Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993

Kazalo

517. Odlok o organizaciji in delu služb Državnega zbora Republike Slovenije, stran 511.

Na podlagi 32. člena Zakona o poslancih (Uradni list RS, št. 48/92) je Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 26. februarja 1993 sprejel
ODLOK
o organizaciji in delu služb Državnega zbora Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Strokovna in druga opravila za potrebe Državnega zbora Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zbor) opravljajo službe zbora, določene s tem odlokom.
2. člen
Strokovna, pisarniška, tehnična in druga opravila delovnih področij služb zbora, določenih s tem odlokom, opravljajo delavci služb v skladu s tem odlokom, s poslovnikom zbora in drugimi predpisi.
3. člen
Službe zbora opravljajo strokovne in druge naloge, ki se nanašajo na delo zbora in poslancev v zboru in njegovih delovnih telesih in poslanskih skupin, pripravljajo in organizirajo seje zbora in njegovih delovnih teles; obveščajo javnost o delu zbora in njegovih delovnih teles.
Službe zbora zagotavljajo in pripravljajo strokovna, dokumentacijska in druga gradiva ter podatke, potrebne za delo zbora in poslancev v zboru in njegovih delovnih telesih in poslanskih skupinah; dajejo strokovna mnenja v zvezi s sprejemanjem aktov in z drugimi nalogami zbora in njegovih delovnih teles; pripravljajo strokovne obrazložitve predlogov aktov na zahtevo zbora, delovnih teles in poslancev; spremljajo izvrševanje sklepov zbora in njegovih delovnih teles in opravljajo naloge, ki jih službam nalagajo ti sklepi; opravljajo druge strokovne, pisarniške in tehnične naloge za potrebe zbora, njegovih delovnih teles in poslancev.
4. člen
Delavci služb zbora urejajo in uresničujejo svoje pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnih razmerij v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo in določbami tega odloka.
5. člen
Sredstva za delo služb zbora se zagotavljajo v okviru sredstev za delo zbora.
II. ORGANIZACIJA IN DELO SLUŽB ZBORA
6. člen
Službe zbora se organizirajo v organizacijskih enotah, ki opravljajo strokovne in druge naloge za zbor, njegova delovna telesa in poslance.
Pri opravljanju svojih nalog službe zbora med seboj sodelujejo in usklajujejo delo.
7. člen
Organizacija služb zbora ter razpored delavcev k nalogam in opravilom se urejata tako, da službe zbora strokovno, učinkovito, racionalno in pravočasno opravljajo naloge, ki jim jih nalagajo zbor in njegova delovna telesa.
8. člen
Službe Državnega zbora so:
1. Sekretariat za pripravo in izvedbo sej zbora
2. Strokovno-raziskovalna služba
3. Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve
4. Služba za volitve, imenovanja in administrativne zadeve
5. Služba za mednarodne odnose
6. Dokumentacijska služba
7. Služba za peticije
8. Služba za informiranje
9. Služba za razvoj informacijskega sistema
10. Služba za splošne zadeve
11. Služba za vzdrževanje.
Za potrebe predsednika in podpredsednikov zbora se organizira kabinet predsednika zbora.
9. člen
Pri opravljanju nalog z delovnega področja zbora in njegovih delovnih teles se delavci posameznih služb povezujejo v strokovne skupine za proučitev posameznih zadev oziroma nalog ter za strokovno pripravo mnenj, stališč in predlogov.
10. člen
Pri delu strokovnih skupin in služb lahko sodelujejo tudi znanstveni, strokovni in javni delavci, ki lahko s svojim sodelovanjem prispevajo k temeljitejši proučitvi posameznih zadev.
11. člen
Delovno telo zbora ima sekretarja, ki zanj opravlja strokovne, organizacijske in druge naloge.
V primerih, ko se za opravljanje nalog iz prejšnjega odstavka oblikuje strokovna skupina, je sekretar matičnega delovnega telesa tudi vodja strokovne skupine.
12. člen
Poslanska skupina ima sekretarja, ki zanjo opravlja strokovne, organizacijske in druge naloge.
Sekretarja poslanske skupine imenuje generalni sekretar na predlog vodje poslanske skupine, ob soglasju Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
13. člen
Sekretariat za pripravo in izvedbo sej zbora opravlja v okviru nalog iz 3. člena tega odloka strokovne naloge v zvezi z vprašanji, ki jih obravnava zbor in njegova delovna telesa.
14. člen
Strokovno-raziskovalna služba pripravlja strokovne analize o vprašanjih, za katera jo zadolži predsednik zbora, zbor oziroma njegovo delovno telo iz svojega delovnega področja.
15. člen
Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve proučuje zaradi skladnosti z ustavo in pravnim sistemom in zaradi enotne strokovne in metodološke obdelave v postopku sprejemanja zakonov in drugih predpisov zbora vse zakone in druge predpise, ki so predloženi zboru v sprejem in daje zboru ter njegovim delovnim telesom v zvezi s tem strokovna mnenja; sekretariat s teh vidikov proučuje in pripravlja strokovna mnenja tudi glede vloženih amandmajev na te zakone in druge akte; pripravlja strokovne podlage za oblikovanje mnenj oziroma odgovorov zbora Ustavnemu sodišču Republike Slovenije v postopkih za oceno ustavnosti in zakonitosti aktov zbora; pripravlja strokovne podlage za odločitve zbora v zvezi z obvezno razlago zakonov in drugih aktov zbora; pripravlja prečiščena besedila zakonov in drugih aktov.
Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve daje poslancem zbora pojasnila glede vprašanj pravne in poslovniške narave pri opravljanju njihove funkcije in proučuje gradiva za zakone, ki jih poslanci pripravijo, zaradi zagotovitve njihove usklajenosti z ustavo in pravnim sistemom ter poslovnikom zbora, preden so zakoni vloženi.
Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve skupaj s pristojnimi delovnimi telesi oblikuje odgovore, mnenja oziroma stališča na predloge in zaprosila pravne narave, ki jih zboru posredujejo posamezniki, podjetja, zavodi, zbornice, sindikati in lokalne skupnosti.
Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve strokovno pripravlja besedila zakonov in drugih aktov zbora za objavo v Uradnem listu Republike Slovenije.
16. člen
Služba za volitve, imenovanja in administrativne zadeve ureja statusne in kadrovske zadeve za poslance, vodi kadrovske evidence poslancev in delovnih teles za potrebe zbora in javnih institucij ter skrbi za izvajanje materialnih pogojev dela za poslance.
Služba opravlja tudi strokovne in administrativne naloge za Komisijo za volitve, imenovanja in administrativne zadeve ter izvaja njene sklepe in opravlja naloge, za katere je komisija zadolžena z zakonom in drugimi predpisi.
17. člen
Služba za mednarodne odnose skrbi za izvedbo mednarodnega sodelovanja zbora, sprejem tujih delegacij in organizacijo obiskov v tujini.
18. člen
Dokumentacijska služba zbira, hrani in ureja informativne in dokumentacijske podatke in gradiva, o katerih razpravlja in odloča zbor in njegova delovna telesa; zbira, shranjuje in objavlja informacije z vseh področij družbenega življenja v Sloveniji, ki so lahko pomembna za delo zbora, njegovih delovnih teles in poslancev; nabavlja, evidentira, obdeluje, shranjuje in izposoja strokovno, politično in drugo literaturo, periodiko in vse drugo bibliotekarsko gradivo, s katerim razpolaga ter oblikuje interne baze podatkov.
Dokumentacijska služba opravlja svoje naloge v skladu s strokovnimi pravili dokumentacijske in bibliotekarske dejavnosti.
19. člen
Služba za peticije obravnava peticije, vloge in pritožbe, opravlja strokovne zadeve v zvezi s preizkušanjem peticij, vlog in pritožb, naslovljenih neposredno na zbor ter tiste, ki jih zboru pošiljajo ali odstopajo organi in telesa, pristojna za reševanje peticij, vlog in pritožb.
Služba opravlja strokovne in druge naloge z delovnega področja komisije za peticije.
20. člen
Služba za informiranje skrbi za pravočasno, popolno in objektivno obveščanje javnosti o delu zbora in njegovih delovnih teles.
Služba za informiranje predstavnikom sredstev javnega obveščanja zagotavlja pogoje za njihovo delo v zboru.
Služba za informiranje skrbi za izdajanje glasila zbora in drugih publikacij.
21. člen
Služba za razvoj informacijskega sistema skrbi za razvoj in vzdrževanje informacijskih sistemov ter skupnih baz podatkov, za zbiranje, obdelavo, hranjenje in posredovanje, informacij ter zagotavlja enotne metode dela s tehnično in programsko opremo. Služba nudi pomoč uporabnikom, jih izobražuje na področju informatike ter omogoča povezave z drugimi informacijskimi sistemi izven zbora.
22. člen
Služba za splošne zadeve opravlja kadrovske in pravne naloge za zbor; skrbi za organizacijo prevajalske službe; opravlja finančno-računovodske naloge; opravlja redakcijska in lektorska dela; izdaja publikacijo Sejni zapiski; skrbi za obdelavo, shranjevanje in odpremo vseh vhodnih in izhodnih dokumentov v zboru ter uvaja enotne standarde pri njihovi obdelavi ter opravlja druge naloge za zbor.
23. člen
Služba za vzdrževanje opravlja vsa investicijska in vzdrževalna dela; nabavlja osnovna sredstva, opremo in drobni inventar ter pisarniški in drugi material; organizira prevozne storitve; opravlja naloge v zvezi z zagotavljanjem notranjega reda, varovanjem zgradbe in oseb v. objektu; opravlja gostinske storitve in druge naloge.
24. člen
Kabinet predsednika zbora opravlja strokovne in organizacijske naloge za predsednika in podpredsednike zbora.
III. POLOŽAJ, POOBLASTILA, ODGOVORNOSTI IN NAČIN IMENOVANJA FUNKCIONARJEV ZBORA
25. člen
Funkcionarji zbora, ki vodijo delo služb, organizirajo, usklajujejo in usmerjajo njihovo delo in odgovarjajo za kvalitetno in pravočasno izvajanje nalog in del z delovnega področja službe, ki jo vodijo.
Generalni sekretar, sekretar zbora in sekretar sekretariata za zakonodajo in pravne zadeve
26. člen
Generalni sekretar organizira in usklajuje delo vseh služb zbora pri izvrševanju nalog in zadev za potrebe zbora, njegovih delovnih teles in poslancev, skrbi za enotno delovanje služb zbora in za izpopolnjevanje organizacije in načina njihovega dela ter opravlja druge naloge v skladu s poslovnikom zbora in tem odlokom.
27. člen
Generalni sekretar ima glede vodenja dela služb in delovnih razmerij delavcev služb zbora pravice in dolžnosti predstojnika republiškega upravnega organa v skladu z zakonom.
Generalni sekretar daje navodila in smernice za delo služb, s katerimi se zagotavlja njihovo enotno delovanje, učinkovito opravljanje nalog za zbor in usklajenost njihovega dela.
Generalni sekretar je odredbodajalec za uporabo sredstev za delo zbora.
28. člen
Generalni sekretar ima lahko enega ali več pomočnikov, ki so praviloma vodje služb.
Generalni sekretar določi pomočnika ali vodjo službe, ki ga nadomešča v njegovi odsotnosti.
Pomočnik generalnega sekretarja opravlja zadeve, ki mu jih zaupa generalni sekretar.
29. člen
Generalnega sekretarja imenuje in razrešuje zbor na predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
Generalni sekretar je za svoje delo in za delo služb odgovoren zboru.
30. člen
Sekretar zbora vodi sekretariat za pripravo in izvedbo sej zbora, zagotavlja in daje strokovna mnenja o zadevah z delovnega področja zbora, organizira in vodi ter usklajuje strokovno delo za zbor in njegova delovna telesa, usklajuje delo strokovnih delavcev v okviru sekretariata za pripravo in izvedbo sej zbora oziroma strokovnih skupin, pripravlja seje zbora in opravlja druge naloge za zbor.
Sekretar zbora ima lahko enega ali več pomočnikov, ki opravljajo strokovne naloge v okviru delovnega področja zbora ter organizacijske in druge naloge v zvezi s pripravo in izvedbo sej zbora in njegovih delovnih teles.
Sekretar zbora lahko neposredno zadolži druge službe, da opravijo naloge iz njihove pristojnosti, ki se nanašajo na pripravo in izvedbo sej zbora in njegovih delovnih teles.
Sekretar zbora je za svoje delo in delo službe odgovoren zboru. Sekretarja zbora imenuje in razrešuje zbor na predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
31. člen
Sekretar sekretariata za zakonodajo in pravne zadeve vodi službo in je za svoje delo in delo službe odgovoren zboru.
Sekretarja sekretariata za zakonodajo in pravne zadeve imenuje in razrešuje zbor na predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
32. člen
Generalnemu sekretarju, sekretarju zbora in sekretarju sekretariata za zakonodajo in pravne zadeve preneha funkcija, ko se po volitvah sestane nov zbor, svoje naloge pa opravljajo do imenovanja novih.
IV. DELAVCI STROKOVNIH IN DRUGIH SLUŽB ZBORA
33. člen
Strokovne in druge naloge služb zbora, določene s tem odlokom, splošnim aktom o notranji organizaciji in delu služb zbora in splošnim aktom o sistemizaciji del in nalog, opravljajo delavci, ki izpolnjujejo pogoje o strokovni usposobljenosti za posamezna dela in naloge.
Sekretarja delovnega telesa določi generalni sekretar po usklajenem predlogu predsednika delovnega telesa in sekretarja zbora.
34. člen
Z aktom o notranji organizaciji in delu služb zbora se oblikujejo notranje organizacijske enote glede na naravo dela, obseg in zahtevnost nalog, ter način vodenja, programiranja in opravljanja nalog ter pooblastila delavcev pri opravljanju teh nalog. Akt o notranji organizaciji in delu služb zbora sprejme generalni sekretar po predhodnem mnenju vodstva zbora.
Akt o sistemizaciji delovnih mest sprejme generalni sekretar s soglasjem Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
35. člen
Posamezne naloge služb zbora lahko generalni sekretar s posebno pogodbo poveri organizaciji, instituciji ali službi izven služb zbora.
V. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI
36. člen
Akti iz 34. člena tega odloka se morajo uskladiti s tem odlokom najkasneje v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka.
Generalni sekretar izda odločbe o imenovanju delavcev oziroma odločbe o sklenitvi delovnega razmerja v enem mesecu po uskladitvi aktov iz prejšnjega odstavka.
37. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o organizaciji in delu služb Skupščine SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 8/80, 27/84 in 20/89).
38. člen
Ta odlok začne veljati, ko ga sprejme zbor.
Št. 040-03/89-1
Ljubljana, dne 26. februarja 1993.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
mag. Herman Rigelnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti