Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993

Kazalo

721. Odlok o uvedbi agromelioracijskega postopka na agromelioracijskem območju Žužemberg-desni breg ll, stran 730.

Na podlagi 105. člena Zakona o kmetijskih zemljiščih (Prečiščeno besedilo: Uradni list SRS, št. 17/86) in 8. člena Odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Novo mesto (SDL, št. 21/89 in 6/90) je Skupščina občine Novo mesto na sejah zborov dne 18. 2. 1993 sprejela
ODLOK
o uvedbi agromelioracijskega postopka na agromelioracijskem območju Žužemberk – desni breg II
1. člen
S tem odlokom se uvede agromelioracijski" postopek na kmetijskih zemljiščih v delu k. o. Reber, k. o. Stavca vas, k. o. Šmihel pri Žužemberku, k. o. Ajdovec, k. o. Dvor, k. o. Žužemberk k. o. Žvirče, k. o. Hinje in k. o. Sela pri Hinjah, na območju naselij Reber, Stavca vas, Šmihel, Dešeča vas, Budganja vas, Dol. Ajdovec, Sadinja vas, Vel. Lipovec, Sred. Lipovec, Gor. Ajdovec, Vinkov vrh, Stranska vas, Ratje, Vrh, Lazina, Visejec, Žvirče, Vrh pri Hinjah in Prevple na površini 343,76 ha. Parcela št. 511 k. o. Šmihel pri Žužemberku in del parcele št. 509 k. o. Šmihel pri Žužemberku nista vključeni v agromelioracijski postopek.
2. člen
Zemljišča na agromelioracijskem območju so s prostorskim delom družbenega plana občine Novo mesto namenjena za kmetijsko pridelavo.
3. člen
Agromelioracijsko območje iz 1. člen a tega odloka je grafično prikazano v preglednem kartnem materialu v merilu 1:5000 in kartnem materialu 1:25000.
Seznam parcel z navedbo lastnikov, površin in kulture je sestavni del dokumentacije za izvedbo agromelioracijskih del..
Dokumentacija je na vpogled pri investitorki Mercator-KZ Suha Krajina Žužemberk in Sekretariatu za kmetijstvo in gozdarstvo občine Novo mesto.
4. člen
Agromelioracija obsega odstranjevanje kamenja, grmovne zarasti, meliorativno gnojenje in ureditev poljskih poti ter je v skladu z družbenim planom občine Novo mesto za obdobje 1986-1990.
5. člen
Agromelioracija se bo izvajala postopno, najprej na območju naselja Žvirče na površini 66 ha, kasneje pa na ostalem delu agromelioracijskega območja.
Agromelioracijska dela na območju naselja Žvirče bodo zaključena do spomladi 1993, druga agromelioracijska dela pa se bodo izvajala v skladu z dinamiko zagotavljanja finančnih sredstev s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.
6. člen
Investitorka del za izvedbo agromelioracije je Mercator KZ Suha Krajina Žužemberk, ki je dolžna urediti in financirati vse posledice ukrepov, ki bi nastale z izvedbo agromelioracije in predhodno niso predvidljive.
Način financiranja je naslednji: 75% priznane predračunske vrednosti zagotovi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, 25% pa lastniki zemljišč.
Investitorka Mercator KZ Suha Krajina Žužemberk je dolžna ravnati s finančnimi sredstvi, namenjenimi za izvedbo agromelioracije kot dober gospodar. V primeru, da bodo ugotovljene nepravilnosti pri porabi finančnih sredstev, namenjenih za agromelioracijska dela, nosi odgovornost investitorka.
Udeleženci agromelioracije ustanovijo agromelioracijski odbor, ki nadzira izvajanje del in porabo finančnih sredstev.
7. člen
Lastniki zemljišč so dolžni poleg lastne udeležbe opraviti tudi naslednja dela: posekati in odstraniti grmovje in pospraviti izruvano kamenje, prav tako sodelujejo pri izvajanju strojnih in drugih del (ureditev poti).
Rok za izvedbo del po prejšnjem odstavku določi investitor po programu, vendar morajo biti dela zaključena 6 mesecev po končanem delu stroja.
Če lastnik ne izvede potrebnih agromelioracijskih del, odredi občinski upravni organ, pristojen za kmetijstvo, v skladu s 113. členom Zakona o kmetijskih zemljiščih izvedbo potrebnih ukrepov na stroške tega lastnika.
8. člen
Kultura in način rabe urejenih kmetijskih zemljišč mora ustrezati kvaliteti zemljišč po izvedbi agromelioracijskih del.
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 061-3/92-10
Novo mesto, dne 18. februarja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Novo mesto
Marjan Dvornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti