Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993

Kazalo

1495. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za Suho Krajino v občini Trebnje, stran 1877.

Na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni l. SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in RS, št. 26/90) in 6. člena Odloka o pristojnostih zborov SO Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89, 11/90, 10/91) so zbori Skupščine občine Trebnje na 21. skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 16. 6. 1993 sprejeli
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za Suho Krajino v občini Trebnje
1. člen
Ta odlok ureja spremembe in dopolnitve Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za Suho Krajino (Skupščinski Dolenjski list, št. 14/90).
2. člen
16. členu Območja za kmetijstvo se doda 5. točka, ki glasi:
Gradnja gospodarskih poslopij skupaj s potrebnimi površinami za stanovanje, je možna na obrobju kmetijskih površin (1. in 2. območje kmetijskih zemljišč), kadar njihova velikost zagotavlja pogoje za to, da je kmetijstvo osnovni vir pridobivanja dohodka kmetovalca. Objekte, ki neposredno služijo primarni kmetijski proizvodnji (kmečke bivalne hiše, hlevi, silosi, strojne lope, kašče, seniki itd.) je možno graditi tudi izven ureditvenih območij naselij na kmetijskih zemljiščih (1. in 2, območje kmetijskih zemljišč), če za tovrstno namembnost ni mogoče uporabiti stavbnih zemljišč.
Navedena gradnja se dovoljuje na obrobju naselij, ne pa kot razpršena gradnja na kmetijskih zemljiščih.
3. člen
21. člen se dopolni z novim "odstavkom, ki glasi: Strokovne rešitve v zvezi z arhitektonsko urbanističnim oblikovanjem sakralnih objektov morajo upoštevati predhodno izdelane krajinske presoje ustreznosti lokacij.
Rekonstrukcije in adaptacije obstoječih sakralnih objektov se morajo izvajati v skladu s soglasji, strokovnimi mnenji in smernicami pristojne organizacije varstva naravne in kulturne dediščine.
4. člen
30. členu se doda besedilo:
Gradnja čebelnjakov je dovoljena na kmetijskih zemljiščih pod sledečimi pogoji:
– čebelnjak lahko obsega površino za panje, priročno skladišče in sanitarije,
– objekt je pritličen in nepodkleten, v leseni izvedbi, višina ležišča kapne lege nad urejenim terenom je največ 3 m,
– investitor mora predložiti mnenje pristojnega upravnega organa glede predlagane lokacije, velikosti objekta in pašnih razmer oziroma načina čebelarjenja.
5. člen
Za 30. členom se doda nov 30. A člen, ki glasi: Lokacija za postavitev in prestavitev spominskih in drugih obeležij mora biti izbrana tako:
– da niso ovirani prometni tokovi in prometna preglednost,
– da se ne poslabšujejo bivalni pogoji in varnost objekta, če je obeležje na objektu,
– da se vklaplja v okolje in ga kvalitetno dopolnjuje. Spominska obeležja na območju ali posameznih objektih, za katere veljajo pogoji varovanja naravne in kulturne dediščine, se smejo postavljati in prestavljati le s soglasjem pristojne strokovne organizacije za varstvo naravne in kulturne dediščine.
6. člen
Za 30. A členom se doda nov 30. B člen, ki glasi: Za začasne objekte in naprave, ki so prvenstveno namenjeni sezonski turistični ponudbi, prireditvam, proslavam, političnim manifestacijam, v reklamne namene in podobno, veljajo naslednja merila in pogoji:
– da se z njihovo razmestitvijo bistveno ne ovira odvijanje drugih dejavnosti v prostoru,
– da se z gradbeno izvedbo in morebitnim komunalnim opremljanjem ne spreminja namenska raba zemljišča,
– da se po njihovi odstranitvi vzpostavi na zemljišču prvotno stanje takoj po prenehanju dovoljenega roka,
– da se ne poslabšujejo bivalni pogoji in varnost objekta, če je obeležje na objektu.
Postavitev začasnih objektov na počivališčih in parkirnih platojih regionalnih cest je možna s tem, da pristojni upravni organ predpiše natančne pogoje za postavitev le-teh.
Postavitev premičnih objektov, kot so: premične stojnice, potujoče prodajalne, prodajni avtomati, kjer se trguje na drobno, je dopustna na javnih in drugih mestih z upoštevanjem prvih treh alinej prvega odstavka tega člena.
7. člen
32. člen se nadomesti z novim besedilom, ki glasi: Reklamni panoji, turistične oznake ter elementi zunanje opreme naselja morajo biti locirani tako,
- da niso ovirani prometni tokovi in prometna preglednost,
– da se vklapljajo v okolje in ga dopolnjujejo,
– da ne zastirajo značilnih pogledov,
– da ne predstavljajo ovir za telesno prizadete ljudi,
– da ni ovirano vzdrževanje infrastrukturnega omrežja,
– uporaba kozolcev za te namene ni dopustna.
8. člen
Za 34. členom se doda nov 34. A člen, ki glasi:
Eksploatacije dobrin splošnega pomena (kamnolomi, peskokopi) se lahko izvajajo v skladu z usmeritvami iz prostorskega plana.
Na območjih eksploatacij je dopustno izkoriščanje naravnih materialov ter postavljanje objektov in naprav za izkoriščanje le-teh.
Območja, kjer so eksploatacije še občasno ter deloma ali v celoti opuščene, jih je potrebno sanirati.
Odpiranje novih eksploatacij mora biti podrejeno geološki oceni primernosti kamenine in presoji ambientalnih, krajinskih in spomeniških vrednot.
9. člen
38. člen se nadomesti z novim besedilom, ki glasi:.
Na osrednjih vaških prostorih – trgih, naj se predvideva ureditev površin za odvijanje javnih funkcij. Površine v trga je treba urediti tako, da se s tlaki ločijo primarne vozne površine od drugih voznih in peš površin.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 350-01/88-10
Trebnje, dne 16. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti