Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1994 z dne 2. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1994 z dne 2. 12. 1994

Kazalo

2706. Odlok o ureditvi plovbe po notranjih vodah, stran 4291.

Na podlagi določil 3. člena zakona o varnosti pomorske in notranje plovbe (Uradni list SRS, št. 17/88), 3. in 6. člena odloka o pristojnostih in načinu dela skupščine občine (Uradne objave, št. 10/90) je Skupščina občine Gornja Radgona na seji družbenopolitičnega zbora, dne 20. 10. 1994, seji zbora krajevnih skupnosti dne 3. 11. 1994 in seji zbora združenega dela sprejela
ODLOK
o ureditvi plovbe po notranjih vodah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja plovba po notranjih vodah ter določajo pogoji, ki jih morajo zaradi zagotovitve varnosti pri plovbi izpolnjevati osebe, ki upravljajo s plovilom in tista podjetja oziroma pravne osebe, ki se ukvarjajo z dejavnostjo plovbe ali z dejavnostjo izposoje plovil po notranjih vodah.
II. PLOVBNI REŽIM
2. člen
Vode, po katerih se ureja plovba s tem odlokom, so: Negovsko jezero, Blaguško jezero in s prostorsko ureditvenim načrtom urejene gramozne jame.
3. člen
Plovba na vodah iz drugega člena tega odloka je dovoljena s čolni na vesla, jadrnicami, jadralnimi deskami in pedolini (v nadaljnjem besedilu: plovila)
Plovila se uporabljajo za plovbo v športne, reševalne in turistično rekreativne namene.
Plovba z motornimi čolni ni dovoljena.
4. člen
Plovba na Negovskem in Blaguškem jezeru se mora izvajati tudi v skladu s pravilnikom o upravljanju, obratovanju in vzdrževanju akumulacij, ki ga je sprejel lastnik notranjih voda.
Plovba se sme izvajati le v dovoljeni coni.
Plovno območje oziroma cona mora biti označena z znamenji za urejanje plovbe, ki določajo smer plovbe in varovalne pasove v skladu s predpisi o plovbi.
5. člen
Na vodah iz 2. člena tega odloka je dovoljen trening veslaških in jadralnih aktivnosti, če je način izvajanja le-tega določen s pravili lastnika in v skladu s tem odlokom.
6. člen
Na vodah iz 2. člena tega odloka mora vsak, ki upravlja s plovilom, ravnati skladno s pogoji, določenimi s tem odlokom, predpisi in tehničnimi pravili o varnosti plovbe ter varstvom človekovega življenja in okolja.
7. člen
Čoln sme izpluti le:
– če je zanj izdano dovoljenje za plovbo;
– če je glede na konstrukcijske in plovne lastnosti in opremo ugotovljena njegova sposobnost za plovbo;
– če s čolnom upravlja usposobljena oseba. Sposobnost čolna za plovbo pred vsako uporabo zagotovi oseba, ki upravlja s čolnom.
III. PLOVBNO OBMOČJE
8. člen
Organizacija za vzdrževanje plovbne poti je dolžna vzdrževati plovbno območje ali cono tako, da je omogočena varna plovba.
Vzdrževanje plovbnega območja ali cone obsega postavitev znamenj za urejanje plovbe in vzdrževanje objektov (spustna mesta in znamenja za urejanje plovbe) za varnost plovbe.
Plovbno območje se določi na podlagi prostorsko izvedbenega akta občinske skupščine.
9. člen
Na vodah iz. 2. člena tega odloka je prepovedano:
– pluti s čolni, ki nimajo ustreznega dovoljenja;
– namerno ovirati plovbo drugih čolnov;
– pluti izven določenega območja;
– ovirati ali motiti ribiško gospodarjenje;
– poškodovati naprave in objekte na in ob vodi (privezi, čolnarna ipd.);
– onesnažiti vodo ali brežino;
– pluti s čolni, ki ne ustrezajo predpisanim pogojem;
– pluti v času opravljanja potrebnih vodnogospodarskih del, kolikor bi bilo zaradi tega moteno izvajanje teh del;
– prevažati osebe, ki so pod vplivom alkohola in podobno ali drugih vplivov iz 14. člena tega odloka.
IV. PRISTANI
10. člen
Plovila je dovoljeno splaviti ali privezati le na urejenih mestih, ki se določijo v skladu s prostorsko ureditvenim načrtom oziroma z aktom organizacije iz 8. člena tega odloka.
11. člen
Organizacije, kakor tudi druge pravne in fizične osebe morajo uporabljati organizirane pristane in priveze tako, da je mogoče ob normalnem stanju vode varno sploviti in pristati.
V. PREVOZ OSEB IN ODDAJA ČOLNOV
12. člen
S plovili se sme prevažati le dovoljeno število oseb in količina stvari, glede na tehnične zmogljivosti plovila. Čoln za prevoz oseb mora imeti naslednjo opremo:
– sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 15 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje in dvoje vezi za privez skupne dolžine najmanj 30 m ustrezne jakosti;
– dve vesli s tremi palci ali rogovilami ali eno veslo z dvema lopatama;
– vedro s korcem;
– rešilni pas s 25 m dolgo vrvjo in rešilne jopiče v tolikšnem številu, kolikor oseb sme prevažati in
– na bokih čolna pritrjeno prijemamo vrv.
13. člen
Na pristanih ali drugih mestih, kjer. se oddajajo oziroma posojajo čolni oziroma plovila za plovbo, mora biti na vidnem mestu izobešeno navodilo za uporabo oddanega čolna, cenik za vožnjo, čas oddajanja plovila in obratovalni čas.
Čoln lahko upravlja samo za to usposobljena oseba.
14. člen
Pravne in fizične osebe, ki izročajo v oddajo čolne, iz prejšnjega člena tega odloka, jih ne smejo izročiti v oddajo osebi, za katero je mogoče sklepati, da zaradi vpliva alkohola, psihofizičnega stanja ter uporabe psihotropnih snovi ne bo zmogla zanesljivo upravljati čolne.
Določba prvega odstavka tega člena velja tudi za lastnike plovil.
VI. VPIS PLOVIL V REGISTER
15. člen
Čolni notranje plovbe se v skladu z zakonom in tem odlokom vpisujejo v vpisnik čolnov notranje plovbe, ki se vodi pri Oddelku za varstvo okolja in urejanje prostora.
Zahtevo za vpis čolna oziroma spremembo vpisa s priloženimi ustreznimi listinami ali za izbris čolna vloži imetnik pravice razpolaganja s čolnom oziroma lastnik čolna pri upravnem organu iz prvega odstavka tega člena.
V vpisnik čolnov notranje plovbe se vpisuje čoln notranje plovbe, če ima lastnik oziroma imetnik pravice razpolaganja stalno prebivališče oziroma sedež na območju občine Gornja Radgona ali pa se čoln pretežno nahaja in uporablja na tem območju.
V register se vpišejo vsi čolni na vesla in jadra.
16. člen
Vpis plovil in ugotavljanje njihove sposobnosti za plovbo oziroma privez, se opravlja v skladu z določili zakona, pravilnika in s tem odlokom.
17. člen
Čoln notranje plovbe, ki se vpiše v vpisnik iz 15. člena tega odloka, se označi s črkama GR in zaporedno številko, pod katero je vpisan v vpisnik čolnov notranje plovbe, ki se začne s št. 001.
Način označitve čolna (velikost črk, barva, ipd.) se opravi v skladu s predpisi o varnosti pomorske in notranje plovbe.
18. člen
Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora, po pridobitvi ustreznega soglasja, izda lastniku ali imetniku pravice razpolaganja s plovilom dovoljenje za plovbo, privez in sidranje.
19. člen
Za spoštovanje tega odloka se fizične in pravne osebe kaznujejo na podlagi republiških predpisov.
VII. NADZOR NAD IZVAJANJEM TEGA ODLOKA
20. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija MIS in policijske enote v skladu s svojimi pooblastili.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Ta odlok začne veljati 15 dan po objavi v Uradnem. listu Republike Slovenije.
Št. 345-2/94-1
Gornja Radgona, dne 15. novembra 1994.
Predsednik
SO Gornja Radgona
Alojz Vogrinčič, dipl. inž. agr.
in dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti