Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/1994 z dne 9. 9. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/1994 z dne 9. 9. 1994

Kazalo

1975. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvi cestnega prometa v naseljih občine Celje, stran 3222.

Na podlagi 8. 9. in 163. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS. št. 5/82, 40/84 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 1/91-I), 10. in 12. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 2/88 pr.b.), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93), 3. člena pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84) in 4. člena odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 16/93 in 55/93) je Skupščina občine Celje na skupni seji zborov dne 31. 8. 1994 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvi cestnega prometa v naseljih občine Celje
1. člen
V odloku o ureditvi cestnega prometa v naseljih občine Celje (Uradni list RS, št. 5/93) se v 3. členu spremeni prva alinea 6. točke tako, da se glasi: "tovorna motorna vozila, tovorne prikolice, priklopnike, avtobuse, delovne stroje in traktorje."
2. člen
V drugem odstavku 4. člena se na koncu stavka doda besedilo "in določbami odloka o plakatiranju (Uradni list RS, št. 31/93)."
Spremeni se besedilo tretjega odstavka, ki se na novo glasi:
"Uporabnik iz prvega odstavka je za postavitev neprometnega znaka ali transparenta dolžan plačati takso v skladu z odlokom o komunalnih taksah (Uradni list RS, št. 39/92)."
V četrtem odstavku 4. člena se za besedilom "inšpekcija za ceste" doda besedilo "ali komunalna inšpekcija".
3. člen
5. člen se spremeni tako, da se drugi stavek spremeni v drugi odstavek tega člena.
4. člen
V 6. in 23. členu odloka se imena posameznih ulic in trgov uskladijo z odlokom o preimenovanju, ukinitvi in spremembi območij nekaterih ulic v naselju Celje. (Uradni list RS, št. 39/93).
V drugi vrsti 6. člena se besedilo "Prešernovi ulici" nadomesti z besedilom "delu Prešernove ulice od križišča s Savinovo ulico do Krekovega trga".
5. člen
V prvem odstavku 8. člena se besedilo "iz 5. člena" spremeni v besedilo "iz 6. člena".
Drugi odstavek 8. člena se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
"Vozilo iz 1. točke prejšnjega odstavka mora po končanem razkladanju nemudoma odpeljati iz območja, določenega v 6. členu tega odloka."
6. člen
9. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi: "Na osnovi odločbe iz prejšnjega odstavka izda upravni organ, pristojen za promet, ali po posebnem pooblastilu pravna oseba iz 18. člena tega odloka, posameznim upravičencem posebno dovoljenje oziroma dovolilnico."
7. člen
Za 10. členom se doda se nov 10.a člen, ki se glasi:
"l0.a člen
Vsak uvoz na območje "modre cone" (7. člen) se posebej zaračunava po ceniku, ki ga sprejme izvršni svet.
Uvoz v "modro cono" je brezplačen za interventna vozila iz 2. točke 8. člena, v drugih primerih iz prvega odstavka 8. člena pa je brezplačen ob predložitvi:
1. spremnega dokumenta za blago, ki se dostavlja gospodinjstvu, v podjetje ali obratovalnico na območju "modre cone" za vozila iz l.a točke 8. člena,
2. posebnega dovoljenja upravnega organa za vozila iz l.b točke 8. člena,
3. posebne dovolilnice za upravičence iz 3. točke navedenega člena.
Za izdajo posebnega dovoljenja iz 2. točke in posebne dovolilnice iz 3. točke prejšnjega odstavka veljajo določila 6. člena tega odloka."
8. člen
Spremeni se prvi odstavek 11. člena, da se glasi: "V območju iz 6. in 7. člena, po Ljubljanski cesti med Gledališkim trgom in odcepom k IGM ter po Kersnikovi ulici je prepovedan promet z motornimi vozili, ki presegajo največjo dovoljeno težo 5 ton, s traktorji in z delovnimi stroji."
9. člen
V 12. členu se za besedilom "na javnih prometnih površinah iz 6." doda številka 7, tako da se na novo glasi: "na javnih prometnih površinah iz 6., 7. in 11. člena tega odloka."
10. člen
V 14. členu se doda nov četrti odstavek, ki se glasi: "Pri nakladanju in razkladanju tovora mora biti vozilo pravilno označeno in pod nadzorom odgovorne osebe."
11. člen
V 1.5. členu se sedanji drugi odstavek nadomesti z novim, ki se glasi:
"Ustavljanje in parkiranje na javnih površinah je prepovedano:
– kjer to prepoveduje prometna signalizacija,
– na zaznamovanih prehodih za pešce ali na razdalji manj kot 5 m od takega prehoda,
– na kolesarskih stezah in prehodih teh stez preko vozišča,
– na pločnikih in stezah za pešce, razen v primerih iz 19. člena,
– na križišču in na razdalji manj kot 5 m od najbližjega roba prečnega vozišča,
– na razdalji manj kot 15 m pred in za znakom, s katerim je označeno avtobusno postajališče, kakor tudi na delu vozišča, ki je s talnimi označbami določeno za avtobusno postajališče,
– pred uvozom ali na dohodu v stavbo, garažo, dvorišče ali gradbišče,
– na ali pred komunalnimi napravami (priključki na vodovodno omrežje, vhodi v kanalizacijo, kontejnerji za odpadke oziroma prostori za zbiranje odpadkov ipd.),
– tako, da predstavlja vozilo oviro pri odvozu snega ali pri odstranjevanju posledic elementarnih in drugih nezgod,
– na javnih zelenicah.
12. člen
Spremeni se 16. člen, ki se na novo glasi:
"Parkiranje tovornih vozil, tovornih prikolic, priklopnikov, avtobusov, delovnih strojev in traktorjev je dovoljeno le na javnih parkirnih površinah, ki so za to posebej določene."
Upravni organ, pristojen za promet, izda odločbo za obvestilne znake na mestnih vpadnicah, ki opozarjajo voznike na javne parkirne površine za vozila iz prvega odstavka tega člena.
Za turistične avtobuse lahko upravni organ, pristojen za promet, določi dodatne rezervirane parkirne površine."
13. člen
Spremeni se besedilo 17. člena tako, da se glasi:
"Voznik motornega vozila mora pri parkiranju vozila na javnih prometnih površinah upoštevati talne obeležbe in druge označbe za urejanje prometa in parkiranja.
Čas in način parkiranja na javnih prometnih površinah ter način plačevanja parkirnine se označijo na dopolnilni tabli prometnega znaka.
Dokazilo o plačani parkirnini mora biti pravilno izpolnjeno in nameščeno na dobro vidnem mestu pod vetrobranskim steklom vozila.
Po izteku časa, določenega za parkiranje, mora voznik vozilo odpeljati.
Način parkiranja in plačevanja ter višino parkirnine določi Izvršni svet Skupščine občine Celje."
14. člen
Spremeni se 18. člen, ki se na novo glasi: "Posamezne javne in rezervirane parkirne površine se lahko oddajo v upravljanje drugi domači pravni osebi v skladu s predpisi, ki urejajo gospodarske javne službe v občini Celje."
15. člen
Spremeni se 19. člen, ki se na novo glasi:
"Na pločnikih je parkiranje prepovedano, razen v primerih, ko je to izrecno dovoljeno s prometnim znakom ali talno obeležbo."
16. člen
V 24. členu se spremeni besedilo "15. uro" v besedilo "15.30 uro".
17. člen
V 28. členu se v prvem odstavku črtajo besede "na stroške lastnika".
V drugem odstavku se beseda "podjetja" nadomesti z besedo "kolesa".
18. člen
Dopolni se četrti odstavek 29. člena tako, da se za besedilom "za uporabo javne prometne površine" doda besedilo "oziroma njenega dela".
19. člen
V četrtem odstavku 30. člena se besedilo "imetnik pravice uporabe" nadomesti z besedo "uporabnik".
20. člen
Spremeni se drugi odstavek 31. člena, da se glasi: "Na območju mesta Celja se lahko dovoljenje iz prvega odstavka izda le v skladu s posebnim projektom, ki ga sprejme izvršni svet."
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi: "Za uporabo javne prometne površine oziroma njenega dela mora uporabnik plačati posebno takso v skladu z odlokom o komunalnih taksah''.
21. člen
Za 31. členom se doda nov 31.a člen, ki se glasi:
"Posamezna javna prometna površina oziroma njen del se lahko odda tudi na podlagi javnega natečaja brez licitacije ali javnega natečaja z licitacijo. Javni natečaj se izvede na podlagi določb pravilnika o oddaji poslovnih prostorov v najem (Uradni list RS, št. 1/93).
Katera javna prometna površina se bo oddala v uporabo na podlagi javnega natečaja, odloči s sklepom izvršni svet na predlog upravnega organa, pristojnega za promet.
Z izbranim uporabnikom javne prometne površine se sklene posebna pogodba.
22. člen
V prvem in drugem odstavku 32. člena se za besedilom "inšpekcija cest" doda besedilo "komunalna inšpekcija", besedilo "komunalni nadzornik" pa se spremeni v "občinska straža".
23. člen
V četrtem odstavku 36. člena se za besedilom "na javni prometni površini" doda besedilo "jo očistiti in vzpostaviti prvotno stanje".
24. člen
Dosedanji šesti odstavek 36. člena postane prvi odstavek 37. člena, dosedanji prvi odstavek 37. člena pa njegov drugi odstavek.
25. člen
Črta se 42. člen, ostali členi se ustrezno preštevilčijo.
26. člen
V prvem odstavku 55. člena se besedilo "lastniki oziroma najemniki stanovanjskih hiš ter lastniki oziroma najemniki lokalov, pravne osebe so dolžni" nadomesti z besedilom "lastniki oziroma upravniki "stanovanj poslovnih prostorov v stavbi so dolžni".
27. člen
V 65. členu se beseda "ugasniti" nadomesti z besedo "ustaviti".
28. člen
Spremeni se drugi odstavek 70. člena, da se glasi: "Upravni organ, pristojen za promet, mora v primerih, ko to narekuje varnost prometa, nemudoma obvestiti cestno inšpekcijo, ki z odločbo odredi znižanje ograje ali žive meje na 70 cm višine, kadar je to potrebno zaradi preglednosti križišča ali ovinka. Tak ukrep lahko odredi v okviru preglednega trikotnika." Tretji odstavek 70. člena se črta.
29. člen
Dosedanji 73. člen se nadomesti z novim, ki se glasi: "Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo organi policije, upravni organi za inšpekcijo cest in komunalne zadeve ter občinska straža.
Pravna oseba iz 14. člena tega odloka se s pogodbo lahko pooblasti za izvajanje nadzora dovoza v zaprto območje, uvoza v "modro cono" in parkiranja na parkirnih površinah, ki so v njenem upravljanju.
30. člen
V prvem odstavku 74. člena se besedilo "do 30.000 SIT" nadomesti z besedilom "do 120.000 SIT".
V 1. točki prvega odstavka se na koncu doda besedilo "(9. člen)".
V 2. točki prvega odstavka se za besedo "avtobuse" doda besedilo "delovne stroje in traktorje v skladu s prostorskimi akti občine Celje in izdanimi lokacijskimi dovoljenji. (16. člen)"
V drugem odstavku se številka "10.000 SIT" nadomesti s številko "40.000 SIT".
31. člen
Besedilo 75. člena se spremeni tako, da se na novo glasi:
"Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če postavi neprometne znake ali transparente v nasprotju s 4. členom,
2. "avto šola", ki ne poskrbi, da bi njeni inštruktorji poučevali kandidate za voznike motornih vozil v skladu s 23., 24., 25. in 26. členom,
3. če na javni prometni površini brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem oziroma sklenjeno pogodbo opravlja trgovsko, gostinsko ali drugo storitveno dejavnost (31. in 31.a člen).
4. če ne priglasi del na javni prometni površini (34. člen),
5. če pri delu na javni prometni površini ne upošteva določb 36. člena,
6. če opravlja dela na ali ob javni prometni površini, pa pri tem ne upošteva vseh predpisanih ukrepov in če po opravljenem posegu javne površine ne očisti ter vzpostavi prvotno stanje (36. člen).
7. če vzdrževalec javnih in posebnih prometnih površin, ne vzdržuje prometne signalizacije (37. člen),
8. če ne odstrani ledenih sveč s streh in žlebov ali pred odstranitvijo ne postavi znaka za nevarnost (55. člen),
9. če ne posipa pločnikov ob poledici v skladu s 55. členom in četrtim odstavkom 56. člena,
10. če ne odstrani snega s pločnikov do 7. ure zjutraj, ali ne očisti snega s pločnikov večkrat dnevno, kadar je to potrebno (56. člen),
11. če ne namesti snegolovov v skladu s 57. členom
12. če ne vzdržuje in sproti popravlja žlebove in odtočne cevi na tisti strani stavbe, kjer je cesta, pločnik ali javna pot (57. člen),
13. če odmetava sneg na vozišča in pločnike, ki so bili že očiščeni oziroma s katerih je bil sneg že odpeljan, na cestne požiralnike ali na vodne hidrante (58. člen),
14. če ne poskrbi, da bi vozniki njenih oziroma njegovih vozil spoštovali določbe tega odloka iz poglavja varstva okolja (65. do 67. člen),
15. če odvaža sneg na mesta, ki niso za to določena,
V drugem odstavku se številka "10.000 SIT" nadomesti s številko "40.000 SIT".
32. člen
Spremeni se 76. člen, da se glasi:
"Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik v naslednjih primerih:
1. odgovorni delavec upravnega organa, pristojnega za promet, ki je seznanjen z nevarnostmi zaradi neurejene prometne signalizacije, pa iz subjektivnih razlogov ne odredi vzdrževalcu ustreznih ukrepov,
2. kdor vozi, ustavi ali parkira v mestu ali naselju v nasprotju z določbami drugega odstavka 5. člena in 15. člena
3. kdor vozi, ustavi ali parkira motorno vozilo ali delovni stroj brez ustreznega dovoljenja po oziroma na območju, zaprtem za promet (6. člen)
4. voznik, ki parkira tovorno vozilo, tovorno prikolico, priklopnik, avtobus, delovni stroj ali traktor v nasprotju s 16. členom odloka,
5. lastnik ali uporabnik bivalne prikolice, plovila, neregistriranega, poškodovanega ali dotrajanega in za varen promet neuporabnega vozila, če le-teh ne parkira na za to določenih posebnih površinah (30. člen)
6. če brez dovoljenja upravnega organa, pristojnega za promet, uporabi javne prometne površine, določene v 3. členu (31. člen)
7. ravna v nasprotju s 55. in 56. členom odloka,
8. voznik, ki pusti motor v teku za to, da segreva motor ali kabino vozila oziroma pusti motor delovati na zaustavljenem vozilu več kot dve minuti,
9. kdor iz vozil izpušča, meče ali odlaga goriva, maziva, dele vozil in druge snovi ali predmete in onesnaži okolje, ter kdor pere vozila pri javnih izlivkah in odprtih vodotokih (67. člen),
10. ne vzdržuje žive meje ob javni prometni površini tako, kot določa ta odlok (70. člen).
33. člen
Spremeni se 77. člen in se na novo glasi: "Z denarno kaznijo 4.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik v naslednjih primerih:
1. če po končanem razkladanju vozila nemudoma ne odpelje iz območja, določenega v 6. členu odloka (drugi odstavek 8. člena)."
2. kdor vozi vozilo iz 8. člena odloka po za promet zaprtem območju, pa nima pri sebi potrebnega dovoljenja, ali vozi v nasprotju z izdanim dovoljenjem (smer in čas vožnje), ali nima vidno nameščene predpisane označbe za vetrobranskim steklom,
3. če ne upošteva časa in načina parkiranja ter načina plačevanja parkirnine kot je to določeno na dopolnilni tabli prometnega znaka (10.a in 17. člen),
4. če vozi po javnih prometnih površinah z vozilom, za katerega je promet po taki površini prepovedan (11. člen),
5. če ne upošteva določb 11. člena tega odloka,
6. če naklada ali razklada v nasprotju s 14. členom,
7. kdor vozi, ustavi ali parkira na javni prometni površini, čeprav je to z dopolnilnim prometnim znakom ali talno označbo prepovedano (17. člen),
8. kdor s parkirnega prostora ne odpelje vozila po izteku časa, določenega za parkiranje (17. člen)
9. inštruktor, ki poučuje kandidata za voznika motornih vozil v nasprotju s 23., 24., 25. in 26. členom odloka,
10. kdor naroči dostavo blaga in se pri tem ne ravna po 29. členu,
11. če ne upošteva znakov, ki jih daje mladi prometnik, pa s tem lahko koga ogrozi ali spravi v nevarnost (64. člen),
12. voznik avtobusa, ki vozi v javnem potniškem prometu, pa ne ustavi na postajališču, čeprav vidi, da čakajo potniki.
34. člen
V 78. členu se besedilo "500 SIT" nadomesti z besedilom "1000 SIT."
35. člen
Za 80. členom se doda nov 80.a člen, ki se glasi:
"80.a člen Do sprejema predpisov, ki bodo urejali gospodarske javne službe v občini Celje, določi način in pogoje oddaje posameznih javnih in rezerviranih parkirnih površin v upravljanje drugi domači pravni osebi ter višino najemnine s sklepom Izvršni svet Skupščine občine Celje."
36. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01200/004/94
Celje, dne 31. avgusta 1994.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti