Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994

Kazalo

627. Kontni okvir za gospodarske družbe, stran 908.

Na podlagi 55. člena zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 30/93) in slovenskega računovodskega standarda 22 je svet Slovenskega inštituta za revizija 7. marca 1994 sprejel
KONTNI OKVIR
ZA GOSPODARSKE DRUŽBE
RAZRED 0 – DOLGOROČNA SREDSTVA IN POPRAVEK KAPITALA
00 – NEOPREDMETENA DOLGOROČNA SREDSTVA
V tej skupini se izkazujejo dobro ime, dolgoročno vračunljivi stroški, materialne pravice, druga neopredmetena dolgoročna sredstva, terjatve za predujme) iz naslova vlaganj v neopredmetena dolgoročna sredstva in neopredmetena dolgoročna sredstva, ki se pridobivajo.
01 – POPRAVEK VREDNOSTI NEOPREDMETENIH DOLGOROČNIH SREDSTEV
V tej skupini se izkazujejo popravki vrednosti dobrega imena, dolgoročno vračunljivih stroškov, materialnih pravic in drugih neopredmetenih dolgoročnih sredstev.
02 – NEPREMIČNINE
V tej skupini se izkazujejo vrednosti zemljišč, gradbenih objektov, terjatev za predujme za nepremičnine in nepremičnin, ki se pridobivajo.
03 – POPRAVEK VREDNOSTI NEPREMIČNIN
V tej skupini se izkazujeta popravek vrednosti gradbenih objektov.
04 – OPREMA IN DRUGA OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA
V tej skupini se izkazujejo vrednosti opreme, drobnega inventarja z življenjsko dobo nad 12 mesecev, večletnih nasadov, osnovne črede, drugih opredmetenih osnovnih sredstev, terjatev za predujme za opremo in druga opredmetena osnovna sredstva, opreme in drugih opredmetenih osnovnih sredstev, ki se pridobivajo, ter nadomestnih delov.
05 – POPRAVEK VREDNOSTI OPREME IN DRUGIH OPREDMETENIH OSNOVNIH SREDSTEV
V tej skupini se izkazujejo popravki vrednosti opreme, drobnega inventarja z življenjsko dobo nad 12 mesecev, večletnih nasadov, osnovne črede in drugih opredmetenih osnovnih sredstev.
06 – DOLGOROČNE FINANČNE NALOŽBE
V tej skupini se izkazujejo denarni izdatki za naložbe v delnice in deleže ter druge kapitalske naložbe. Delnice, deleži in druge kapitalske naložbe se razčlenijo na tiste v državi in v tujini. Posebej se izkazujejo popravki vrednosti teh naložb.
07 – DOLGOROČNO DANA POSOJILA
V tej skupini se izkazujejo dolgoročna posojila, dana na podlagi posojilnih pogodb, z odkupom obveznic in z odkupom drugih vrednostnih papirjev, ter druga dolgoročno vložena sredstva. Dolgoročno dana posojila se razčlenijo na posojila, dana v državi in v tujini. Del dolgoročno danih posojil, ki zapade v plačilo v enem letu po datumu bilance stanja, se izkaže na kontih kratkoročnih terjatev. Posebej se izkazujejo popravki vrednosti dolgoročno danih posojil.
08 – DOLGOROČNE TERJATVE IZ POSLOVANJA
V tej skupini se izkazujejo dolgoročno dani blagovni in potrošniški krediti, dolgoročne terjatve iz naslova finančnega najema ter druge dolgoročne terjatve iz poslovanja do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini. V njej se izkazujejo tudi dolgoročno dane varščine.
09 – POPRAVEK KAPITALA
V tej skupini se izkazujejo odkupljene lastne delnice in nevplačani lastni kapital. Zagotoviti je treba razčlenitev na odkupljene lastne delnice, nevplačani delniški kapital in nevplačane deleže ter njihovo revalorizacijo.
RAZRED 1 – KRATKOROČNA SREDSTVA, RAZEN ZALOG, IN AKTIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE
10 – DENARNA SREDSTVA V BLAGAJNI
V tej skupini se izkazujejo gotovina (bankovci in kovanci) in čeki. Domača in tuja denarna sredstva v blagajni se izkazujejo ločeno.
11 – DENARNA SREDSTVA NA RAČUNIH
V tej skupini se izkazujejo dobroimetja na žiro računih in tekočih računih v bankah in drugih finančnih organizacijah ter dogovorjena samodejna zadolžitev po tekočem računu. Dobroimetje na računih se razčleni na takoj razpoložljiva denarna sredstva in na tista, ki so vezana na odpovedni rok. Ločeno se izkazuje dobroimetje v domači in v tuji valuti.
Ločeno se izkazujejo splošnonamenska denarna sredstva, sredstva, namenjena izključno naložbam v stalna sredstva, sredstva, namenjena izključno poplačilu dolgoročnih dolgov, in tista, ki služijo izključno kakim drugim namenom.
12- KRATKOROČNE TERJATVE DO KUPCEV
V tej skupini se izkazujejo terjatve do kupcev iz prodaje stalnih in obratnih sredstev. Ločeno se izkazujejo terjatve do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini. V tej skupini se izkazujejo tudi kratkoročno dani blagovni in potrošniški krediti.
13 – DANI PREDUJMI IN VARŠČINE
V tej skupini se izkazujejo predujmi, dani za obratna sredstva, razen za zaloge, in kratkoročno dane varščine.
14 – KRATKOROČNE TERJATVE IZ POSLOVANJA ZA TUJ RAČUN
V tej skupini se izkazujejo terjatve do posrednikov pri izvozu, terjatve iz uvoza za tuj račun, terjatve iz komisijske in konsignacijske prodaje ter druge terjatve iz poslovanja za tuj račun.
15 – KRATKOROČNE TERJATVE IZ FINANCIRANJA
V tej skupini se izkazujejo terjatve v zvezi s prihodki od financiranja. Razčlenijo se na terjatve iz naslova obresti in na terjatve iz naslova deležev v dobičku drugih podjetij.
Ločeno se izkazujejo terjatve do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini.
16 – DRUGE KRATKOROČNE TERJATVE
V tej skupini se izkazujejo druge terjatve v zvezi s prihodki od poslovanja in terjatve v zvezi s preoblikovanjem sredstev, kamor se vštevajo tudi terjatve iz naslovov prejetih čekov in menic (razen tistih, ki so kratkoročne finančne naložbe).
Ločeno se izkazujejo terjatve do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini.
17 – KRATKOROČNE FINANČNE NALOŽBE
V tej skupini se izkazujejo naložbe v kapital drugih podjetij, kratkoročno dana posojila in kratkoročne naložbe v odkupljene lastne delnice.
Kratkoročne naložbe v kapital drugih podjetij se razčlenijo na kupljene delnice, na pridobljene deleže in na pridobljene celote kapitala drugih podjetij. Kratkoročno dana posojila se razčlenijo na tista, ki so dana na podlagi posojilnih pogodb, in na tista, ki so dana v obliki odkupljenih kratkoročnih vrednostnih papirjev. Vrednostni papirji, kupljeni za prodajo, se izkazujejo posebej.
Ločeno se izkazujejo kratkoročne finančne naložbe v državi in v tujini.
18 – KRATKOROČNE TERJATVE ZA NEVPLAČANI V PLAČILO ZAPADLI VPISANI KAPITAL
V tej skupini se ločeno izkazujejo terjatve do pravnih oseb, do zaposlenih in do drugih fizičnih oseb za nevplačani v plačilo zapadli vpisani kapital.
19 – AKTIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE
V tej skupini se izkazujejo za največ dvanajst mesecev vnaprej plačani stroški in prihodki, ki niso mogli biti zaračunani v obračunski dobi, na katero se nanašajo. V tej skupini se izkazujejo tudi vrednotnice.
RAZRED 2 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI IN PASIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE
22 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI DO DOBAVITELJEV
V tej skupini se izkazujejo zaračunane in nezaračunane obveznosti do dobaviteljev v državi in v tujini. Ločeno se izkazujejo obveznosti do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini. V tej skupini se izkazujejo tudi kratkoročno prejeti blagovni krediti.
23 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI ZA PREJETE PREDUJME IN VARŠČINE
V tej skupini se izkazujejo vnaprejšnja plačila in denarna zavarovanja kupcev in drugih dolžnikov za obratna sredstva.
24 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI IZ POSLOVANJA ZA TUJ RAČUN
V tej skupini se izkazujejo obveznosti v zvezi z izvozom za tuj račun, obveznosti do posrednikov pri uvozu, obveznosti iz komisijske in konsignacijske prodaje ter druge obveznosti iz poslovanja za tuj račun.
25 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI DO ZAPOSLENIH
V tej skupini se izkazujejo obveznosti do zaposlenih za plače, nadomestila in druge prejemke iz delovnega razmerja.
26 – DRUGE KRATKOROČNE OBVEZNOSTI IZ POSLOVANJA
V tej skupini se izkazujejo druge kratkoročne obveznosti v zvezi s stroški oziroma odhodki poslovanja, kratkoročne obveznosti v zvezi s stroški oziroma odhodki financiranja, kratkoročne obveznosti v zvezi z razdelitvijo poslovnega izida, kratkoročne obveznosti na podlagi izdanih čekov in druge kratkoročne obveznosti.
Ločeno se izkazujejo kratkoročne obveznosti do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini.
27 – KRATKOROČNE OBVEZNOSTI IZ FINANCIRANJA
V tej skupini se izkazujejo kratkoročno dobljena posojila in izdani kratkoročni vrednostni papirji. Ločeno se izkazujejo kratkoročne obveznosti do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini.
28 – REVALORIZACIJSKI IZID
Revalorizacijski izid oblikujejo učinki revalorizacije opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev, revalorizacije zalog, revalorizacije amortizacije, revalorizacije stroškov materiala, revalorizacije finančnih naložb, tečajnih razlik od finančnih naložb, revalorizacije dolgoročnih terjatev, tečajnih razlik od dolgoročnih terjatev, revalorizacije izgub in revalorizacije kratkoročnih finančnih naložb.
Revalorizacijski izid pa črpajo revalorizacija obveznosti iz financiranja, tečajne razlike od obveznosti iz financiranja, revalorizacija dolgoročnih obveznosti iz poslovanja, tečajne razlike od obveznosti iz poslovanja, revalorizacija dolgoročnih rezervacij, revalorizacija osnovnega kapitala, revalorizacija vplačanega presežka kapitala, revalorizacija rezerv, revalorizacija prenesenega čistega dobička ali izgube iz prejšnjih let, revalorizacija revaloriziranega popravka kapitala in revalorizacija nerazdeljenega čistega dobička ali izgube poslovnega leta.
Na koncu obračunske dobe revalorizacijski izid nima salda, ker so ustrezni zneski preneseni med prihodke od financiranja oziroma odhodke financiranja.
29 – PASIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE
V tej skupini se izkazujejo za največ dvanajst mesecev vnaprej vračunani stroški in plačani prihodki, ki se nanašajo na naslednje obračunsko obdobje.
RAZRED 3 – ZALOGE SUROVIN IN MATERIALA
30 – OBRAČUN NABAVE SUROVIN IN MATERIALA
V tej skupini se izkazuje oblikovanje nabavne vrednosti kupljenih surovin in materiala. V njej se izkazujejo poleg obračunane vrednosti še odvisni nabavni stroški, in sicer tako dajatve v okviru nabavne cene kot tudi neposredni izdatki za nabavo. Kadar se uporabljajo konti te skupine, se prek posebnega konta obračuna nabave opravi prenos na zaloge surovin in materiala.
31 – ZALOGE SUROVIN IN MATERIALA
Ta skupina se razčleni na konte surovin in osnovnega materiala v zalogi, nabavljenih polizdelkov in sestavnih delov, goriva in maziva v zalogi, režijskega materiala (pisarniškega materiala), nepotrebnega in zastarelega materiala, odpadnega materiala ipd. Surovine in material v obdelavi, dodelavi, manipulaciji in na poti se izkazujejo posebej. V to skupino sodita tudi konto popravka vrednosti zastarelih surovin in materiala ter konto revalorizacije zalog surovin in materiala. Pri vodenju zalog po stalnih cenah se vodijo odmiki od stalnih cen na posebnih kontih odmikov.
32 – ZALOGE DROBNEGA INVENTARJA IN EMBALAŽE
V tej skupine se izkazujeta samo tista drobni inventar in embalaža, pri katerih je ocenjeni rok uporabe največ leto dni. Razčleni se na konte drobnega inventarja in embalaže v skladišču in v uporabi, popravka vrednosti drobnega inventarja in embalaže ter revalorizacije zalog drobnega inventarja in embalaže. Pri vodenju zalog po stalnih cenah je potreben poseben konto odmikov od stalnih cen.
RAZRED 4 – STROŠKI
40 – STROŠKI MATERIALA
V tej skupini se izkazujejo stroški surovin, materiala, kupljenih polizdelkov, vgradnih delov, pomožnega materiala, energije, nadomestnih delov za osnovna sredstva in materiala za vzdrževanje osnovnih sredstev, odpisi drobnega inventarja in lastne embalaže z življenjsko dobo do 12 mesecev, stroški kala in loma, pisarniškega materiala in strokovne literature, revalorizacija porabljenega materiala, drobnega inventarja in embalaže ter presežki in primanjkljaji surovin, materiala in drobnega inventarja z življenjsko dobo do enega leta.
41 – STROŠKI STORITEV
V tej skupini se izkazujejo stroški storitev pri izdelavi proizvodov, prevoznih storitev in storitev, povezanih z vzdrževanjem, najemnine, povračila stroškov v zvezi z delom, stroški plačilnega prometa, bančnih storitev, intelektualnih in osebnih storitev, svetovalnih, odvetniških in zdravstvenih storitev, zavarovalne premije, stroški sejmov, reklame, propagande in reprezentance ter drugi stroški storitev.
42 – POPRAVKI OBRATNIH SREDSTEV
V tej skupini se izkazujejo stroški v zvezi z uskladitvami s tržnimi cenami, popravki vrednosti terjatev in drugi popravki obratnih sredstev.
43 – AMORTIZACIJA
V tej skupini se izkazujejo amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, amortizacija neopredmetenih dolgoročnih sredstev, amortizacija drobnega inventarja in embalaže z življenjsko dobo nad 12 mesecev in revalorizacija obračunane amortizacije.
44 – REZERVACIJE
V tej skupini se izkazujejo rezervacije za investicijsko vzdrževanje, za stroške obnavljanja naravnih bogastev, za stroške odkrivanja rudnega bogastva, za pokojnine (podjetniške), za tveganja iz garancij in za druge obveznosti, ki se nanašajo na sedanje učinke.
47 – STROŠKI DELA
V tej skupin se izkazujejo plače zaposlenih, nadomestila plač zaposlenih, dajatve na plače za zagotavljanje socialne varnosti zaposlenih, izplačila po pogodbah o delu in po avtorskih pogodbah ter drugi stroški dela (stroški prevoza na delo in z njega, malic in neobveznega zavarovanja ter nagrade, darila in podobna izplačila), ki niso neposredno povezani s poslovnim procesom.
48 – DRUGI STROŠKI
V tej skupini se izkazujejo dajatve, ki niso odvisne od poslovnega izida, izdatki za varstvo človekovega okolja, štipendije dijakom in študentom ter drugi podobni stroški.
49 – PRENOS STROŠKOV
Prek te skupine prenašamo stroške iz razreda 4 na zaloge v razredu 6 oziroma v breme prihodkov.
RAZRED 5
Uporaba tega razreda je prosta.
RAZRED 6 – ZALOGE PROIZVODOV IN BLAGA
60 – NEDOKONČANA PROIZVODNJA IN STORITVE
V tej skupini se izkazujejo nedokončana proizvodnja in storitve, polizdelki, ustavljena nedokončana proizvodnja, proizvodnja v dodelavi, predelavi, obdelavi in manipulaciji, popravek vrednosti zastarele proizvodnje, revalorizacija zalog nedokončane proizvodnje in odmiki od cen proizvodnje.
63 – PROIZVODI
V tej skupini se izkazujejo proizvodi v lastnem skladišču, v tujem skladišču in v lastni prodajalni, vračunani davek od prometa proizvodov v prodajalni, proizvodi v dodelavi, obdelavi oziroma manipulaciji, popravek vrednosti zastarelih proizvodov, revalorizacija zalog proizvodov in odmiki od cen proizvodov.
65 – OBRAČUN NABAVE BLAGA
V tej skupini se izkazujejo vrednost blaga po obračunih dobaviteljev, odvisni stroški nabave blaga in obračun nabave blaga.
66 – ZALOGE BLAGA
V tej skupini se izkazujejo blago v lastnem skladišču, v tujem skladišču in v prodajalni, vračunani prometni davek, popravek vrednosti zastarelega blaga, revalorizacija zalog blaga in razlika v ceni zalog blaga.
RAZRED 7 – ODHODKI IN PRIHODKI
70 – PROIZVAJALNI STROŠKI PRODANIH POSLOVNIH UČINKOV
V tej skupini se izkazujejo proizvajalni stroški prodanih proizvodov in storitev po obračunu ter presežki in primanjkljaji nedokončane proizvodnje in gotovih proizvodov.
71 – NABAVNA VREDNOST PRODANEGA BLAGA IN MATERIALA
V tej skupini se izkazujeta nabavna vrednost prodanega trgovskega blaga in nabavna vrednost prodanih surovin oziroma materiala. Vanjo spadajo tudi presežki in primanjkljaji blaga.
72 – STROŠKI UPRAVE
V tej skupini se izkazujejo stroški uprave podjetja.
73 – STROŠKI PRODAJE
V tej skupini se izkazujejo stroški prodaje.
74 – ODHODKI FINANCIRANJA
V tej skupini se izkazujejo stroški obresti, negativne tečajne razlike v razmerah, ko ni inflacije, popravki in odpisi dolgoročnih in kratkoročnih finančnih naložb ter drugi odhodki financiranja.
V razmerah inflacije na domačem trgu se med odhodki financiranja izkazujejo tudi revalorizacija in negativne tečajne razlike pri kratkoročnih obveznostih iz poslovanja. V tej skupini se izkazuje tudi revalorizacijski primanjkljaj.
75 – IZREDNI ODHODKI
V tej skupini se izkazujejo odhodki iz prejšnjih obdobij, rezervacije za bodočo izgubo, kritje izgube iz prejšnjih obdobij, izguba pri prodaji (izločitvi) osnovnih sredstev, denarne kazni, odškodnine, primanjkljaji osnovnih sredstev in drugi izredni odhodki.
76 – PRIHODKI OD PRODAJE PROIZVODOV IN STORITEV
V tej skupini se izkazujejo prihodki od prodaje proizvodov na domačem in na tujem trgu, od prodaje storitev na domačem in na tujem trgu ter od subvencij in kompenzacij, doseženih na podlagi prodaje proizvodov in storitev in na podlagi uporabe proizvodov in storitev za lastne potrebe.
77 – PRIHODKI OD PRODAJE BLAGA IN MATERIALA
V tej skupini se izkazujejo prihodki od prodaje blaga na domačem in na tujem trgu, od prodaje materiala na domačem in na tujem trgu, za opravljene storitve v prometu:blaga in materiala na domačem in na tujem trgu ter od subvencij in kompenzacij, doseženih na podlagi prodaje blaga in na podlagi uporabe blaga in materiala za lastne potrebe.
78 – PRIHODKI OD FINANCIRANJA
V tej skupini se izkazujejo dobljene realne obresti, dividende in drugi deleži iz dobička drugih podjetij, pozitivne tečajne razlike v razmerah, ko na domačem trgu ni inflacije, in drugi prihodki v zvezi z dolgoročnimi in kratkoročnimi finančnimi naložbami.
V razmerah inflacije na domačem trgu se med prihodki od financiranja izkazujejo tudi revalorizacija in pozitivne tečajne razlike pri kratkoročnih terjatvah iz poslovanja.
79 – IZREDNI PRIHODKI
V tej skupini se izkazujejo prihodki iz prejšnjih let, dobiček od prodaje (izločitve) osnovnih sredstev, odpisi obveznosti iz prejšnjih let, prejete kazni in odškodnine, popisni presežki, izterjane odpisane terjatve iz prejšnjih let, odprave rezervacij, presežki osnovnih sredstev in drugi izredni prihodki.
RAZRED 8 – POSLOVNI IZID
80 – DOBIČEK ALI IZGUBA PRED OBDAVČITVIJO
V tej skupini se izkazuje dobiček kot pozitivni poslovni izid ali izguba kot negativni poslovni izid. Ločeno se izkazujeta dobiček oziroma izguba iz rednega poslovanja, ki je seštevek dobička oziroma izgube iz poslovanja in dobička oziroma izgube iz financiranja, ter dobiček oziroma izguba iz izredne dejavnosti.
81 – RAZPOREDITEV DOBIČKA
V tej skupini se izkazujejo razporeditev dobička za predpisane davke in prispevke, odvisne od poslovnega izida, ter čisti dobiček poslovnega leta in njegov prenos.
89 – IZGUBA IN PRENOS IZGUBE
V tej skupini se izkazujeta ugotovljena izguba tekočega leta in njen prenos.
RAZRED 9 – KAPITAL, DOLGOROČNE OBVEZNOSTI IN DOLGOROČNE REZERVACIJE
90 – OSNOVNI KAPITAL
V tej skupini se izkazuje osnovni kapital družbe, ki je lahko delniški kapital, delež v kapitalu ali vloga kapitala. Osnovni delniški kapital se izkazuje po vrstah delnic (prednostne, navadne). Ločeno se izkazujejo vpisani kapital, ki se izkazuje z nominalnimi zneski, povečanje kapitala, ki je možno z dokapitalizacijo, iz sredstev družbe ali iz delitve dobička, ter zmanjšanje kapitala.
91 – VPLAČANI PRESEŽEK KAPITALA
V tej skupini se izkazuje vplačani presežek kapitala. Razčleni se po posameznih vrstah.
92 – REZERVE
V tej skupini se izkazujejo zakonske, statutarne in druge rezerve. Posebej se izkazuje sklad lastnih delnic.
93 – PRENESENI ČISTI DOBIČEK ALI IZGUBA IZ PREJŠNJIH LET
V tej skupini se izkazuje preneseni čisti dobiček ali izguba iz skupine 95 – Nerazporejeni čisti dobiček ali izguba poslovnega leta. Ločeno se izkazujeta preneseni čisti dobiček iz prejšnjih let in prenesena izguba iz prejšnjih let. Stanje čistega dobička iz prejšnjih let se zmanjšuje z uporabo dobička za dividende, izplačili deležev v dobičku, izplačili dobička, prenosom dobička v kapital in uporabo dobička v druge namene. Stanje izgube iz prejšnjih let pa se zmanjšuje z njenim kritjem.
94 – REVALORIZACIJSKI POPRAVEK KAPITALA
V tej skupini se izkazujejo revalorizacijski popravki osnovnega kapitala, vplačanega presežka kapitala, rezerv in prenesenega dobička ali izgube, merjeni z rastjo cen na drobno.
95 – NERAZPOREJENI ČISTI DOBIČEK ALI IZGUBA POSLOVNEGA LETA
V tej skupini se do razporeditve izkazuje čisti dobiček poslovnega leta, ugotovljen v bilanci uspeha, ali izguba poslovnega leta, ugotovljena v bilanci uspeha.
96 – DOLGOROČNE REZERVACIJE
V tej skupini se izkazujejo dolgoročne rezervacije iz naslova dolgoročno odloženih prihodkov in dolgoročno vnaprej vračunanih stroškov ter dolgoročne rezervacije za velika popravila, tveganja in pokojnine. Ločeno se izkazujejo, tudi dolgoročne rezervacije iz prejetih dotacij za osnovna sredstva in dolgoročne rezervacije iz naslova slabega imena.
V okviru posameznih kontov se zagotovi izkazovanje, oblikovanje, črpanje, odprava in revalorizacija posameznih dolgoročnih rezervacij.
97 – DOLGOROČNE OBVEZNOSTI IZ FINANCIRANJA
V tej skupini se izkazujejo podatki o dolgoročnih posojilih, dobljenih z izdajo obveznic in na podlagi posojilnih pogodb. Ločeno se izkazujejo dolgoročne obveznosti iz financiranja pri bankah in drugih kreditodajalcih v državi in v tujini. Dolgoročno zapadle vloge se izkazujejo posebej. Iz dolgoročnih obveznosti se izključijo zneski posojil, ki zapadejo v plačilo najkasneje v letu dni po datumu bilance stanja, in se prenesejo med kratkoročne obveznosti.
98 – DOLGOROČNE OBVEZNOSTI IZ POSLOVANJA
V tej skupini se izkazujejo obveznosti iz dolgoročnih kreditov dobaviteljev v zvezi s kupljenim blagom in storitvami, prejetih v državi in v tujini, pa tudi dolgoročne obveznosti iz finančnega najema.
Ločeno se izkazujejo dolgoročne obveznosti do pravnih in fizičnih oseb v državi in v tujini.
99 – IZVENBILANČNA EVIDENCA
Podjetja, katerih izkazi se vključujejo v konsolidirana izkaza uspeha in stanja, v okviru posameznih skupin kontov, ločeno izkazujejo razmerja s podjetji v skupini in z drugimi povezanimi podjetji v skladu z računovodskimi standardi.
Št. III-003/94
Ljubljana, dne 7. marca 1994.
Direktor
Marjan Odar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti