Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993

Kazalo

633. Navodilo o postopku homologacije vozil v Republiki Sloveniji, stran 630.

Na podlagi 11. člena odredbe o homologaciji vozil (Uradni list RS, št. 14/93) izdaja minister za znanost in tehnologijo
NAVODILO
o postopku homologacije vozil v Republiki Sloveniji
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
To navodilo ureja postopek homologacije cestnih motornih vozil in njihovih priklopnikov (v nadaljnjem besedilu: vozila), ki so namenjeni uporabi v Republiki Sloveniji.
2. člen
Homologacija se izvaja različno glede na način proizvodnje oziroma uvoza vozila. Za serijsko izdelana oziroma uvožena vozila se opravi homologacija tipa vozila, za posamičen uvoz, izdelavo oziroma predelavo pa je potreben posamičen pregled vozila.
II. HOMOLOGACIJA SERIJSKO IZDELANIH OZIROMA UVOŽENIH VOZIL
3. člen
1 Za serijsko izdelana vozila in vozila, ki jih uvažajo fizične ali pravne osebe, ki opravljajo kot svojo registrirano dejavnost uvoz oziroma prodajo vozil, je potrebno pridobiti listino o homologaciji tipa vozila za vsak tip vozila, ki je namenjen prodaji v Republiki Sloveniji.
1. Začetek postopka
4. člen
(1) Vsak proizvajalec oziroma vsak uvoznik vozila mora vložiti na Uradu za standardizacijo in meroslovje Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: USM) vlogo za izdajo homologacijske listine za vsak tip vozila, ki ga želi prodajati v Republiki Sloveniji. Vlogo odda na predpisanem obrazcu (USM – H 001) in predloži dokazilo o plačani pristojbini za homologacije
(2) USM napoti vložnika zahteve na pooblaščeno strokovno organizacijo, ki bo pregledala vozilo. Istočasno izroči vložniku tudi poseben obrazec (USM – H 002), na katerega vložnik vpiše vse zahtevane podatke o vozilu, in to za vsak tip vozila posebej.
2. Strokovni pregled
5. člen
(1) Vložnik zahteve za homologacijo tipa vozila se z vlogo obrne na pooblaščeno strokovno organizacijo in predloži tudi izpolnjen obrazec s tehničnimi podatki vozila in dokazila proizvajalca o izpolnjevanju posameznih mednarodnih homologacijskih predpisov (kopije homologacijskih listin).
(2) Istočasno predloži tudi dokazilo o plačani pristojbini za strokovni pregled. V primeru nameravanega uvoza vozil mora pooblaščeni uvoznik za vsak tip vozila, ki ga želi uvažati, začasno uvoziti po eno vozilo in ga kot vzorčno vozilo dostaviti pooblaščeni strokovni organizaciji v pregled.
6. člen
(1) Pooblaščena strokovna organizacija po prejemu zahtevka za pregled vozila prouči predloženo tehnično dokumentacijo o vozilu, po potrebi zahteva dodatno dokumentacijo in pregleda vozilo. V primeru, da je dokumentacija proizvajalca izdelana v nekem tujem jeziku, lahko pooblaščena strokovna organizacija zahteva od vložnika, da ji oskrbi prevod v slovenskem ali v angleškem jeziku.
(2) Na pregledu pooblaščena strokovna organizacija ugotavlja predvsem skladnost vzorčnega vozila s predloženo dokumentacijo. Po pregledu vzorčnega vozila in dokumentacije izdela tehnično poročilo o izpolnjevanju zahtev vozila in ga pošlje skupaj s prilogo (tehnični podatki vozila) na USM. Ustrezne obrazce izdaja USM.
3. Homologacija
7. člen
(1) USM prouči prejeto tehnično poročilo in v primeru, da vozilo izpolnjuje vse predpisane pogoje, izda vložniku na njegovo ime listino o homologaciji tipa vozila. Če se v okviru tega tipa vozila predvideva prodaja več različnih izvedenk in variant, je potrebno le-te posamezno navesti v listini o homologaciji tipa vozila. Istočasno z listino o homologaciji tipa vozila pošlje USM vložniku tudi kopijo tehničnega poročila.
(2) V primeru, da USM iz tehničnega poročila ugotovi, da vozilo ne izpolnjuje pogojev, obvesti o tem vložnika zahteve za homologacijo tipa vozila z dopisom, v katerem mu zavrne izdajo listine o homologaciji tipa vozila. Obvestilu priloži tudi kopijo tehničnega poročila in obrazložitev, zakaj je bila homologacija zavrnjena.
8. člen
(1) Imetnik listine o homologaciji tipa vozila mora na osnovi le-te priložiti vsakemu vozilu tega tipa izjavo o ustreznosti vozila. To izjavo mora prejeti skupaj z vozilom lastnik (kupec) vozila.
(2) Izjavo o ustreznosti vozila mora podpisati pooblaščena oseba imetnika listine o homologaciji tipa vozila. V ta namen mora imetnik listine o homologaciji tipa vozila pooblastiti določene svoje uslužbence, katerih podpise mora deponirati predhodno na USM (obrazec USM – H 009).
(3) Oštevilčene obrazce za izjavo o ustreznosti vozila nabavi imetnik listine o homologaciji tipa vozila na USM.
(4) Imetnik listine o homologaciji tipa vozila vodi točno evidenco o izdanih izjavah o ustreznosti vozila in te podatke vsakih štirinajst dni sporoča na USM.
9. člen
(1) V primeru, da proizvajalec spremeni že homologirano vozilo oziroma uvede nove variante ali izvedenke, je imetnik listine o homologaciji dolžan pred prodajo takega vozila o tem obvestiti USM in dati na razpolago ustrezne tehnične podatke, ki se nanašajo na odstopanja od homologiranih izvedb vozila.
(2) USM na osnovi predloženih dokumentov odloči, ali za tako vozilo izda dodatek k listini o homologaciji tipa vozila ali pa je potrebno opraviti novo homologacijo tega vozila.
4. Registracija homologiranega vozila
10. člen
(1) Lastnik vozila mora na tehničnem pregledu vozila pred prvo registracijo homologiranega vozila v Republiki Sloveniji predložiti tudi izjavo o ustreznosti vozila, ki jo je prejel skupaj z vozilom od prodajalca. S tem dokazuje, da predmetno vozilo izpolnjuje določila predpisov, ki urejajo v Republiki Sloveniji področje cestnih motornih vozil in njihovih priklopnikov. Številka izjave o ustreznosti vozila se vpiše v zapisnik o tehničnem pregledu vozila.
(2) V primeru, da lastnik vozila ne predloži izjave o ustreznosti vozila oziroma, da številka le-te ni vpisana v karton o tehničnem pregledu vozila, se smatra, da vozilo ni tehnično brezhibno.
(3) V primeru preprodaje že homologiranega in registriranega vozila preda prodajalec novemu lastniku tudi izjavo o ustreznosti vozila.
11. člen
Če pride do spremembe oziroma predelave že registriranega vozila, ga je lastnik vozila dolžan pripeljati na pregled pooblaščeni strokovni organizacija predložiti pa mora tudi potrebne tehnične podatke. Pooblaščena strokovna organizacija oceni, ali je potrebno opraviti posamični pregled vozila ali ne.
III. POSAMIČNI PREGLEDI VOZIL
12. člen
Za vsako posamično uvoženo, izdelano ali predelano vozilo je potrebno pridobiti izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
1. Začetek postopka
13. člen
(1) Lastnik vozila, ki le-to posamično uvozi, predela ali izdela, mora vložiti zahtevek za pridobitev izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila na pooblaščeno strokovno organizacijo in plačati predpisano pristojbino. Predložiti mora vse potrebne tehnične podatke o vozilu na predpisanem obrazcu (USM-H002) in poleg tega še:
– pri uvozu vozila: verodostojna potrdila proizvajalca o skladnosti posameznih elementov, sklopov in sistemov vozila z ustreznimi mednarodnimi homologacijskimi predpisi;
– pri predelavi v Republiki Sloveniji že registriranega (ali homologiranega) vozila: ustrezno tehnično dokumentacijo (risbe, specifikacije, izračune) in homologacijska potrdila morebitno novo vgrajenih delov oziroma sklopov (če morajo biti homologirani) ter morebitne nove potrebne homologacije sistemov vozila;
– pri izdelavi vozila: ustrezno tehnično dokumentacijo (risbe, specifikacije, izračune) in potrdila o homologaciji vgrajenih delov oziroma sklopov vozila ter potrdila o homologaciji posameznih sistemov vozila.
(2) V primeru, da je dokumentacija proizvajalca izdelan v nekem tujem jeziku, lahko pooblaščena strokovna organizacija zahteva od lastnika vozila, da oskrbi prevod v slovenskem ali v angleškem jeziku. Poleg dokumentacije, navedene v prvem odstavku tega člena, mora predložiti v pregled tudi vozilo. Pri uvozu vozila se pregled vozila opravi načeloma v carinskem skladišču.
(3) Enak postopek velja tudi za uvoznika oziroma proizvajalca, ki želi za vozilo pridobiti izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila v smislu drugega odstavka 5. člena odredbe o homologaciji vozil.
2. Strokovni pregled
14. člen
(1) Pooblaščena strokovna organizacija pregleda predloženo tehnično dokumentacijo in po potrebi zahteva še dopolnitev.
(2) Pregled zajema samo skladnost konstrukcijsko-tehničnih karakteristik vozila s predpisi, ki v Republiki Sloveniji urejajo področje vozil. To dokazovanje se opravi na podlagi dokazil proizvajalca in pregleda vozila.
(3) V primeru pomanjkljivih dokazil strokovna organizacija, ki opravlja pregled, zahteva od lastnika vozila, da ji dostavi verodostojni dokument (kopijo podeljene homologacije po določenem pravilniku). Po potrebi lahko zahteva tudi izvedbo homologacijskega postopka po določenem pravilniku pri pooblaščeni instituciji.
(4) Za predelana vozila se ta pregled predvsem nanaša na tiste dele vozila, na katere vpliva predelava, seveda, če je bilo osnovno vozilo že registrirano v Republiki Sloveniji. V nasprotnem primeru pa zajema pregled celotno vozilo.
15. člen
(1) Na osnovi rezultatov pregleda vozila, dokumentacije in dokazil izdela pooblaščena strokovna organizacija tehnično poročilo o izpolnjevanju zahtev.
(2) Če vozilo izpolnjuje vse pogoje, izda pooblaščena strokovna organizacija lastniku vozila izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
(3) V primeru predelave že homologiranega vozila pooblaščena strokovna organizacija vpiše v izjavo o ustreznosti vozila, ki jo je lastnik vozila prejel že ob nakupu vozila, podatke o izvršeni spremembi in potrdi izjavo, da taka predelava vozila odgovarja predpisom.
(4) V primeru, da posamično pregledano vozilo ne izpolnjuje zahtev veljavnih predpisov, pristojna strokovna organizacija o tem obvesti lastnika vozila z dopisom, v katerem tudi obrazloži razloge zavrnitve izdaje izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
16. člen
(1) Izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila mora podpisati pooblaščena oseba pooblaščene strokovne organizacije. V ta namen mora pooblaščena strokovna organizacija pooblastiti določene svoje uslužbence, katerih podpise mora deponirati na USM (obrazec USM -H 010).
(2) Oštevilčene obrazce za izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila nabavi pooblaščena strokovna organizacija na USM. Isto velja tudi za ostale obrazce, potrebne v tem postopku.
(3) Pooblaščena strokovna organizacija vodi točno evidenco o izdanih izjavah o ustreznosti posamično pregledanega vozila in te podatke vsakih štirinajst dni sporoča na USM.
3. Registracija posamično pregledanega vozila
17. člen
(1) Lastnik vozila mora na tehničnem pregledu vozila pred prvo registracijo posamično uvoženega, izdelanega oziroma predelanega vozila v Republiki Sloveniji predložiti tudi izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila oziroma dopolnjeno izjavo o ustreznosti vozila. S tem dokazuje, da vozilo izpolnjuje pogoje predpisov, ki v Republiki Sloveniji urejajo področje cestnih vozil. Številko izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila se vpiše v zapisnik o tehničnem pregledu vozila.
(2) V primeru, da lastnik vozila ne predloži izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila, se smatra, da vozilo ni tehnično brezhibno.
(3) V primeru preprodaje že homologiranega in registriranega vozila preda prodajalec novemu lastniku tudi izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
IV. EVIDENCE IN ARHIVIRANJE DOKUMENTACIJE
18. člen
(1) Na USM se vodi register vlog za homologacijo vozil. V posamezni registrski vložek (Dosje o homologaciji vozila – obrazec USM – H 002) se vlagajo vsi dokumenti, ki so v zvezi s to vlogo (vloga, kopija napotila, tehnično poročilo s prilogo, kopija listine o homologaciji ali kopija zavrnitve homologacije in morebitna kopija dokumenta o odvzemu homologacije).
(2) Na USM se vodi točna evidenca izdanih oštevilčenih obrazcev za izjavo o ustreznosti vozila in izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila. Ravno tako pa se na USM vodi evidenca o izdanih izjavah o ustreznosti vozila. Podatke za evidenco sporočajo na USM imetniki listine o homologaciji tipa vozila, ki te izjave prilagajo vozilom. Enak postopek velja tudi za podatke o izdanih izjavah o ustreznosti posamično pregledanega vozila, ki jih sporočajo na USM pooblaščene strokovne organizacije, ki opravljajo posamične preglede vozil.
(3) Pooblaščene strokovne organizacije, ki opravljajo pregledovanje vozil za potrebe homologacijskih postopkov, pa arhivirajo pri sebi kopije izdanih tehničnih poročil o izpolnjevanju zahtev vozila za posamično pregledana vozila, kot seveda tudi podatke o izdanih izjavah o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
(4) Vsi dokumenti iz prvega do tretjega odstavka tega člena se hranijo trajno.
(5) V primeru izgube izjave o ustreznosti vozila izda na prošnjo lastnika vozila duplikat Urad za standardizacijo in meroslovje.
19. člen
Tehnične podatke, ki jih vsebujejo listine o homologaciji, USM redno sporoča na ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, kjer služijo kot podatkovna baza o tehničnih lastnostih vozil, ki se uporabljajo na področju Republike Slovenije.
V. POSLOVANJE Z NADOMESTNIMI DELI
20. člen
(1) Vsi nadomestni deli za tiste dele vozil oziroma sklope vozil, ki morajo biti homologirani, morajo biti homologirani in primerno označeni.
(2) Na samem nadomestnem delu in na embalaži mora biti oznaka proizvajalca dela s številko dela iz homologacijske dokumentacije in po možnosti tudi homologacijska oznaka dela. Tisti deli, ki so namenjeni uporabi samo na določenih vozilih, morajo biti tudi označeni, za katero vozilo so primerni.
(3) V dokumentaciji prodajalca oziroma servisne delavnice, ki te dele vgrajuje, mora biti zagotovljena sledljivost nadomestnih delov do proizvajalca.
VI. NADZOR
21. člen
Nadzor nad izvajanjem odredbe o homologaciji vozil opravljajo Republiški tržni inšpektorat, organi ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, pri kontroli na cesti ter USM – vsak na svojem področju.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
22. člen
Če je bil opravljen posamičen pregled predelanega vozila (četrti odstavek 14. člena teh navodil), ki je bilo prvič registrirano v Republiki Sloveniji še pred uveljavitvijo odredbe o homologaciji vozil, izda pooblaščena strokovna organizacija izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila in vanjo vpiše poleg temeljnih podatkov vozila še opis predelave in ga potrdi ter vpiše še dodatno opombo: "Vozilo prvič registrirano še pred uveljavitvijo odredbe o homologaciji".
23. člen
To navodilo začne veljati sedmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. USM-H-6.2-01/93-010/02
Ljubljana, dne 17. marca 1993.
Minister
za znanost in tehnologijo
prof. dr. Rado Bohinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti