Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/1994 z dne 3. 10. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/1994 z dne 3. 10. 1994

Kazalo

2087. Odlok o določitvi posegov v prostor in pomožnih objektov za potrebe občanov in njihovih družin, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje in zadostuje le priglasitev del, stran 3379.

Na podlagi 51. in 63. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90), navodila o merilih za to, kaj se šteje za objekte oziroma posege v prostor, za katere po zakonu ni potrebno lokacijsko dovoljenje in kaj se lahko šteje za pomožne objekte (Uradni list SRS, št. 27/85) in 234. člena statuta občine Vrhnika (Uradni list SRS, št. 31/79, 5/82, 11/86 in 2/87), je Skupščina občine Vrhnika na seji zbora združenega dela, družbenopolitičnega zbora in zbora krajevnih skupnosti, dne 15. 9. 1994 sprejela
ODLOK
o določitvi posegov v prostor in pomožnih objektov za potrebe občanov in njihovih družin, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje in zadostuje le priglasitev del
1. člen
Posegi v prostor in pomožni objekti za potrebe občanov in njihovih družin, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje so:
a) drvarnice, kurniki, zajčniki, vrtne ute in montažni rastlinjaki, če ne presegajo 20 m2 tlorisne površine in ležijo v sklopu individualnih stanovanjskih in gospodarskih objektov;
b) ograje in oporni zidovi ob posestnih mejah maksimalne višine 1,20 m; tlakovanje oziroma urejanje funkcionalnih površin stavb;
c) kleti (vkopane in nadzemne), garaže, nadstrešnice za parkiranje avtomobilov, kmetijskih strojev, koles, motorjev, avtomobilskih prikolic in za hrambo drv, če se grade ob individualnih stanovanjskih hišah in če ne presegajo površine 20 m2;
d) dimniki, vetrolovi, stopnišča, balkoni, zasteklitve balkonov, bazeni;
e) svinjski hlevi in hlevi za drobnico ob individualnih stanovanjskih hišah oziroma gospodarskih objektih v maksimalni tlorisni površini 20 m2;
f) tipski silosi za shranjevanje živinske krme, če bodo locirani v sklopu kmečkega gospodarstva;
g) sončni kolektorji, mali rezervoarji za utekočinjeni naftni plin;
h) čebelnjaki za največ 20 panjev v maksimalni tlorisni površini 20 m2;
i) manjša gnojišča, greznice, kapnice in manjša zajetja pitne vode;
j) skednji, kašče, lope za shrambo sena, stelje, poljščin, orodja; začasna zavetišča za živino za potrebe kmečkih gospodarstev v maksimalni tlorisni površini 20 m2;
k) enojni in vezani kozolci za potrebe kmečkih gospodarstev ne glede na velikost.
2. člen
Priglasitev nameravanih del po 1. členu odloka vsebuje opis nameravane gradnje in zemljišča z vrisano lokacijo objekta, dokazilo o razpolaganju z zemljiščem in idejno skico ali idejni projekt posega, ki ga potrdi strokovna urbanistična služba.
Za priglasitev del iz točke i) 1. člena je treba poleg dokumentov, navedenih v prvem odstavku tega člena, potrebno priložiti tudi mnenje sanitarnega inšpektorja.
3. člen
Za postavitev malih rezervoarjev za utekočinjen plin morajo investitorji predložiti poleg dokumentacije iz 2. člena, idejni projekt z atestom oziroma dokazilo, da naprava po veljavnih predpisih zagotavlja varnost.
Za postavitev čebelnjakov je treba predložiti tudi potrdilo pristojne čebelarske družine, da se investitor ukvarja s čebelarstvom.
Za objekte, ki se lahko grade izven ureditvenih območij naselij (čebelnjaki, kmetijski objekti), morajo investitorji predložiti soglasje odbora za kmetijstvo ali pristojne gozdnogospodarske službe.
Ograje proti prometnicam so lahko maksimalne višine 0,80 m in locirane v skladu s soglasjem upravljalca ceste.
4. člen
Opisane pomožne objekte je možno graditi oziroma izvajati posege, če niso v nasprotju z določbami prostorskih izvedbenih aktov in področnih materialnih predpisov. Objekti morajo biti glede na funkcijo, velikost in obliko v obravnavanem prostoru primerni; z njihovo realizacijo ne smejo biti prizadete pravice in zakoniti interesi lastnikov mejnih zemljišč.
5. člen
Pri izvajanju posegov iz 1. člena je treba Upoštevati sosednje zemljišče oziroma sosednji objekt v smislu preverjanja eventualne motilnosti.
Gradbene konstrukcije (mejna ploskev) morajo biti odmaknjene od sosednje posestne meje najmanj 3 m, s soglasjem soseda lahko tudi manj. Ograje ob posestnih mejah morajo biti odmaknjene od linije med vidnimi mejnimi kamni toliko, da se lahko izvajajo in vzdržujejo izključno z investitorjevega zemljišča, oziroma jih je možno s soglasjem soseda postaviti tudi na posestno mejo.
6. člen
Na posamezni gradbeni parceli je možno graditi posamične pomožne objekte, brez združevanja površin objektov različnih namembnosti v gradbeno celoto.
7. člen
Upravni organ je na podlagi popolne vloge dolžan izdati odločbo o priglasitvi v roku 30 dni.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja urbanistična inšpekcija Medobčinskega inšpektorata občin Idrija, Logatec in Vrhnika.
9. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati odlok o določitvi pomožnih objektov za potrebe občanov in njihovih družin (Uradni list SRS, št. 22/86).
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 3/6-351-7/94
Vrhnika, dne 28. septembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Vrhnika
Vinko Tomšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti