Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/1993 z dne 19. 11. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/1993 z dne 19. 11. 1993

Kazalo

2325. Odlok o poslovnem času o občini Šmarje pri Jelšah, stran 3094.

Na podlagi 44. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni I. RS, št. 14/90, 5/91), 5. člena Zakona o prekrških zoper javni red in mir (Uradni l. SRS, št. 16/74, 42/86) in Odloka o pristojnosti in delu skupščine občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list SRS, št. l/90 in Uradni list RS, št. 45/90, 5/91, 23/91) je Skupščina občine Šmarje pri Jelšah na skupni seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 26. 10. 1993 sprejela
ODLOK
o poslovnem času v občini Šmarje pri Jelšah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja razporeditev in trajanje poslovnega časa za pravne osebe in obratovalnice samostojnih obrtnikov, ki opravljajo gostinske in obrtne storitve ter turistično dejavnost na območju občine Šmarje pri Jelšah.
Pri določitvi poslovnega časa v svojih poslovalnicah morajo pravne osebe in samostojni obrtniki v skladu z določili tega odloka upoštevati tudi potrebe občanov in turističnih obiskovalcev po načelih dobrega gospodarjenja in predpisih o javnem redu in miru.
2. člen
Pravne osebe in samostojni obrtniki morajo razpored poslovnega časa, prekinitev zaradi popravil in drugih posegov v lokale, kolektivnih letnih dopustov ter v primerih višje sile priglasiti občinskemu upravnemu organu pristojnemu za gospodarstvo, ki jim izda potrdilo o priglasitvi poslovnega časa.
Poslovni čas velja do priglasitve spremembe pri pristojnem občinskem upravnem organu, ki mora biti izvedena 15 dni pred predvideno spremembo, razen v primerih višje sile.
3. člen
Upravni organ, pristojen za gospodarstvo, lahko dovoli, da se posamezni obrat oziroma poslovalnica zapre zaradi adaptacije, kolektivnega dopusta in začasnih nepredvidenih sprememb. Začasna prekinitev obratovanja ne sme biti daljša od 30 dni. V času kolektivnih dopustov morajo biti izvršena vsa tekoča vzdrževalna dela.
Občinski upravni organ lahko v opravičenih primerih dovoli ali zahteva, da se posamezni obrat oziroma poslovalnica začasno zapre ali posluje s skrajšanim oziroma podaljšanim poslovnim časom.
4. člen
Razpored poslovnega časa mora biti objavljen na vidnem mestu ob vhodu v poslovni prostor, prav tako tudi začasne spremembe na osnovi dovoljenja upravnega organa iz 3. člena tega odloka.
Obvestilo o načrtovanih prekinitvah poslovanja mora pravna oseba ali samostojni obrtnik izobesiti na vidnem mestu ob vhodu v poslovni prostor vsaj teden dni pred prekinitvijo.
II. POSLOVNI ČAS
1. Gostinstvo
5. člen
Gostinski obrati določijo poslovni čas:
– hotelske restavracije med 6. in 24. uro, ob petkih in sobotah lahko poslujejo do 1. ure;
– gostilne, restavracije in penzioni med 7. in 24. uro, ob petkih in sobotah lahko poslujejo do 1. ure:
– okrepčevalnice bistroji med 6. in 23. uro; – bifeji in slaščičarne med 7. in 22. uro;
– nočni bari in drugi nočni lokali med 20. in 4. uro;
– diskoteke med 18. in 1. uro, ob petkih in sobotah med 18. in 3. uro;
– gostinski lokali v okviru trgovin imajo lahko poslovni čas enak, kot je v trgovinah;
– gostinski obrati v stanovanjskih blokih (ne glede na vrsto obrata) med 7. in 22. uro.
Sprejemanje gostov na prenočevanje je časovno neomejeno. Pred pričetkom in po končanem dovoljenem obratovalnem času morajo biti vhodna vrata lokala zaklenjena.
6. člen
Gostinski obrat je lahko zaprt en dan v tednu. Pri določanju prostega dne morajo gostinski obrati upoštevati obseg poslovanja ter krajevne in turistične potrebe. Kadar prosti dan sovpada s praznikom, se ga lahko prenese na naslednji dan.
7. člen
Ob prireditvah, praznikih ali zaradi turističnih in drugih potreb, lahko na podlagi dovoljenja oziroma potrdila občinskega upravnega organa, pristojnega za notranje zadeve, gostinski obrati poslujejo tudi z daljšim poslovnim časom, kot je določeno v 5. členu tega odloka, razen gostinski obrati iz 8. alinee 5. člena tega odloka.
8. člen
V kolikor gostinski obrat, ki je registriran za pripravo in nudenje hrane, organizira večerjo za zaključeno skupino gostov (poroke, obletnice...), so lahko ti gostje v lokalu prisotni v skladu z dogovorom, vendar mora gostinski obrat zagotoviti, da gostje ne bodo povzročali motenja okolice.
2. Obrt
9. člen
Obrtne delavnice (pravne osebe in samostojni obrtniki), ki poslujejo neposredno s strankami in nudijo storitve občanom, morajo biti odprte najmanj 7 ur ob delavnikih, okvirni poslovni čas pa določijo med 6. in 20. uro.
Izjemoma so lahko obrtne delavnice, ki opravljajo montažna, servisna in njim podobna dela na terenu, odprte določene dneve v tednu, najmanj pa 1 uro tedensko na delovni dan.
Pri določanju dejanskega poslovnega časa je potrebno upoštevati potrebe občanov, lokacijo ter življenjske in druge, razmere v kraju oziroma okolici, kjer se nahaja obrtna delavnica.
III. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni obrtnik zaradi ravnanja v nasprotju z določili 4. člena.
Z denarno kaznijo 10.000 SIT pa se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba pri samostojnem obrtniku, ki samostojno vodi poslovanje v odsotnosti obrtnika.
Denarno kazen izterja takoj na kraju samem tržni inšpektor.
1.1. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni obrtnik, ki:
1. ne priglasi poslovnega časa oziroma spremembe le-tega skladno z določili 2. in 3. člena;
2. ne ravna v skladu z določili 12. člena tega odloka;
3. posluje v gostinstvu v nasprotju z določili 5., 6., 7. in 8. člena;
4: posluje v obrti v nasprotju z določili 9. člena. Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje za prekršek iz 1. do 4. točke tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba pri samostojnem obrtniku, ki samostojno vodi poslovanje v odsotnosti obrtnika.
IV. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Pravne osebe in samostojni obrtniki so dolžni uskladiti svoj poslovni čas skladno z določili tega odloka najkasneje v dveh mesecih od njegove uveljavitve.
13. člen
Nadzor nad izvrševanjem tega odloka opravlja tržna inšpekcija občine Šmarje pri Jelšah.
14. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 30700-0085/93-001
Šmarje pri Jelšah, 26. oktobra 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Šmarje pri Jelšah
Jože Čakš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti