Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1993 z dne 18. 2. 1993

Kazalo

427. Odlok o ureditvi cestnega prometa v občini Slovenj Gradec, stran 446.

Na podlagi 8. in 9. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in 1/91), 10. in 12. člena Zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87), 3. člena Pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84) ter 177. in 241. člena Statuta občine Slovenj Gradec je Skupščina občine Slovenj Gradec na skupnem zasedanju vseh zborov dne 22. 12. 1992 sprejela
ODLOK
o ureditvi cestnega prometa v občini Slovenj Gradec
UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo ukrepi za ureditev prometa in prometne varnosti udeležencev v cestnem prometu na območju občine Slovenj Gradec in sicer:
– omejitve in prepoved prometa,
– ustavljanje in parkiranje,
– cestnoprometna signalizacija,
– neprometni znaki,
– posebne storitve na prometnih površinah in
– varstvo prometnih površin.
2. člen
Javne prometne površine po tem odloku so vse kategorizirane in nekategorizirane ceste, ulice, pločniki, podhodi, steze in poti v parkih ter parkirne površine.
Posebne prometne površine, namenjene, pešcem so označene prometne površine, ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih je promet z motornimi vozili omejen, promet s. kolesi in s kolesi z motorjem prepovedan, pešci pa lahko uporabljajo celotno, prometno površino.
Posebne prometne površine, namenjene pešcem in kolesarjem, so posebej označene ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih je promet z motornimi vozili omejen, promet s kolesi z motorjem prepovedan, pešci in kolesarji pa lahko uporabljajo celotno ali posebej določen del prometne površine.
I. OMEJITVE IN PREPOVEDI PROMETA
Posebne prometne površine, namenjene pešcem, ter posebne prometne površine, namenjene pešcem in kolesarjem
3. člen
Posebne prometne površine, namenjene pešcem ter pešcem in kolesarjem, določi Izvršni svet Skupščine občine Slovenj Gradec z odredbo.
4. člen
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah je izjemoma dovoljen:
– za vozila last stanovalcev, ki imajo stalno prebivališče na tem območju,
– za vozila, ki opravljajo dostavo ali odvoz uporabnikom na tem območju,
– za intervencijska vozila.
Dovoljenje za promet z vozili na posebnih prometnih površinah izda oddelek za notranje zadeve ter pri tem določi prometni režim.
Vozila iz prvega odstavka tega člena ne smejo parkirati na posebnih prometnih površinah.
5. člen
Vozila na motorni pogon, ki uporabljajo posebne prometne površine za pešce, morajo upoštevati prednost pešcev.
Promet vozil avto šol, traktorjev, delovnih strojev, vpreg in tovornih vozil
6. člen
V mestu Slovenj Gradec, na območju Glavnega trga, Trga svobode, Meškove ulice, Gosposvetske ceste, Vorančevega trga, Ozke ulice, Šolske ulice in Cankarjeve ulice (v nadaljevanju "ožje mestno jedro") je prepovedan promet avtobusov in tovornih vozil razen, v primerih dostave ali odvozih.
7. člen
Promet vozil avtošol, traktorjev, delovnih strojev in vpreg je prepovedan od ponedeljka do sobote v času od 5.30 do 7.30 in od 13. do 15.30 na ulicah ih cestah, ki jih določi izvršni svet skupščine občine.
Začasna preusmeritev, omejitev ali prepoved prometa
8. člen
Če je zaradi športne ali druge prireditve na cesti ali ob cesti (razen na magistralni in regionalni cesti) posebni prometni površini ali drugi javni prometni površini potrebno preusmeriti ali prepovedati promet, izda dovoljenje za začasno omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa oddelek za notranje zadeve ali drug pristojni organ, ki ga določi izvršni svet, na predlog organizatorja prireditve ali upravljalca ceste, posebne prometne površine ali druge javne prometne površine.
Organizator prireditve je dolžan podati vlogo za omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa najmanj 30 dni pred pričetkom prireditve s skico prometne ureditve začasne zapore ter tekstom za objavo v sredstvih javnega obveščanja.
Organizator prireditve mora po končani prireditvi poravnati morebitno škodo na prometnih površinah oziroma na prometni površini vspostaviti prvotno stanje. Kolikor tega ne opravi je to dolžan opraviti upravljalec prometne površine na stroške organizatorja v roku, ki je določen v izdanem dovoljenju.
9. člen
Oddelek za notranje zadeve lahko na lastno pobudo ali na predlog upravljalca prometne površine oziroma izvajalca rekunstrukcijskih ali obnovitvenih del odredi, v soglasju z upravljalcem prometne površine, splošno prepoved prometa ali prepoved prometa za posamezne vrste vozil.
Oddelek za notranje zadeve lahko odredi prepoved za celotno dolžino ceste, del ceste ali posamezne odseke ceste, za posebne prometne površine ali druge javne prometne površine na območju občine Slovenj Gradec v naslednjih primerih:
– če je prometna površina ali objekt na njej v takem, stanju, da promet ni mogoč ali je mogoč promet samo za posamezne vrste vozil,
– če bi promet posameznih vrst vozil škodoval prometni površini ali objektom na njej ter drugim javnim interesom,
– če rekonstrukcijskih, obnovitvenih in rednih vzdrževalnih del na prometni površini ali objektov, ki je v neposredni bližini prometne površine, ni mogoče izvajati, ne da bi se ustavil promet,
– če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na varnost prometa.
Splošna prepoved na prometnih površinah iz 1. odstavka tega člena sme biti samo začasna, prepoved prometa za posamezne vrste vozil pa je lahko začasna ali trajna.
10. člen
Delo na javni prometni površini mora biti vidno označeno in zavarovano s predpisanimi prometnimi znaki tako, da je zagotovljen varen promet.
Kadar je potrebno zaradi del uporabiti pločnik, stezo ali del vozišča tako, da se postavi oder, je izvajalec del dolžan speljati pod odrom prehod za pešce, ki mora biti ustrezno zavarovan za varen prehod.
Takšen prehod mora biti ponoči obvezno razsvetljen.
Izvajalec del je dolžan po opravljenem delu odstraniti označbe in zavarovanje oziroma vzpostaviti prvotno stanje v roku 24 ur oziroma v roku, ki je določen v izdanem dovoljenju.
II. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE
11. člen
Prepovedano je ustavljanje in parkiranje na pločnikih, zelenicah, na stezah za pešce, pred vhodi ali izhodi v garažo, lokal, javno stavbo, stanovanjski blok ali stanovanjsko hišo, na prostorih za dostavo, dovozih industrijskih objektov, gradbišč, skladišč, pred komunalnimi napravami, hidranti, jaški, na rezerviranih parkirnih površinah itd. ali na način, ki predstavlja neposredno nevarnost ali oviro za promet vozil.
12. člen
Na območju občine Slovenj Gradec so za parkiranje vozil namenjene naslednje vrste parkirnih površin:
– javne parkirne površine in
– rezervirane parkirne površine.
13. člen
Javne parkirne površine so:
– površine, določene s prometnim znakom kot parkirni prostor,
– površine, kjer je parkiranje časovno omejeno,
– površine, kjer se plačuje parkirnina.
14. člen
Rezervirane parkirne površine so:
– površine za parkiranje vozil za potrebe podjetij, zavodov, nosilcev samostojnega dela in civilnopravnih oseb v zvezi z njihovo dejavnostjo (v nadaljevanju: uporabniki),
– površine za parkiranje in ustavljanje vozil invalidnih oseb,
– površine za parkiranje vozil stanovalcev, ki imajo stalno prebivališče na območju posebnih prometnih površin.
Javne in rezervirane parkirne površine določi oddelek za notranje zadeve z odločbo.
15. člen
Parkiranje tovornih vozil, avtobusov, camp prikolic in bivalnih avtomobilov za potrebe podjetij, nosilcev samostojnega dela in civilnopravnih oseb v zvezi z njihovo dejavnostjo (v nadaljevanju: "uporabnikov") je dovoljeno le na površinah, določenih za ta vozila.
Oddelek za notranje zadeve lahko dovoli parkiranje uporabnikom iz prvega odstavka tega člena, izven za to določene lokacije ter ob tem izda posebno dovoljenje, s katerim se določijo pogoji parkiranja.
16. člen
Kjer so parkirne površine označene s talnimi ali vertikalnimi označbami, je parkiranje dovoljeno le znotraj označenih parkirnih površin.
17. člen
Kolesa in kolesa z motorjem je dovoljeno puščati na javnih prometnih površinah le, če so te prometne površine opremljene s stojali za parkiranje, ali na način, ki ne ovira prometa in ne povzroča materialne škode na objektih.
III. CESTNOPROMETNA SIGNALIZACIJA
18. člen
Izvršni svet Skupščine občine Slovenj Gradec izda za zagotavljanje nemotenega in varnega poteka prometa, v skladu s zakonom o varnosti cestnega prometa odredbo s katero:
1: določi prednostne in stranske ceste,
2. določi enosmerne ceste,
3. omeji hitrost vožnje skozi naselje,
4. ureja druge zadeve lokalnega prometa v občini. Postavitev, spremembe, nadomestitev in vzdrževanje prometne signalizacije ter opremo cest in ulic z drugimi napravami, ki zagotavljajo varnost prometa v naseljih, opravi pooblaščeno podjetje na podlagi odločbe, ki jo izda oddelek za notranje zadeve ali občinski upravni organ, pristojen za inšpekcijski nadzor prometnih površin. Predlog za postavitev nove prometne signalizacije lahko poda občan, krajevna skupnost, svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, komisija za tehnično urejanje prometa, policija ali kaka druga strokovna institucija.
19. člen
O postavljeni prometni signalizaciji vodi pooblaščeno podjetje register prometnih znakov.
Register prometnih znakov mora vsebovati naslednje podatke:
1. tekočo številko prometnega znaka,
2. naziv in številko prometnega znaka,
3. kraj oziroma cesto, kjer prometne znak stoji,
4. naziv organa, številko in datum odločbe po kateri je bil cestnoprometni znak postavljen, spremenjen ali odpravljen,
5. datum in uro postavitve prometnega znaka,
6. rubriko za opombe.
IV. NEPROMETNI ZNAKI
20. člen
V naseljih je dovoljeno postaviti neprometne znake na in nad cesto tako, da ne segajo v prosti profil ceste, pločnika in kolesarske steze tako, da ni ovirana preglednost in vidnost prometnih znakov ter ogrožena varnost udeležencev v prometu.
Dovoljenje za postavitev omenjenih znakov izda oddelek za notranje zadeve, predlagatelj pa mora vlogi za postavitev neprometnega znaka priložiti še mnenje pristojne upravne organizacije za urbanistično načrtovanje glede lokacije, oblike in vsebine neprometnega znaka ter soglasje upravljalca prometne površine, ki vodi register postavljenih neprometnih znakih.
Postavitev neprometnih znakov izvede upravljalec prometne površine na stroške naročnika.
Neprometne znake, ki so postavljeni v nasprotju s1. in 2. odstavkom tega člena, mora lastnik odstraniti v roku določenim v odločbi, oziroma jih odstrani upravljalec prometne površine na stroške lastnika.
V. POSEBNE STORITVE NA PROMETNIH POVRŠINAH
Dovoz in odvoz blaga
21. člen
Pogoje za dovoz in odvoz ter nakladanje in razkladanje blaga v ožjem središču mesta Slovenj Gradec, določi izvršni svet skupščine občine.
22. člen
Odvoz komunalnih odpadkov morajo izvajalci in uporabniki organizirati tako, da čimmanj ovirajo oziroma ogrožajo promet vozil, kolesarjev in pešcev. Udeleženci v prometu so dolžni čimmanj ovirati izvajalce komunalne službe pri opravljanju njihove dejavnosti.
Zaradi nakladanja in razkladanja stvari ne sme biti oviran promet.
Čiščenje prometnih površin.
23. člen
Čiščenje in pranje prometnih površin se praviloma opravlja med 22.30 in 5. uro. Kolikor je potrebno čiščenje opraviti izven tega časa, je izvajalec dejavnosti dolžan pridobiti soglasje oddelka za notranje zadeve.
Posebna uporaba javnih prometnih površin
24. člen
Posebne prometne površine in druge javne prometne površine se lahko z dovoljenjem oddelka za družbenoekonomski razvoj uporabljajo za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, panojev in podobno. Predlagatelj mora vlogi priložiti mnenje oziroma potrebno lokacijsko tehnično dokumentacijo pristojne upravne organizacije za urbanistično načrtovanje ter oddelka za družbenoekonomski razvoj.
Kioske, prodajne stojnice, gostinske vrtove, telefonske govorilnice, panoje in podobno, ki so postavljeni v nasprotju s 1. in 2. odstavkom tega člena, mora lastnik odstraniti v 24. urah oziroma jih odstrani upravljalec prometne površine na stroške lastnika.
Odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil
25. člen
Za vozila, parkirana na način, ki predstavljajo neposredno nevarnost ali oviro za promet, ter zapuščena vozila odredi komunalni inšpektor ali predstavnik policije odstranitev le-teh in sicer na stroške lastnika oziroma imetnika pravice uporabe vozila.
26. člen
Odstranitev vozil iz 25. člena opravi od izvršnega sveta pooblaščeno podjetje, ki je registrirano za tako dejavnost ter zagotavlja primeren prostor za parkiranje in hrambo odstranjenih vozil.
VI. VARSTVO PROMETNIH POVRŠIN
27. člen
Prepovedano je začasno ali trajno zasesti cesto ali njene dele, izvajati na njej kakršnakoli dela, ki niso v zvezi z rekonstrukcijo, obnavljanjem ali vzdrževanjem, oziroma izvajati ali opustiti kakršnakoli dela, ki bi utegnila poškodovati cesto ali ogrožati promet na njej.
Prepovedano je:
– na cesto odvajati gnojnico, odplake ali druge tekočine,
– na prometnih površinah puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne s strehe,
– ovirati odtekanje vode s ceste,
– ob cesti postavljati ograje, zasaditi žive meje, drevje ali druge nasade, nameščati les, opeko ter drug material, če se s tem poslabša ali onemogoči preglednost ceste ali onemogoči promet,
– z mastili ali drugimi snovmi pomastiti cesto ali z njimi ravnati tako, da pomastijo cesto,
– puščati ali metati na cesto kakršnekoli predmete, sneg ali kako drugače onesnaževati cesto,
– po prometnih površinah vlačiti hlode ali druge predmete.
28. člen
Če uporabniki ceste ravnajo v nasprotju z določili prejšnjega člena, mora upravljalec ceste zagotoviti varstvo ceste z odstranitvijo objektov oziroma predmetov na stroške njihovega lastnika.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
29. člen
Z denarno kaznijo 750 SIT se kaznuje posameznika:
1. ki parkira kolo v nasprotju s določbo 17. člena,
2. ki vozi kolo po zelenicah parkov, ali na posebnih prometnih površinah, namenjenim pešcem.
30. člen
Z denarno kaznijo 1.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznika, ki ravna v nasprotju s 16. členom.
31. člen
Z denarno kaznijo 2.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznika, ki vozi kolo z motorjem po zelenicah parkov ali na posebnih prometnih površinah namenjenim pešcem oziroma pešcem in kolesarjem.
32. člen
Z denarno kaznijo od 1.000 do 2.500 SIT se kaznuje posameznik, ki krši določila 4., 11. in 27. členom.
33. člen
Denarne kazni iz členov 29, 30, 31 in 32 izterjajo takoj na kraju samem organi za notranje zadeve oziroma komunalni inšpektor.
34. člen
Z denarno kaznijo od 500 do 3.000 SIT se kaznuje posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, ki krši 5., 6., 7., 15., 20., 21, 22., 24. in 27. členom.
35. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 15.000 SIT se kaznuje: – pravna oseba ali posameznik, ki opravlja samostojno dejavnost, če ravna v nasprotju s 4., 6., 7., 15., 20., 22., 23., 24. in 27. členom,
– organizator športne prireditve, ki zanemari določila 8. člena,
– izvajalec del, ki zanemari določila 10. člena,
– pravna oseba ali posameznik, ki opravlja samostojno dejavnost, če krši pravila, ki jih predpisuje izvršni svet v skladu z 21. členom.
Nadzor nad izvajanjem odloka
36. člen
Nadzor nad izvajanjem omenjenega odloka opravlja komunalni inšpektor in organi za notranje zadeve v skladu s svojimi pooblastili.
VII. PREHODNE DOLOČBE
37. člen
Lastniki že postavljenih neprometnih znakov na javnih prometnih površinah so dolžni pridobiti dovoljenje pristojnega organa iz 20. člena v roku dveh mesecev po sprejemu tega odloka.
38. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih občine Slovenj Gradec (MUV, št. 18/82 in 19/82 ter Uradni list SRS, št. 30/87).
39. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 226-2/92
Slovenj Gradec, dne 22. decembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Slovenj Gradec
Ivan Uršič, dip. inž. agr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti