Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994

Kazalo

46. Odlok o ravnanju in obveznem odstranjevanju odpadkov, stran 29.

Skupščina občine Laško je na podlagi 3. in 41. člena Zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 4. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in 10/91, 13/93) ter 7. člena Odloka o sestavi, pristojnostih in načinu odločanja Skupščine občine Laško (Uradni list RS, št. 13/90) na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti ter družbenopolitičnega zbora dne 28. decembra 1993 sprejela
ODLOK
o ravnanju in obveznem odstranjevanju odpadkov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok predpisuje način ravnanja z vsemi vrstami odpadkov, ki nastajajo na območju občine Laško, razen za posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi. Ravnanje z odpadki obsega zbiranje, odvažanje, izločanje sekundarnih surovin za recikliranje in odlaganje na deponijo.
2. člen
Odpadek je po tem odloku vsaka snov ali predmet, ki je proizvajalcu oziroma uporabniku nepotreben, nadležen ali škodljiv in ki ga je dovoljeno odlagati na komunalno deponijo.
Odpadki se po tem odloku razvrščajo v:
- odpadke primerne za odlaganje v tipizirane posode za odpadke
- odpadke, ki jih zaradi velikosti, teže in podobno ni mogoče ali ni smotrno odlagati v tipizirane posode (kosovni odpadki),
- tekoče odpadke.
3. člen
Določbe tega odloka ne veljajo za posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi.
Ne glede na prvi odstavek tega člena, pa mora povzročitelj posebnih odpadkov na ekološko primeren način zbirati in začasno deponirati posebne odpadke, v skladu z veljavnimi predpisi.
4. člen
Z odpadki je potrebno ravnati tako, da ni moteno, ogroženo ali prizadeto:
- človeško zdravje in počutje,
- naravno okolje, živalstvo in rastlinstvo,
- zavarovano naravno območje, naravni in kulturni spomeniki,
- videz pokrajine in naselij,
- higiena ter javni red in mir,
- območja s pitno vodo ter tekoče in stoječe vode.
Dolžnost vsakogar je omejiti nastajanje odpadkov na najmanjšo možno mero.
5. člen
Odstranjevanje in odlaganje odpadkov na javne deponije je javnega pomena.
Odstranjevanje in odlaganje opravljajo strokovno usposobljena in pooblaščena podjetja (v nadaljevanju: izvajalci) na podlagi pogodbe.
II. OBMOČJA ODLAGANJA
6. člen
Na celotnem območju občine je obvezno odstranjevati in odlagati odpadke iz stanovanjskih, poslovnih ter drugih objektov in površin na način, ki je predpisan s tem odlokom.
7. člen
Odpadki se odlagajo v tipizirane posode za odpadke ali kontejnerje.
Karta območij pobiranja in odstranjevanja odpadkov v merilu 1 : 50.000 je sestavni del odloka.
V naseljih Laško, Debro, Sp. Rečica, Zg. Rečica, Huda jama, Marija Gradec, Jagoče, Lahomno do trgovine v Tevčah, Lahomšek del Trojno, Strmca del, Udmat, Rimske Toplice, Brezno, Belovo, Sedraž del. Globoko, Zidani most, Obrežje, Radeče, Vrhovo, Prapretno, Hotemež, Njivice, Jagnjenica, Stari dvor, Žebnik-del, Jurklošter je obvezno zbiranje v tipizirane posode in odstranjevanje odpadkov s smetarskim vozilom, razen tam, kjer zaradi terenskih razmer dostop s smetarskim vozilom ni mogoč. Za ta območja in vsa ostala naselja občine izvajalec organizira kontejnerski odvoz odpadkov.
Spremembe in dopolnitve območij pobiranja in odstranjevanja odpadkov izvede skladno s potrebami izvajalec v sodelovanju z zainteresirano krajevno skupnostjo.
Spremembe in dopolnitve območij pobiranja in odstranjevanja odpadkov potrdi Izvršni svet SO Laško.
III. ODSTRANJEVANJE ODPADKOV
a) Zbiranje in odlaganje odpadkov
8. člen
Lastniki odpadkov so odgovorni za ravnanje z njimi v skladu z določbami tega odloka.
9. člen
Odpadke so dolžni vsi zbirati in odlagati v za to določene tipske posode za odpadke.
10. člen
Obveznost zbiranja in odlaganja odpadkov v za to določene posode prične veljati takoj, ko se objekt prične uporabljati.
11. člen
Za pravilno uporabo posod za odpadke in čistočo prostora za posode je odgovoren uporabnik, pooblaščen izvajalec pa v primeru, če se onesnaži okolica pri praznjenju posod.
12. člen
Posode za odpadke ne smejo biti napolnjene tako, da jih ni mogoče zapreti. Večje količine odpadkov, ki se pojavijo občasno, se lahko odloži v posebne vreče, ki jih je treba postaviti poleg posode za odpadke.
Prepovedano je odlagati v posode za odpadke žerjavico, ogorke, odpadke z vrta in zelenic, odpadni gradbeni material in posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi.
13. člen
Lastnik posode za odpadke, je dolžan vzdrževati posode, (pranje, dezinfekcija, zamenjava zaradi dotrajanosti ipd.), če lastnik tega ne stori, to opravi izvajalec na stroške lastnika. Okvare na posodah za odpadke, ki so nastale zaradi neprimernega ravnanja je dolžan odpraviti tisti, ki jih je s svojim ravnanjem povzročil.
Izvajalec posode prazni tako, da jih ne poškoduje in jih je dolžan po praznjenju postaviti na prejšnje mesto.
14. člen
Prostori za postavitev tipiziranih posod za odpadke morajo biti praviloma urejeni v neposredni bližini zgradbe ter dostopni komunalnemu vozilu, ali z izvajalcem sporazumno določeni.
Lastnik družinske hiše ima lahko tipizirane posode za odpadke v prostoru, ki ga sam določi, vendar jih mora v dnevih, ko se smeti odvažajo, postaviti na sporazumno določen prostor.
Za nove zgradbe mora biti že v lokacijskem dovoljenju predviden poseben prostor za odpadke. Pri načrtovanju tega prostora mora projektant upoštevati predpisan oziroma običajen način odvoza odpadkov.
Prostor za postavitev tipiziranih posod za odpadke, ki je izven stavbe mora biti tlakovan in obzidan s treh strani do višine 1,20 m, stene pa obdelane tako, da jih je možno mokro čistiti:
15. člen
V naseljih, kjer je organiziran kontejnerski odvoz odpadkov, se prostor za kontejner določi v soglasju z lastnikom zemljišča, izvajalcem in predstavnikom krajevnih skupnosti.
16. člen
Prostori za postavitev kontejnerjev morajo biti primerno urejeni. Tla morajo biti obdelana s takim materialom, ki se da uspešno čistiti. Izvajalec je dolžan vzdrževati in čistiti prostor za odpadke.
17. člen
Zdravstvene in veterinarske organizacije morajo odlagati odpadke na način, ki zagotavlja varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni.
18. člen
Upravljalci tržnic, sejmišč, igrišč, avtobusnih in železniških postaj in postajališč, parkov in parkirišč, ulic, pločnikov in trgov ter lastniki in upravljalci trgovin in lokalov, morajo namestiti potrebno število košev za odpadke ali druge primerne tipizirane posode za odpadke, skrbeti za njihovo odstranjevanje ter se s pooblaščenim izvajalcem pogodbeno dogovoriti za odvoz teh odpadkov.
Odpadke, ki izvirajo iz dejavnosti oziroma obratovanja, mora uporabnik poslovnega prostora odstraniti skladno s tem odlokom.
19. člen
Organizatorji prireditev na prostem so dolžni v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem opremiti prostor z ustreznimi posodami za odpadke in poskrbeti v 24 urah po prireditvi za očiščenje prostora.
20. člen
Odvoz kosovnih odpadkov organizira izvajalec na celotnem območju občine Laško najmanj dvakrat letno. Zbiranje in odlaganje mora biti organizirano tako, da je možno ločeno zbiranje uporabnih odpadkov.
Čas in prostor zbiranja ter odvažanja mora pooblaščeni izvajalec objaviti v koledarju akcij odvoza in obvestiti vse uporabnike 14 dni pred zbirno akcijo.
b) Ločeno zbiranje odpadkov
21. člen
Ločeno zbiranje in odlaganje odpadkov je obvezno, ko je na določenem območju tako odstranjevanje dejansko uvedeno. Postopnost uvedbe in način odstranjevanja odpadkov podrobneje določa Pravilnik o ravnanju z odpadki.
22. člen
Odpadke v proizvodnem procesu, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji ali pa jih je mogoče po predelavi uporabljati kot sekundarne surovine, so pravne in fizične osebe dolžne sortirati in odlagati tako, da jih je mogoče ločeno odvažati.
23. člen
Dokler ni v celoti uveden sistem ločenega zbiranja odpadkov, na določenem območju je izvajalec dolžan na mestih, kjer je pričakovati večjo količino odpadkov - stekla in papirja namestiti ustrezne posode za ločeno zbiranje teh surovin.
24. člen
Individualni lastniki vrtov in zelenic na primernem mestu uredijo kompostnice za odlaganje odpadkov s teh površin in ostalih organskih odpadkov.
c) Odvažanje odpadkov
25. člen
Odpadke odvaža izvajalec na za to določeno deponijo oziroma mesto sortiranja.
Odpadke odvaža pooblaščeni izvajalec s posebnimi vozili, ki so urejena tako, da omogočajo brezprašno polnitev, prevoz in izpraznitev.
26. člen
Izvajalec mora zagotoviti odvoz odpadkov, ki se zbirajo v tipiziranih posodah, najmanj enkrat tedensko, pri kontejnerskem odvozu pa po potrebi.
Uporabnike mora pooblaščeni izvajalec obvestiti o razporedu odvozov na ustrezen način.
27. člen
Uporabniki, ki odpadke sami pripeljejo na odlagališče, ne plačajo stroškov za uporabo odlagališča vse dotlej, dokler ni ha območju nastanka odpadkov organiziran odvoz.
IV. JAVNA ODLAGALIŠČA ODPADKOV
28. člen
Odpadke je dovoljeno odlagati le na deponijo, ki jo upravlja in vzdržuje upravljalec ali pa na mesta, ki so določena za ravnanje z odpadki, namenjenimi za recikliranje.
29. člen
Odlagališče mora biti označeno in redno vzdrževano. Odlaganje odpadkov, potrebna deratizacija ter rekultiviranje odlagališča morajo biti določeni s pravilnikom o odlaganju odpadkov in upravljanju odlagališča (v nadaljevanju: pravilnik o odlaganju odpadkov) iz 12. člena tega odloka.
30. člen
Odlagališče odpadkov, za katere niso bila izdana dovoljenja, mora lastnik zemljišča sanirati v enem letu po sprejetju tega odloka. Občina lastniku zemljišča zagotavlja strokovno in finančno pomoč.
V. CENE
31. člen
Obveznost plačevanja za odstranjevanje in odlaganje odpadkov se nanaša na vse, ki imajo organiziran odvoz.
Cena za odvoz odpadkov iz stanovanjskih prostorov se določa po številu oseb, ki prebivajo v stanovanjskih prostorih. Lastniki stanovanjskih prostorov so dolžni pooblaščenim izvajalcem prijaviti število oseb, ki prebivajo v njihovih stanovanjskih prostorih.
Za naselja vključena v kontejnerski odvoz odpadkov se cena izračuna tako, da se cena odvoza kontejnerja deli s številom uporabnikov.
Za poslovne površine se štejejo vse koristne površine poslovnih prostorov ter drugih objektov, kjer nastajajo odpadki.
Cena za odvoz odpadkov iz poslovnih površin do 500 m2 je zmnožek površine (m2) in cene/m . Cena za odvoz odpadkov iz poslovnih prostorov, ki presegajo 500 m2 se oblikuje glede na dejansko količino odpeljanih odpadkov nad 500 m2 in se opredeli s posebno pogodbo.
32. člen
Pooblaščeni izvajalci lahko območja, kjer se uvede ločeno zbiranje odpadkov, začasno oprostijo plačila odvoza odpadkov.
VI. NADZOR
33. člen
Nadzor nad izvrševanjem določb tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
34. člen
Pristojni inšpekcijski organ lahko pri izvrševanju nadzora:
- izterja denarno kazen na kraju samem po tem odloku oziroma v skladu z drugimi predpisi,
- odredi sanacijske ukrepe za odstranjevanje odpadkov,
- obvesti upravni organ o nedovoljenih odlagališčih in predlaga ustrezne ukrepe,
- odredi druge ukrepe za preprečevanje in omejevanje nastajanja, odlaganja ter nevtralizacijo odpadkov.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
35. člen
Z denarno kaznijo od 1000 do 90.000 SIT se kaznuje za prekršek podjetje ali druga pravna oseba, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti in posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega odloka:
1. če se ne vključi v organiziran način odstranjevanja in odlaganja odpadkov v skladu z določili 6. člena tega odloka,
2. če ravna v nasprotju z določili 4. člena tega odloka,
3. če odlaga odpadke na način, ki je v nasprotju z določili 8, 9, 10, 11. in 12. člena tega odloka,
4. če posode za odpadke ne postavi na določen prostor, ko pooblaščeni izvajalec za določeno območje organizira odvoz odpadkov oziroma takoj, ko se objekt prične uporabljati,
5. če ne skrbi za redno vzdrževanje in čistočo posod za odpadke, čistočo njihove okolice ter sanitarne in protipožarne ukrepe,
6. če ne nabavi potrebnega števila in določene vrste zabojnikov za odpadke, predpisanih s pravilnikom,
7. če ne namesti potrebnega števila košev za odpadke, ne skrbi za njihovo odstranjevanje in se s pooblaščenim izvajalcem ne dogovori za odvoz odpadkov, oziroma z določili 18. in 19. člena tega odloka.
8. če ravna, v nasprotju z določili 21 in 22. člena,
9. če izvajalec krši določbe 25. in 26. člena,
10. če nepravilno odlaga kosovne odpadke,
11. če ne prijavi števila oseb, ki prebivajo v stanovanjskih prostorih.
Z denarno kaznijo 500 do 15.000 SIT se kaznuje posameznik in odgovorna oseba organizacije ali druge pravne osebe, ki stori prekršek od 1. do 10. točke tega člena.
Višina denarne kazni velja na dan objave v Uradnem listu RS in se trimesečno revalorizira v skladu z rastjo indeksa cen na drobno.
36. člen
Z denarno kaznijo 20.000 SIT na kraju samem se kaznuje pravna oseba ali posameznik v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo 20.000 SIT pa odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, če v nasprotju z določbami tega odloka odstranjuje, odlaga ali odmetuje odpadke v vodo, naravno okolje ali na prostor, ki ni določen za odlaganje odpadkov.
37. člen
Pravilnik o ravnanju z odpadki iz 21. člena tega odloka sprejme Izvršni svet SO Laško v roku 6 mesecev po sprejetju tega odloka.
38. člen
Pravilnik o odlaganju odpadkov iz 29. člena tega odloka sprejmejo izvajalci v roku 6 mesecev po sprejetju tega odloka.
39. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o obveznem odlaganju odpadkov (Uradni list SRS, št. 9/86 in 10/87).
40. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-066/92
Laško, dne 28. decembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Laško
Miloš Veršec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti