Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/1993 z dne 31. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/1993 z dne 31. 12. 1993

Kazalo

2652. Odredba o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah, stran 3808.

Na podlagi 39. člena zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 71/93) izdaja minister za finance
ODREDBO
o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S to odredbo se določajo vrste in način vodenja poslovnih knjig in evidenc, ki so jih dolžni voditi zasebniki, ki opravljajo dejavnost in so vpisani v ustrezni register ali drugo predpisano evidenco na območju Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zavezanci).
Poslovne knjige oziroma evidence vodijo, ne glede na določbe prejšnjega odstavka, tudi zavezanci, ki dosegajo dohodke z naslednjo dejavnostjo:
– z rejo perutnine in drugih živali, ki ni vezana na doma pridelano krmo, ribolovom ter gojenjem rib in školjk;
– s trsničarstvom, drevesničarstvom, proizvodnjo vrtnin, cvetja in gob;
– z opravljanjem kmetijskih storitev drugim s kmetijsko mehanizacijo, če ni z zakonom ali to odredbo drugače določeno.
Zavezanci vodijo in zaključujejo poslovne knjige in evidence, sestavljajo knjigovodske listine, hranijo poslovne knjige in evidence ter knjigovodske listine v skladu s pravilnikom o vodenju poslovnih knjig in sestavljanju letnega poročila za samostojnega podjetnika posameznika (Uradni list RS, št. 71/93) in v skladu s to odredbo.
2. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena lahko vodijo zavezanci, ki opravljajo kulturno, raziskovalno, izobraževalno, novinarsko, športno ter versko dejavnost, zavezanci, ki izdelujejo izdelke domače in umetne obrti, čebelarji, zavezanci, ki sprejemajo goste na prenočevanje v gospodinjstvu in v kmečkem gospodarstvu (kmečki turizem), zavezanci, ki opravljajo prevoz oseb s plovnimi objekti in avtotaksijem, kočijaži, zavezanci, ki opravljajo kmetijske storitve s kmetijsko mehanizacijo, evidenco prejetih in izdanih poslovnih listin (v nadaljnjem besedilu: evidenca).
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena se zavezancem, ki se ukvarjajo z domačo in umetno obrtjo, z rejo perutnine in drugih živali, ki ni vezana na doma pridelano krmo, ter zavezancem, ki poslujejo izključno s pravno osebo, prihodki in odhodki lahko ugotavljajo na podlagi evidence, ki jo vodi ta pravna oseba.
3. člen
Zavezanci, ki so dolžni voditi poslovne knjige in evidence po drugih predpisih, so dolžni le-te voditi tudi za potrebe kontrole in odmere davkov ter drugih obveznosti.
Zavezanci, ki kot fizične osebe opravljajo menjalniške posle, so dolžni voditi evidenco denarnih sredstev na način, kot to velja za pravne osebe.
Zavezanci, ki opravljajo gostinsko in, slaščičarsko dejavnost, so dolžni voditi tudi evidenco nabave in porabe pijač in živil.
II. EVIDENCA PREJETIH IN IZDANIH POSLOVNIH LISTIN
4. člen
Zavezanci iz prvega odstavka 2. člena te odredbe vodijo evidenco, v katero vpisujejo vse prejete in izdane poslovne listine.
Evidenca mora vsebovali poleg zaporedne številke listine še najmanj datum vpisa in vsebino poslovne spremembe, ki jo listina dokazuje.
Evidenca se vodi kronološko. Z zaporedno številko, v katero je listina vpisana v evidenco, je zavezanec dolžan označiti tudi listino in jo v takem vrstnem redu priložiti evidenci.
5. člen
Za poslovno listino iz 4. člena tega pravilnika se štejejo listine:
– za prodane proizvode, blago, material in opravljene storitve, prejete predujme, sredstva odobrenih kreditov, polog zavezanca ter za vse druge prihodke v zvezi s poslovanjem zavezanca,
– za izdane proizvode, blago in material za lastno uporabo, darila in brezplačne oziroma za lastne potrebe opravljene storitve,
– za nabavljene proizvode, blago, material in plačane storitve, dane predujme ter za vse druge odhodke v zvezi s poslovanjem zavezanca,
– za nabavljena oziroma drugače pridobljena osnovna sredstva.
III. EVIDENCA NABAVE IN PORABE PIJAČ IN ŽIVIL
6. člen
Evidenco nabave in prodaje so dolžni voditi zavezanci, ki opravljajo gostinsko in slaščičarsko dejavnost.
7. člen
Evidenca pijač mora biti dnevno vodena in mora zagotavljati naslednje podatke:
– naziv,
– zaporedno številko knjiženja,
– datum in številko računa ali druge knjigovodske listine o nabavi,
– količino vsakokratne nabave,
– datum in količino vsakokratne porabe v enotah,
– nabavno ceno.
Iz evidence mora biti razvidno začetno stanje na dan 1. januarja in končno stanje na dan 31. decembra v enotah.
Evidenca nabave in prodaje mora biti stalno v gostinskem obratu.
8. člen
Evidenca nabave živil se vodi po nabavni vrednosti in mora vsebovati:
– zaporedno številko,
– datum in številko računa ali druge knjigovodske listine
– nabavno vrednost živil.
Evidenca mora vsebovati začetno stanje na dan 1. januarja.
Poraba živil se ugotavlja po nabavni vrednosti mesečno na podlagi popisa zalog in mora biti vpisana v evidenco v osmih dneh po preteku meseca oziroma leta.
IV. HRAMBA POSLOVNIH KNJIG
9. člen
Poslovne knjige in evidence, dokumentacijo za knjiženje ter. druge dokumente mora zavezanec hraniti 10 let po preteku leta, za katero so mu bile odmerjene davčne in druge obveznosti, in sicer v izvirniku ali prenesene na enega izmed nosilcev podatkov avtomatske ali mikrografske obdelave.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
10. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, preneha veljati pravilnik o vodenju poslovnih knjig (Uradni list RS, št. 9-359/91).
11. člen
Ta odredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa še od 1. 1. 1994 dalje.
Št. 402-10/93
Ljubljana, dne 23. decembra 1993.
Minister za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti