Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993

Kazalo

641. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 50 tolarjev, stran 651.

Na podlagi prvega odstavka 69. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s Sklepom o izdaji bankovcev za 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 46/92) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o glavnih znamenjih bankovca za 50 tolarjev
1. Bankovec za 50 tolarjev je tiskan na belem varnostnem papirju z vodnim znakom in varnostno nitjo v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2. Bankovec ima dimenzijo 132 x 66mm.
3. Videz bankovca za 50 tolarjev:
a) Sprednja stran
Osnovni motiv na bankovcu je lik matematika Jurija Vege, izdelan v ročni gravuri po sodobni umetniški predlogi. Podobo Jurija Vege na njegovi levi strani dopolnjuje senca profila portreta, izpolnjena z mikropisavo, ki sega na svetlo vijoličasto polje. Ob liku je ob desni strani v tehniki globokega tiska napis "Jurij Vega 1754-1802". Nad njim je pravokotna površina temno vijoličaste barve, v kateri je v negativu številka "50".
Na levi polovici bankovca je ob zunanjem robu v svetlo rdeči barvi odtisnjen napis "BANKA SLOVENIJE" v tehniki globokega tiska. V sredini bele površine bankovca je v vodnem znaku lik Jurija Vege. Desno od vodnega znaka so štiri polja z zaščitnimi vzorci. Zgornje levo polje je roza barve, ki se preliva v temno vijoličasto. Pod njim je prazno belo polje, ki prehaja v polje rumene barve s sivim horizontalnim zaščitnim vzorcem. Čez polje je v tehniki globokega tiska v temno vijoličasti barvi odtisnjena s številko oznaka vrednosti bankovca. Na desni strani zgoraj se nahaja polje sivih navpičnih linij s preglednim motivom, ki je sestavljen iz štirih faz lune, začenši z mlajem z desne proti levi. Tega dopolnjuje na hrbtni strani bankovca negativni odtis istih znakov v oranžni barvi tako, da je tudi na desni strani motiv mlaja. Ob presvetlitvi bankovca dobimo polne kroge. Pod sivim poljem je pokončno pravokotno polje, sestavljeno iz vzorcev vijolične in rjave barve. V njem je odtisnjen v temno vijoličasti barvi napis "PETDESET TOLARJEV" v tehniki globokega tiska.
Preko celotne površine polj z zaščitnimi vzorci in dela bele površine z vodnim znakom je odtisnjen motiv risbe iz Vegove razprave o krogli, ki se vrti okoli središčne osi in njenem sploščenju na tečajih. Ta pojav, ki vpliva na oblikovanje naše zemlje, je Vega matematično pojasnil. Na horizontalni osi krožnice je izpisano besedilo, ki je sestavljeno iz imena Banke Slovenije, številčne oznake vrednosti in skrajšanega imena denarne enote.
Med krožnico in portretom je v tehniki globokega tiska odtisnjen računalniško animiran vzorec elipse v treh barvah (vijoličasta, črna in rjava).
Na levi strani bankovca je na beli površini zgoraj znak za slepe osebe, sestavljen iz reliefnega odtisa trikotnika in kroga.
Na sprednji strani bankovca prevladujejo vijoličasto-modra, črna in rjava barva.
b) Zadnja stran
Osnovni motiv zadnje strani bankovca je temno modro ozadje s ponazoritvijo sončnega sistema in risbo čelne fasade Akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, odtisnjena v globokem tisku. V osrednjem delu temne podlage je na površini svetlejšega zaščitnega vzorca odtisnjena v temno vijoličasti barvi oznaka vrednosti bankovca s številko, desno od nje pa pokončno še z besedo oznaka vrednosti "PETDESET TOLARJEV". Preko celotne površine je računalniško animiran vzorec v tehniki globokega tiska v rjavi, temno vijoličasti in črni barvi.
V zgornjem delu bele površine sta ob notranjem robu odtisnjeni besedili "GUVERNER" in "ČLAN SVETA BANKE", pod njima pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije dr. Jožeta Mencingerja. V desnem kotu zgoraj je gijoširan pravokotnik temno vijoličaste barve, v katerem je v negativu s številko izražena vrednost. Pod njim sta eden pod drugim odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca "LJUBLJANA 15. JANUAR 1992".
Ob zunanjem robu je v globokem tisku v svetlo rdeči barvi napis "BANKA SLOVENIJE". Vzporedno z njim je ob notranjem robu belega polja pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in šestih številk, natisnjenih v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca.
Na zadnji strani bankovca prevladuje modra barva.
4. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-16
Ljubljana, dne 16. marca 1993.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti