Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1994 z dne 20. 10. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1994 z dne 20. 10. 1994

Kazalo

2266. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje občine Celje izven ureditvenih območij lokalnih središč in ureditvenega območja Celje kot uskladitev s kartografsko dokumentacijo dolgoročnega plana občine Celje za obdobje od leta 1986-2000 - dopolnjen v letu 1989 in aprila 1994, stran 3660.

Skupščina občine Celje je na podlagi 39. in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 52/93, 56/93, 71/93) in 4. člena odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje (Uradni list RS, št. 13/90 in 13/91) na skupni seji zborov dne 5. 10. 1994 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje občine Celje izven ureditvenih območij lokalnih središč in ureditvenega območja Celje kot uskladitev s kartografsko dokumentacijo dolgoročnega plana občine Celje za obdobje od leta 1986-2000 – dopolnjen v letu 1989 in aprila 1994
1. člen
S tem odlokom se ukine grafični del navedenega PUP, št. elaborata RC – Planiranje 59/91 (Uradni list RS, št. 39/92), ki se nanaša na zasnove namenske rabe prostora z ureditvenimi območji naselij, ohranijo pa se varovalna območja in infrastrukturne ureditve na kartah v merilu 1:5000, poselitvena območja z ureditvenimi območji naselij pa se nadomestijo z novimi vrisi na novih kartah 1:5000 – elaborat št. 59/91-A.
2. člen
Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje občine Celje izven ureditvenih območij lokalnih središč in ureditvenega območja Celja (Uradni list RS, št. 39/92) se ohrani v celoti, razen:
1. člena, ki se ukine in nadomesti z novim, ki glasi: S tem odlokom se določajo prostorski ureditveni pogoji za območja 1-13, ki so s planskimi akti občine opredeljena za urejanje s PUP in ki jih je izdelal RC -Planiranje pod št. 59/91 in veljajo za varovalna območja in infrastrukturne ureditve, poselitvena območja pa se nadomestijo z novim elaboratom štev. 59/91-A, izdelanim v aprilu 1994 na kartah 1:5000.
3. člen
14. člen se v celoti ukine in nadomesti z novim, ki glasi:
Ob upoštevanju vseh pogojev tega odloka so na celotnem obravnavanem območju PUP dovoljene nadomestne gradnje, adaptacije in dozidave, pomožni objekti in ograje ter spremembe namembnosti, komunalne ureditve in vzdrževalna dela na obstoječih objektih in napravah.
Na opredeljenih ureditvenih območjih naselij z oznako Al do A40 in na stavbnih zemljiščih z oznako U in z oznako U (v krogcu) so dovoljene tudi novogradnje enake namembnosti, kot je namembnost opredeljenega območja: stanovanjska gradnja, gradnja objektov za kmetijske namene, ob upoštevanju veljavnih normativov za varstvo okolja je mogoča tudi sprememba namembnosti objektov v poslovne objekte oziroma gradnja novih.
V območjih razpršenih domačij brez definirane oznake so mogoče nadomestne gradnje legalnih objektov enake namembnosti ter prizidki, nadzidave in spremembe namembnosti v ekološko nemoteče dejavnosti ter stanovanjske, gospodarske in druge dejavnosti.
Izjeme so le samostojni kozolci in leseni gospodarski objekti v območjih z oznako U in U (v krogcu) ter brez oznake, kjer so mogoči le nadomestni objekti enake namembnosti oziroma tekoča popravila.
V conah zidanic niso mogoče spremembe namembnosti zidanic, mogoči so le prizidki in nadzidave ter nadomestni objekti drugih namembnosti, ki so bili že prej zgrajeni z ustreznimi dovoljenji in se nahajajo v teh conah.
Novogradnja zidanic izven območij, ki so za to opredeljena, je mogoča le, če je investitor kmet, ki mu gospodarski objekt služi za primarno kmetijsko proizvodnjo.
Novogradnje stanovanjskih objektov in spremljajočih kmetijskih objektov na območju razpršene poselitve so možne le v okviru novonastalega kmečkega gospodarstva na zemljišču, kjer je lastninska pravica na najmanj 3 ha kmetijsko – obdelovalnih zemljišč, s strokovno izdelanim usmeritvenim programom kmetijske proizvodnje in v okviru kmečkih gospodarstev, kjer ti objekti služijo povečani kmetijski proizvodnji. V teh primerih je obvezno predhodno soglasje pristojnega organa za kmetijstvo.
Gradnja zidanic je dopustna v okviru območij zidanic z oznako od Zl – Z29 ter Z (v krogcu).
Na območju razpršene poselitve je možna gradnja gospodarsko – bivalnih objektov s pogojem, da je 3000m2 zemljišča, nadmorska višina nad 300 m, naklon nad 25% in, da gre za območja, ki so slabo obdelana v bonitetnem razredu nad 5 na prvem območju kmetijskih zemljišč in na drugih kmetijskih zemljiščih. Pogoj za gradnjo gospodarsko – bivalnih objektov je tudi intenzivni nasad (sadno drevje, vinograd) zasajen najmanj dve leti na površini 25 a na osnovi navodila strokovne službe. V tem primeru je obvezno predhodno soglasje pristojnega organa za kmetijstvo.
Na območjih, ki so opredeljena kot območja naravne in kulturne dediščine, morajo biti vse novogradnje in posegi v prostor podrejeni določilom odloka o razglasitvi kulturnih spomenikov na območju občine Celje oziroma določbami, ki jih opredeli Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje.
Vsi posegi v prostor na opredeljenih varovanih območjih virov pitne vode morajo biti podrejeni določilom odlokov o varstvenih pasovih vodnih virov oziroma vodnogospodarskim pogojem.
Posamične gradnje za objekte in naprave splošnega družbenega pomena (za lovsko, turistični, rekreacijsko dejavnost ipd.) so mogoče, če so opredeljeni v prostorskih sestavinah srednjeročnega in dolgoročnega plana.
Gradnja nadomestnih objektov je mogoča, če so obstoječi objekti grajeni z gradbenim dovoljenjem, vendar dotrajani oziroma funkcionalno neustrezni, mogoča je le na istem mestu ali v neposredni bližini starega objekta, izjemoma pa se lahko gradi izven funkcionalnega zemljišča, če je zemljišče geološko neugodno oziroma varovano s posebnimi predpisi ali predvideno za drugo namembnost.
Coni zidanic v Ilovci in Pečovju se spremenita v cono stanovanjskih objektov z oznako U, cona Forštner pa se tudi spremeni v cono stanovanjskih objektov s pogojem izdelave zazidalnega načrta.
Meje ureditvenih območij potekajo po mejah parcel, oziroma pomeni meja notranji rob območja.
4. člen
V 15. členu se v sedmem odstavku v celoti črta četrta alinea in nadomesti z:
Za gradnjo zidanic je pogoj, da tlorisna površina ne presega 35 m, za gradnjo gospodarsko-bivalnih objektov pa 50 m2. Dovoljena je delno vkopana klet in pritličje z minimalnimi kolenčnimi zidovi, slemena streh morajo biti prilagojena terenskim pogojem in primernosti vklapljanja v okolje.
V grafičnem delu PUP so vrisane tudi črne gradnje z oznako "Č", ki se rešujejo po PUP za sanacijo degradiranega prostora občine Celje (Uradni list RS, št. 39/94).
Pri očrtani oznaki območja se upošteva notranji rob debeline črte oziroma parcelna meja.
5. člen
Nadzorstvo nad tem odlokom izvajajo pristojne inšpekcijske službe.
6. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-1/90-5
Celje, dne 5. oktobra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti