Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/1993 z dne 24. 9. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/1993 z dne 24. 9. 1993

Kazalo

1974. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč v občini Lenart, stran 2747.

Na podlagi 97. in 98. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91, 18/91) in Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92), je Skupščina občine Lenart na seji dne 8. julija 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč v občini Lenart
1. člen
Ta odlok ureja graditev in vzdrževanje zaklonišč in drugih zaščitnih objektov ter upravljanje in vzdrževanje obstoječih zaklonišč na območju občine Lenart.
2. člen
V občini Lenart ni območij, kjer bi bila v miru obvezna gradnja zaklonišč osnovne zaščite.
3. člen
Lastniki stavb, v, ali ob katerih so zgrajena zaklonišča osnovne zaščite, oziroma za katera so bila ta zaklonišča zgrajena, so dolžni zaklonišča primerno vzdrževati in skrbeti za njihovo smotrno uporabo.
4. člen
Zaklonišča se morajo redno vzdrževati. Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti.
Skupaj s knjigo vzdrževanja se hranijo navodila za vzdrževanje zaklonišča, uporabno dovoljenje zaklonišča, atesti, garancijski listi in seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav.
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat na leto opravi tehnična kontrola zaklonišča.
5. člen
Tehnično kontrolo zaklonišč in preizkuse o delovanju varnostnih ter zaščitnih naprav v zakloniščih opravljajo zavodi in organizacije, ki jih pooblasti ministrstvo za obrambo.
6. člen
Lastnik oziroma upravljalec zaklonišča lahko zaklonišče uporablja sam, ali da v najem drugi pravni ali fizični osebi. Zaklonišče se lahko v miru uporablja tudi v druge namene pod naslednjimi pogoji:
– da se v zaklonišču ne opravljajo adaptacije, ki bi poslabšale odpornost, higienske in tehnične razmere ter osnovni namen zaklonišča,
– da se redno vzdržujejo in jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali vojni izprazniti in usposobiti za zaščito v 12 urah.
7. člen
Sredstva, prejeta iz naslova najemnin za zaklonišča, se uporabljajo le za vzdrževanje zaklonišča in opreme v njem.
8. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih v občini Lenart (Uradni list SRS, št. 14/85, 29/90).
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije:
Št. 5/4 853-1
Lenart, dne 23. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine Lenart
Jože Škrlec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti