Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993

Kazalo

2455. Sklep o višini in načinu oblikovanja rezervacij za zavarovanje pred potencialnimi izgubami bank in hranilnic, stran 3274.

Na podlagi drugega odstavka 29. člena zakona o bankah in hranilnicah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o višini in načinu oblikovanja rezervacij za zavarovanje pred potencialnimi izgubami bank in hranilnic
I. UVOD
1. Za zagotavljanje varnosti poslovanja je banka in hranilnica (v nadaljevanju: banka) dolžna oblikovati posebne in splošne rezervacije za zavarovanje pred potencialnimi izgubami, ki izvirajo iz tveganih bilančnih in ustreznih zunajbilančnih postavk v višini, na način in v rokih, ki jih določa ta sklep.
II. SPLOŠNE REZERVACIJE
2. Splošne rezervacije so namenjene za zavarovanje pred neznanimi bodočimi izgubami.
3. Banka je dolžna oblikovati splošne rezervacije najmanj v višini 1 odstotka zneska terjatev, ki so razvrščene v skladu s sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 55/93) v skupino A, razen za terjatve do Banke Slovenije in Republike Slovenije.
4. Bankam, ki predpisano kapitalsko ustreznost presegajo za 20 odstotkov, ni potrebno oblikovati splošnih rezervacij.
5. Splošne rezervacije banka oblikuje kot odhodek banke in jih knjiži na posebnem računu v pasivi bilance stanja.
III. POSEBNE REZERVACIJE
6. Posebne rezervacije so namenjene za pokrivanje potencialnih izgub iz terjatev, ki so predmet razvrščanja po sklepu o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic (v nadaljevanju: sklep o razvrstitvi terjatev).
7. Banka je dolžna oblikovati posebne rezervacije v višini ugotovljenih potencialnih izgub iz naslova terjatev v skupinah B, C, D in E v skladu s 13. točko sklepa o razvrstitvi terjatev.
8. Posebne rezervacije za potencialne izgube iz naslova bilančnih terjatev banka oblikuje kot odhodek banke in jih knjiži v obliki popravkov vrednosti terjatev v aktivi bilance stanja.
9. Posebne rezervacije za potencialne izgube iz naslova zunajbilančnih postavk banka oblikuje kot odhodek banke in jih knjiži na posebnem računu rezervacij v pasivi bilance stanja.
10. Skupni znesek oblikovanih posebnih rezervacij za vse terjatve, ki so razvrščene v posamezno skupino mora dosegati najmanj znesek, ki je izračunan za posamezno skupino razvrstitve z uporabo odstotka iz prvega odstavka 13. točke sklepa o razvrstitvi terjatev.
Če banka uporablja za izračun potencialnih izgub možne odstotke iz četrtega odstavka 13. točke sklepa o razvrstitvi terjatev in seštevek oblikovanih rezervacij po posameznih skupinah ne dosega zneska iz prvega odstavka te točke, oblikuje razliko do potrebne višine rezervacij za posamezno skupino razvrstitve na posebnem računu v pasivi bilance stanja.
IV. IZVAJANJE SKLEPA
11. Banka oblikuje splošne rezervacije trimesečno na podlagi opravljene razvrstitve terjatev.
Banka oblikuje posebne rezervacije za potencialne izgube tekoče ob nastanku terjatve oziroma potencialne obveznosti, dokončno pa trimesečno v višini ugotovljenih potencialnih izgub na podlagi opravljene razvrstitve terjatev.
12. Po stanju na zadnji dan v letu je banka dolžna knjigovodsko oblikovati rezervacije v skladu s tem sklepom v roku, predpisanem za predložitev letnih računovodskih izkazov.
Med letom je banka dolžna knjigovodsko oblikovati rezervacije najkasneje v mesecu dni po roku za predložitev poročila o razvrstitvi terjatev.
13. Ne glede na določila 12. točke tega sklepa, banke po stanju 31. 12. 1993 oblikujejo rezervacije v višini, ki jo dopušča rezultat poslovanja posamezne banke.
Dokončno oblikovanje rezervacij v višini potencialnih izgub ugotovljenih po stanju 31. 12. 1993, banke izvedejo v skladu s tem sklepom na dan 1. 1. 1994 po otvoritvenem stanju za leto 1994.
14. Banka Slovenije izda podrobnejša navodila za izvedbo tega sklepa.
15. Določila tega sklepa smiselno veljajo tudi za hranilnice iz 63. člena zakona o bankah in hranilnicah.
16. Z dnem začetka uporabe tega sklepa, preneha veljati sklep o višini in načinu oblikovanja rezervacij za zavarovanje pred potencialnimi izgubami banke (Uradni list RS, št. 27/91-I).
17. Ta sklep začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od vključno 31. 12. 1993.
Ljubljana, dne 7. decembra 1993.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti