Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993

Kazalo

717. Odlok o obvezni graditvi in vzdrževanju zaklonišč, stran 727.

Na podlagi 97. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91), 12. člena Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) ter 10. člena Odloka o volitvah, sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Metlika (SDL, št. 2/90) je Skupščina občine Metlika na skupni seji zbora združenega dela, družbenopolitičnega zbora in zbora krajevnih skupnosti dne 22. 2. 1993 sprejela
ODLOK
o obvezni graditvi in vzdrževanju zaklonišč
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok predpisuje merila in kriterije za gradnjo zaklonišč in opredeljuje financiranje, upravljanje, nadzorovanje in vzdrževanje zaklonišč na območju občine Metlika.
2. člen
Glede na uporabo v sistemu zaščite ločimo:
– osnovna
– ojačana zaklonišča ter
– zaklonilnike.
Glede na uporabnike ločimo zaklonišča v stanovanjskih stavbah in hišah, zaklonišča v podjetjih, zavodih in organizacijah ter javna zaklonišča.
II. GRADNJA ZAKLONIŠČ
3. člen
V neposredni vojni nevarnosti, se gradijo zaklonišča dopolnilne zaščite, kot so zaklonilniki in drugi zaščitni objekti, rovni in podobni objekti ter za zaklanjanje prilagojeni kletni in drugi prostori. Točne lokacije zaklonišč dopolnilne zaščite so opredeljene in označene na karti, ki je sestavni del načrta za zaklanjanje.
4. člen
Upravne zadeve v zvezi z graditvijo zaklonišč, zaklonilnikov in drugih zaščitnih objektov za zaščito prebivalstva in materialnih dobrin, opravlja občinski upravni organ za obrambo.
5. člen
V neposredni vojni nevarnosti, se morajo zaklonišča dopolnilne zaščite, ki so opredeljena v načrtu za zaklanjanje, preurediti za uporabo v vojni najpozneje v 24 urah.
III. UPORABA V MIRU
6. člen
Stroški vzdrževanja zaklonišč se delijo na način, ki se uporablja za pokrivanje stroškov tekočega in investicijskega vzdrževanja objektov. Bremenijo lastnika, uporabnika oziroma upravljalca, ki mora za tekoče leto predvideti in zagotoviti potrebna finančna sredstva.
Občina lahko na podlagi pogodbe z lastniki organizira tudi redno vzdrževanje skupnih zaklonišč.
7. člen
Najemne pogodbe o uporabi zaklonišč v miru sklepajo lastniki stavb v katerih so zaklonišča. Z nastankom izrednih razmer, neposredne vojne nevarnosti ali vojne, preneha veljavnost vseh najemnih pogodb za zaklonišča.
8. člen
Z najemninami za uporabo zaklonišč pridobljena sredstva, se lahko uporabijo le za vzdrževanje zaklonišč oziroma za nakup poškodovane ali neuporabne opreme v njih.
IV. VZDRŽEVANJE ZAKLONIŠČ
9. člen
Podjetja, zavodi in organizacije ter lastniki in upravljalci stanovanjskih blokov, kakor tudi krajevne skupnosti, skrbijo za redno vzdrževanje prostorov, ki so namenjeni za zaklanjanje ljudi.
Nadzor nad zaklonišči, opremo, vzdrževanjem in uporabo zaklonišč izvajajo organi, ki jih določa Zakon o obrambi in zaščiti in organi, ki jih navaja Uredba o graditvi in vzdrževanju zaklonišč.
10. člen
Podjetja, zavodi, organizacije in drugi, ki imajo določene zakloniščne kapacitete, so dolžni pri adaptacijah teh prostorov, kjer gre za povečanje koristnih površin ali za spremembo namembnosti teh objektov, kjer je potrebno gradbeno dovoljenje, ponovno zagotoviti dvonamenskost teh prostorov z lastnimi sredstvi in v skladu s tehničnimi normativi, ki so v veljavi.
11. člen
Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se zapisujejo podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti. Skupaj s knjigo vzdrževanja zaklonišč, se hranijo navodila za vzdrževanje zaklonišč, uporabno dovoljenje zaklonišča, atesti, garancijski listi in seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav. Enkrat letno se opravi tehnična kontrola zaklonišča. Tehnično kontrolo zaklonišč opravljajo zavodi in organizacije, ki jih določi minister pristojen za obrambo.
V. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih občine Metlika (SDL, št. 17/83) in odlok o spremembah odloka o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih (SDL, št. 6/90).
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 853/1
Metlika, dne 22. februarja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Metlika
Branko Matkovič, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti