Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994

Kazalo

796. Pravilnik o načinu in postopku usklajevanja avtobusnih voznih redov ter njihovem vpisu, stran 1146.

Na podlagi 17. člena zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list SRS, št. 45/87), izdaja Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje prometa in zvez v soglasju z ministrom za promet in zveze
PRAVILNIK
o načinu in postopku usklajevanja avtobusnih voznih redov ter njihovem vpisu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja način in, postopek usklajevanja primestnih, medkrajevnih in mednarodnih voznih redov ter njihovega vpisa.
2. člen
Vozne rede usklajujejo prevozniki predlagatelji voznih redov, to so pravne osebe in samostojni podjetniki s sedežem v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: prevozniki), ki so registrirani za opravljanje prevoza potnikov v notranjem ali mednarodnem cestnem prometu.
V postopku usklajevanja voznih redov sodelujeta Ministrstvo za promet in zveze ter Republiški prometni inšpektorat.
Gospodarska zbornica Slovenije Združenje prometa in zvez, mora o postopku usklajevanja voznih redov, obvestiti prevoznike s področja železniškega, pomorskega in zračnega prometa, da lahko sodelujejo pri usklajevanju predlogov novih oziroma sprememb voznih redov.
3. člen
Vozni redi se usklajujejo enkrat letno na usklajevalni konferenci.
V primerih iz 27. in 28. člena tega pravilnika se vozni redi na predlog enega ali več prevoznikov lahko usklajujejo tudi med letom.
4. člen
Posamezni v tem pravilniku uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:
– "Predlagatelj voznega reda" je prevoznik, ki v izmenjavo predloži seznam nespremenjenih voznih redov, predlog sprememb ali predlog novih voznih redov;
– "Nespremenjen vozni red" je vozni red vpisan v register primestnih in medkrajevnih voznih redov ali vpisan v Seznam usklajenih mednarodnih voznih redov pri Gospodarski zbornici Slovenije – Združenju prometa, in zvez ter za mednarodne vozne rede do razpisa usklajevalne konference pričet postopek za pridobitev dovoljenja pri Ministrstvu za promet in zveze.
Prevoznik je dolžan pri izmenjavi voznih redov predložiti potrdilo Ministrstva za promet in zveze o tem, da je bil postopek za pridobitev dovoljenja za opravljanje mednarodne linije pričet in predložena celotna zahtevana dokumentacija;
– "Nov vozni red" je predlog voznega reda, ki še ni bil vpisan v veljavni register medkrajevnih in primestnih voznih redov ali v seznam usklajenih mednarodnih voznih redov;
– "Spremenjen vozni red" je za obstoječo linijo vpisan vozni red pri katerem prevoznik predlaga eno od navedenih sprememb:
a) vrsto ali način prevoza,
b) obdobje v katerem se opravlja prevoz,
c) režim obratovanja linije,
d) čas odhodov ali prihodov na katerikoli postaji ali postajališču,
e) število postankov,
f) skrajšanje, podaljšanje ali spremembo itinererja,
– "Odhod" je odhod iz katerekoli postaje ali postajališča po voznem redu na liniji;
– "Prihod" je prihod na katerokoli postajo ali postajališče po voznem redu na liniji;
– "Skupna relacija" je dolžina skupne neprekinjene relacije med najmanj dvema postajama ali postajališčema;
– "Intervalni vozni red" je vozni red določen v neprekinjenih časovnih intervalih do 60 minut, s prvim odhodom med 6. in 7. uro in zadnjim med 21. in 22. uro;
– "Mednarodni vozni red" je vozni red na liniji na kateri je prva postaja ali postajališče na ozemlju Republike Slovenije in zadnja na ozemlju tuje države, kot tudi vozni red na liniji, ki tranzitira tujo državo, zadnja postaja ali postajališče pa je ponovno na ozemlju Republike Slovenije;
– "Režim obratovanja linije" je določitev dni v katerih linija obratuje in morebitnih posebnosti pri izvajanju voznega reda;
– "Krajšanje linije" je ukinitev dela linije po določeni postaji ali postajališču s tem, da se na ostanku linije ne smejo spremeniti vozni časi niti število postankov;
– "Enota" je dislocirani del pravne ali fizične osebe vpisane v aktih, ki se predlagajo sodišču ali ustreznemu registru ob vpisu, s pogojem, da ima enota svoje avtobuse, zaposlene delavce, poslovne prostore in skrbi za organizacijo prevozov na tem področju.
II. REDNO USKLAJEVANJE
5. člen
Odbor cestnega potniškega prometa pri Gospodarski zbornici Slovenije – Združenju prometa in zvez (v nadaljnjem besedilu: odbor) vsako leto razpiše usklajevalno konferenco in določi datum izmenjave voznih redov med prevozniki. Razpis usklajevalne konference in datum izmenjave voznih redov se objavi v dnevnem časopisju.
Prevozniki najmanj 15 dni pred usklajevalno konferenco izmenjajo seznam nespremenjenih voznih redov ločeno po vrstah prevoza, z navedbo veljavne registrske številke voznega reda in predloge novih ter spremenjenih voznih redov.
Predloge novih oziroma spremenjenih voznih redov predloži prevoznik v usklajevanje na predpisanem obrazcu, ki je sestavni del tega pravilnika ter v skladu z daljinarjem in seznamom avtobusnih postaj in postajališč Republike Slovenije.
III. USKLAJEVALNA KONFERENCA
6. člen
Usklajevanje voznih redov se opravi na usklajevalni konferenci.
Konferenco skliče in pripravi Gospodarska zbornica Slovenije Združenje prometa in zvez.
Usklajevalno konferenco vodi in koordinira njeno delo delovno predsedstvo, ki ga sestavljajo: predsednik odbora oziroma drug pooblaščen član odbora, predstavnik Obrtne zbornice. Slovenije in predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije Združenja prometa in zvez.
Na usklajevalni konferenci usklajujejo predloge voznih redov pooblaščeni predstavniki tistih prevoznikov, ki so na dan določen za izmenjavo voznih redov, izmenjali sezname nespremenjenih in predloge spremenjenih in novih voznih redov. Pri usklajevanju voznih redov primestnega prometa, sodelujejo tudi območne gospodarske zbornice, za linije, ki potekajo preko njihovih regij.
Na usklajevalni konferenci se najprej bere seznam nespremenjenih voznih redov in vsi izmenjani predlogi spremenjenih in novih voznih redov. Beležijo se dana soglasja in nazivi prevoznikov, ki predlogu voznega reda ugovarjajo na osnovi določil tega pravilnika.
Na drugem branju predlagatelj voznega reda najavi spremembe izmenjanega voznega reda, ki jih je po prvem branju uskladil s prevozniki, ki so ugovarjali. Prevozniki, ki se z najavljeno spremembo, na podlagi določil tega pravilnika ne strinjajo, lahko podajo ugovor na spremembo izmenjanega predloga voznega reda.
Kolikor na tretjem branju ni doseženo soglasje na spremembo izmenjanega predloga voznega reda o spornem voznem redu odloči posebna arbitražna komisija.
IV. NAČIN USKLAJEVANJA VOZNIH REDOV
7. člen
K predlogu novega ali spremenjenega medkrajevnega ali mednarodnega voznega reda prevozniki lahko ugovarjajo z nespremenjenim medkrajevnim ali mednarodnim voznim redom kadar imajo skupno neprekinjeno relacijo in najmanj dve skupni postaji ali postajališči in kadar predlagatelj ne izpolnjuje kriterijev iz naslednje tabele:
--------------------------------------------------------
                         Minimalna časovna razlika med
                         odhodom predlaganega novega
Dolžina skupne           ali spremenjenega voznega reda
Neprekinjene             in odhodom že vpisanega voznega
relacije (v km)          reda (v min.)
--------------------------------------------------------
                         pred                  po
--------------------------------------------------------
do 20                    15                    15
od 21-50                 30                    20
od 51-150                45                    30
od 151-250               60                    45
od 251-naprej            120                   60
--------------------------------------------------------
8. člen
Voznemu redu na linijah spremenjenega medkrajevnega potniškega prevoza v direktni prevoz ni mogoče ugovarjati z voznim redom medkrajevnega potniškega, voznim redom novega hitrega oziroma direktnega prevoza in primestnim voznim redom.
9. člen
K predlogu novega ali spremenjenega voznega reda na linijah primestnega prometa je mogoče ugovarjati z nespremenjenim voznim redom ha linijah medkrajevnega prometa le, če je dolžina skupne neprekinjene relacije 5 km in odmik med odhodi manjši od 15 minut.
10. člen
K predlogu novega ali spremenjenega voznega reda na linijah medkrajevnega prometa je mogoče ugovarjati z nespremenjenim voznim redom na linijah primestnega prometa le če je dolžina skupne neprekinjene relacije najmanj 5 km in odmik med odhodi manjši od 15 minut.
11. člen
K predlogu novega ali spremenjenega voznega reda na linijah primestnega prometa je mogoče ugovarjati tudi z nespremenjenim mednarodnim voznim redom, ki je krajši od 40 km, če je dolžina skupne neprekinjene relacije najmanj 5 km in odmik med odhodi manjši od 15 minut.
12. člen
K predlogu novega ali spremenjenega mednarodnega voznega reda, ki je krajši od 40 km je mogoče ugovarjati z nespremenjenim primestnim in medkrajevnim voznim redom, če je dolžina skupne neprekinjene relacije najmanj 5 km in odmik med odhodi manjši od 15 minut.
13. člen
K predlogu novega ali spremenjenega primestnega voznega reda je mogoče ugovarjati z nespremenjenim primestnim voznim redom, če je odmik med odhodi na skupni relaciji v dolžini najmanj 5 km, manjši kot 30 minut.
14. člen
Na liniji, kjer je uveden intervalni vozni red, ni mogoče uvajati novih intervalnih voznih redov.
15. člen
Na spremenjen primestni in medkrajevni vozni red ni mogoče ugovarjati če gre:
– za krajšanje linije,
– za zmanjšanje števila odhodov, prihodov po voznem redu,
– za zmanjšanje števila dni v katerih se izvajajo prevozi na liniji (spremenjen režim obratovanja),
– za spremembo zasedbe,
– za preusmeritev prevoza na novo cesto, ker promet po stari cesti ni več možen (opustitev ceste),
– za skrajšanje obdobja opravljanja prevoza na liniji.
16. člen
Prednost pri usklajevanju in uvajanju novih voznih redov ima prevoznik katerega sedež ali enota je v kraju, kjer se prevoz začne.
Pri usklajevanju predlogov novih voznih redov se upoštevajo kriteriji, določeni v 7. členu do 14. člena tega pravilnika.
17. člen
Vozni redi, o katerih so se sporazumeli vsi prevozniki na usklajevalni konferenci, se štejejo za usklajene.
Usklajeni vozni redi na mednarodnih linijah se štejejo med slovenskimi prevozniki za usklajene na celotni predlagani liniji.
Za usklajene se štejejo tudi vozni redi, ki so bili predlagani brez sprememb.
Prevozniki, ki so na konferenco predložili predloge sprememb voznih redov, lahko med postopkom usklajevanja prekličejo predlog sprememb in najavijo podaljšanje veljavnosti nespremenjenega voznega reda.
18. člen
Gospodarska Zbornica Slovenije Združenje prometa in zvez, v 10 dneh po usklajevalni konferenci, predloži vsem prevoznikom ter ostalim udeležencem zapisnik iz usklajevalne konference. Pripombe k zapisniku je mogoče podati v roku osem dni po prejemu zapisnika na odbor.
19. člen
Usklajene predloge spremenjenih in novih medkrajevnih voznih redov, ki se opravljajo kot potniški prevoz, prevozniki pred vpisom v register voznih redov, predložijo Ministrstvu za promet in zveze, zaradi pridobitve dovoljenja iz 24. člena zakona o prevozih v cestnem prometu.
V. NAČIN REŠEVANJA SPOROV
20. člen
V primeru, da prevozniki na usklajevalni konferenci voznih redov ne uskladijo, rešuje spor med prevozniki posebna arbitražna komisija.
Posebna arbitražna komisija obravnava vse vozne rede, ki na usklajevalni konferenci niso bili usklajeni, v vsebini, kot so bili izmenjani.
21. člen
Posebno arbitražno komisijo sestavljajo:
– trije člani odbora
– predstavnik Obrtne zbornice Slovenije
– predstavnik Ministrstva za promet in zveze
– predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije
– predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije Združenja prometa in zvez.
Člane iz prve alineje prejšnjega odstavka in njihove namestnike, imenuje odbor s tajnim glasovanjem.
Posebna arbitražna komisija se sestane najkasneje v 30 dneh po usklajevalni konferenci.
Posebna arbitražna komisija se po potrebi sestane tudi med letom.
22. člen
Član posebne arbitražne komisije, ki ga je imenovala Gospodarska zbornica Slovenije Združenje prometa in zvez je predsednik posebne arbitražne komisije.
23. člen
Posebna arbitražna komisija odloča o sporih glede usklajenosti voznih redov na podlagi kriterijev, določenih s tem pravilnikom.
24. člen
Pri odločanju o spornem voznem redu lahko posebna arbitražna komisija predlog novega oziroma spremenjenega voznega reda sprejme ali zavrne.
V primeru, kadar je zavrnjen predlog spremenjenega voznega reda posebna arbitražna komisija hkrati potrdi že vpisan vozni red.
25. člen
Posebna arbitražna komisija odloča na seji z večino glasov vseh članov. Pri odločanju o spornem voznem redu ne glasujejo člani komisije – predstavniki prevoznikov, ki so v sporu.
O delu komisije se vodi zapisnik.
26. člen
Posebna arbitražna komisija odloči v sporu s sklepom.
Odločitev te komisije je. dokončna.
Gospodarska Zbornica Slovenije Združenje prometa in zvez najpozneje v desetih dneh predloži vsem prevoznikom zapisnik seje.
VI. USKLAJEVANJE MED LETOM
27. člen
Vozni redi se med letom usklajujejo na predlog enega ali več prevoznikov v primeru sprememb delovnega časa, uradovalnega časa v organizacijah, šolah, zavodih ali zaradi sprememb migracijskih tokov prebivalstva.
Prevoznik, ki zahteva usklajevanje med letom mora priložiti zahtevi za usklajevanje dokaz oziroma pisno utemeljitev, da je izpolnjen eden od pogojev iz prejšnjega odstavka tega člena. K utemeljitvi je prevoznik dolžan priložiti soglasje Ministrstva za promet in zveze, kadar gre za spremembe voznih redov iz 15. člena tega pravilnika ali njegovo ukinitev.
Usklajevanje voznih redov med letom se opravi po enakem postopku kot redno usklajevanje.
28. člen
V primerih iz prvega odstavka prejšnjega člena, lahko prevoznik zahteva spremembo veljavnega voznega reda tudi brez posebnega postopka usklajevanja, če predloži zahtevi pisna soglasja vseh prevoznikov, ki imajo registrirane vozne rede.
Prevoznik je dolžan posredovati predlagatelju novega ali spremenjenega voznega reda soglasje ali utemeljen ugovor v 15 dneh od prejema predloga, sicer se šteje, da s predlogom soglaša.
O izvedenih spremembah voznih redov iz 27. in prvega odstavka tega člena Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje prometa in zvez obvesti vse linijske prevoznike ter Republiški prometni inšpektorat.
29. člen
Glede sprememb v delitvi linij, ki so posledica statusnih sprememb, se prevozniki sporazumejo o izvajanju prevozov na posameznih linijah po nespremenjenih voznih redih, zato niso predmet usklajevanja. Sporazum o razdelitvi linij predložijo Gospodarski zbornici Slovenije Združenju prometa in zvez, ki izvede spremembe vpisov v registru medkrajevnih in primestnih voznih redov in seznamu usklajenih mednarodnih voznih redov.
VII. VPIS VOZNIH REDOV
30. člen
Vozni redi, ki so usklajeni, in tisti, ki so določeni s sklepom posebne arbitražne komisije, morajo biti vpisani v register medkrajevnih in primestnih voznih redov in seznam usklajenih mednarodnih voznih redov, ki se vodi pri Gospodarski zbornici Slovenije – Združenju prometa in zvez.
Register se vodi ločeno za linije primestnega in medkrajevnega prometa.
31. člen
Register in seznam voznih redov sta javna.
Register in seznam voznih redov obsegata: registrsko oznako linije, naziv linije, naziv prevoznika. Poleg registra in seznama voznih redov Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje prometa in zvez hrani originalen izvod veljavnega primestnega in medkrajevnega voznega reda in originalen izvod usklajenega mednarodnega voznega reda.
32. člen
Vozni red se vpiše na prevoznikovo ime. Če se opravlja prevoz v kooperaciji, se vozni red vpiše na imena vseh udeležencev prevoznikov pod isto registrsko številko.
Vozni red se vpiše za obdobje enega prometnega leta.
33. člen
Gospodarska Zbornica Slovenije – Združenje prometa in zvez določi rok predložitve voznih redov zaradi vpisa;
Zahtevi za vpis voznega reda mora prevoznik priložiti izjavo, da so predloženi vozni redi identični s sklepi iz zapisnika usklajevalne konference oziroma sklepi Posebne arbitražne komisije, ter vozni red v treh izvodih. Če je prevoz organiziran v kooperaciji, je potrebno priložiti še po en izvod za vsakega udeleženega prevoznika.
34. člen
Prevoznik odgovarja za resničnost podatkov, vpisanih v obrazec voznega reda, ki ga je predložil za vpis v register avtobusnih voznih redov.
Če Gospodarska zbornica Slovenije – Združenja prometa in zvez ugotovi, da predloženi vozni redi niso v skladu s sklepi usklajevalne konference ali posebne arbitražne komisije, jih mora v roku osem dni po prejemu zahteve za vpis zavrniti.
Če se neskladnost voznih redov ugotovi šele med letom, se vpis voznih redov uskladi s sklepi usklajevalne konference ali posebne arbitražne komisije in o tem obvesti prevoznika.
35. člen
Vpisani vozni redi so obvezni in veljajo za prometno leto, za katero so bili usklajeni. Za prometno leto oziroma veljavnost voznega reda se šteje čas med 1. septembrom tekočega in 31. avgustom naslednjega leta.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
36. člen
Veljavnost voznih redov, ki so bili registrirani za prometno leto 1993/1994 se podaljša do 31. avgusta 1994.
37. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o načinu in postopku usklajevanja voznih redov ter njihovem vpisu (Uradni list SRS, št. 3/89 in 7/90).
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. IJ/RA-175/94
Ljubljana, dne 31. marca 1994.
Odbor sekcije cestnega
potniškega prometa
Predsednik
Mirko Majhenič, dipl. inž. org. dela, l. r.
 
Soglašam
ministrstvo za promet
Minister
Igor Umek, dipl. ek., l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti