Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/1994 z dne 30. 9. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/1994 z dne 30. 9. 1994

Kazalo

2072. Pravilnik o sofinanciranju mednarodnega znanstvenega in tehnološkega sodelovanja Republike Slovenije, stran 3323.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) izdaja minister za znanost in tehnologijo
PRAVILNIK
o sofinanciranju mednarodnega znanstvenega in tehnološkega sodelovanja Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa vrste mednarodnega znanstvenega in tehnološkega sodelovanja (v nadaljevanju: mednarodno sodelovanje), ki se sofinancirajo iz sredstev državnega proračuna ter način, pogoje in postopek sofinanciranja.
2. člen
V skladu s tem pravilnikom se sofinancira sodelovanje v regionalnih in mednarodnih bilateralnih in multilateralnih projektih, programih in združenjih ter fundacijah ter sodelovanje, dogovorjeno med Ministrstvom za znanost in tehnologijo (v nadaljevanju: ministrstvo) in tujimi partnerji, ki je vezano na promocijo slovenske znanosti in tehnologije v tujini.
3. člen
Ministrstvo v skladu s tem pravilnikom izvaja sofinanciranje mednarodnega sodelovanja slovenskih znanstvenikov v tujini in tujih znanstvenikov v Republiki Sloveniji, ki traja do 14 dni razen:
– mednarodnega sodelovanja, ki je že sofinancirano v odobrenih projektih Nacionalnega raziskovalnega programa,
– stroškov projekta ali potovanja, ki jih plača partner ali sponzor,
– kotizacije,
– mednarodnega sodelovanja mladih raziskovalcev. Ministrstvo sofinancira:
– stroške, določene v bilateralnih in multilateralnih sporazumih in programih,
– del stroškov mednarodnega sodelovanja znanstvenikov in drugih strokovnjakov iz Slovenije in tujine,
– del stroškov članarin slovenskih znanstvenih in znanstveno-strokovnih nevladnih združenj in fundacij,
– stroške recenzij meddržavnih ali večstranskih znanstvenih in tehnoloških projektov z udeležbo slovenskih znanstvenikov,
– druge stroške, določene s sporazumi in pogodbami.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena, ministrstvo sofinancira mednarodno sodelovanje, ki traja več kot 14 dni, če je tako določeno z mednarodnim sporazumom, programom ali dogovorom.
Vsi slovenski znanstveniki, ekspertni člani misij, katerim je dejavnost omogočilo ministrstvo, so dolžni izdelati ustrezno poročilo o mednarodni dejavnosti in ga predložiti ministrstvu v največ 10 dneh po povratku v Republiko Slovenijo oziroma mesečno, če so misije daljše. Poročilo lahko ministrstvo uporablja v promocijske namene.
4. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljevanju: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljevanju: uradna oseba) za vodenje postopka izbiranja predlogov in spremljanja izvajanja sofinanciranja mednarodnega sodelovanja.
II. JAVNI RAZPIS
5. člen
Ministrstvo sofinancira mednarodno sodelovanje na podlagi javnega razpisa. Na javni razpis se lahko prijavijo:
– fizične osebe, ki opravljajo raziskovalno dejavnost kot zasebniki in so vpisane v register ministrstva in znanstveniki slovenskega rodu, ki niso državljani Republike Slovenije,
– pravne osebe, registrirane za opravljanje raziskovalne dejavnosti, ki izpolnjujejo z zakonom določene pogoje za opravljanje raziskovalne dejavnosti,
– eksperti ministrstva v mednarodnih vladnih komisijah ali delegacijah,
– delegati v znanstvena in znanstveno-strokovna združenja in fundacije,
– udeleženci v mednarodnem bilateralnem ali multilateralnem sporazumu, ki izhajajo iz mednarodnega sporazuma, katerega partner je ministrstvo.
6. člen
Javni razpis vsebuje:
– naziv in naslov ministrstva,
– predmet javnega razpisa za kandidiranje,
– upravičence in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati,
– cilj sofinanciranja,
– obliko, rok in način oddaje prijave,
– merila za izbiro predlogov za sofinanciranje,
– višino sredstev, do katerih bo ministrstvo sofinanciralo sodelovanje,
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izbiri,
– druge potrebne podatke.
7. člen
Prijava na javni razpis mora vsebovati:
– podatke o prijavitelju,
– naziv javnega razpisa,
– kratek opis namena in cilja mednarodnega sodelovanja.
Prijavi je treba priložiti:
– potrdilo znanstvene institucije ali: strokovnega združenja, če gre za njihovega delegata,
– predračun stroškov in potrdilo o sofinanciranju,
– kopije vabil in programa,
– abstrakt predvidenega izvajanja,
– naziv mednarodnega projekta ali programa,
– po potrebi številko potnega lista ali enotno matično številko občana (EMŠO),
– druge priloge, določene z javnim razpisom.
III. OBRAVNAVANJE VLOG
8. člen
V postopku za zbiranje prijav za sofinanciranje mednarodnega sodelovanja se obravnavajo prijave, ki vsebujejo vse z javnim razpisom zahtevane podatke in dokazila, in ki prispejo v ministrstvo v roku, določenem z javnim razpisom.
Če uradna oseba ugotovi, da je potrebno prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti prijavitelja o pomankljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 14 dni in opozori na posledice, če le-te ne bo pravočasno odpravil.
Če prijavitelj v določenem roku od prejema poziva za dopolnitev prijave pomankljivosti ne odpravi in le-te niso takšne, da zaradi njih ne bi bilo mogoče odločiti o prijavi za sofinanciranje mednarodnega sodelovanja, se oceni, kot bi bila prijava popolna in pravočasna.
Če gre za pomankljivosti, zaradi katerih ne bi bilo mogoče odločiti o prijavi za sofinanciranje mednarodnega sodelovanja, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne prijavitelju.
9. člen
O prijavah za sofinanciranje mednarodnega sodelovanja se vodi seznam. V seznam se vpišejo podatki izbora. Seznam vodi in podpiše uradna oseba ministrstva,
10. člen
Podatki in dokumentacija, ki jo vsebujejo prijave za sofinanciranje mednarodne dejavnosti, so uradna tajnost.
11. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava na javni razpis vsebuje vse zahtevane podatke, pripravi predlog sklepa za odobritev pripadajočih sredstev.
12. člen
Prioritetno se obravnavajo vloge, ki so jih vložili:
– delegati v bilateralnih in multilateralnih telesih,
– predsedniki in generalni sekretarji v mednarodnih nevladnih znanstvenih in znanstveno-strokovnih združenjih in fundacijah.
IV. SOFINANCIRANJE MEDNARODNEGA ZNANSTVENEGA IN TEHNOLOŠKEGA SODELOVANJA
A) PO DOLOČBAH MEDNARODNIH BILATERALNIH IN MULTILATERALNIH DOGOVOROV, SPORAZUMOV IN MEMORANDUMOV, KATERIH PODPISNICA JE REPUBLIKA SLOVENIJA
13. člen
Ministrstvo zagotavlja finančna sredstva za izpolnjevanje dogovorjenih obveznosti za izvajanje mednarodnega sodelovanja, vključno s članarino v mednarodne vladne organizacije, glede na finančne zmožnosti Republike Slovenije.
14. člen
Projekte mednarodnega sodelovanja sofinancira ministrstvo v skladu z dogovorom med partnericama sporazuma oziroma dogovora ali na podlagi posebne pogodbe med ministrstvom in neposrednim izvajalcem v Republiki Sloveniji. Pri projektih, ki so že dodatno financirani iz tujine ni mogoče skleniti posebne pogodbe za financiranje za tisti del, ki ga že financira tuj partner.
15. člen
Višina sofinanciranja se določi po podpisu sporazuma, dogovora ali memoranduma o sodelovanju Republike Slovenije v projektu oziroma programu. Sofinanciranje je namenjeno izvajalcu projekta oziroma programa v Republiki Sloveniji neposredno.
Iz sredstev ministrstva se lahko sofinancira:
– del stroškov raziskav slovenskega partnerja v mednarodnem programu ali projektu, ki ni financiran v okviru nacionalnega programa in je potreben za kvalitetno projektno sodelovanje,
– stroške opreme, literature, rezervnih delov in potrošnega materiala za potrebe projekta,
– potne stroške in stroške bivanja za sodelavce na projektu, v skladu z reciprociteto med sodelujočimi.
Ministrstvo upravičencem do subvencij po predpisih o financiranju raziskovalno-razvojnih projektov oziroma tehnološkega razvoja (Pravilnik o vzpodbujanju tehnološkega razvoja, Uradni list RS, št. 37/94) dodatno financira letno do 25% vrednosti slovenskega deleža v projektu oziroma do največ 12,000.000 SIT za industrijsko-razvojne projekte (EUREKA) in do 2,500.000 SIT za druge projekte. Višina dodatnega financiranja za industrijsko-razvojne projekte (EUREKA) bo v sorazmerju s skupno vrednostjo projekta oziroma dejanske udeležbe slovenskih izvajalcev pri projektu.
Pri projektih, ki so vključeni v programe mednarodnega znanstvenega in tehnološkega sodelovanja in je v tem okviru opravljeno mednarodno kakovostno ocenjevanje, se postopek ocenjevanja, ki ga določa pravilnik o pogojih in metodologiji izbora in financiranja projektov temeljnega in aplikativnega raziskovanja ter razvoja (Uradni list RS, št. 5/94) v delu, ki se nanaša na recenzijo, ne opravi.
B) SOFINANCIRANJE MEDNARODNEGA SODELOVANJA ZNANSTVENIKOV IN DRUGIH STROKOVNJAKOV
16. člen
Ministrstvo sofinancira:
1. Sodelovanje slovenskih znanstvenikov in drugih strokovnjakov, predstavnikov slovenskih znanstvenih in znanstveno-strokovnih združenj in fundacij na letnih konferencah univerzalnih, kontinentalnih in regionalnih nevladnih združenj in fundacij:
– v višini 50% potnih stroškov in največ 5 dnevnic za največ enega udeleženca.
2. Sodelovanje slovenskih znanstvenikov in drugih strokovnjakov, ki traja manj kot 14 dni in je bilo takšno sodelovanje sprejeto s programom med Republiko Slovenijo in drugimi državami, oziroma temelji sodelovanje na podlagi sukcesije sporazumov države, katere pravna naslednica je Republika Slovenija ter mednarodnimi organizacijami, se sofinancira v celoti, če ni s sporazumom drugače določeno.
3. Sodelovanje znanstvenikov-delegatov oziroma delegatov iz Republike Slovenije v mednarodnih multilateralnih telesih, katerih članica je Republika Slovenija; in
4. Sodelovanje znanstvenikov-delegatov oziroma delegatov iz Republike Slovenije v meddržavnih telesih oziroma odborih mednarodnih organizacij, katerih partner je Republika Slovenija se sofinancira:
– v celoti in v višini kot je določeno z aktom Vlade Republike Slovenije o najvišjih zneskih dnevnic za službeno potovanje v tujino.
5. Sodelovanje slovenskih znanstvenikov izvoljenih za predsednike oziroma generalne sekretarje mednarodnih znanstvenih in znanstveno-strokovnih združenj in fundacij se sofinancira:
– potni stroški udeležbe na zasedanjih,
– strokovna opravila v zvezi z opravljanjem funkcije.
6. Sodelovanje udeležencev v znanstvenih dejavnostih s področja manjšin, narodnosti, izseljenstva in zdomstva se sofinancira:
– do 100% potnih stroškov in največ 5 dnevnic, praviloma za eno osebo na istem srečanju.
Predstavniki slovenskih znanstvenih institucij iz zamejstva lahko zaprosijo za sofinanciranje pod enakimi pogoji kot znanstveniki v Republiki Sloveniji.
C) DRUGE VRSTE SOFINANCIRANJA
1. Sodelovanje vabljenih znanstvenih sodelavcev in ekspertov iz tujine
17. člen
Mednarodno sodelovanje vabljenih znanstvenih sodelavcev in ekspertov iz tujine se sofinancira:
– v višini 50% stroškov, kar vključuje nočnino v hotelu B kategorije ter 1/2 dnevnice.
Sredstva se nakažejo na žiro račun raziskovalne organizacije v Republiki Sloveniji po predložitvi in pregledu faktur.
Prijavo za sofinanciranje obiska znanstvenega sodelavca iz tujine predloži slovenska institucija.
2. Sredstva za prosti pretok raziskovalcev in ekspertov v DS Alpe-Jadran in Srednjeevropske pobude
18. člen
Za sofinanciranje potnih stroškov in bivanja lahko zaprosi raziskovalec, ekspert ali raziskovalna institucija, ki izvaja znanstvene in tehnološke programe v okviru DS Alpe-Jadran in Srednjeevropske pobude.
Iz sredstev ministrstva se lahko plačajo potni stroški ali stroški bivanja.
Sredstva se nakazujejo na žiro račun institucije.
Iz sredstev ministrstva se lahko letno dodelijo 4 štipendije znanstvenim sodelavcem oziroma ekspertom iz obeh integracij za bivanje v Republiki Sloveniji.
3. Financiranje recenzij slovenskim znanstvenikom
19. člen
Financiranje recenzij slovenskih znanstvenih projektov v tujini in financiranje recenzij slovenskih znanstvenih projektov prijavljenih na razpise drugih držav, mednarodnih organizacij in integracij se izvede:
– na podlagi posebnega bilateralnega ali multilateralnega sporazuma ali dogovora, če se recenziranje izvaja v tujini,
– na podlagi avtorske pogodbe, če se recenzija izvaja v Republiki Sloveniji.
Za recenziranje v Republiki Sloveniji se za posamezen projekt izplača do 12.500 SIT.
4. Sofinanciranje članarin ter potovanj slovenskih znanstvenih in znanstveno-strokovnih nevladnih združenj in fundacij
20. člen
Ministrstvo sofinancira članarine ter potovanja delegatov na letno konferenco le tistim znanstvenim in znanstveno-strokovnim nevladnim združenjem in fundacijam, ki so vpisane v register združenj in fundacij pri ministrstvu (v nadaljevanju: register).
21. člen
Za vpis v register se mora predložiti:
– statut združenja ali fundacije in program delovanja, skupaj s potrdilom, da je združenje ali fundacija pravna oseba,
– izjavo o številu članov združenja,
– izjavo, da člani združenja plačujejo članarino v višini najmanj 12.000 SIT letno.
22. člen
Združenja ali fundacije so v registru razvrščene v dve skupini:
a) znanstvena združenja in fundacije,
b) znanstveno-strokovna združenja iti fundacije
23. člen
Ministrstvo sofinancira naslednje mednarodne članarine:
a) znanstvenemu nevladnemu združenju, ali fundaciji do 190.000 SIT letno,
b) znanstveno-strokovnemu nevladnemu združenju ali fundaciji 130.000 SIT letno.
Slovenskemu združenju in fundaciji se sofinancira mednarodno članarino največ do skupnega zneska, določenega v prejšnjem odstavku.
Ministrstvo zagotovi sredstva članarine na podlagi originalnih računov. Sredstva se nakažejo na žiro račun združenja ali fundacije.
Ministrstvo ne financira članarin sekcij znanstvenih ali sekcij znanstveno-strokovnih združenj in fundacij.
5. Sofinanciranje delovanja tujih ekspertov in ekspertnih ekip mednarodnih organizacij v Republiki Sloveniji
24. člen
Ministrstvo zagotavlja redne stike s službami za ekspertske ekipe mednarodnih organizacij in agencij, katerih članica je Republika Slovenija oziroma katerih usluge za potrebe razvoja znanosti in tehnologije v Republiki Sloveniji uporablja na podlagi drugih sporazumov.
25. člen
Ministrstvo zagotavlja sredstva za delovanje tujih ekspertov za področje razvoja znanosti in tehnologije v Republiki Sloveniji v skladu s sporazumi o ekspertskih misijah, sklenjenimi z vsako mednarodno organizacijo ali agencijo posebej.
26. člen
Ministrstvo objavlja informacije o možnostih za sodelovanje slovenskih ekspertov v misijah ekspertov mednarodnih organizacij in agencij ter seznam prostih mest.
Ministrstvo izvaja evidenco in pomoč pri nastopih ekspertnih skupin.
D) FINANCIRANJE MEDNARODNIH DELEGACIJ
27. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo zagotavlja sredstva za financiranje stroškov, ki nastanejo pri uresničevanju programa mednarodnega znanstvenega in tehnološkega sodelovanja Republike Slovenije z obiski tujih delegacij v Sloveniji ter slovenskih v tujini.
Pri zagotavljanju sredstev se upošteva načelo recipročnosti.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
28. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 241/94
Ljubljana, dne 26. septembra 1994.
Prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti