Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/1994 z dne 11. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/1994 z dne 11. 11. 1994

Kazalo

2514. Navodilo o načinu pregleda potnikov, ki uživajo diplomatsko in konzularno imuniteto, v javnem zračnem prometu, stran 3918.

Na podlagi 270. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86), v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), izdaja minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom za promet in zveze
N A V O D I L O
o načinu pregleda potnikov, ki uživajo diplomatsko in konzularno imuniteto, v javnem zračnem prometu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem navodilom se urejata način dela in postopek organov za notranje zadeve pri pregledu diplomatskih in konzularnih predstavnikov, akreditiranih v Republiki Sloveniji, in članov njihovih družin, ki uživajo imuniteto in privilegije, diplomatskih in konzularnih predstavnikov, ki potujejo preko ozemlja Republike Slovenije v drugo državo (v nadaljnjem besedilu: diplomati in njihovi družinski člani), ter diplomatskih kurirjev (v nadaljnjem besedilu: kurir) v javnem zračnem prometu.
2. člen
Osebna kontrola diplomatov in njihovih družinskih članov zajema preverjanje dokumentov za prestop državne meje zaradi ugotovitve identitet oseb in izpolnjevanja drugih pogojev za prestop državne meje.
3. člen
Pooblaščena uradna oseba organov za notranje zadeve, ki opravlja mejno kontrolo (v nadaljevanju: pooblaščena uradna oseba), ugotovi istovetnost in status diplomatov in njihovih družinskih članov z vpogledom v veljavni diplomatski potni list ali osebno izkaznico ali diplomatsko, konzularno oziroma službeno izkaznico, ki jo izda ministrstvo za zunanje zadeve.
Istovetnost in status diplomatov, ki potujejo preko ozemlja Republike Slovenije v drugo državo, se ugotovi z vpogledom v diplomatski potni list, v katerega je vnesena viza države, v katero potujejo.
4. člen
Pregled diplomatov in njihovih družinskih članov zajema osebni pregled in rentgenski pregled oddane prtljage ter pošiljk, ki so namenjene za prevoz v zračnem prometu.
II. POSTOPEK Z DIPLOMATSKO VALIZO
5. člen
Diplomatska valiza (v nadaljevanju: valiza) mora biti posebej pakirana in imeti na zunanji strani vidne oznake, ki kažejo na njen značaj (uradni pečat, številko kurirskega pisma). Vsebovati sme samo uradno korespondenco ter dokumente in predmete, ki so namenjeni izključno za uradno rabo.
Kurir, ki valizo prenaša ali predaja, mora imeti pri sebi uradno listino (kurirsko pismo), ki potrjuje, da je kurir, ter navaja število paketov, ki sestavljajo valizo.
Diplomatsko oziroma konzularno predstavništvo mora ministrstvu za notranje zadeve najaviti kurirjev prihod, datum, uro in številko leta in destinacijo ter število paketov, ki se sestavljajo valizo.
6. člen
Če so izpolnjeni pogoji iz 5. člena, se rentgentski pregled valize praviloma ne odredi, razen če ni utemeljenih razlogov za dvom o identiteti kurirja ali dovoljeni vsebini valize.
Rentgenski pregled valize se opravi tudi na posebno zahtevo prevoznika.
Rentgenski pregled se opravi v kurirjevi prisotnosti.
Če kurir ne dovoli rentgenskega pregleda valize, o tem pooblaščena uradna oseba v kurirjevi prisotnosti takoj obvesti prevoznika. Če letalski prevoznik odkloni prevzem take pošiljke ali če jo nepregledano prevzame, se sestavi zapisnik, ki ga podpišeta kurir in prevoznik.
7. člen
V primeru anonimne grožnje o podtaknitvi eksplozivne naprave v letalo ali na letališče pooblaščena uradna oseba kurirja opozori, da bo pošiljka rentgensko pregledana.
Če kurir zavrne rentgenski pregled pošiljke, ga pooblaščena uradna oseba opozori, da mora pošiljko izvzeti in predati na drugo letalo.
8. člen
V primeru, da rentgenski pregled valize potrdi dvom o dovoljeni vsebini, pooblaščena uradna oseba valizo zavrne.
9. člen
Če valizo prevzema ali predaja poveljnik letala, se primopredaja opravi v mednarodnem prostoru letališča. Kurir mora ostati na letališču do odhoda letala.
III. OSEBNI PREGLED IN PREGLED ROČNE PRTLJAGE
10. člen
Pri osebnem pregledu kurirja, diplomata in njegovega družinskega člana (v nadaljevanju: osebni pregled), ki potuje z javnimi prevoznimi sredstvi v zračnem prometu, mora pooblaščena uradna oseba spoštovati njegovo osebnost in dostojanstvo.
Pred osebnim pregledom se kurirja, diplomata ali njegovega družinskega člana seznani, da je pregled obvezen in da je v interesu njegove varnosti, varnosti potnikov in letala in da je pregled v skladu z mednarodnimi predpisi.
11. člen
Osebni pregled se opravlja pred vstopom v mednarodni prostor na letališču.
Osebni pregled zajema pregled s kovinskimi detektorskimi vrati, z ročnim detektorjem kovin in rentgenski pregled ročne prtljage in pošiljk (razen valize).
12. člen
Če pooblaščena oseba pri osebnem pregledu ali pregledu ročne prtljage sumi, da ima kurir, diplomat ali njegov družinski član pri sebi ali v osebni prtljagi predmete, ki jih je prepovedano vnašati v potniško kabino letala (npr. orožje, naboje, eksplozivne snovi itd.), ali jih je dovoljeno prevažati na posebej predpisan način, ga na to opozori in povabi v službene prostore.
V službenih prostorih pooblaščena uradna oseba od kurirja, diplomata ali njegovega družinskega člana zahteva, da odpre ročno prtljago in pokaže predmete v njej. V primeru suma, da ima v žepih predmete, ki jih je prepovedano vnašati v letalo ali se jih lahko prevaža le na posebej predpisan način, pooblaščena uradna oseba zahteva, da jih pokaže.
13. člen
Če kurir, diplomat ali njegov družinski član nosi ali ima pri sebi predmete, ki jih je prepovedano vnašati v letalo, se mu prepove vnos teh predmetov v letalo in se od njega zahteva, da te predmete loči in jih preda v hrambo ali pa jih odnese z letališča. Če ima pri sebi ali v osebni prtljagi orožje ali strelivo, ki se lahko prevaža le na posebej predpisan način, mora pooblaščena uradna oseba zahtevati, da te predmete loči in jih da v prevoz na posebej predpisan način.
14. člen
Če pooblaščena uradna oseba pri osebnem pregledu ali pri pregledu osebne prtljage najde predmete, s katerimi se lahko ogroža osebno varnost potnikov in letala, jih odvzame in sestavi zapisnik o odvzemu predmetov, ki ga podpiše tudi kurir, diplomat ali njegov družinski član.
V primeru odklonitve podpisa, se vpiše razlog.
IV. PREGLED PRTLJAGE
15. člen
Kontrola prtljage, ki jo kurir, diplomat ali njegov družinski član odda pred odhodom na letalo, se opravi z rentgenskim pregledom.
16. člen
Če pooblaščena uradna oseba pri pregledu prtljage sumi, da so v prtljagi predmeti, ki jih je v letalo prepovedano vnašati ali se jih lahko prevaža le na posebej predpisan način, o tem takoj obvesti lastnika prtljage in zahteva, da pokaže njeno vsebino.
Če pooblaščena uradna oseba ugotovi, da so v prtljagi predmeti, ki jih je prepovedano vnašati v letalo ali se jih mora prevažati na posebej predpisan način, izvede postopke v skladu z 12. in 13. členom tega navodila.
V. ZAVRNITEV PREGLEDA, IZLOČITVE IN PREDAJE PREDMETOV,
NAJDBA IN ODVZEM PREDMETOV
17. člen
Pooblaščena uradna oseba ne sme dovoliti vstopa v letalo kurirju, diplomatu ali njegovemu družinskemu članu, ki je zavrnil osebni pregled in pregled ročne prtljage ali izločitev in predajo predmetov za prevoz na letalu na posebej predpisan način.
Če kurir, diplomat ali njegov družinski član zavrne osebni pregled in pregled prtljage ali če noče izločiti, vrniti ali predati predmetov v hrambo ali odstraniti z letališča predmetov, ki se jih lahko v letalo vnaša le na posebej predpisan način, mora policijska enota o tem takoj obvestiti ministrstvo za notranje zadeve. Policijska enota mora takoj obvestiti ministrstvo za notranje zadeve tudi o najdbi ali odvzetju predmetov, s katerimi se lahko ogroža osebna varnost ljudi ali letala, kot tudi o odklonitvi rentgenskega pregleda diplomatske pošte, če je bil pregled odrejen.
18. člen
Ministrstvo za notranje zadeve o primerih iz prejšnjega člena takoj obvesti ministrstvo za zunanje zadeve.
19. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0001/7-4-sl. 218/94
Ljubljana, dne 13. oktobra 1994.
Soglašam:
Minister za promet in zveze
Igor Umek l. r.
 
Andrej Šter l. r.
Minister za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti