Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993

Kazalo

2501. Odlok o javni kanalizaciji, stran 3341.

Na podlagi 41. člena Zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 3. in 5. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 25/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91) in 6. člena Odloka o pristojnostih zborov SO Trebnje (SDL, št. 21/89, 11/90 in 10/91) je SO Trebnje na skupnem zasedanju zborov združenega dela, zborov krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora, dne 29. 11. 1993 sprejela
ODLOK
javni kanalizaciji
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Kanalizacijske naprave javnega značaja (v nadaljnjem besedilu: javna kanalizacija) so naprave in objekti, ki služijo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda več koristnikov.
2. člen
Za javno kanalizacijo po tem odloku se štejejo:
– zbirni kanali z revizijskimi jaški;
– razbremenilnih visokih voda,
– zadrževalni bazeni visokih voda,
– črpališča odpadnih voda,
– čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda in
– drugi objekti in naprave, ki so potrebni za normalno obratovanje javne kanalizacije.
3. člen
Koristnik kanalizacije je lastnik ali upravljalec objekta, priključenega s spojnim kanalom na javno kanalizacijo.
4. člen
Hišna kanalizacija in spojni kanal od objekta do javne kanalizacije in naprave za zbiranje in čiščenje odpadnih voda, ki služijo enemu koristniku (v nadaljnjem besedilu: notranja kanalizacija) in je v upravljanju lastnikov oziroma upravljalcev zgradb, te pa nimajo značaja javne kanalizacije.
5. člen
Z javno kanalizacijo upravlja pooblaščeno javno podjetje (v nadaljnjem besedilu: upravljalec).
Upravljalec ima pri upravljanju javne kanalizacije predvsem naslednje naloge:
a) vzdržuje javno kanalizacijo,
b) vodi kataster javne kanalizacije,
c) predlaga smernice in izdaja soglasja po tem odloku,
d) nadzira odvajanje in čiščenje odpadnih voda,
e) izvaja priključke na javno kanalizacijo,
f) skrbi za razvoj javne kanalizacije in za njeno nemoteno obratovanje.
6. člen
S kanalizacijo, ki služi le za odvajanje padavinskih voda od posameznih objektov in z notranjo kanalizacijo, upravljajo upravljalci teh objektov. Ti upravljalci so dolžni vzdrževati kanalizacijo tako, da je omogočeno normalno odvajanje odplak ob stalno izpolnjenih predpisanih pogojih za izliv odpadnih voda v javno kanalizacijo.
II. GRADITEV JAVNE KANALIZACIJE
7. člen
Kdor namerava graditi kanalizacijo, si mora pridobiti za programiranje, načrtovanje in gradnjo smernice upravljalca. Javno kanalizacijo se lahko načrtuje in gradi samo v skladu z generalnim načrtom kanalizacije.
8. člen
Gradbena dela pri gradnji javne kanalizacije lahko opravi le izvajalec, ki ima za tovrstne gradnje ustrezno registracijo. Spojni kanal lahko zgradi vsakdo, kdor je za to strokovno usposobljen.
9. člen
Kdor namerava zgraditi javno kanalizacijo ali spojni kanal, mora priglasiti gradnjo najmanj 8 dni pred pričetkom del upravljalcu.
10. člen
Pri gradnji javne kanalizacije mora investitor zagotoviti tudi nadzor bodočega upravljalca. Po zaključku gradnje mora najkasneje v roku enega meseca po pridobitvi uporabnega dovoljenja oziroma najkasneje v treh mesecih po zgraditvi predložiti upravljalcu projekt izvedenih del, kataster, vrednost investicije, certifikate vgrajenih materialov, projekt z GD, PZI, uporabno dovoljenje in drugi podatki, ki so potrebni za upravljanje in vzdrževanje in zapisniško predati kanalizacijo v upravljanje.
11. člen
Kdor namerava graditi neposredno ob javni kanalizaciji, si mora pridobiti soglasje upravljalca.
Na javno kanalizacijo ni dovoljeno postavljati ali na njej graditi objektov ter spreminjati nivelete terena.
12. člen
Objekti javne in notranje kanalizacije morajo biti vedno dostopni. Lastniki zemljišč, preko katerih poteka javna kanalizacija, morajo omogočiti vzdrževalcem upravljalca prost dostop do objektov javne kanalizacije.
Morebitne odškodninske zahtevke lastniki zemljišč in upravljalec uredijo s posebnim dogovorom.
13. člen
Kdor gradi objekte, opravlja vzdrževalna, rekonstrukcijska ali druga dela na objektih ali na površinah ob javni kanalizaciji, mora pri opravljanju teh del skrbeti, da ne poškoduje javne kanalizacije. Pri trajni spremembi nivelete terena mora novemu stanju terena prilagoditi tudi javno kanalizacijo.
Gradbena dela, pri katerih se poseže na javno kanalizacijo, izvaja upravljalec ali drugi izvajalec pod neposrednim nadzorstvom upravljalca.
14. člen
Kdor vloži svoja denarna ali materialna sredstva za zgraditev javne kanalizacije, s tem ne pridobi razpolagalne pravice do kanalizacije.
III. PRIKLJUČITEV NA JAVNO KANALIZACIJO
15. člen
Investitor objekta si mora k lokaciji objekta na območju, kjer je načrtovana javna kanalizacija, pridobiti soglasje upravljalca o možnosti in pogojih priključitve objekta na javno kanalizacijo. Tako soglasje je potrebno tudi v primerih, ko se lokacijske pogoje opredeli v postopku izdaje gradbenega dovoljenja.
Za priključitev na javno kanalizacijo si mora investitor, lastnik ali upravljalec zgradbe pridobiti soglasje upravljalca kanalizacije.
Upravljalec odkloni soglasje k lokaciji, kadar objekta iz tehničnih razlogov ni možno priključiti na javno kanalizacijo.
16. člen
Lastniki in upravljalci zgradb na območju, kjer je zgrajena javna kanalizacija, morajo poskrbeti za priključitev svojih objektov na javno kanalizacijo najkasneje v šestih mesecih po njeni zgraditvi.
17. člen
Pred priključitvijo objekta na javno kanalizacijo mora bodoči koristnik plačati prispevek. Upravljalec določi pogoje za priključitev in odmeri višino prispevka, na podlagi sklepa Izvršnega sveta Skupščine občine Trebnje, ki je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.
Prispevek se uporablja za dograditev sistema javne kanalizacije v krajih, kjer je bil zbran.
18. člen
Neposredno priključitev spojnega kanala na javno kanalizacijo izvede upravljalec na stroške investitorja oziroma bodočega koristnika ali drugi izvajalec pod neposrednim nadzorstvom predstavnika upravljalca.
Praviloma ima vsak objekt en spojni kanal oziroma en priključek na javno kanalizacijo.
Upravljalec oziroma lastnik notranje kanalizacije ne sme dovoliti priključitve objektov drugih lastnikov oziroma upravljalec po svoji notranji kanalizaciji na javno kanalizacijo, razen s soglasjem upravljalca kanalizacije.
19. člen
Uporabniki javne kanalizacije, ki uporabljajo vodo v tehnološkem postopku proizvodnje, morajo imeti na spojnem kanalu pred priključkom na javno kanalizacijo zgrajene naprave za predčiščenje oziroma nevtraliziranje tehnoloških odpadnih voda in kontrolni jašek, v katerem je mogoče meriti količino odpadnih voda in odvzemati kontrolne vzorce.
Velikost, opremo in rok zgraditve kontrolnega jaška določi upravljalec v skladu s tehničnim pravilnikom o javni kanalizaciji ter z ostalimi veljavnimi zakonskimi predpisi za to področje.
20. člen
Uporabniki javne kanalizacije, ki so lastniki naprav za predčiščenje oziroma čistilnih naprav, so dolžni vzdrževati te naprave v skladu z določbami sprejetih poslovnikov.
Če upravljalec skupne čistilne naprave z analizo dokaže, da je na skupni čistilni napravi stopnja čiščenja večja, je uporabnik iz prvega odstavka tega člena dolžan odpadne vode speljati na skupno čistilno napravo.
21. člen
V javno kanalizacijo ni dopustno odvajati odpadnih voda v naslednjih primerih:
– če ima odpadna voda temperaturo nad 40 stopinj Celzija,
– če vsebuje odpadna voda strupene snovi, naftne derivate ali organska topila,
– če odpadna voda vsebuje brusilne snovi ali radioaktivne snovi ter vsebnost kovin,
– če ima odpadna voda faktor kislosti oziroma bazičnosti raztopine (pH) pod vrednostjo 6,5 ali nad vrednostjo 9,
– če odpadna voda vsebuje vnetljive ali eksplozivne snovi ali nevarne mikroorganizme,
– če odpadne vode vsebujejo barvo, ki bi povečala barvo vode na čistilni napravi nad 30 stopinj, računano po kobaltno platinski lestvici.
V javno kanalizacijo tudi ni dovoljeno odvajati vode iz površinskih vodotokov in izvirov podtalnice.
Podrobnejša določila o mejnih vrednostih snovi, ki jih sme vsebovati odpadna voda, ki se odvaja v javno kanalizacijo, določa tehnični pravilnik o javni kanalizaciji.
22. člen
V javno kanalizacijo ni dovoljeno odlagati trdih odpadkov, ki so z odlokom o odlaganju odpadkov opredeljeni kot gospodinjski, industrijski ali posebni odpadki.
23. člen
Na kanalizacijo za odvajanje samo padavinskih voda ni dopustno priključiti kanalizacijo za odvajanje odpadnih voda.
24. člen
Na območju, kjer je zgrajena javna kanalizacija in je nanjo možno priključiti objekt, ni dovoljeno graditi greznic.
Lastnosti odpadnih voda iz tehnoloških procesov se kontrolirajo trikrat letno z rednimi in izrednimi analizami. Redne analize se opravljajo na stroške koristnikov javne kanalizacije. Izredne analize zagotavlja upravljalec. Če je izredna analiza neugodna za koristnika, nosi stroške le-ta koristnik.
25. člen
Upravljalec lahko zavrne izdajo soglasja za priključitev oziroma neposredno priključitev spojnega kanala na javno kanalizacijo:
– v primerih iz 20. člena tega odloka,
– če je javna kanalizacija v slabem stanju in ne zagotavlja kvalitetno odvajanje odplak,
– če bi novi priključek povzročil motnje v obratovanju javne kanalizacije,
– če odpadne vode vsebujejo take snovi, ki jih ne bi bilo mogoče mehansko in biološko očistili,
– če je spojni kanal zgrajen tehnično nepravilno oziroma nekvalitetno.
IV. PLAČEVANJE STORITEV ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA
26. člen
Koristniki javne kanalizacije so dolžni plačevati stroške odvajanja in čiščenja odpadnih voda – kanalščino od dneva priključitve spojnega kanala na javno kanalizacijo.
27. člen
Cena kanalščine se oblikuje v skladu z veljavnimi zakonskimi predpisi.
Koristniki javne kanalizacije plačujejo kanalščino na podlagi ugotovljene količine porabljene pitne ali industrijske vode.
28. člen
Delež stroškov posameznega koristnika javne kanalizacije se določi na podlagi ugotovljene količine porabljene pitne ali tehnološke vode ter stopnje onesnaženosti odpadne vode.
Onesnaženost odpadne vode se ugotavlja v skladu s tehničnim pravilnikom o javni kanalizaciji.
Uporabniku, ki ima svoj lastni vodni vir in je priključen na. javno kanalizacijo, se zaračunava kanališčina po dejanski porabi, ki se odčita na njegovem vodomeru.
29. člen
Koristniki čistilne naprave, ki pripeljejo odpadno vodo v čiščenje na čistilno napravo ob praznjenju greznic in podobno, so dolžni plačati nastale stroške.
V. NADZORSTVO
30. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo komunalni, sanitarni in vodnogospodarski inšpektorji, za komunalne zadeve pristojni občinski upravni organ in pooblaščeni delavci upravljalca.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
31. člen
Od 300 SIT do 90.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
– priključi svoje objekte na javno kanalizacijo brez soglasja upravljalca (drugi odstavek 15. člena),
– izvedbe neposredni priključek spojnega kanala na javno kanalizacijo v nasprotju z 18. členom tega odloka,
– si ne pridobi smernic k programiranju, načrtovanju in gradnji javne kanalizacije (7. člen),
– se v določenem roku ne priključi na javno kanalizacijo (16. in 34. člen),
– nima zgrajenega kontrolnega jaška, kot določa 19. člen tega odloka,
– spušča odplake v javno kanalizacijo v nasprotju z 21. členom tega odloka,
– ne nevtralizira oziroma ne očisti odplak, kot določa prvi odstavek 19. člena tega odloka,
– gradi javno kanalizacijo ali spojne kanale in za tovrstne gradnje ni strokovno usposobljen (drugi odstavek 8. člena),
– dovoli drugemu lastniku oziroma upravljalcu priključitev njegovih objektov po notranji kanalizaciji na javno kanalizacijo (4. člen),
– ne prijavi gradnje javne kanalizacije ali spojnega kanala v določenem roku (9. člen),
– ne izroči v upravljanje javne kanalizacije upravljalcu v roku, ki je določen s tem odlokom (10. člen),
– ne izroči upravljalcu dokumentacije o zgrajeni javni kanalizaciji (10. člen),
– ne prilagodi elementov javne kanalizacije novi niveleti terena (13. člen).
32. člen
Od 75 SIT do 15.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, če:
– odvaja odpadne vode v meteorno kanalizacijo (23. člen).
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
33. člen
Upravljalec sprejme v soglasju z izvršnim svetom občinske skupščine tehnični pravilnik v šestih mesecih od uveljavitve tega odloka, s katerim uredi zlasti:
a) smernice za projektiranje in graditev javne kanalizacije,
b) tehnične normative za priključitev na javno kanalizacijo,
c) normative o sestavi odpadnih voda, ki se smejo odvajati v javno kanalizacijo (strokovno navodilo Uradni list SRS, št. 4/85),
d) način ugotavljanja stopnje onesnaženosti odpadne vode,
e) način zaračunavanja stroškov odvajanja in čiščenja odpadnih voda,
f) način zagotavljanja obratovanja, vzdrževanja in kontrole javne kanalizacije in za priključitev nanjo.
34. člen
Upravljalci oziroma lastniki kanalizacije, ki ima javni značaj, morajo zanjo pridobiti uporabno dovoljenje in jo predati v upravljanje pooblaščenemu javnemu podjetju.
35. člen
Vsi tisti, ki še niso priključeni na zgrajeno javno kanalizacijo naselja in je priključitev tehnično izvedljiva, morajo to storiti v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka.
36. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o prispevku za priključitev na javni vodovod in javno kanalizacijo, ki je bil objavljen v Skupščinskem Dolenjskem listu, št. 22/76 in 30/77 in Odlok o obvezni uporabi objektov in naprav za odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda na območju občine Trebnje (SDL, št. 1/84).
37. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-15/93-10
Trebnje, dne 29. novembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti