Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993

Kazalo

2459. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 5000 tolarjev, stran 3276.

Na podlagi prvega odstavka 69. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s Sklepom o izdaji bankovcev za 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 45/92) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o glavnih znamenjih bankovca za 5000 tolarjev
1. Bankovci za 5000 tolarjev so tiskani na belem varnostnem papirju z vodnim znakom in varnostno nitjo v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2. Bankovec ima dimenzijo 156 mm x 78 mm.
3. Videz bankovca za 5000 tolarjev
a) Sprednja stran
Osnovni motiv na bankovcu je lik slikarke Ivane Kobilce, izdelan v ročni gravuri po sodobni umetniški predlogi. Slikarkino podobo dopolnjuje na njeni levi strani senca profila portreta, izpolnjena z mikropisavo, ki sega v svetlo modro-rumeno barvno polje. Ob slikarkinem liku je na desni strani v tehniki globokega tiska napis "Ivana Kobilca 1861-1926". Nad njim je pravokotnik temno rjave barve, v katerem je v negativu številka "5000".
Na levi polovici bankovca je ob zunanjem robu v oranžni barvi odtisnjen napis "BANKA SLOVENIJE" v tehniki globokega tiska. V sredini bele površine bankovca je v vodnem znaku lik Ivane Kobilce. Pod likom je v temno rjavi barvi s številko odtisnjena vrednost bankovca. Desno od vodnega znaka je po celi višini bankovca v zaščitnem rastru ponazorjen obris slikarskega stojala. Motiv na stojalu predstavlja barvno skalo s prehodom iz rdeče (levo spodaj) v rumeno (desno zgoraj). Desno od obrisa slikarskega stojala je enako visoko barvasto polje zaščitnega vzorca, ki prehaja iz rdeče v zeleno barvo. V njem je z besedo odtisnjena vrednost bankovca "PET TISOČ TOLARJEV" v globokem tisku. Na zeleni površini je v obliki slikarske palete pregledni motiv, ki se na hrbtni strani bankovca dopolnjuje s pozitivno sliko istega motiva, tako da pri pregledu bankovca proti svetlobi dobimo polno podobo palete.
Preko celotne površine bankovca se z leve proti desni vije računalniško izvedena krivulja segmenta palete. V eni od linij je izpisana v mikropisavi zaščita, sestavljena iz imena Banke Slovenije, številčne oznake vrednosti in skrajšanega imena denarne enote.
V zgornjem delu bankovca na prehodu iz rumenega v zeleno zaščitno polje je v tehniki globokega tiska odtisnjena podoba medaljona s profilom slikarke. Nad rdeče zeleno pravokotno površino je v obliki polnega kroga v sivi barvi odtisnjena zaščita proti fotokopiranju. Levo od osi slikarskega stojala je v optično spremenljivi barvi odtisnjena kontura slikarske palete.
Na levi strani bankovca je na beli površini zgoraj znak za slepe, sestavljen iz reliefnega trikotnika in treh polnih krogov.
Na sprednji strani bankovca prevladujejo rdeča, zelena in rjava barva.
b) Zadnja stran
Tonsko podlago celotne površine bankovca predstavlja del motiva rdečih makov z znane slike Ivane Kobilce.
V zgornji levi četrtini bankovca je odtisnjen originalni načrt čelne fasade Narodne galerije iz leta 1894. Nad odtisom je ob zgornjem robu bankovca besedilo "Narodna galerija v Ljubljani". Desno od motiva, rahlo spuščeno v spodnjo polovico bankovca, sta odtisnjena v črni barvi v globokem tisku tloris in naris Robbovega vodnjaka. Kompozicijo zaključuje na desni strani načrt prizidka Narodne galerije. V levem spodnjem delu bankovca je s številko odtisnjena oznaka vrednosti bankovca. Oznako dopolnjuje z besedami izpisana vrednost "PET TISOČ TOLARJEV", ki je postavljena navpično ob motivu Robbovega vodnjaka in odtisnjena v tehniki globokega tiska. Preko celotne slikovne kompozicije je upodobljena računalniška izvedba animacije prehoda konture tlorisa vodnjaka v diagonalno linijo.
V zgornjem delu bele površine sta ob notranjem robu odtisnjeni besedili "GUVERNER" in "ČLAN SVETA BANKE", pod njima pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije mag. Bogomira Kosa. V zgornjem kotu je temno rjav pravokotnik, v katerem je v negativu s številko izražena vrednost bankovca. Pod njim sta eden pod drugim odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca "LJUBLJANA 1. JUNIJ 1993".
Ob zunanjem robu je v globokem tisku napis "BANKA SLOVENIJE". Vzporedno z njim je ob notranjem robu belega polja pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in šestih številk, natisnjena v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca.
Na zadnji strani bankovca prevladujejo zelena, rjava in rdeča barva.
4. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-23
Ljubljana, dne 7. decembra 1993
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti