Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1993 z dne 1. 7. 1993

Kazalo

1492. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Trebnje, stran 1874.

Na podlagi 98. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91 ter 12. člena Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) je Skupščina občine Trebnje na skupnem zasedanju družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti na seji dne 16. 6. 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Trebnje
1. člen
S tem odlokom se ureja graditev zaklonišč in drugih zaščitnih objektov, upravljanje in vzdrževanje, uporaba, oddajanje v najem in nadzor nad zaklonišči.
2. člen
V občini Trebnje ni območij, kjer bi bila obvezna gradnja zaklonišč osnovne zaščite v miru.
Investitorji lahko po lastni presoji v novih objektih tudi v miru gradijo zaklonišča osnovne zaščite.
3. člen
Zaklonilniki in drugi zaščitni objekti so kletni in drugi prostori v obstoječih objektih, komunalni in naravni objekti ter jarkovni zaklonilniki – rovi, ki se preuredijo oziroma gradijo po posebnem odloku občinske skupščine ob neposredni vojni nevarnosti in vojni.
4. člen
Obstoječa zaklonišča se morajo redno vzdrževati. Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti. Skupaj s knjigo vzdrževanja zaklonišč se hranijo navodila za vzdrževanje zaklonišča, uporabno dovoljenje zaklonišča, atesti, garancijski listi in seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav.
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat na leto opravi tehnična kontrola zaklonišča.
5. člen
Lastniki, imetniki pravice uporabe oziroma upravljalci stavb, v kateri so zaklonišča, so dolžni skrbeti za redno vzdrževanje zaklonišč v skladu s prejšnjim členom in skrbeti za njihovo smotrno uporabo v miru.
6. člen
Tehnično kontrolo zaklonišč in preizkuse o delovanju varnostnih ter tehničnih naprav v zakloniščih opravljajo zavodi in organizacije, ki jih pooblasti minister, pristojen za obrambo.
7. člen
Zaklonišča se lahko v miru uporabljajo v druge namene pod naslednjimi pogoji:
– da se v zakloniščih ne opravljajo adaptacije, ki bi poslabšale odpornost, higienske in tehnične razmere ter osnovni namen zaklonišča,
– da se redno vzdržujejo in jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali v vojni izprazniti in usposobiti za zaščito najpozneje v 12 urah.
8. člen
Z najemninami za uporabo zaklonišč pridobljena sredstva se lahko uporabljajo le za vzdrževanje zaklonišč oziroma za nakup poškodovane oziroma zamenjavo neuporabne opreme v njih.
9. člen
Z nastankom izrednih razmer, neposredne vojne nevarnosti ali vojne, preneha veljavnost vseh najemnih pogodb za zaklonišča.
10. člen
Za neizpolnjevanje dolžnosti in obveznosti, predpisanih s tem odlokom, veljajo kazenske določbe Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni l. RS, št. 15/91).
11. člen
Z veljavnostjo tega odloka preneha veljati Odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih na območju občine Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/83) in Odlok o spremembi odloka o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih na območju občine Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 16/84, 2/89 in 14/90).
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 853/1
Trebnje, dne 16. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti