Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993

Kazalo

1185. Odlok o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona, stran 1421.

Na podlagi tretjega odstavka 3. člena in 8. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in drugega odstavka 2. člena ter 5. in 25. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) ter na podlagi 6. člena Odloka o pristojnosti zborov skupščine občine Gornja Radgona (Uradne objave Pomurja, št. 6/91) je Skupščina občine Gornja Radgona na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 13. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona
I. USTANOVITELJSTVO
1. člen
Skupščina občine Gornja Radgona s sedežem v Gornji Radgoni, Partizanska c. 13 (v nadaljnjem besedilu: ustanovitelj) s tem odlokom ustanovi javni zdravstveni zavod Zdravstveni dom Gornja Radgona (v nadaljnjem besedilu: zavod), ki je pooblaščen v skladu z zakonom za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti za območje občine Gornja Radgona.
2. člen
Zavod je pravna oseba s statusom javnega zdravstvenega zavoda.
II. IME IN SEDEŽ ZAVODA
3. člen
Ime zavoda je: Zdravstveni dom Gornja Radgona. Skrajšano ime zavoda je: ZD G. Radgona. Sedež zavoda je: Gor. Radgona, Partizanska c. 34.
III. DEJAVNOST ZAVODA
4. člen
Zavod opravlja osnovno zdravstveno dejavnost v skladu z zakonom in mrežo zdravstvene službe na primarni ravni v občini Gornja Radgona, ki obsega:
1. Zdravstveni dom Gornja Radgona:
– dejavnost splošne medicine z nujno medicinsko pomočjo
– laboratorijska dejavnost
– reševalna postaja za območje občine
– dejavnost za medicino dela, prometa in športa
– dejavnosti za zdravstveno varstvo predšolskih otrok
– dejavnosti za zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine
– dejavnosti za zdravstveno varstvo žensk
– dejavnosti za patronažno in babiško varstvo za območje občine
– dejavnosti zdravljenja in nege na domu
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine ter specialistična ortodontska ambulanta,
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo odraslih
– pnevmoftiziološki dejavnosti
– ambulanta za očesne pripomočke
2. Zdravstvena postaja Redenci
– dejavnosti za splošno medicino
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo odraslih
3. Zdravstvena postaja Radenci
– dejavnosti za splošno medicino
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo odraslih
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo predšolskih otrok
4. Zdravstvena postaja Videm ob Ščavnici
– dejavnosti za splošno medicino
– dejavnosti za zobozdravstveno varstvo odraslih Druge specialistične zdravstvene in konziliarne dejavnosti, katere niso vezane na bolnišnično dejavnost in se v skladu z 8. in 9. členom Zakona o zdravstveni dejavnosti lahko opravljajo v osnovni zdravstveni dejavnosti, se zaradi zahtev kadrovskih normativov in racionalnosti opravljajo po dogovoru skupno za območje širše lokalne skupnosti v enem od bližnjih zdravstvenih domov.
IV. ORGANI ZAVODA
5. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda
– direktor zavoda in
– strokovni svet zavoda.
a) Svet zavoda
6. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki ima 7 članov. Svet zavoda sestavljajo:
– trije predstavniki delavcev zavoda, ki opravljajo dejavnost, zaradi katere je zavod ustanovljen,
– trije predstavniki ustanovitelja in
– en predstavnik zavarovancev.
Predstavnike delavcev zavoda izvolijo delavci neposredno na tajnih volitvah. Volitve se opravijo na podlagi poslovnika, ki ga sprejme direktor zavoda, ki opravi vse priprave za izvedbo volitev.
Predstavnike ustanovitelja imenuje Skupščina občine Gornja Radgona.
Predstavnike zavarovancev imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izmed zavarovancev, ki niso zaposleni pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Predsednika sveta zavoda volijo člani sveta Zavoda.
7. člen
Člani sveta zavoda se izvolijo oziroma imenujejo za štiri leta in so lahko ponovno imenovani oziroma izvoljeni za to funkcijo.
Naloge in pristojnosti sveta zavoda se določijo s statutom zavoda v skladu z zakonom o zavodih.
8. člen
Svet zavoda lahko veljavno odloča, če je na seji navzočih več kot polovica članov sveta zavoda.
Svet zavoda sprejme sklepe z večino glasov vseh članov.
b) Direktor zavoda
9. člen
Direktor organizira in vodi delo ter poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod ter je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela zavoda.
Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja.
Mandat direktorja traja štiri leta in je po poteku lahko ponovno imenovan.
10. člen
Za direktorja zavoda je lahko imenovan kandidat na podlagi javnega razpisa, če izpolnjuje pogoje, določene s statutom v skladu z zakonom.
c) Strokovni svet Zavoda
11. člen
Strokovni svet zavoda je kolegijski organ zavoda.
Naloge, sestavo in način oblikovanja strokovnega sveta zavoda se določi s statutom zavoda v skladu z zakonom.
V. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI ZAVODA V PRAVNEM PROMETU
12. člen
Zavod je pravna oseba, ki nastopa v pravnem prometu v okviru svoje dejavnosti samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun.
Za svoje obveznosti odgovarja z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
13. člen
Zavod gospodari z vsemi osnovnimi in drugimi materialnimi sredstvi, s katerimi je gospodaril do uveljavitve tega odloka.
14. člen
Premoženje zavoda je last ustanovitelja.
Z vsem premoženjem upravlja zavod. Zavod samostojno razpolaga s premičnim premoženjem in stanovanjskim skladom, z ostalimi nepremičninami pa samo po predhodnem soglasju ustanovitelja.
VI. SREDSTVA ZA DELO ZAVODA
15. člen
Sredstva za izvajanje dejavnosti pridobiva zavod:
– od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,
– od Zavarovalnic,
– iz proračuna Republike Slovenije oziroma Ministrstva za zdravstvo Slovenije za storitve in namene, za katere je z zakonom določeno ali posebej dogovorjeno, da se financirajo iz republiškega proračuna,
– od ustanovitelja,
– s prodajo storitev drugim,
– z dotacijami, darili in iz drugih virov, na način in pod pogoji, določenimi z zakonom in statutom zavoda.
16. člen
Presežek prihodkov nad odhodki zavod uporablja za izvajanje in razvoj svoje dejavnosti.
O načinu razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki odloča na predlog direktorja svet zavoda v soglasju z ustanoviteljem.
17. člen
O načinu ter višini pokrivanja primanjkljaja iz dogovorjenega programa, ki ga ni moč pokriti iz drugih razpoložljivih sredstev zavoda, odloči ustanovitelj na predlog sveta zavoda.
18. člen
Zavod je dolžan uporabljati in upravljati premoženje ustanovitelja s skrbjo dobrega gospodarja.
VII. ODGOVORNOST USTANOVITELJA ZA OBVEZNOSTI ZAVODA TER MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN ZAVODA
19. člen
Ustanovitelj prevzema odgovornost za obveznosti zavoda do višine vrednosti premoženja, s katerim razpolaga zavod.
Ustanovitelj usklajuje program zdravstvenega varstva za območje, ki ga zavod s svojo dejavnostjo pokriva ter za območje širše lokalne uprave ter spremlja izvajanje programov, usklajuje investicije zavoda in skrbi za njihovo financiranje ter sprejema sklepe za sanacijo in kritje izgub na podlagi letnega programa zavoda.
Zavod je odgovoren za uravnoteženo finančno poslovanje, sprejema in izvaja program zdravstvenega varstva, poroča o poslovanju in predlaga sanacijo izgub.
20. člen
Zavod je dolžan ustanovitelju nuditi občasno, zlasti pa na njegovo zahtevo podatke o poslovanju zavoda in poslovnih rezultatih ter druge podatke, ki so potrebni za opravljanje funkcij ustanovitelja.
21. člen
Ustanovitelj je dolžan zagotavljati zavodu sredstva za njegov razvoj oziroma razširjeno reprodukcijo v okviru sprejete mreže javnega zdravstva v občini.
VIII. ORGANIZIRANJE SKUPNIH DEJAVNOSTI
22. člen
Zavod se pri izvajanju programov povezuje in usklajuje z drugimi javnimi zdravstvenimi zavodi na območju občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota ali drugih občin in v ta namen organizira za posamezna področja dejavnosti ustrezne službe medsebojnega povezovanja, kot so strokovno medicinski sveti.
23. člen
Zavod lahko ustanovi skupnost zavodov za opravljanje finančnih, pravnih in administrativnih del, skupaj z drugimi javnimi zdravstvenimi zavodi na območju občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota ali drugih občin.
V okviru skupnosti zavodov zavod lahko načrtuje, izvaja in opravlja tudi druge strokovne in svetovalne zadeve, če se tako dogovori z drugimi zavodi na osnovi skupnih interesov.
K ustanovitvi skupnosti zavodov daje soglasje ustanovitelj javnega zdravstvenega zavoda.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Zavod kot pravni naslednik Organizacijske enote Zdravstveni dom Gornja Radgona nadaljuje delo z obstoječim premoženjem organizacijske enote po bilanci stanja zadnjega zaključnega računa.
25. člen
Do vpisa v register novo ustanovljene Skupnosti zdravstvenih zavodov v Murski Soboti in Zdravstvenega doma Gornja Radgona pri registrskem sodišču in izvolitve direktorjev bodo delavci sedanje Uprave zavoda opravljali vsa dela iz 23. člena tega odloka v sedanjem obsegu in vsebini.
Po registraciji zavodov in izvolitvi direktorjev iz 1. odstavka tega člena se dela iz 23. člena tega odloka prehodno opravljajo pogodbeno pri Skupnosti zdravstvenih zavodov v M. Soboti, vendar najdalj do 31. 12. 1993.
Pogodbeni odnos za opravljanje skupnih zadev iz drugega odstavka tega člena ne sme presegati kadrovskega normativa, ki velja za ta dela v zdravstveni dejavnosti.
26. člen
Direktor in delavci s posebnimi pooblastili, imenovani pred sprejetjem tega odloka, nadaljujejo z delom na teh funkcijah do imenovanja direktorja in delavcev s posebnimi pooblastili po novem statutu.
V času trajanja mandata imajo odgovorne osebe po tem členu odloka vsa pooblastila za ustanovitev novega zavoda po tem odloku in Sklepu o razdružitvi pomurskega zdravstvenega zavoda, predvsem pa za:
– konstituiranje novih organov,
– sprejem statuta,
– vpis zavoda v sodni register in
– razpis direktorja s soglasjem ustanovitelja.
27. člen
Ustanovitev in konstituiranje sveta zavoda se izvede v roku 30 dni po sprejemu tega odloka.
Zavod mora sprejeti svoj statut v roku 90 dni po uveljavitvi tega odloka in ga predložiti v soglasje ustanovitelju.
Imenovanje direktorja in izvolitev drugih organov se po postopku in na način, kot ga določa zakon, ta odlok in novi statut, izvede takoj po sprejetju statuta zavoda.
28. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1993 dalje.
Št. 022-1/93-11
Gornja Radgona, dne 13. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Gornja Radgona
Alojz Vogrinčič, dipl. inž. agr.
in dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti