Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1994 z dne 25. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1994 z dne 25. 2. 1994

Kazalo

423. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Grosuplje, stran 610.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) in 53. člena statuta občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 20/93), je Izvršni svet Skupščine občine Grosuplje na 62. seji dne 3. 2. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Grosuplje
1. člen
Da se preprečijo in ugotovijo v tej odredbi navedene kužne bolezni, morajo veterinarske organizacije, ki so po predpisih verificirane za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih bolezni, opraviti v letu 1994 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Preventivne ukrepe iz te odredbe opravljajo na območju občine Grosuplje: Veterinarski zavod ljubljanske regije – DE Grosuplje in veterinarski obratni ambulanti Prašičereja Stična in Ljubljanske mlekarne.
3. člen
Veterinarski zavod ljubljanske regije – DE Grosuplje (v nadaljnjem besedilu: veterinarski zavod) in veterinarski obratni ambulanti so dolžni pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti občinsko veterinarsko inšpekcijo.
4. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
5. člen
Veterinarski zavod in veterinarski obratni ambulanti, ki opravljajo preventivna cepljenja in diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma diagnostične preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, o proizvajalcu, seriji in kontrolni številki cepiva ter o rezultatih cepljenja in preiskav.
Spremljati morajo tudi zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati pristojno veterinarsko inšpekcijo.
6. člen
Splošna vakcinacija psov mora biti opravljena od 1. 2. 1994 do 15. 4. 1994.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Na stroške imetnika živali je potrebno proti steklini cepiti pašne živali Ljubljanskih mlekarn (farma Boštanj, Brvace).
Opravljena mora biti splošna peroralna vakcinacija lisic proti steklini po programu RVU.
Vakcinacijo iz prvega do tretjega odstavka tega člena opravi veterinarski zavod z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
Vakcinacijo lisic pa opravijo območni veterinarski zavodi in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z vakcino, ki jo odobri Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
7. člen
Proti prašičji kugi je potrebno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma najmanj petdeset pitancev in prašiče, ki se krmijo s pomijami.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka opravi s sevom K lapiniziranega virusa veterinarska obratna ambulanta oziroma veterinarski zavod.
Proti prašičji kugi je treba vakcinirati prašiče imetnikov živali v neposredni okolici prašičerejskih farm.
8. člen
Tuberkulinizirati je potrebno:
– 50% vseh krav in brejih telic (X. tuberkulinizacija);
– osnovne goveje črede podjetij;
– vse plemenske merjasce in 400 plemenic na Farmi Stična p. o.
Tuberkulinizacijo opravi veterinarski zavod, razen plemenskih merjascev, ki jih pregleda Veterinarska fakulteta iz Ljubljane in plemenskih svinj, na velikih farmah, ki jo opravi veterinarska obratna ambulanta.
9. člen
Na brucelozo je treba enkrat letno preiskati:
– 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija;
– 20% plemenskih živali v osnovnih govejih čredah in čredah prašičev organizacij in podjetij s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija.
Vzorce krvi odvzamejo veterinarski zavodi. Vzorce krvi v prašičerejskih obratih odvzame veterinarski zavod s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante. Diagnostične preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
10. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE virus (enterična in respiratorna varianta) je treba preiskati 5% vzorcev krvi plemenskih prašičev. Vzorce krvi na Farmi Stična p. o. odvzame veterinarski zavod s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante, diagnostično preiskavo pa opravi Veterinarska fakulteta iz Ljubljane.
11. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR -IPV) je potrebno enkrat letno preiskati plemenjake v naravnem pripustu in 50% rej bikovskih mater svetlo- lisaste in sivo- rjave pasme.
Enkrat letno je treba preiskati bike v naravnem pripustu še na vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), leptospirozo, trihomoniazo, levkozo in opraviti koprološki pregled.
Vzorce odvzame veterinarski zavod, preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta iz Ljubljane.
12. člen
Na govejo levkozo je treba pogledati vse plemenske živali v osnovnih čredah organizacij in podjetij.
Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod. Preiskave seruma s preizkusom precipitacije v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta iz Ljubljane.
13. člen
Na leptospirozo je treba pregledati:
– 20% še nepregledanih plemenskih živali v osnovnih čredah govedorejskih obratov organizacij in podjetij;
– 20% vzorcev krvi plemenskih prašičev na Farmi Stična p. o.
– športni konji morajo biti na leptospirozo pregledani najmanj 50 dni pred tekmovanjem, da se lahko pozitivne živali ustrezno zdravijo.
Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod oziroma veterinarski zavod v sodelovanju s tehnično ekipo obratne veterinarske ambulante na prašičerejskem obratu, serološke preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta iz Ljubljane.
14. člen
Plemenske žrebce v naravnem pripustu je potrebno enkrat letno pregledati na kužno malokrvnost kopitarjev in theilerozo.
Vzorce krvi odvzame in opravi serološki pregled z gelprecipitinskim testom (Coggins test) Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Na stroške imetnika živali je potrebno vakcinirati govedo proti bovini trihofitiji na posestvih Ljubljanskih mlekarn (Boštanj, Brvace).
Cepljenje opravi veterinarska obratna ambulanta.
16. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo.
Vzorci rib morajo biti pregledani od 1. junija do 31. decembra.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1994 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1994.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzamejo veterinarski zavodi in jih pošljejo na preiskavo Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
17. člen
Odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-7/94
Grosuplje, dne 10. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Grosuplje
Franc Ahlin, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti