Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/1994 z dne 5. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/1994 z dne 5. 11. 1994

Kazalo

2495. Odlok o ureditvenem načrtu Plest-Poljanca v Logarski dolini, stran 3890.

Skupščina občine Mozirje je na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) ter 38. člena statuta občine Mozirje in 70. člena poslovnika Skupščine občine Mozirje (Uradni list RS, št. 19/93, 35/93 in 8/94) na seji dne 13. 10. 1994 sprejela
ODLOK
o ureditvenem načrtu Plest-Poljanca v Logarski dolini
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme ureditveni načrt Plest-Poljanca v Logarski dolini (v nadaljevanju besedila: UN), ki ga je izdelal Projektivni biro Velenje pod številko projekta 3556 v marcu 1994 in ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
Območje UN predstavlja glede na namensko rabo površin 2. območje kmetijskih zemljišč; na južni strani meji na kmetijske površine 1. območja (A zemljišča), na severu in zahodu na območje lesnoproizvodnega gozda.
II. MEJA OBMOČJA UN
3. člen
Meja ureditvenega območja UN je določena na osnovi usmeritev iz planskih dokumentov občine. Opis meje ureditvenega območja je podan v smeri urinega kazalca. Začetna točka opisa meje UN (T) je v jugovzhodnem vogalu parc. št. 661/5; od začetne točke T poteka meja UN v smeri proti zahodu po južnih robovih pare. št. 661/5 in 661/42. V jugozahodnem vogalu parc. št. 661/42 se meja obrne proti severozahodu in prečka parc. št. 661/8 in 661/27. Ko meja doseže rob ceste v Logarsko dolino (parc. št. 749/3) poteka v dolžini okrog 100 m po zahodnem robu parc. št. 661/27 in doseže regulirano korito hudournika iz slapišča Palenk. Od tu dalje poteka meja po sredini hudournika preko parc. št. 754, prečka parc. št. 749/2 (cesta proti domačiji Plesnik), se nadaljuje po sredini hudournika po parceli 755 ter se po 150 m obrne proti jugu. Meja nato prečka parc. št. 661/1 ter poteka po jugovzhodnem robu parc. št. 661/1 in 660/6. Po 30 m se meja obrne proti zahodu, prečka parc. št. 660/6, se nadaljuje po jugozahodnih robovih parc. št. 660/13 in 779, prečka parc. št. 749/2 (cesta proti domačiji Plesnik) in se zaključi v začetni točki T. Vse parcele so v k.o. Logarska dolina.
Območje znotraj prej opisane meje meri 27.635 m2.
4. člen
Ureditveno območje zajema parcele v katastrski občini Logarska dolina:
stavbišče: parc. št. 171
parcele: 660/6 del, 660/13, 660/14, 660/15, 661/5, 661/8 del, 661/11 del, 661/27 del, 661/41, 661/42, 661/43, 754 del, 755 del, 779 in 749/2 del.
III. NAMEMBNOST OBMOČJA
5. člen
Družbeni plan občine Mozirje za obdobje 1986-1990 opredeljuje območje UN kot območje za poselitev in sicer: drugo ureditveno območje, ki je namenjeno turistični dejavnosti (stanje 1986 s predvideno širitvijo v smeri proti severu v letu 1990).
6. člen
UN določa ureditev skupnih prometnih površin, predvidene rekonstrukcije in dozidave obstoječih objektov, novogradnjo nadomestnega pomožnega objekta pri hotelu Palenk, skupne zunanje ureditve odprtih, zelenih površin in skupno urejanje komunalne infrastrukture in objektov.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
7. člen
Načeloma velja, da je za vsak poseg v prostor (urejanje prometnih in skupnih površin, posegi na obstoječih objektih, predvidena nadomestna gradnja itd.) obvezno. pridobiti smernice in soglasja pristojne službe za varstvo naravne in kulturne dediščine.
8. člen
Urejanje prometa:
– sedanja cesta proti domačiji Plesnik ostane glavna cesta za domačine
– ves turistični-obiskovalni promet se ustavlja v tako imenovani vstopni coni v začetku Logarske doline
– do območja UN je dovoljen dovoz turistov z avtobusi, za katere je zagotovljeno obračališče ter trije parkirni prostori za začasno parkiranje (npr. čakanje na potnike ipd.); dovoljeni sta dostava in urgentni dovoz.
9. člen
Skupne površine:
V osrednjem delu, na sedanjem peščenem parkirišču za osebne avtomobile severozahodno od hotela Plesnik, je urediti večnamenski prostor za prireditve oziroma v izjemnih situacijah parkiranje avtomobilov. Večnamenski prostor bo utrjen z ploščami, ki omogočajo sočasno zatravitev.
10. člen
Objekti:
Za obstoječi objekt 3 (dom Cinkarne) velja možnost adaptacije v svrho funkcionalnih rešitev, ki so v obstoječem objektu neustrezne (kopalnice v sobah, sanitarije, kuhinja, nujni pomožni prostori). Pri adaptaciji je upoštevati obstoječi gabarit z oblikovno ustreznim prizidkom v velikosti max. 10% sedanje pozidane površine. Ob adaptaciji objekta je potrebno korigirati sedaj neustrezne elemente na fasadah (npr. ograje).
Za objekt 4 (Kozorog) velja možnost vzdrževalnih del, pri katerih je korigirati sedaj neustrezne elemente (strešna kritina).
Za objekt 2 (hotel Palenk) velja možnost prizidave v tlorisnih gabaritih kot so prikazani v projektu iz 1. člena tega odloka (graf. priloga št. 6); pri vzdrževalnih delih na objektu je izvesti uskladitev sedaj neustreznih fasadnih elementov s takimi, ki ustrezajo avtohtoni arhitekturi.
Za objekt 1 (hotel Plesnik; prej Planinski dom) velja možnost rekonstrukcije objekta v tlorisnih gabaritih, ki so prikazani v projektu iz 1. člena tega odloka (graf. priloga št. 5), oziroma višinskih gabaritih iz proj. (G. Walter Ernst, dipl. inž. arh.).
Dovoljena je gradnja nadomestnega pomožnega objekta št. 5 pri hotelu Palenk s tlorisnimi merami 11.00 x 7.00 m na mestu sedanjih 2 pomožnih objektov (po situaciji na graf. prilogi št. 5 in 6) Etažnost objekta ne sme presegati: klet + pritličje + izkoriščeno podstrešje; streha: naklon strešin 45 stopinj, smer slemena vzporedno z daljšo stranico objekta.
11. člen
Druge ureditve:
V skrajnem vzhodnem delu ureditvenega območja je predvidena ureditev večnamenske steze (tekaška proga pozimi, konjeniška steza poleti).
V gozdu zahodno od ceste proti domačiji Plesnik je možno urediti otroško igrišče z lesenimi igrali.
Z ustreznimi zasaditvami avtohtonega rastlinja je obnoviti, gozdne robove na odsekih, ki so prikazani v projektu iz 1. člena tega odloka (graf. priloga št. 5).
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE
Promet
12. člen
Parkiranje obiskovalcev je urediti na centralnem parkirišču osebnih "avtomobilov v vstopni coni Logarske doline. Do vzpostavitve tega režima bo možno začasno parkiranje na utrjenih površinah večnamenskega prostora, oziroma ob gozdni poti v gozdiču zahodno od glavne dovozne ceste.
Dovozne ceste znotraj območja UN morajo imeti sledeče elemente: minimalna širina 3,50 m, asfaltna utrditev za srednji promet (obtežbo). Manj pomembne dovozne (interne) ceste je izvesti v makadamu.
Vodnogospodarske ureditve
13. člen
Za območje slapišča in slapa Palenk obstaja poseben varstveni režim. Predvideno zajetje in sam rezervoar za pitno vodo naj se vklopita v teren nemoteče; objekta naj bosta čim bolj vkopana.
Iztoki meteornih voda (iztočne glave) v korito hudournika pod slapom Palenk, naj bodo čini manj vidne, obložene s kamnitim materialom kot samo korito.
Kanalizacija
14. člen
Izvesti je ločen sistem kanalizacije. Meteorne vode s strešin objektov in čistih utrjenih površin je voditi direktno v hudourniško korito potoka, ki se od slapa Palenk izliva v Hudournik Kokotovec. Meteorne odplake z utrjenih površin parkirišč, lovilnih – pretakalnih ploščadi, itd. morajo biti pred priključki v odvodnik očiščene v lovilcih olj.
Fekalne vode je zbirati ločeno in v PVC kanalizaciji voditi do skupne čistilne naprave kontejnerskega tipa -dimenzionirane na 200 do 300 enot. V bodočnosti je na ČN priključiti še kmetijo Plesnik. Odpadne vode iz kuhinj vseh objektov je potrebno pred izpusti v fekalne kanale očistiti v lovilcih olj in maščob. Pri načrtovanju ČN je potrebno upoštevati dokaj neugodne pogoje za delovanja naprave (nizke zimske temperature, tedensko in sezonsko nihanje količin odpadnih voda z iztokom v hudournik, ki poleti oziroma večji del leta presahne).
Preskrba z vodo
15. člen
Izvesti je rekonstrukcijo obstoječega vodovodnega omrežja z dograditvijo novega zajetja pitne vode pri slapu Palenk. Tik pod zajetjem je urediti nov ca. 100 m3 rezervoar, urediti napajanje vseh objektov in zagotoviti požarno vodo.
Elektro in PTT omrežje
16. člen
Zagotoviti je dodatne potrebe po napajanju z električno energijo in PTT priključke.
Odpadki
17. člen
Na območju UN je potrebno zagotoviti organizirano zbiranje in odvažanje odpadkov. V samih objektih in ob njih je urediti posebne prostore za zbiranje odpadkov.
VI. POGOJI ZA VARSTVO NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE
18. člen
V ureditvenem območju je upoštevati določila odloka o razglasitvi naravnih znamenitosti ter kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Mozirje (Uradni list SRS, št. 27/87):
– celotno območje UN Plest-Poljanca leži v območju Krajinskega parka Logarska dolina (oznaka: 3. člen 1.2.) in v območju naselbinskega kulturnega spomenika naselja Logarska dolina (oznaka: 4. člen 5.);
– severovzhodni del območja UN – regulirana struga Palenka je del naravnega spomenika: površinski geomorfološki naravni spomenik soteska Palenka (oznaka: 3. člen 3.1.9.);
– tik ob severovzhodnem delu ureditvenega območja Plest-Poljanca je območje naravnega spomenika: hidrološki naravni spomenik slapišče Palenk (oznaka 3. člen 3.3.4:).
Za vsak poseg v prostor je predhodno dobiti smernice za načrtovanje posega ter soglasje pristojne službe za varstvo naravne in kulturne dediščine, da se ugotovi skladnost načrtovanja in izvedbe posega z zahtevami varstva naravne in kulturne dediščine.
VII. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO UN
Pogoji za varstvo krajinskih značilnosti, dobrin splošnega pomena, plodne zemlje ter za varovanje in izboljšanje okolja
19. člen
Plodno zemljo, ki bo odstranjena ob izvajanju posegov v prostor, je uporabiti za ureditve zunanjih površin in vzpostavitve zelenih površin.
Niso dovoljeni taki posegi v obstoječe površine gozda in odprte kmetijske površine, ki bi vnašali v prostor tuje krajinske elemente in dejavnosti.
20. člen
Za ogrevanje objektov je uporabiti takšno energijo, ki ne bo povzročala povečanih onesnaženj zraka.
Z omejevanjem voženj znotraj območja UN je zmanjševati možnost za prekomerni hrup.
21. člen
Pri izvajanju vseh posegov v prostor je potrebno upoštevati pogoje varstva pred požarom. Omogočiti je dovoz urgentnih vozil po dovoznih cestah, ki morajo biti utrjene tako, da omogočajo vožnjo z gasilskimi vozili. Z ureditvijo vodovoda je zagotoviti tudi požarno vodo.
22. člen
Ureditve zelenih površin naj bodo omejene na ohranjanje naravnega videza ureditvenega območja. Dovoljena so vzdrževalna dela v gozdu, skladno s pogoji skrbnika gozdov.
Vprašanje temu prostoru tujih vrst zelenja ni dovoljeno. Za ureditev zelenih površin in prostora sploh je izdelati posebne načrte.
Elementi za zakoličbo objektov
23. člen
Elementi za zakoličbo objektov: prizidave k objektu hotela Palenk (2), rekonstrukcija in prizidava hotela Plesnik (1) ter nadomestna gradnja pomožnega objekta (5) pri hotelu Palenk, so podani v projektu iz 1. člena tega odloka (graf. priloga št. 6.) in so obvezni. Tolerance pri tlorisnih gabaritih so ±0,5 m ob upoštevanju tlorisne zasnove objektov.
Elementi za zakoličbo prizidka k objektu Cinkarne Celje se določijo v lokacijski dokumentaciji na osnovi potrjene idejne skice (Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine iz Celja in Zavod za urbanistično načrtovanje in razvoj občine Mozirje).
Etapnost izvajanja UN
24. člen
Etapnost izvajanja posegov v prostoru UN bo določena v skladu z investicijskimi programi posameznih investitorjev ter v skladu realizacije pogojev iz te obrazložitve.
Obvezna je predhodna izvedba komunalne infra-strukturne mreže za normalno funkcioniranje objektov in ureditve v območju.
Do pričetka posameznih posegov v prostor ostaja namembnost površin nespremenjena s tem, da se lahko izvajajo posegi, ki omogočajo normalno uporabo zemljišč skladno z ureditvenim načrtom.
VIII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV
25. člen
Investitorji morajo pri izvajanju UN, pri gradnji in pri uporabi objektov, naprav in izrabi zemljišč upoštevati:
– določbe lokacijskega dovoljenja, ki temeljijo na določilih tega odloka,
– ne smejo spreminjati namembnosti površin in objektov po tem odloku in določilih lokacijskega dovoljenja.
Za komunalno opremo zemljišč so odgovorni investitorji posameznih objektov v območju UN.
IX. KONČNE DOLOČBE
26. člen
Površine se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni z ureditvenim načrtom. Do pričetka gradnje predvidenih objektov in ureditev ostaja namembnost zemljišč nespremenjena.
27. člen
Poleg določil tega odloka je upoštevati vse pogoje iz soglasij, ki so sestavni del projekta iz 1. člena tega odloka.
Pri izdelavi izvedbenih projektov prometnega, energetskega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter omrežja zvez je upoštevati idejne projekte, ki morajo temeljiti na izhodiščih iz projekta iz 1. člena tega odloka.
28. člen
Ureditveni načrt je na vpogled pri pristojnih organih občine Mozirje.
29. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo inšpekcijske službe občine Mozirje.
30. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-11/92-94-01
Mozirje, dne 13. oktobra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Mozirje
Franc Miklavc, inž. les. ind. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti