslednje rekonstrukcije cest:
Prušnikova ulica: velja enako kot v območju urejanja ŠS 4/4.
Ulica ob zdravstvenem domu: gradnja dovozov na načrtovano parkirišče za zdravstvenim domom in izgradnja parkirišča z drevoredno zasaditvijo ob obeh robovih parkirišča.
Pot k igrišču: rekonstrukcija ceste in izgradnja parkirišč ob trgovini Center ter ob železnici z drevoredno zasaditvijo ob obeh robovih parkirišča.
Komunalno urejanje
Veljajo enaki pogoji kot za območje urejanja ŠS 4/4.
Varovanje okolja
Veljajo enaki pogoji kot za območje urejanja ŠS 4/4.
3. Posebna merila in pogoji
Vrste posegov v prostor
Morfološka enota 9/2
Na območju pokopališča so dovoljeni vsi posegi, ki so vezani na njegovo osnovno namembnost.
Morfološka enota 9/3
Dovoljeni so naslednji posegi:
– parkovno urejanje
– postavitev turističnih oznak, reklamnih znamenj in spominskih obeležij
– posegi v zvezi s komunalno – energetskim urejanjem, prometom in zvezami ter varovanjem okolja."
Morfološka enota 3C/2
Dovoljeni so naslednji posegi:
– rekonstrukcije, adaptacije, tekoča vzdrževalna dela
– posegi v zvezi s komunalno-energetskim urejanjem, prometom in zvezami ter varovanjem okolja.
Oblikovanje objektov
Morfološka enota 5C/1
Maksimalni višinski gabarit športne dvorane na objektu avtocestnega priključka je pritličje z višino športne dvorane. Konstrukcija mora biti "lahka" – kovinska, naklon strešine do 20°."
13. člen
V 48. členu se na koncu doda naslednje besedilo:
– odlok o sprejetju novelacije zazidalnega načrta za zazidalni otok ŠS 107/1 in ŠO 4/2 Šentvid (Uradni list SRS, št. 38/82) v delu območja ŠS 4/4 – Šentvid, ki je bil obdelan s temi prostorskimi ureditvenimi pogoji."
14. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01-35200-421/94-84/94
Ljubljana, dne 4. oktobra 1994.
Predsednik
Skupščine občine
Ljubljana Šiška
Stanislav Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti