Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993

Kazalo

1493. Programske zasnove za ureditev območja urejanja obrtno podjetniške cone Šentrupert, stran 1875.

Na podlagi 1. odstavka 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 43. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 18/84., 15/89) in 38. člena Navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni l. RS, št. 20/85) ter 6. člena Odloka o pristojnostih zborov SO Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89, 11/90 in 10/91) so zbori Skupščine občine Trebnje na 21. skupnem zasedanju dne 16. 6. 1993 sprejeli
PROGRAMSKE ZASNOVE
za ureditev območja urejanja obrtno podjetniške cone Šentrupert
1. Lega območja in velikost območja
Območje urejanja OPC leži na jugovzhodnem robu naselja Šentrupert. Na severu omejuje parcelo potok Bistrica, na jugozahodu obstoječa poljska pot pod pogozdeno brežino Farovškega hriba, na jugovzhodu pa poteka meja po parcelnih mejah parcel 136/4, 136/3, 136/9, ki so vključene v območje urejanja. Ker parcela 136/4 tvori s parcelo 136/18 funkcionalno celoto zaščitene kmetije, smo jo izvzeli iz območja urejanja obrtno podjetniške cone in jo v parametrih izrabe cone ne bomo obravnavali.
Bruto velikost območja urejanja (brez parcele 136/4) je 22.000 m2.
2. Organizacija dejavnosti v območju
Sedanja izraba območja predstavlja kmetijsko površino, tj. travnik in deloma njive ter poljske poti. Na parceli št. 136/4 je lociran obstoječi gospodarski objekt "zaščitene kmetije. Z opredelitvijo območja za obrtno podjetniško dejavnost je celotno območje (razen parcele št. 136/4) namenjeno gradnji objektov za skladiščno, servisno, obrtno in podjetniško dejavnost. Sama zasnova cone mora omogočati fazno gradnjo objektov različnih velikosti, vendar po enotnih gradbeno tehničnih in oblikovnih merilih.
3. Kapaciteta območja po dejavnostih:
----------------------------------------------------------------
Namembnost                      Površina m2       FSI
----------------------------------------------------------------
1. predvideni objekti                 4.500
2. manipulacijske površine            4.000
3. prometne površine                  3.800
4. zelene površine                    7.200
   Skupaj m2                         19.500       FSI 0,23
5. izvzeta parcela                    2.500
----------------------------------------------------------------
   Površina območja m2               22.000
----------------------------------------------------------------
4. Organizacija prometa
Za navezavo območja urejanja OPC na širšo prometno ureditev je potrebno zgraditi približno po obstoječi trasi poljske poti novo dovozno cesto širine min. 6 m, s priključkom na obstoječo lokalno cesto Šentrupert – (Prelesje). Dolžina predvidene dovozne ceste je ca. 370 m. V samem območju urejanja je potrebno zgraditi servisno cesto, ki služi neposrednim dostopom do posameznih parcel.
Parkiranje osebnih vozil bo na celotnem območju omogočeno ob servisni cesti pred vsako posamezno parcelo. Celotna manipulacija tovornega prometa bo omogočena na manipulacijskem dvorišču pred posameznimi objekti.
5. Usmeritve za urbanistično, arhitektonsko in krajinsko oblikovanje
Celotna urbanistična zasnova območja urejanja OPC je prilagojena predvideni, vendar še ne dokončno definirani pozidavi. Dopuščati mora čim večjo fleksibilnost glede tlorisnih velikosti objekta in različnih namembnosti. Ker pri tovrstnem urbanističnem konceptu obstaja realna nevarnost za oblikovno neusklajenost celotne pozidave je nujno potrebno določiti arhitektonsko oblikovne konstante – enoten gradbeno-konstruktivni sistem, minimalna odstopanja predvidenih gabaritov, enotni detajli vencev, okenskih odprtin, vrat itd., ki bodo pripomogle k videzu enotnega urejenega območja.
Območje urejanja je za glavne poglede – dovozne poti v Šentrupert in pogledi z urbaniziranega območja -dobro vizualno zaščiteno s Farovškim hribom, ostali manj kritični pogledi pa bodo zastrti z intenzivno robno ozelenitvijo.
Zaradi ambientalne uskladitve z okoljem, vertikalni gabarit bodoče pozidave ne bo presegal 8 m, kar tudi zadošča za predvidene dejavnosti, ki na tem območju lahko realizirajo svoje programe.
6. Usmeritve za izboljšanje in varovanje bivalnega in delovnega okolja
Prostorsko je OPC v odnosu na obstoječo strnjeno pozidavo Šentruperta locirana ugodno in ob doslednem upoštevanju vseh normativov v zvezi z varovanjem okolja ni pričakovati negativnih vplivov.
Za zagotovitev varovanja okolja je pri izbiri dejavnosti, ki jih je možno locirati v OPC treba omogočiti gradnjo samo takim investitorjem, ki s strokovno preveritvijo programa dokažejo,
– da rte onesnažujejo zraka,
– da ne povzročajo hrupa preko dopustnih vrednosti za proizvodna območja,
– da ne onesnažujejo talnice in vodotokov,
– da ne uporabljajo pri svojem tehnološkem procesu nevarnih snovi in nimajo pri tem nevarnih tehnoloških odpadkov,
– da tehnološke odpadne vode vsebujejo samo take snovi, ki jih je možno spuščati v javni kanal,
– da imajo predviden sprejemljiv način zbiranja in odvažanja komunalnih in sekundarnih odpadkov.
Celotno območje OPC je locirano na obvodnih površinah Bistrice, zato se mora graditi skladno z zahtevami 39. člena Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za naselje Šentrupert.
7. Zasnove prostora za potrebe obrambe in zaščite
Pri nadaljnjem načrtovanju je potrebno upoštevati veljavne predpise s področja obrambe in zaščite.
8. Zasnova zaporednosti gradnje oziroma urejanja območja
Realizacija OPC Šentrupert zahteva glede na objektivne prostorske danosti zelo velika začetna vlaganja. Že na pričetku gradnje je potrebno zgraditi:
– 370 m dostopne ceste, dimenzionirane na težji tovorni promet
– visoko napetostni priključek in lokalno trafo postajo ter večji del elektroomrežja
– večji del vodovodnega omrežja,
– večji del kanalizacijskega omrežja, vključno s priključkom na krajevno čistilno napravo ali gradnjo lastne lokalne čistilne naprave,
– večji del internih prometnih površin z dostopom do zaščitene kmetije.
Tako velika začetna vlaganja, ki jih je realno možno pridobiti le od interesentov za gradnjo na tem območju ne dopušča možnosti fazne izgradnje.
Samo s polnim angažiranjem vseh bodočih investitorjev ali veliko večino, je možno finančno pokritje tako velikih začetnih vlaganj.
Faznost pa je omogočena vsakemu investitorju, da na lastni parceli postopoma" dograjuje svoj razvojni program.
9. Zasnova komunalnega omrežja
Celotno območje OPC je v obstoječem stanju kmetijsko zemljišče brez vsakršne infrastrukture: Kanalizacija
Na celotnem območju je potrebno zgraditi ločen sistem fekalne kanalizacije za fekalne in tehnološke odpadne vode in kanalizacije meteorne vode iz utrjenih površin, ki bo preko lovilcev olj speljana v potok Bistrica. Fekalna kanalizacija bo speljana v krajevno čistilno napravo, ki je predvidena na nasprotnem bregu potoka Bistrice.
Kolikor dinamika izgradnje lokalne kanalizacije ne bo omogočila tega priključka, bo potrebno zgraditi za potrebe OPC lastno čistilno napravo.
Vodovod
Območje se bo priključilo na obstoječi krajevni vodovod. Glede na omejene možnosti obstoječih kapacitet bo pri izbiri novih uporabnikov v coni potrebno omejevati tiste programe, ki pri svojem tehnološkem procesu rabijo večje količine sanitarne vode.
10. Zasnova energetskega omrežja
Elektrika
Za oskrbo cone z električno energijo je potrebno zgraditi visoko napetostni priključek od TP Agrostroj do novopredvidene TP za območje OPC ter v celotni kablirani razvod električnega omrežja.
Št. 352-110/92-10
Trebnje, dne 16. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti