Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993

Kazalo

1340. Odlok o poslovnem času, stran 1723.

Na podlagi drugega odstavka 44. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91), 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90, 10/91, 13/93) in 5. člena Odloka o organiziranju in delu skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 15/89. Uradni list RS, št. 23/91) je Skupščina občine Radovljica na 21. skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 26. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o poslovnem času
1. člen
S tem odlokom se določa minimalni poslovni čas, to je delo s strankami, za pravne osebe, ki opravljajo gostinske in obrtne storitve, lekarne, banke, turistične poslovalnice ter obratovalnice samostojnih obrtnikov, ki opravljajo gostinske storitve na območju občine Radovljica. Podjetja in samostojni obrtniki pri določitvi poslovnega časa v svojih poslovnih enotah v okviru določil tega odloka upoštevajo potrebe potrošnikov in turizma v skladu s predpisi o javnem redu in miru.
2. člen
Razpored poslovnega časa med tednom in pregled dežurnega poslovnega časa mora biti objavljen na vidnem mestu ob vhodu v poslovni prostor.
3. člen
Glede na poslovne turistične interese ter zaradi krajevnih potreb lahko podjetja in samostojni obrtniki poslujejo vse dni v tednu v podaljšanem poslovnem času.
Zaradi nemotene preskrbe občanov in turistične ponudbe lahko poslujejo podjetja in samostojni obrtniki v podaljšanem poslovnem času, ob sobotah, nedeljah ter pred prazniki in med prazniki.
4. člen
Upravni organ, pristojen za gospodarstvo, lahko dovoli, da se posamezni obrat oziroma poslovalnica zapre zaradi adaptacije, kolektivnega dopusta in začasnih nepredvidenih sprememb. Začasna prekinitev obratovanja ne sme biti daljša od 30 dni. V času kolektivnih dopustov morajo biti izvršena vsa tekoča vzdrževalna dela. Pristojni upravni organ v upravičenih primerih, lahko dovoli, da obrat oziroma poslovalnica posluje s krajšim poslovnim časom oziroma se začasno zapre.
O vseh načrtovanih prekinitvah poslovanja mora podjetje ali samostojni obrtnik vsaj teden dni prej obvestiti občane na vidnem mestu ob vhodu, koliko časa bo prekinitev trajala.
5. člen
Podjetja in samostojni obrtniki, ki točijo alkoholne pijače, teh ne smejo točiti pred 7. uro. Obvestilo o prepovedi mora biti objavljeno na vidnem mestu v poslovnem prostoru.
POSLOVNI ČAS
Trafike 6. člen
Trafike določijo poslovni čas za vse dni v tednu najmanj med 7. in 19. uro, razen sobote, ko poslujejo najmanj med 7. in 12. uro.
Bencinski servisi
7. člen
Bencinski servisi poslujejo vse delovne dni v tednu vključno s soboto, najmanj med 7. in 20. uro, razen servisa Radovljica II, ki ob sobotah posluje najmanj do 13. ure. Na Bledu posluje en servis tudi ob nedeljah in praznikih najmanj od 7. do 20. ure. V Bohinju posluje bencinski servis tudi ob nedeljah in praznikih najmanj od 7. do 13. ure.
Lekarne
8. člen
Poslovni čas lekarn se določi glede na krajevne potrebe po preskrbi z zdravili tako, da ne sme biti krajši od 40 ur na teden. Poslovni čas javnih zavodov določi ustanovitelj, poslovni čas zasebnih lekarn potrdi pristojni občinski upravni organ.
V času, ko so lekarne zaprte, to je ob sobotah popoldne, nedeljah in praznikih, določijo izmenično dežurno službo v lekarnah v Radovljici, na Bledu ali Jesenicah.
Gostinski obrati
9. člen
Gostinski obrati poslujejo najmanj 6 dni v tednu, poslovni čas določijo:
– gostinski obrati v stanovanjskih objektih z različnimi lastniki, ne glede na vrsto obrata, vse dni v tednu med 7. in 22. uro, najmanj 8 ur dnevno
– hotelske restavracije med 6. in 24. uro, ob petkih in sobotah lahko poslujejo do 1. ure, najmanj 8 ur dnevno
– kavarne med 8. in 24. uro najmanj 8 ur dnevno
– restavracije, penzioni, gostilne in specializirane okrepčevalnice – picerije med 7. in 24. uro, najmanj 8 ur dnevno, ob petkih in sobotah, pred državnimi prazniki in ob državnih praznikih lahko do 1. ure.
– okrepčevalnice med 7. in 23. uro najmanj 8 ur dnevno
– slaščičarne med 7. in 22. uro najmanj 8 ur dnevno
– nočni bari in drugi nočni lokali med 18. in 4. uro naslednjega dne.
Gostinski obrati iz 1. alinee 1. odstavka tega člena poslovnega časa ne morejo podaljšati, ostali gostinski obrati iz prejšnjega odstavka tega člena pa lahko izjemoma, na podlagi dovoljenja občinskega upravnega organa, pristojnega za gospodarstvo, podaljšajo poslovni čas ob skupinskih prireditvah.
Gostinski obrat mora vlogo podati najmanj 5 delovnih dni pred prireditvijo.
Turistične poslovalnice in menjalnice
10. člen
Turistične poslovalnice lahko poslujejo vse dni v tednu. Poslovni čas določijo najmanj med 9. in 19. uro.
Avtotaksi služba
11. člen
Avtotaksi služba deluje vse dni v tednu s celodnevnim neprekinjenim poslovnim časom. Z dogovorom med izvajalci mora biti zagotovljena storitev ob vsakem času na območju občine.
Banke in pošle
12. člen
Banke in pošte določijo poslovni čas:
– z dopoldanskim poslovnim časom vse delovne dni v tednu vključno s soboto najmanj med 8. in 12. uro
– z deljenim poslovnim časom najmanj med 9. in 12. uro in med 15. in 17. uro vse dni v tednu razen sobote, ko poslujejo najmanj med 9. in 12. uro
– s celodnevnim neprekinjenim poslovnim časom določijo poslovni čas najmanj med 9. in 18. uro, ob sobotah poslujejo najmanj do 12. ure
– z dopoldanskim oziroma popoldanskim delovnim časom glede na krajevne potrebe.
NADZOR
13. člen
Nadzor nad izvrševanjem tega odloka opravljajo inšpekcijske službe, delavci policijske postaje in komunalni redar.
KAZENSKE DOLOČBE
14. člen
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje na kraju samem pravna oseba oziroma posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. nima določenega poslovnega časa v skladu s tem odlokom
2. toči alkoholne pijače pred 7. uro (5. člen).
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe. Denarno kazen izterja takoj na kraju samem tržni inšpektor, policist ali komunalni redar.
15. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje na kraju samem pravna oseba oziroma posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. se ne drži določenega poslovnega časa
2. nima objavljenega razporeda poslovnega časa na vidnem mestu pri vhodu v poslovni prostor (2. člen)
3. o načrtovanih prekinitvah poslovanja ne obvesti občanov na vidnem mestu ob vhodu, koliko časa bo prekinitev trajala (4. člen)
4. nima na vidnem mestu objavljenega obvestila o prepovedi točenja alkoholnih pijač pred 7. uro (5. člen).
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje za prekršek iz 1. odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe. Denarno kazen izterja takoj na kraju samem tržni inšpektor, policist ali komunalni redar.
16. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati
Odlok o poslovnem času (Uradni vestnik Gorenjske, št. 9/89, Uradni list RS, št. 24/91).
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 307-1/93
Radovljica, dne 26. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Radovljica
Vladimir Černe, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti