Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993

Kazalo

1197. Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana za obdobje 1986-2000 in srednjeročnega plana za obdobje 1986-1990 občine Laško, dopolnjen 1989 in 1992, stran 1436.

Na podlagi 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90), Zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84 in 15/89) in 194. člena Statuta občine Laško (Uradni list SRS, št. 21/82 in 15/86) je Skupščina občine Laško na 19. skupni seji vseh zborov dne 8. 5. 1993 sprejela
SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PROSTORSKIH SESTAVIN DOLGOROČNEGA PLANA
za obdobje 1986-2000 in srednjeročnega plana za obdobje 1986-1990 občine Laško, dopolnjen 1989 in 1992
Spremeni in dopolni se dolgoročni plan ter srednjeročni plan občine Laško, objavljen v Uradnem listu SRS, št. 46/87 in 44/88. V celoti se zamenjajo prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana tako, da je sestavni del sprememb in dopolnitev prostorski del s poglavjem – zasnova in strategija urejanja prostora, poselitve, varstvo dobrin, splošnega pomena in okolja od tč. 1.0 do vključno 5.4 z naslednjo vsebino: varstvo in raba dobrin splošnega pomena, varstvo okolja – sanacija novih virov, usmeritve za poselitev in naselja, zasnova organizacije dejavnosti v prostoru in zasnova poselitve, opredelitve za uresničevanje preostalih sestavin plana.
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana – tekstualni in grafični del se nahajajo na Sekretariatu za upravne in gospodarske zadeve – Oddelek za urejanje prostora občine Laško.
Grafični del dolgoročnega in srednjeročnega plana v 4 mapah obsega:
1. mapa – kartografski del št. 1, tematske karte v M 1 : 25000:
1. zasnova kmetijstvo, gozdarstvo in območje za poselitev
2. zasnova vodnega gospodarstva
3. zasnova rudnin
4. zasnova naravne in kulturne dediščine
5. zasnova rekreacije v naravnem okolju
6. zasnova sanacij
7. zasnova poselitve in funkcij naselij v območju naselij
8. zasnova prometnega omrežja
9. zasnova omrežja zvez
10. zasnova energetskega omrežja
11. zasnova načina urejanja prostora
12. zasnova osnovne rabe prostora
2. mapa – kartografski del št. 2, predstavlja karte TTN 1 : 5000:
1. urbanistična zasnova naselja Laško
2. urbanistična zasnova naselja Rimske Toplice
3. urbanistična zasnova naselja Radeče
4. ureditvena območja
3. mapa – kartografska dokumentacija PKN 1 : 5000, prikazuje območje, objekte in prostorske izvedbene akte, ki so zavarovani s predpisi ali zakonom ter usklajeni v prostoru: programske zasnove (tekstualno in grafično gradivo) za območje pokopališča in bencinske črpalke Radeče, čistilne naprave Laško, RTP Laško, sanacija Rudnika Laško, rekonstrukcija lokalne ceste in vodotoka Lahomščice v Marija Gradcu.
4. mapa – programska zasnova za območje Zdravilišča Laško, dopolnjeno v l. 92.
PROGRAMSKA ZASNOVA ZA PROSTORSKI IZVEDBENI NAČRT – ZA OBMOČJE ZDRAVILIŠČA LAŠKO
6.1. Ureditveno območje in opis meje po parcelah
Obravnavano območje obsega zemljišča na levem in desnem bregu reke Savinje v dolžini okvirno 650 m severno od obstoječega zdravilišča in vzhodno nad obstoječo magistralno cesto M 10-3 v skupnem obsegu 18,25 ha. V okviru tega območja sta opredeljeni enklavi prvega območja kmetijskih zemljišč v obsegu – na desnem bregu Savinje 3,5 ha in na levem bregu 0,6 ha ter vodotok Savinje v obsegu 4,5 ha. Preostala zemljišča v obsegu 9,65 ha so namenjena razvoju Zdravilišča, od tega zavzemajo obstoječa stavbna zemljišča 2,36 ha in predvidena za razvoj 7,29 ha.
Območje je pretežno nepozidano z izjemo nekaj objektov ob magistralni cesti – dve stanovanjski hiši, dva gospodarska objekta in bencinska črpalka. Na levem bregu Savinje je obstoječi ribnik in kmetijska zemljišča, ki so občasno poplavljena.
Opis meje ureditvenega območja po parcelah: zahodna meja območja poteka po robu magistralne ceste, to je po vzhodnem robu parcele št. 883/2 k.o. Debro do severnega roba parcele 15/1 k.o. Debro. Severna meja poteka po severnem robu parcel 15/1 in 29/1, seka parcelo 33/6 do njenega SZ roba ter po tej meji in po robu parcele 13/5 do roba parcele št. 13/2 vse k.o. Debro. Seka Savinjo 900/2 ter poteka po robu parcel št. 1318, L,19, 1321 vse k.o. Rifengozd.
Od tu zavije proti jugu in na vzhodni strani kompleksa na svojem poteku seka parcele št. 1304/5, 1304/1, 1305/3, 1308, 1307/1, 1246/8, 1246/5 vse k.o. Rifengozd ter nadaljuje po robu parcele št. 26 k.o. Laško.
Od tu zavije proti zahodu in na svojem poteku seka parcelo št. 544/2, Savinjo 570/1, rob parcele št. 23 vse k.o. Laško, dalje poteka po robu parcel št. 55, 39/2 do ceste Celje – Laško to je do roba parcele št. 883/2 vse k.o. Debro.
6.2. Organizacija dejavnosti, program in zmogljivosti
Glede na razdrobljeno in nepovezano gostinsko ponudbo in premalo izkoriščene razvojne možnosti Laškega in okolice za razvoj turističnega gospodarstva, se ob usmeritvi pridobivanja zahtevnejšega gosta nakazuje možna alternativa, izgradnja novih kvalitetnejših zdraviliško bivalnih kapacitet na levem bregu Savinje.
Do sedaj opravljene študije so prvenstveno obravnavale možnosti širitve laškega zdravilišča na obstoječi lokaciji, ki pa predvsem iz ekološkega vidika (hrup, zrak, onesnažen vodotok – Rečica) za zahtevnejšega gosta, ki sodi v višji cenovni razred, ni primerna.
V okviru ureditvenega območja je na levem bregu Savinje predvidena izgradnja zdraviliško-hotelskega objekta A kategorije s kapaciteto 250-300 ležišč, ki bo zasnovan tako, da ga bo mogoče širiti (dograjevati).
Medicinsko-zdraviliški program naj bo prilagojen medicinsko programiranemu oddihu.
Ob novem zdraviliško-turističnem objektu so predvidene spremljajoče dejavnosti povezane z zdraviliško dejavnostjo (bazen, športno rekreacijske površine in objekti, servisi tercialnih dejavnosti). Na desnem bregu Savinje pa so predvidene parkovno-rekreacijske ureditve v navezavi na obstoječi zdraviliški kompleks.
6.3. Zasnova prometnega omrežja
Predvidena je rekonstrukcija odseka ceste Celje -Laško z ureditvijo glavnega dovoza preko predvidenega mostu čez Savinjo do obstoječe ceste za Jagoče. Dovozi do predvidenih objektov na levem bregu Savinje bodo iz preurejene obstoječe ceste za Jagoče.
Glede na predviden program bo potrebno skupno na obeh straneh Savinje zagotoviti okvirno 370 parkirnih mest. Del obstoječe ceste za Jagoče je od mestnega jedra Laško do predvidenega hotela preurediti v peš promenado, Jagoče pa bodo z Laškim povezane preko magistralne ceste in novega mostu. Peš sprehajalne poti naj bodo preko Savinje povezane z brvjo za pešce.
6.4. Zasnova komunalnega omrežja
Vodnogospodarske ureditve:
Pred pričetkom del na obravnavanem območju je v okviru vodnogospodarskih ureditev potrebno izvesti regulacijo Savinje in zagotoviti varnost pred poplavami po projektih NIVO Celje oziroma vodnogospodarske študije. Na levem bregu Savinje je potrebno zagotoviti odvod površinskih zalednih vod, pri načrtovanju objektov pa upoštevati kote terena kot so opredeljene v zgoraj navedenih projektih.
Vodni viri – termalna voda:
Na območju zdravilišča so zajete v vodnjakih termalne vode zdravilišča. Termalna voda doteka iz smeri Jagoče pod Savinjo. Na levem bregu so bile v juliju 1990 izvršene raziskave s strani Geološkega zavoda Ljubljana (projekt SLK-II-30d/d- 14/24-m). Ocenjujejo, da bi bilo možno zagotoviti do 40 l/s s temperaturo do 29,5 C. Za zagotovitev večjih količin termalne vode je potrebno izvesti še dodatne raziskave.
Kanalizacija:
Na desnem bregu poteka desnobrežni kanal mešanih odplak, na katerega se bo priključila sekundarna kanalizacija. Za levi breg je predvidena izgradnja levobrežnega kanala, na katerega se bo priključila kanalizacija tako bodočega zdraviliškega kompleksa kot naselje Jagoče.
Levobrežni kot tudi desnobrežni kanal bosta priključena na čistilno napravo. Vodovod:
Vodovodni priključki za bodočo zazidavo bodo iz obstoječega vodovodnega omrežja skladno s pogoji Komunale Laško.
PTT omrežje:
Predvideni objekti se priključijo na obstoječe omrežje skladno s pogoji PTT Celje. Elektro omrežje:
Obstoječi 20 kV daljnovod ob predvidenem mostu bo potrebno kablirati, ter bodoče nizkonapetostno razvodno omrežje je možno priključiti na obstoječe elektro omrežje.
Ogrevanje:
Za obravnavano območje je predvidena plinifikacija. V ta namen je predvidena merno regulacijska postaja severno od predvidene bencinske črpalke PETROL. Kot alternativni energetski vir je predvideno ogrevanje na lahko kurilno olje z upoštevanjem predpisov Zakona o varstvu zraka (Uradni list SRS, št. 13/75 in 35/79) in Odloka o namestitvi za količine in koncentracije škodljivih snovi, ki se smejo spuščati v zrak iz posameznih virov onesnaženja (Uradni list SRS, št. 3/77 in 16/77).
6.5. Usmeritve za urbanistično, krajinsko in arhitektonsko oblikovanje
Na desnem bregu Savinje je v navezavi na obstoječe objekte zdravilišča severno od vodotoka Rečica predvideno območje za parkovno-rekreacijske ureditve. Oblikovno mora biti usklajeno s parkom zdravilišča.
Na levem bregu Savinje v vzhodnem delu obravnavanega območja naj bo hotelski objekt položen na zahodno pobočje Huma v maksimalno petih etažah in maksimalne dolžine do 140 m. V kleti, ki mora biti nad nivojem 100 letne vode Savinje, je potrebno urediti hidroterapijo z notranjim bazenom, ki se naj povezuje z zunanjim bazenom.
Objekt bo imel dvokapno mansardno streho, loggie naj se zapirajo s polknicami, kritina naj bo drobno teksturirana, omet in kamen na stenah in stavbno pohištvo bogato členjeno.
Zunanja ureditev hotela naj odgovarja tej zasnovi -kamniti tlaki, bazeni obloženi s keramiko in hortikultura, ki se bo vklapljala v avtohtono zelenje. V okviru tega zunanjega prostora naj bo urejen bazen, športno igrišče (tenis) in naravni ribnik.
Reka Savinja deli območje zdravilišča na dva dela. Za samo ureditev okolice na obeh bregovih Savinje bo potrebno izdelati podrobnejši izvedbeni načrt. Z rekonstrukcijo magistralne ceste se uredi vizualna in protihrupna zaščita ceste.
6.6. Usmeritve za varovanje naravne in kulturne dediščine
Pri izdelavi osnutka PJN-a je potrebno upoštevati smernice Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine predvsem iz vidika navezave na staro mestno jedro in obstoječe zdravilišče.
6.7. Usmeritve za varstvo bivalnega okolja
Predvideni objekti ne povzročajo hrupa v okolju. Izvor hrupa predstavlja obstoječa magistralna cesta, kar je potrebno reševati s protihrupno zaščito, prav tako je že sam program razporejen tako, da so spalne kapacitete odmaknjene od te ceste na levi breg Savinje. Pri bodočem načrtovanju je potrebno upoštevati vse veljavne zakone v zvezi z varstvom zraka in o varstvu pred prekomernim hrupom. Prav tako urediti strugo Savinje pred poplavami in predlagano odvodnjavanje odplak in meteornih vod ter zagotoviti odvoz odpadkov skladno z odlokom občine.
6.8. Zasnova ureditve prostora za potrebe SLO in DS
Pri pripravi osnutka PIN je potrebno upoštevati pogoje in predpise sekretariata za LO občine Laško.
6.9. Zasnova etapnosti in zaporednosti gradnje ter urejanje območja
Prva etapa urejanja površine je levi breg Savinje vključno z izgradnjo bencinskega servisa in dovozne ceste v Jagoče.
Predvideno je naslednje zaporedje zazidave: Ureditev struge Savinje, izgradnja cestne povezave za Jagoče z novim mostom preko Savinje, nasipavanje ter komunalna in ostala prometna infrastruktura v zvezi z izgradnjo predvidenih objektov.
6.10. Nadomestitev zemljišč oziroma njihovih proizvodnih možnosti
Zgubljena najboljša kmetijska zemljišča se bodo nadomeščala z melioracijami slabših zemljišč (cca 100 ha skupaj), s sanacijami plazovitih območij (za izboljšanje zemljišč za kmetijsko rabo) ter z intenzivnejšo pridelavo in prodajo kmetijskih proizvodov, ki so zanimivi v sklopu zdraviliškoturistične ponudbe.
Kmetijam, ki so eksistenčno vezane na zemljo, se bodo zgubljena zemljišča nadomeščala v naravi na lokacijah v neposredni bližini. Preostalim se izplača odškodnina. Za poseg v prostor bo investitor plačeval še odškodnino za spremembo namembnosti pred izdajo gradbenega dovoljenja. Pripadajoči del teh sredstev bo občina na podlagi sprejetega programa usposabljanja kmetijskih zemljišč namenila prizadetim kmetijam za dodatna vlaganja v intenziviranje kmetijske proizvodnje.
Št. 004-7/89
Laško, dne 8. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Laško
Miloš Veršec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti